Автор Тема: Бавен аквариум 54 l  (Прочетено 32495 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
Отг: Бавен аквариум 54 l
« Отговор #30 : четвъртък, 18 август 2016 г., 11:50 ч. »
Здравейте на всички.
По въпроса на Lena, отговарям, че няма промяна във визията, в положителният смисъл на думата.
С оглед на моите умения и условия, грунда Manado не става. Много е лек. Полянката се развиваше добре до преди някое време, но от около месец, отделни стръкове изплуват на повърхността. Количеството е различно, понякога 5-10, понякога 20-30. Щом успях със тях да украся 2ри аквариум, с подобни размери но с кварцов пясък..
В момента аквариума от темата е даже леко оголен. Обитателите са xxx броя черита и 4 неона.
Не виждам смисъл от снимка, за това не съм и писал в темата.
Конкретно за моята аква, липсата на СО2 си казва тежката дума.
По изказване на колега, скоростта на развитие при мен малко по-бърза от това на мангров корен  :)
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Lena

• Активен потребител
  • Публикации: 35
  • Нас. място: Шумен
« Отговор #31 : четвъртък, 18 август 2016 г., 12:21 ч. »
Благодаря за споделените наблюдения!

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #32 : понеделник, 26 декември 2016 г., 11:37 ч. »
Здравейте.
Да изтупам малко праха от тема.
Останаха само 3 неона. Всички си отидоха по един и същ начин..разпад.
Иначе минимални грижи по аквата, само смяна на вода на 1-2 седмици, месечно почистване на стъкла и хранене. Да, и торене когато се сетя..
Елеохариса изчезна на 99%. Просто изплуваше. Зарязах каквото и да е манипулации и мъха превзема целия аквариум. Новост са няколко криптокорини от колега (да е жив и здрав!!), които бяха толкова много, че заредих и аквата в офиса (2та снимка)
Ами това е..

пп: и стандартното извинение, че телефона може да снима толкова..  ;)
Хоби или тиха лудост?

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #33 : сряда, 25 октомври 2017 г., 12:58 ч. »
Здравейте.
Едва си намерих темата  :)
На снимката по-долу е актуалният ми аквариум, със същите размери, като този в темата - 60/30/30.
Имам 4-5 хелера, единят от който е зелен  :), само той оцеля, другите са оранжеви някакви.
Имам и пасаж от 25 неона, но все успявам да ги преброя до 17, не знам къде са другите, а нямам трупове..
Флората се състои от количество мъх, която не знам защо в другия е като плевел, а тук умира, микрозориум и доста криптокорини.
Осветлението е т8 15W с фирмен капак. Филтрацията е решена с Ехайм 150 класик(керамика сера сипоракс + гъби), взета 2ра ръка, на добра цена.
Този аквариум, над година кара на самотек, яко го бях игнорирал, но с няколко updates ще взлезне в ритъм. А и аз съм отново сериозен с поддръжката.
Имам и Со2 система, щях да я пускам за тоз аквариум, но нещо се колебая, че ще ми се отвори много работа и за сега изчаквам.
Чудя се сега, какви рибки още да сложа, за чистачи. 2 звездни анцитруса или 5-6 Otocinclus?
Имам уж хубав фото апарат, но без статив и малко светлина това става.

Хоби или тиха лудост?

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 518
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
« Отговор #34 : сряда, 25 октомври 2017 г., 14:01 ч. »
Здрасти приятел, защо не му сложиш 18w т8 тъкмо ще е с размерите или не влиза?

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #35 : сряда, 25 октомври 2017 г., 14:24 ч. »
Здравей geshi.
Ами това му е фабричното осветление. Не знам дали 18w ще влезне.
По-принцип, имам планове да преработя осветлението, но не съм решил как. Вариантите ми са е led на zetlight + контролер, или да дам капака на някой да побере още една пура вътре, ако е възможно разбира се. Това във връзка с Со2 то дето стои в шкафа. Ама пък ако потръгнат нещата, ще се видя в чудо с китките.
От друга страна, както спамих в разни теми на колегите, много искам да увелича литража, за да имам поне оправдание пред себе си, че влагам пари в нещо по така. Имам място, и паричките ще устискам, но с водата удрям греда, офис без WC.
Накратко, много съм нерешителен в момента и докато не реша, не ми се влагат пари, че от обновяване на техниката по аквите се изморих.
Забравих да допълня по-горе, че имам и доста готини скариди ред чери, които от както смених филтрацията доста им се увеличи бройката.
Ако някой градски чете темата, ще се радвам ако ме отърве от хелерите ( оранжевите), че стоят при мен, просто защото няма къде да ги дам.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #36 : сряда, 25 октомври 2017 г., 15:12 ч. »
О, градски, радвам се да видя, че отново се нахъсваш към хобито!
От дадената информация разбирам, че екипировката на наното е много добра. Относно аранжировката на нано аквариума ще си позволя да ти дам няколко съвета:
- махни мъха;
- сложи микрозорума на заден план, а криптокорината на среден;
- постави големите камъни на заден план;
- аранжирай аквата, така че да има баланс и хармония;
- пак относно аранжировката- малките аквариуми успешно се аранжират в модел диагонал, виж като пример моето нано;
- запази си хелерите ;)
- вместо да имаш анцитруси в аквата, защо не използваш декоративни охлювчета. Причината е, че анцитрусите са силно териториални и в такъв сравнително малък аквариум яко ще тормозят абсолютно всички обитатели. Аз имам някакви перлени охлювчета, яко чистят и съм доволен. Мога да ги снимам ако искаш.
 Градски, това е само предложение, ти си преценяваш ;)

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #37 : сряда, 25 октомври 2017 г., 16:07 ч. »
Градски, здравей.
Благодаря за включването и насоките. Както обикновено, точно в целта.
Като цяло скейпа, няма нищо общо, с това което аз искам. Аквариума има предистория, но няма смисъл от подробности. В един етап се включих и аз и в него бумках всичко излишно. Камините сложих на единственото свободно място към онзи момент, и са уж от варовик. Сложих ги за да вдигна малко твърдостта, че тук водата е доста мека. Нямат кой знае каква визия.
Да си призная, охлюви като цяло не харесвам, не са ми опция. Имал съм анцитруси, обикновенни, станаха доста големи в един от старите ми акви. Знам за поведението им, но си мислех че звездните нали са по-малки...де да знам и аз. Когато имах анцитруси, стъкла чистех на 2-3 месеца. А сега всяка 2ра седмица.
В обобщение, мисля да внеса промени, сериозни такива. Имам един check list и към коледните празници, надявайки се на промоции, смятам да инвестирам пари за осветление. Преди малко добавих и опцията за нов грудн  :)
Но както казах по-горе, все още не съм решил дали да оставам с този литраж или да скокна на по-голям и това ми пречи.
Каквото и да направя,  ще си отворя нова тема в нов раздел, че въобще няма да е бавен аквариума  :)

Хоби или тиха лудост?

