Автор Тема: Грунд и камъни в аквариума  (Прочетено 17571 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

 • Цихлидиот
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 3 635
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Грунд и камъни в аквариума
« : четвъртък, 20 ноември 2008 г., 19:27 ч. »
Грунд и камъни в аквариума

Автор: Longanlon

Още за автора и неговия мироглед можете да видите тук:


Тази статия представя камъните, използвани в акваристиката, както и това, което начинаещите наричат 'пясък', а именно - грунда, който покрива дъното на аквариума. Как да изберем подходящи камъни и грунд, как да ги дезинфекцираме и измием, как да ги сложим в аквариума.Както на дъното на естествените водоеми, така и на дъното на аквариума, има едно нещо, което се нарича грунд. Той придава естетичен вид на аквариума и в него се засаждат растенията. В реките и езерата грундът представлява смес от пясък, почва, камъни и други неща, в морето е пясък от натрошени миди, но в акваристиката се използват по-други материали. На дъното на аквариума се поставят и камъни за добиване на по-интересен  и естествен изглед.

Грундът и камъните в аквариума имат няколко характеристики, а именно:
1.   наличие (има ли грунд изобщо или ще карате без него)
2.   състав (от какво е направен, в случай че го има, естествено)
3.   големина на частиците
4.   дълбочина на пласта/пластовете (това е характеристика само на грунда)

Изборът на грунд за вашия аквариум става чрез съобразяване на тези характеристики и се определя главно от това, което ще отглеждате в аквариума си (какви риби и какви растения). Нека разгледаме различните характеристики поотделно.

1. Наличие

По принцип аквариум без грунд се прави много рядко. Използването на такъв аквариум е свързано изключително и само с повишаване на хигиената над нормалното – необходимо условие при отглеждане на някои много капризни дискуси (изкуствени хибриди със слаба имунна система), както и при развъждане на някои риби, тъй като малките или хайвера са по-податливи на болести. Всички други аквариуми имат грунд, защото иначе изглеждат твърде неестествено и направо да си го кажем грозно. Камъните се поставят по желание – от тях могат да се направят хълмчета или други, зависещи от въображението ви форми, но декорацията и художественото оформление на аквариума е тема на друга статия.

2. Състав

По принцип грундът се прави от малки камъчета или пясък. Както знаете, пясъкът представлява натрошени скали, а те имат различен произход и съответно състав. Важността на състава на грунда, както и на камъните се крие във веществата, които той може да изпуска във водата и така да влияе на нейните качества. Именно поради тази причина не са подходящи варовиковите пясъци, чакъли и камъни – те лесно се разтварят във водата, повишавайки много нейната твърдост (съдържание на соли), което е зле за повечето аквариумни рибки (но не за всички – някои риби предпочитат именно твърда вода и в техния аквариум могат да се използват варовикови камъни, които освен това имат и изключително интересни форми). Най-добре за вас е да използвате грунд и камъни с вулканичен произход, тъй като те са най-твърди и не се разтварят. Кварцовият пясък е просто перфектен.

3. Големина

Големината на частиците на грунд зависи от това дали смятате да отглеждате растения. Ако не – не сте ограничени – може да използвате по-ситен пясък (около 0.5 - 1 мм.), в случай че така ви харесва, но нека не е прекалено ситен, тъй като някои риби обичат да ровят в него и ще размътват водата, а и той ще влиза в маркуча при почистване. За растенията обаче ви трябва по-едър грунд – перфектната големина аз определям на 2.5 – 5 мм., тъй като корените им и бактериите, които живеят там имат нужда от слаб, но постоянен приток на свежа вода и кислород. За големината на избраните от вас камъни ограничение е само дизайнът, който сте избрали за аквариума си.

4. Дълбочина

Дълбочината всъщност е колко дебел пласт върху дъното ще насипете. Отново тук се намесват растенията. Те изискват по-дълбок пласт, за да могат да се вкоренят добре – най-малко 4 см., а за по-големите – до 7 см. Обикновено в предната част на аквариума, където са по-дребните растения, се слага по-тънък пласт грунд, а колкото по-назад отива толкова по-дебело се насипва и там се засаждат едрите растения. В аквариумите, където се отглеждат предимно растения, т.н. холандски аквариуми, се полагат не един, а няколко пласта грунд с различен състав, но за това – в съответната тема. Ако пък не отглеждате растения, можете да сложите толкова дебел пласт грунд колкото сметнете за нужно – все пак имайте пред вид, че по-големите камъни не бива да опират дъното на аквариума, защото могат да го счупят – те се слагат върху грунда, който действа като “омекотител”.

От къде да се вземе грунд?

Най-добрият вариант е да се купи пясък от тази фирма. Цените са нищожни, но ви трябва кола, защото е на километри от София.

Друг вариант е използването на пресят речен пясък – има сита с различна големина на отвора и чрез тях се отделя фракцията, която ви е необходима. Имам щастието майка ми да е шеф на лаборатория за определяне качествата на бетона, където има не само специални сита, но и нещо като вибратор, който ги тръска за да не се измаря човек. Та ако имате достъп до някаква по-голяма строителна фирма – там има каквото ви трябва. Взема се фракцията, която остава между двете сита с желаната големина (примерно между това с дупки 2.5 мм и това с 5 мм). Внимание -  не използвайте строителна мозайка – тя съдържа предимно варовик!

Можете да си купите грунд от магазина. Той всъщност е речен пясък, но много често не е пресят всъщност, нито пък измит, поради което може да се сдобиете и с фасовете на изкопалия го работник като бонус. Внимание – цветните грундове, които се продават (виждал съм сини, червени, оранжеви) са боклуци за деца и нямат ама никакво място в един нормален аквариум.

От къде да се вземат камъни?

Намирате си ги. Край реки, край пътища или строежи. Интересните, надупчени и с причудливи форми камъни обаче са най-често варовикови, така, че внимавайте. Избирайте заоблени, твърди и плътни камъни – те са вулканичните. Варовикът, знаете, е бял и се рони лесно. Също така избягвайте кафяво-червеникавите скали, тъй като съдържат железни окиси (има едни червени скали, които са вулканични и могат да се използват - те са направо червени, особено когато се намокрят)

Как се дезинфекцират грунда и камъните?

След като се сдобиете с необходимото ви количество, трябва да го дезинфекцирате, тъй като не знаете какви бактерии биха могли да пренесат на скъпоценните ви рибоци.

Първо идва миенето. Камъните се мият с топла вода и четка (в някои случай дори телче за чинии – майка ви има, питайте я за такова), а грундът се мие в кофа в банята. Процедурата е малко дълга и е следната – напълвате кофата (добре е да е поне малко прозрачна) до половината с грунд, след което с маркуч или най-добре с подвижен душ пускате много силна струя вода вътре така, че тя да разбърква до долу грунда (дали е до долу се вижда през кофата). Когато кофата се напълни спирате, изливате мръсната вода (внимателно да не излеете и грунда) и пак отначало. Процедурата се повтаря, докато от кофата започнете да изливате съвсем чиста вода.

След тези процедури можете да го насипете в аквариума.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Vasil.Darev

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 69
 • Нас. място: гр. Гоце Делчев
 • Пол: Мъж
Отг: Грунд и камъни в аквариума
« Отговор #1 : неделя, 22 ноември 2009 г., 14:38 ч. »
 :dontknow: Тези камъни мога ли да ги сложа в акв. ?

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.