Аквариуми > Нано аквариуми

Ето и от мен една идея за Нано аквариум.Моля прочетете:

<< < (3/7) > >>

malomir:

Ще си позволя и аз малко мозък да поръся...  :)

Бих заложил на по-големия литраж, но това зависи от скейпа, който си решила да направиш. Предвид, че ще е нано аквариум, не би трябвало да търсиш високи растения, затова 35/35/35 е по-добрия вариант за мен, но като се замисля, няма кой знае каква разлика. 40/35/35 е най-удачно в този литраж.

Виолета при всички случаи ще намери разрешение за осветлението. Няма да е лошо преди да решиш за размера, да поговориш с нея и тя да си каже мнението, защото размера на лампите също ще повлияят за размера на аквариума.

За филтъра бих заложил твърдо на Еден. Външен, с добра циркулация, възможност за керамика и ред други предимства.

Бих се въздържал от въздушна помпа, при наличието на Со2 система. Ще трябва да направиш така, че пред деня да работи системата за Со2, а вечер тя да спира и да започва въдушната помпа, защото ако работят заедно, въздуха ще изхвърля газа и подаването му става безмислено. Излишни кахъри, така че съвета ми е да забравиш за въздушната помпа.

За грунд използваи само един вид. Каквито и различни видове да сложиш смесването им е въпрос на време. Едноцветен, черен грунд изглежда страхотно, рибите изпъкват, както и растенията. Добре е да сложиш и черен фон отзад. Може да е просто парче черен картон. По-добре би било, ако е черно фолио или просто пръснеш задната стена с черен спрей.

Растенията трябва да и ги подбереш според това дали виреят или не. Понякога някой видове растат добре, други учудващо не искат да тръгнат. Така, че пробвай. Едно ще стане, друго не.

Рибите, които си изброила са много. Имай предвид, че са тетрите са стадни гадинки и е добре да се пускат поне по 7-10 бройки от вид. Това прави поне 30-35 бройки което е страшно много за такъв аквариум. По един пасаж галакси и куботай е предостатъчно. 4-5 коридораса ще довършат визията. Изчакай с отоцинклусите и скаридите. Те обичат стабилизирани аквариуми, с напълно изграден азотен цикъл. Всеки признак на нетърпение в случая ще бъде с летален изход.
Търпение му е майката.

Ами мисля, че е това засега. Питай, ако има нещо друго неясно. Гледам, че и другите имат желание да помагат, така че няма ядове.
Поздрави и успех.

Емануела:

--- Цитат от: asito на сряда, 22 март 2017 г., 01:25 ч. ---
Колега,предполагам,че ти нямаш такъв случай,а не говориш общо.Щото пропуска на буквата м малко обърква :)

Зависи от модела на рибите.Някои са скокливи,някои не.Разборите не са от изкачащите.
Капака предпазва и от кюфтета и кебапчета в аквариума,ако има малко дете.

--- Край на цитата ---

Ще се съглася с теб!Преди време когато работих за аквариум .бг (беше за кратко),всеки ден се разправях с колегите си за това че не затварят плътно капаците на живородките и неоните(изобщо на аквите като цяло)и вечер ми се налагаше да вписвам в регистъра "умрели рибки" по 5 или 10 риби заради това. Но понеже съм го забелязала само при определени риби ,за това попитах дали е нужен капак(се пак разборите не им знам навиците) .Пък за кебапчетата и кюфтетата не бери грижи.

--- Цитат от: malomir на сряда, 22 март 2017 г., 03:20 ч. ---

Ще си позволя и аз малко мозък да поръся...  :)

Бих заложил на по-големия литраж, но това зависи от скейпа, който си решила да направиш. Предвид, че ще е нано аквариум, не би трябвало да търсиш високи растения, затова 35/35/35 е по-добрия вариант за мен, но като се замисля, няма кой знае каква разлика. 40/35/35 е най-удачно в този литраж.

Виолета при всички случаи ще намери разрешение за осветлението. Няма да е лошо преди да решиш за размера, да поговориш с нея и тя да си каже мнението, защото размера на лампите също ще повлияят за размера на аквариума.

За филтъра бих заложил твърдо на Еден. Външен, с добра циркулация, възможност за керамика и ред други предимства.

Бих се въздържал от въздушна помпа, при наличието на Со2 система. Ще трябва да направиш така, че пред деня да работи системата за Со2, а вечер тя да спира и да започва въдушната помпа, защото ако работят заедно, въздуха ще изхвърля газа и подаването му става безмислено. Излишни кахъри, така че съвета ми е да забравиш за въздушната помпа.

За грунд използваи само един вид. Каквито и различни видове да сложиш смесването им е въпрос на време. Едноцветен, черен грунд изглежда страхотно, рибите изпъкват, както и растенията. Добре е да сложиш и черен фон отзад. Може да е просто парче черен картон. По-добре би било, ако е черно фолио или просто пръснеш задната стена с черен спрей.