Неактивен Tony_JB

• Активен потребител
  • Публикации: 185
  • Нас. място: София
« Отговор #38 : сряда, 25 октомври 2017 г., 16:37 ч. »
Скачай на голям МММ.
Но и този ще нагласиш ако се хванеш се. Анциструс аз много харесвам и може би щото е голям моя гьол няма драма с територията,но и охлюви ме кефят знам ли въпрос на избор от твоя страна.
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
  70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #39 : сряда, 25 октомври 2017 г., 19:06 ч. »
Здрасти и от мен,Adam хубаво е написал да сложиш високите растения и предмети по назад че така скриват гледката.Ракварай ги тези варовици...какво като е мека водата нямаш грижи,колко да е мека....Иначе за това че нямаш вода в помещението...Ами на 300л аквариум ти трябват две туби по 30-40л вода за смяна веднъж седмично,не мисля че е особен проблем.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #40 : сряда, 25 октомври 2017 г., 20:30 ч. »
Колко му трябва да мераклията да "запали" ?  :)
Знаете как изглеждаме от страни, когато сменяме вода. Няма да разправям как изглеждам аз, разнасяйки 4х11л бутилки два етажа в офис сграда.
В главата ми се върти нещо като 120/60/55h, т.е седмичната смяна ми е около 80 л по груби сметки. И два етажа, нагоре надолу. Трудна работа, дори и с оглед на голямото ми желание. Сега съм с 4 бутилки, под една маса.
И все пак..Ще видим.
А за наното, виж това е по-лесно за сега. В аквата от снимката грунда е смесица от някакви фешън обли камани като на морето по гръцко + ситен кваров пясък, 1-3 мм, ако не се лъжа. Имам и манадото от другия аквариум. Не знам, какво би се получило, ако посмея да разделя аквата на две ивици, надлъжно, на заден план манадото и да бонца там китките. А на преден план този кварцов, за да има зона за плуване. Във форумите съм мяркал няколко човека омешили манадото, но не и по този начин.
Опция е да си взема JBL ProScape Volcano Mineral, но и цената е интересна, т.е. разфасофката от 9 л. Иначе много ме кефи като визия, а го дават да е по тежък от Манадото.
А иначе, водата е много мека. Би трябвало да е иделна за дискуси  ;), рамирезита и др от Амазонка.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Tony_JB

• Активен потребител
  • Публикации: 185
  • Нас. място: София
« Отговор #41 : сряда, 25 октомври 2017 г., 20:53 ч. »
Ще ме убиеш!!!
Май почна да залиташ,или на мен така ми се струва? А за смените пазари от долните етажи един маркуч да опънеш пък може да ти върже.
Иначе без вода ще изнемогнеш бързо,колко влачене ще е незнам.
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
  70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #42 : събота, 04 ноември 2017 г., 11:00 ч. »
Здравейте колеги.
В главата ми се върти, някакъв скейп като този по-долу, с полянкови на преден план.
.

Имам няколко въпроса:
Zetlight Lancia ZP4000-59 см Plant може ли да се закачи на на фирмен пластмасов капак? В смисъл, по лесният начин, нещо като plug-in. Иначе е ясно, ако го дам на някой жичкаджия, ще го пасне.
Конкретно става въпрос за EHEIM Aquastar 54 L (60/30/30) със капак и Луминесцентно  1x15 W (T8) осветление.
Звънях на един магазин, и ми казаха че не става, led.a си имал стойка, стъпваща на аквата, според дължината.

Освен това се оглеждам за нов грунд, нещо което по цвят да прилича на manado или amazonia aqua soil. Условието е да е по-тежко от 1то и да мога да го поръчам от бг магазин. Цената все ще я преглътна, все пак ми трябват около 8-9литра
Отворен съм за всякакви предложения, конкретно заглеждам JBL ProScape Volcano Mineral.

Интересува ме, корени подобни на този от снимката, интересни, къде може да има?

Вчера пак минах упражнението със смяната вода с бутилки (на двата аквариума). То пълнене, темпрериране, после пак 2 етажа да хвърлям водата, място за кофи, бутилки..ужас. Ще си остана на нано, поне да го направя мерцедес  :)
Не знаех, че някога ще упра да си мечтая за кранче и сифонче до аквариума  :)
Не че има промяна, но да приложа една актуална снимка към темата..

Хоби или тиха лудост?

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #43 : събота, 04 ноември 2017 г., 11:07 ч. »
За грунда-Dupla grund ,определено е по-техко от Манадо а и се мие по-лесно.
А за осветлението-ами след жичкаджията ще ти отпадне гаранцията и мисля,че не е вариянт.Освен някой колега със същата и капак под ръка да мери и да пише....

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
« Отговор #44 : събота, 04 ноември 2017 г., 12:42 ч. »
"Чрез специалните приставки в комплекта можете да сложите Zetlight Lancia на мястото на старите ви луминисцентни пури Т5 или Т8"
Ето какво ме е подвело :sadnew:
niki_o , Благодаря за идеята. Много добре изглежда. Погледнах по-големи разфасовки, но за сега не намерих.
Хоби или тиха лудост?

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.