Автор Тема: Идея за 100 литров аквариум  (Прочетено 3762 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен ogun

• Активен потребител
  • Публикации: 56
Идея за 100 литров аквариум
« : понеделник, 13 август 2012 г., 22:49 ч. »
Здравейте,
Сдобих се с един 100 литров аквариум, като към него имам капак с 2 пури за осветление. Трябва ми само нагревател и филтрация. Може да ми предложите нещо не много скъпо, но сравнително качествено.

Идеята ми за обитателите ми е следната.

Искам да гледам една мъжка бета с някакъв пасаж риби - да кажем към 30-тина /отворен съм за предложения, мислех си неони, но нещо не ми изглеждат да се движат в куп - всяка ходи накъдето и видят очите, а аз искам да са в куп/.  Обичам изчистените неща и не искам да имам много растителност. Знам, че бетите обичат повечко растения, но не може би да мине само с ричия на повърхността и само 2-3 растения из целия аквариум? Искам да е изчистено, като аквариум за златни рибки. Идеята ми е да сложа светъл грунд, доста светли камъни, много малко растения и някакъв черен или много тъмен фон отзад на стъклото.

Ще се получи ли добре или?

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Идея за 100 литров аквариум
« Отговор #1 : понеделник, 13 август 2012 г., 22:57 ч. »
Идеята на рибите да се движат в пасаж е да се предпазят от големите хищни риби. Ако аквариума ти е спокоен, трудно ще накараш рибите ти да се движат в група. От друга страна пък, във 100 литров аквариум ако вкараш някакъв хищник, по-малките ще бъдат вечно в стрес и едва ли ще успяват постоянно да избягат. Не знам какво бих могъл да ти предложа

Неактивен Franky

• Активен потребител
  • Публикации: 419
« Отговор #2 : понеделник, 13 август 2012 г., 23:17 ч. »
Аз ти предлагам някои от подвидовете тетри като за пасажче , че са си мънички .
Можеш някакви най-обикновенни скаларий да си вземеш - също плуват на пасаж нищо , че са по-голями (но не мисля , че е добра идея)

Иначе към по-ниските слоеве можеш да си вземеш микрогеофагус- рамирези или някоя от другите. Друго не се сещам за момента

Неактивен ogun

• Активен потребител
« Отговор #3 : вторник, 14 август 2012 г., 19:20 ч. »
Това ще съжителства ли без проблеми с бета?

Неактивен miroki

• Активен потребител
  • Публикации: 676
« Отговор #4 : вторник, 14 август 2012 г., 20:36 ч. »
Неонките са бързички та ще се справят с бета.
Но пък бетата е коварна и издебва с бавен ход, преди атака.
Но аз съм гледал 20 неонки с едно Лабео (моето беше зелено)
Бяха чудесна комбинация осигурява спокойствието и от време на време ги разгонва. Освен, че самото то е атрактивно.
Проблем е, ако искаш и други риби. Лабеото е побойник (въпреки, че чисти аквариумът, като прахосмукача). Имах и анциструс който се справяше много добре с него дори, в единични схватки веднъж седмично. (делба на терен).
Караха така около 4 години, с добавяне на неонки по малко.

Изработка на уеб сайт за всеки: http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu

Неактивен ogun

• Активен потребител
« Отговор #5 : вторник, 14 август 2012 г., 21:01 ч. »
И аз четох, че неоните добиват голяма смелост като са в по-големи групи и може да пооръфат бетата.

Аз обаче съм голям фен на бетите и не искам да се откажа от нея. Искам мъжка бета. Въпроса е с какво друго да я комбинирам. Много ми се иска да е с някви малки пасажни риби, но ако не може... ще мисля нещо друго.

Неактивен miroki

• Активен потребител
  • Публикации: 676
« Отговор #6 : вторник, 14 август 2012 г., 21:12 ч. »
Щом искаш бета вземи, нямах в предвид, че неоните ще раздърпат перките на бетата, а че смятам ще издържат при нея. Но моите, като сложих бета бяха доста малко, за да казвам меродавно мнение.  После пък махнах мъжкия и пуснах 2 женски бети, те пък се натикаха в най гъстите шубраци да търсят новородени гупи, и махнах и тях.
Сега са наказа ни в 7 литра :)
Изработка на уеб сайт за всеки: http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu

Неактивен ogun

• Активен потребител
« Отговор #7 : вторник, 14 август 2012 г., 21:20 ч. »
Е аз сега не мога да сложа примерно 5 неона и една мъжка бета. Ще е прекалено постно за такъв аквариум, поне така мисля. Примерно около 30-40 неона и една бета ми се струва, че ще е добре.... ама искам още мнения.

И относно това, че ще бъде семпло - няма да има много растения т.е. няма да има много укрития. Все пак мисля да направя някакъв куп от камъни в единия край или в средата, но не знам дали ще е добре за тези обитатели.

Неактивен Atanassss

• Регистриран потребител
  • Публикации: 7
« Отговор #8 : неделя, 10 февруари 2019 г., 00:39 ч. »
Малко стара тема, но как се развиха нещата?

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.