Растенията трябва да и ги подбереш според това дали виреят или не. Понякога някой видове растат добре, други учудващо не искат да тръгнат. Така, че пробвай. Едно ще стане, друго не.

Рибите, които си изброила са много. Имай предвид, че са тетрите са стадни гадинки и е добре да се пускат поне по 7-10 бройки от вид. Това прави поне 30-35 бройки което е страшно много за такъв аквариум. По един пасаж галакси и куботай е предостатъчно. 4-5 коридораса ще довършат визията. Изчакай с отоцинклусите и скаридите. Те обичат стабилизирани аквариуми, с напълно изграден азотен цикъл. Всеки признак на нетърпение в случая ще бъде с летален изход.
Търпение му е майката.

Ами мисля, че е това засега. Питай, ако има нещо друго неясно. Гледам, че и другите имат желание да помагат, така че няма ядове.
Поздрави и успех.

--- Край на цитата ---

Здравей Цецо! Знаех ,че няма да се стърпиш и веднага ще прочетеши  ще дадеш идеи. :) ;) :tongue2: Благодаря наистина ! :giverose:
Аз залагам на по-голям размер именно заради скейпа. Ако е по-малък няма да стане това което планирам.Мисля си за 50/40/40 или 60/40/40 твърдо! Но тези десет сантиметра разлика ще ме убият!Направо ме изнервят.Кажете кое от двете да е ..иначе
--- Цитат от: trex700e на сряда, 22 март 2017 г., 00:39 ч. ---
Хайде поръчвай го , че времето за изработка е най-дългото чакане:))))

--- Край на цитата ---

...trex700e повярвай ми по-дълго ще се чака стъкларя да реша съдбата на тия 10 см.Вярно е вече не е нано,но искам скейпа да ми се получи.За нано баш вече съм поръчала стъкларийка 24/20/20,но за нея ще направя друга тема.
С Виолета си комуникираме на лс и ще се разберем за осветлението.
За филтъра Цецо ,знаех си че ще препоръчаш еден. (но сега идва въпроса за тия размери които искам ще стане ли? и къде да го намеря?).Аз също много го харесвам Еден,защото е малък компактен и има възможност за керамики и т.н.
За въздушната помпа и аз се замислих малко след публикуването на статията,че няма смисъл.
А относно СО2 каква система ще ми препоръчаш?

--- Цитат от: trex700e на вторник, 21 март 2017 г., 09:25 ч. ---
В моя аквариум си доставям цо2 с киселина и сода и система Д501-за нано аквариуми тези ситеми са в пъти по-добре от бутилка, поне според мен.

--- Край на цитата ---

Системата която trex700e предлага ми звучи супер. Другата която писах е
--- Цитат от: Емануела на вторник, 21 март 2017 г., 00:51 ч. ---
Co2 система:
Мисля си да почна временно(докато намеря бутилка со2) с ръчно направена или с е такава:
http://tropica.com/en/plant-care/co2/system-60/
--- Край на цитата ---

...та кажи.
за фона отзад забравих да пиша да...аз мисля да мина с черен спрей или боя гърба на аквата.
За рибите си прав,знам.Така и смятам да направа.
Както казах и на Виолетка ...ще го карам бавно и славно.
--- Цитат от: malomir на сряда, 22 март 2017 г., 03:20 ч. ---
Търпение му е майката.

--- Край на цитата ---

Така че и майката и бащата ще са доволни! :grin:

П.С преди пак да забравя, trex700e днес няма да се измъкнеш без снимки на сладкводното ти гьолче :rtfm: :tongue2: :grin: :grin:
И преди отново да забравя: ето горе долу какъв искам да е скейпа:
(Само да кажа ,че е само композицията на камъни и корени,и тия линии и очертания са просто нарисувани размерите на аквата първите 5 снимки са в "аква" 50/40/40,а останалите в 60/40/40) Ще ме сметнете за луда  :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
И да котките няма да влизат в декора :crazy: :tongue2: :grin:

malomir:
За размера на аквариум си има максима. Голям аквариум, малко грижи. Малък аквариум, големи бели. Така, че взимай възможно най-големия, който можеш да си позволиш.
Тези камъни дето си наредила са много за литража, в който си се загледала. Още повече, че умуваш за преден, среден и заден план на растенията. Ще покрият и камъни и грунд, а за плуване на рибите място няма да има.

Емануела:
Така разбрах се най-накрая със себе си и поръчах на стъкларя да направи аква 50/40/40. 5 мм стъкло.Сега съм на лов за всички останали "гъбки".Писала съм тема в пазара ако някой има нещо да пише лс -че. :crazy: :bb: :P

malomir:
Ами честито. Сега следва най-важното и най-трудното: НЕ БЪРЗАЙ.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия