Готини снимки..
Градски, аз всеки ден сменям плановете, но в момента съм спрял на два варианта - малки дребни риби, голям пасаж (>50 бр) или 1-2 големи риби, примерно като твоите любимци..
В тази връзка и докато чакаме (поне аз чакам) "Ръководство за отглеждане на астронотуси", я кажи нещо повече за храненето. Какво разбираш под качествена храна? Защото до колкото схващам, визираш някакви марки дето ги няма в БГ и се поръчват. А също и някаква информация за самият режим на хранене, приложим към етапите на растеж..
И още нещо..
Как да избираме "хубави" астронотуси или най-малкото от кой..
Последното може и на лични
Мерси градски
Лично аз какво имам на предвид, когато казвам качествено хранене- тук почти всички знаем, че за отглеждането на красиви рибки са нужни няколко фактора, и това са храненето, добри параметри на водата в аквариума, пространството и генетиката на рибката. В частност за храненето е важно:
-какво количество се дава ежедневно, т.е. рибката да не се прехранва и другата крайност- да не гладува. Астронотусите ядат като прасета и някои акваристи доста често ги прехранват с цел рибката им да порасне по-бързо и в резултат рибката затлъстява, стомахът се деформира, и най-лошото е, че тлъстата рибка е по-предразположена към болести, особено към вътрешно-чревни заболявания;
-основно храня с Hikari за цихлиди (трябва да го има в България), Repashy Solent Green и Northfin за цихлиди. Тези продикти съдържат почти всички основни хранителни вещества нужни за астронотусите, плюс витамини, минерали, биотини и т.н. При мен тези храни дават добри резултати, растежът е между 2-3 сантиметра на месец. Оцветяването е по-интензивно. Перките на рибките са по-изпълнени и малко по-дълги. Лошото е, че тези марки храни са скъпи;
-разнообразявам храненето два пъти седмично с хирономус и насекоми или ларви на насекоми. Астронотусите,които отглеждаме с в пъти по-чувствителни в сравнение в дивите екземпляри, така че
редовното хранене с насекоми, червеи, с дребни тропически рибки (не препоръчвам) би дало негативен резултат.
Относно селектирането на рибката са важни няколко неща:
- първо виж самият аквариум, от където ще се купуват астронотусите дали има болни екземпляри, в смисъл разгледай за външни паразити, гъбички и т.н. Това се знае, рибката трябва да е здрава
- аз гледам първо самата форма на рибката- тяло, перки, глава, уста, очи. Не трябва да има никакъв дефект и най-важното да ми допада формата като цяло. След като избера няколко екземпляра, чак тогава се фокусирам върху оцветяването на рибката и избирам възможно най-красивата според моите критерии. Но, тук ще кажа, че всеки акварист си има своите предпочитания по отношение на по-горе казаното.