Малко новости около моята скромна аква.
На този пост искам да засегна въпроса относно храненето на моето астронотусче. Храня по два пъти дневно- сутрин и вечер, по-рядко 3 пъти. Няма ден без хранене, т.е. храня всеки ден, защото рибката е подрастваща.
За сега основно храня с Hikari Cichlid Bio Gold. Изключително съм доволен от този продукт;
- с времето оцветяването на рибката става по-наситено и контрастно;
-съдържа пробиотъци, които са полезни за храносмилането и предотвратява запек, което е често срещано при астронотусите;
-най-вече съм доволен от растежа на рибката. Имам я горе-долу от 2 месеца, беше около 6 -6,5см., а в момента е 12см. т.е. растежа е почти удвоен;
-естествено продуктът съдържа витамини и много интересно беше за мен да разбера, че съдържа и чесън
-цената на продукта като за Великобритания е ОК, но знам как върви на бългаския пазар.
Друга храна, с които храня оскарчето е замразен хирономус. Супер продукт, доволен съм естествено. Съдържа много полезни хранителни вещества, но след време става прекалено ситна за порасналата риба и за съжаление след около 2-3 месеца няма да е подходяща, а не ми се ще да я давам под формата на замразен куб с цел да избегна евентуални проблеми.
Още една храна, с която храня и съм много доволен е Repashy Soilent Green. Това е храна за африкански цихлиди- съдържа алги, спирулина, дребни микроорганизми и т.н. Давам я за разнообразие. Вероятно този продукт го няма на българските пазари, но може да се купи по интернет. За информация, миризмата на продукта е меко казано противна, но рибките я харесват.
И така процентово храня- 60% с Hikari "Cichlid Bio Gold, 20% с Хириномус и 20% с Repashy Soilent Green или други думи- на 5 хранения, 3 пъти с Hikari "Cichlid Bio Gold, 1 път с Хирономус и един път с Repashy Soilent Green.
След 2-3 месеца започвам да храня с земни червеи и насекоми (щурци, скакалци), естествено като основна храна остава Hikari "Cichlid Bio Gold.
Относно храненето на астронотуса с живи рибки, отбягвам и не бих използвал този тип храна.
Ето го и него

Междудругото, предното стъкло на аквариума е в доста лошо състояние и се вижда, че е доста одраскано. Купих го от един приятел, който е доста далече от акваристиката и се личи как го е поддържал. Както и да е, за сега съм с този аквариум и след време планирам да купя над 300 литров, живот и здраве