Автор Тема: Качествата на водата  (Прочетено 8088 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Качествата на водата
« : четвъртък, 20 ноември 2008 г., 19:40 ч. »
Качествата на водата


Освен, че е течна, водата има и някои други качества. Какви са те, как се измерват и как влияят на рибите и растенията. Простичко обяснение без умствено затормозяващи химични формули - само КН, GH, dH, pH

Автор: Longanlon

Още за автора и неговия мироглед можете да видите тук:Водните организми – и животните и растенията – се влияят в по-голяма или по-малка степен от физичните и химични свойства на водата, в която живеят. Тъй като обитателите на аквариума идват от различни места по света, при отглеждането им трябва да се имат пред вид качествата на водата, в която те са свикнали да живеят. Въпреки, че повечето от тях са адаптивни и се приспособяват и към по-различна вода, за успешното им отглеждане и размножаване в важно да се възпроизведат условия, близки до естествените. Освен температурата (Боби я разглежда в отделна статия) основните качества на водата, с които ще се срещате в акваристиката, са свързани с разтворените в нея различни вещества.

Твърдост на водата

Твърдостта на водата зависи от съдържанието на соли в нея. Колкото повече соли има – толкова водата е по твърда. В различните райони от чешмата тече различно твърда вода – хората от ХЕИ във вашия град могат да ви кажат точно колко, но ако след като си измиете и изсушите чашите по тях остават бели следи от водата - тя е сравнително твърда. Колко и какви соли са разтворени във водата пък зависи от това през какви скали и почви е преминавала тя, преди да стигне във водоема, от който вашия град черпи водата си. Твърдостта на водата се мери в dH (чете се “немски градус”). Има два вида твърдост на водата:

Единият вид се нарича обща твърдост и зависи от всички разтворени в нея соли (карбонатни, бикарбонатни, сулфатни и хлоридни съединения на калция, магнезия,  стронция, бария – както и да е, това не е толкова важно). Общата твърдост се отбелязва с GH (General hardiness).

Другият вид се нарича карбонатна твърдост и се определя само от количеството на разтворените във водата калциеви (Ca) и магнезиеви (Mg) карбонатни соли (карбонатни означава, че в тях има въглерод – С). Карбонатната твърдост се отбелязва с КН. Ясно е, че карбонатната твърдост винаги е по-малка от общата твърдост.

За отглеждането на риби и растения пряко значение има само общата твърдост на водата. Вода, която е с обща твърдост 0-6 dH се смята за мека, до 17 dH – средно твърда и над 18 dH – за много твърда. Повечето от рибите и растенията в аквариума идват от райони с мека вода, но има и такива – основно от Африка – които са свикнали да живеят в доста твърда вода.

Общата твърдост на водата се измерва с тестове за обща твърдост (GH тестове), а карбонатната – с тестове за карбонатна твърдост (КН тестове). Те представляват малки шишенца с течности, които капете в пробата вода, докато се оцвети по описания от производителя начин. Намират се в по-добре снабдените български магазини и струват по около десетина лева. Съществуват и електронни уреди за измерване, но са доста скъпи.

Киселинна и алкална реакция на водата

Това е едно изключително важно за акваристиката качество на водата. То зависи от количеството на разтворените в нея киселинни или основни съединения (за тези, които са много зле с химията: содата е вид основа, оцетът – вид киселина). Реакцията на водата се измерва с рН (чете се “пе-ха”). Скалата рН е разделена от 0 до 14, като 14 е много силна основа (содата каустик е около 12 рН), а 0 е много силна киселина (примерно концентрирана сярна киселина). Вода, в която няма нито киселини, нито основи се нарича неутрална и има рН 7 (което, ако забелязвате, е точно по средата между 0 и 14, а тъпият шампоан от рекламата по телевизията е с “пе-ха пет цяло и пет” всъщност е киселинен).

Рибите имат различни изисквания за реакцията на водата. Повечето риби, които произхождат от течащи води (реките в Азия и Америка) обичат леко кисела вода 6-6.5 рН, а някои дори до 5.5 рН. Други, главно тези от езерата, са приспособени към леко алкална вода – 7.7-8.5 рН. Всички по-обикновени рибки обаче няма да имат нищо против нормалната, почти неутрална водопроводна вода 6.5-7.5 рН. Растенията са по-непретенциозни към това качество на водата.

Реакцията на водата се измерва с тестове, повечето от които са на основата на лакмуса. Продават се лакмусови хартийки или течности, които изменят цвета си в зависимост от реакцията на водната проба. Те са различни видове – по-скъпите позволяват измерване с точност 0.2, докато по-евтините – 0.5. Препоръчвам ви да си купите от химически магазин, където са по-добрите и по-евтините видове, но ако нямате наблизо такъв – има и в акваристичните магазини.

Връзка между реакция и твърдост на водата

Тук няма да се впускам в подробни обяснения – за начинаещия акварист те не са нужни.

Как водата става кисела или алкална е доста сложна тема и е обвързана с понятието карбонатна твърдост, което разгледахме по-горе ( обикновено когато КH е висока, GН също е висока). Простичко казано, когато водата е мека, тя лесно става киселинна, а когато е твърда – обикновено e и алкална. Това е заради калциевите и магнезиеви карбонатни соли (КН нали помните), които неутрализират киселините.

Водата в аквариума става кисела от разтварящите се в нея въглероден диоксид (СО2) от въздуха, изпусканите вещества от декоративните корени и от гниещите във водата листа на аквариумни растения. Урината на рибите също е киселинна. Когато водата е твърда, тези киселини са неутрализирани. Тъй като падането на рН на водата може да стане неочаквано по различни причини (гнилостни процеси в аквариума, несменяне на водата, разтваряне на СО2), а това е изключително опасно за рибите, твърдата вода често се предпочита от акваристите като буфер срещу такова рязко подкиселяване.

Важно: За коригиране на киселинността се продават специални препарати, но тяхното действие трябва да се съобразява с карбонатната твърдост на водата, в която ги слагате. Меката вода, дори с препарат да я направите алкална, скоро пак ще стане кисела. Твърдата вода, дори с препарат да я подкиселите, скоро пак ще стане алкална. Затова съветвам начинаещите – не си играйте с тези препарати, не се правете на химици. Те са за напреднали акваристи, каквото и да ви кажат в магазина. Наливането на разни неща в аквариума без да разбирате точно какво става в него и как те влияят може да има само кофти последици.

Какво да запомните от тази статия

Едно от качествата на водата е нейната твърдост, която зависи от количеството разтворени във водата соли.

Друго качество на водата е нейната киселинна или основна реакция, която зависи от разтворените във водата киселинни съединения.

Колкото е по-твърда водата, толкова по-трудно тя става кисела. Колкото е по-мека, толкова по-лесно. Твърдата вода е буфер срещу рязко подкиселяване.

Преди да се опитвате да променяте параметрите на водата във вашия аквариум, първо по-подробно се информирайте как и защо става това ето от тази статия[/b].
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.