Автор Тема: За глинените топчета и ролята им в растителния аквариум.  (Прочетено 5471 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
ГЛИНЕНИ ТОПЧЕТА

Важно е топчетата да изсъхнат бавно, на сянка и на проветриво място, иначе се напукват още преди да ги сложите във фурната.
Аз след като ги омеся, ги слагам в някой тъмен ъгъл на стаята и си седят там поне 1-2 дни. Другото важно е да се пекат бавно - като агне. Аз ги слагам във фурната на най-ниска температура и така поне 4-5 часа. Така се получава нещо като жилав полуизпечен кирпич, който поставен в пясъка омеква и става нещо като пластелин. Корените на растенията лесно го пробиват, но не се разкашква на прах и не вдига много мътилка при вадене.
Ако се получи правилно изпичането, такива топчета карат по две три години под вода без да се размият. Аз поне имам такива топчета.

Другото важно нещо е, че колкото повече неща се сложат в глината - толкова по-несполучливо става изпичането. Правил съм различни смеси, но когато сложа прекалено много хумус и други неща, топчетата се разпадат след изпичане.
Глината е необходим пластификатор - според мен трябва да е около 80%-90% от общата маса, иначе няма да задържи сместа стабилна.

Правих едни топчета, в които замесих повечко хумус, тор от калифорнийски червеи и кристалон и не стана добре. След намокряне почти веднага се разпадаха и за това отидоха в саксиите на стайните растения.

Като правя топчета, гледам глината да е мазна и лепкава, обикновенно червените глини май са най-добри. Белите са по-постни, а жълтата ми се струва малко суха. Има една синьо-зеленикава глина - тя е най пластична.
Правя топчета с различна големина - от 1 до 3 см в диаметър - за различни растения.

Глинените топчета трябва да се забиват дълбоко под корените. Иначе може да се засмучат с маркуч при сифониране. Корените на растенията са доста големи - при ехинодорусите и криптокорините важи правилото за сухоземните растения, че колкото е отгоре, толкова е и отдолу.
Аз слагам топчето на избраното място и с показалец го набивам надолу поне на 5 см. Няма точна рецепта кога и по колко трябва да се слага - просто гледаш растенията как вървят и се преценява. Казват, че правилните топчета захранват поне 5-6 месеца, но всичко е въпрос на наблюдение. Някой растения като криптокорините и ехинодорусите искат повече топчета, а за други, като дългостеблените, са достатъчни по 1-2.

На лотусите няма никакъв смисъл да се слагат топчета глина - не им действат!
Аз се мъчих с една нимфея няколко месеца така и накрая напълних плътно една саксийка с тор от калифорнийски червеи и хумус. Отгоре сложих два пръста ситен пясък и сега не мога да я спра.

Вече рецептите са по избор и фантазия - аз слагам Кристалон Лазур или Син, Тензо котейл, малко пресят хумус от пръст за саксийни растения и малко тор от червен червей. Калий няма смисъл да се слага, но съм слагал допълнително магнезиев сулфат.
Кристалонът е доста силен и ако се прекали е възможно корените да прегорят. Не знам точната доза, обаче. Слагам на око - около 5% максимум от общия обем на сместа - не повече!
Който не е работил с глина да знае, че като се месят топчетата е добре дланите и пръстите винаги да са мокри, иначе се залепва глината по кожата и става на кора. За това слагам една купа с вода и си мокря ръцете от нея, но не прекалено, за да не се разкашкат топчетата.
Останалото е като детска игра - омазваш се до ушите.

Другото много важно нещо е тези процедури да се правят по възможност, когато жената е на работа или на гости на майка си - щото нали...

Статията е публикувана със съгласието на автора - Мариан Маньовски "Raven".
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Експерименти с глина за подхранване на растения.
« Отговор #1 : вторник, 18 ноември 2008 г., 13:10 ч. »
Правил много експерименти с глина в кухнята за радост на жена ми,в краен вариант се опитвам да докарам нещо подобно на субстратите на Амано, които са правени на този принцип.А принципа е, че хранителните вещества се запечатват в гранули от които бавно се отделят в продължение на няколко месеца, дори и година.
Повечето фирмени стартови субстрати се състоят от порест материал- примерно пемза, оплакната с някакви течни торове и изсушена на нормална температура. Тук рискът първо е, че тези хранителни вещества се отделят свободно във водата, и второ такъв тор изкарва много малко- около 1-3 месеца.

При Такаши Амано положението е на друга основа. Той явно бърка някаква каша от латерит на прах, хумус, глина, хранителни вещестма, минерали и още други съставки примерно. Гранулира цялото това нещо на топчета с диаметър около 3-5 мм. и го пече продължително време на средна температура.Това, което се получава е почти твърда консистенция- Ники Кралчев казва, че на пипане е като твърд асфалт- и хубавото е, че отделя хранителни вещества бавно и равномерно в течение на месеци, а това не налага торене с течни торове във водата в големи количества, което е риск за развитие на водорасли. Затова съдържанието на нитрати и др. във водата на амановите аквариуми е толкова ниско, а растенията се спукват да вървят- те се хранят равномерно и обилно през корените, а през листата поемат само това което не могат през корените- калий и хормони вероятно.

Та, аз взимам глина която ми харесва на цвят - нещо сиво синкаво примерно, но може и червена, смесвам я с малко хума на прах, пресят хумусен прах пръст за саксиини цветя, разреждам това със течен калиев нитрат, сипвам малко кристалон на прах /лазурен/, и ако не се сещам за още нещо да сложа меся като тесто, правя топчета около 5-10мм. в диаметър и пека на тава във фурната на ниска температура няколко часа. Мислил съм, ако е повече тестото, да го растеля с точилката примерно на пласт с дебелина 5мм. и да го нарежа с нож на квадратчета със същият размер- така ще се получат кубчета 5х5х5 мм,че това с оформянето е досада. При Амано процеса е автоматизиран естествено- има си цехче човека. Тези топчета гарантирам, че стоят в полутвърдо състояние над година в корените на растенията без да се разкашкват и да затлачват дъното. А да, също ако не ме мързи събирам просифонените дънни утайки - филтрирам ги през копринено калъфче и ги суша растлани на хартия на балкона - този прах също го влагам във глиненото тесто- много е полезен. Ако намерите латерит на прах също е идеално- но аз не съм намирал още.

Имайте предвид, че глината е само носител на добавените в нея макроелементи, необходими за развитието на растенията и тяхното размножаване.

Ами, горе долу това е- пипкава работа, но е много добър вариант. Предишният ми аквариум беше само с такива топчета и не смогвах да го кося. А пръстта на Амано е 70 лв. пликчето, няма кой да внесе.

Статията е публикувана със знанието на автора - Мариан Маньовски "Raven".
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен lotus

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 72
 • Нас. място: Горна Оряховица
 • Пол: Мъж
Отг: За глинените топчета и ролята им в растителния аквариум.
« Отговор #2 : понеделник, 06 септември 2010 г., 09:55 ч. »
Идеята сам да си направиш топчета за подхранване е ного добра но при мен по ред причини това е невъзможно, а и като се има в предвид че съм от малък град набавянето на такива е невъзможно,опцията да си поръчам през интернет също не ми допада защото безплатните доставки започват от 50лв минимум а засега други неща не са ми необходими ИДЕИ

Неактивен BOJO

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 1 760
 • Нас. място: София
  • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
Отг: За глинените топчета и ролята им в растителния аквариум.
« Отговор #3 : четвъртък, 09 септември 2010 г., 09:48 ч. »
Искам да споделя едно мнение което чух наскоро: Взема се хума (За София, от Женския пазар) правят се топчета, пекат се и се слагат в корените на растенията. Ако взема бутна няколко топчета в корениете на моята валиснерия ?

Неактивен bustama

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 771
 • Пол: Мъж
Отг: За глинените топчета и ролята им в растителния аквариум.
« Отговор #4 : петък, 10 септември 2010 г., 06:39 ч. »
За хумата нямам си представа, топчета от глина смесих с торф за растения. Мисля добре се отразяват на ехинодоруса, а за валиснерията по-едно време тръгна сега пак е в застой.

Неактивен Olderon

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 83
 • Нас. място: Бургас
Отг: За глинените топчета и ролята им в растителния аквариум.
« Отговор #5 : сряда, 20 октомври 2010 г., 18:10 ч. »
А тези топчета трябва ли да се вадят след определно време

Неактивен RAKIM

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 152
 • Нас. място: Пловдив
 • Пол: Мъж
Отг: За глинените топчета и ролята им в растителния аквариум.
« Отговор #6 : сряда, 20 октомври 2010 г., 23:02 ч. »
Не оставяш си ги :)

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.