Автор Тема: Как да рестартираме аквариума си-хитрини и тънкости  (Прочетено 15496 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 436
  • Нас. място: Варна
    • Моите аквариуми
Рестартиране на аквариум

На всеки акварист, рано или късно му се налага да си рестартира аквариума. Причините може да са различни-омръзнал вече, с проблем-болест или водорасли, затлачен грунд и т. н.
Въпреки различните мотиви, основните стъпки са едни и същи, а именно:
1.Издебнете когато жена/мъжа ви не в къщи.
2.Пригответе празни съдове за растенията, найлон и вестници за камъните и дърветата.
3.Извадете първо растенията, като започнете от плаващите и най-накрая дълбоко вкоренените. С колкото по-големи корени са, толкова мътилката е по-голяма.
4.Обърнете едно малко за кураж, че при вида на непрогледната и мътна вода ще ви се подкосят краката. Но не се плашете, това е американски филм с щастлив край :)
5.Изчакайте малко да се разнесе мътилката и като видите корените и камъните ги извадете.
6.Изкайте поне час, два, за да се утаят на дъното боклуците.После ако имате вътрешен филтър, нагревател, помпа за течение ги спрете. Ако имате външен филтър нека да работи.
7.Източете 50-60% от водата сифонирайки дъното.
8.Изпушете една цигара, че сте се уморили вече много.
9.Наредете по нов начин хардскейпа.
10.Сложете растенията.
11.Напълнете обратно аквариума.
12.Ако имате глутаралдехид, easy carbo или seachem fluorish слагайте три дни доза за борба с черна брада.
13.След седмица почистете филтъра си.
Ако сменяте и грунда:
1.Освен съдовете за растенията, приготвяте такъв и за рибите. Бидон от кисело зеле е перфектно :)
2.Източвате 100% от водата,като запазвате максимално количество от нея.
3.Махате стария и слагате новия грунд.
4.Останалите стъпки са както по-горе с разликата, че слагате  след камъните, растенията и старата вода.
5.Хубаво е филтъра да не се спира за дълго време, а да бачка в кофа с вода
6.Рибите се връщат последни.

Най-кофти е рестарта заради водорасли или болест. Освен всичко друго, се иска търкане или обеззаразяване.

Не е много лесно с голям аквариум, но резултата ще ви зарадва. Успех

ПП:Много важно е половинката ви да отсъства, че като види натурията и може да се простите с хобито.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Как да рестартираме аквариума си-хитрини и тънкости
« Отговор #1 : четвъртък, 06 октомври 2016 г., 01:07 ч. »
Ще закача темата да се вижда най-отгоре в раздела. :)

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
  • Нас. място: София
« Отговор #2 : петък, 07 октомври 2016 г., 08:07 ч. »
 - едно уточнение - където се говори за глутаралдехид, да се чете seachem flourish excel !  Нормалния flourish е микроелементен тор.

Неактивен asito

• Активен потребител
    • Моите аквариуми
« Отговор #3 : петък, 07 октомври 2016 г., 10:11 ч. »
 :up: Пропуснал съм.Благодаря за корекцията.

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
  • Нас. място: София
« Отговор #4 : петък, 07 октомври 2016 г., 11:28 ч. »
Направо някой модератор да го оправи в текста горе, и да изтрие нашите несъществени мнения, за  да не се повлече някоя разводняваща дискусия.

Неактивен elemiko

• Активен потребител
  • Публикации: 72
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #5 : сряда, 02 ноември 2016 г., 12:16 ч. »
Здравей,

Общовалидно ли е запазването на максимално количество от старата вода, когато се планира замяна на грунда? Питането ми е във връзка с това, че ако причината за замяната е проблем с водорасли, то старата вода няма ли да съдържа спори и сътветно при наливане да рестартираме проблема? Дали е удачно да се запазват и растенията, ако причината за рестартирането са водорасли?

Колко време след такова подменяне на грунда може да се върнат рибите? Питането ми е дали се очаква отново да има пик на амоняк и на нитрити и едва след това да се добавят рибите? То отговора на този въпрос ще е малко следствие на отговора на предходният.

Питам от позицията на начинаещ в хобито.
Аз лично имам цианобактерия и други водорасли в аквариума и понеже вече 2ри месец не успявам да се справя с тях. Поради тази причина все по-активно ми минава идеята покрай заменянето на филтъра да сменя грунда и отговорите биха ми били много полезни да обмисля стратегия и стъпките на процеса, а не като стартирането, каквото имаше в магазина, хоп в аквариума.

Неактивен asito

• Активен потребител
    • Моите аквариуми
« Отговор #6 : сряда, 02 ноември 2016 г., 13:40 ч. »
Здрасти. Не съм гуру в акваристиката, но ще ти отговоря какво мисля, от опит и прочетено тук там:
1.За цианобактерия не си струва да се рестартира аквариума. Молинезиите много я обичат :) Затъмняване за три дни обикновено помага, ако не, третиране с макропен има 100%успех, но мен не ме кефи да се ползват антибиотици и не препоръчвам.Засаждането на много бързорастящи растения от самото стартиране на аквариума, както и поддържането на ниво на нитратите 10-20ppm (при растителните аквариуми) и сифониране на грунда (при незалесените аквариуми) са най-добрите методи за предотвратяване на появата на Цианобактерии. Синьо-зелените водорасли се появяват в аквариуми с ниски нива на нитрати, тъй като могат да усвояват атмосферен азот. Не понасят много ниско pH и високи концентрации на СО2, както и силно течение. Истинският причинител на появата им в повечето случаи е излишъка на органика в аквариума. Препоръчително е да се премахват гниещите части от растения и старите листа, които изпускат хранителни вещества обратно.
2.Да, ще има спори във водата, но при правилни грижи няма да се развият. То нали и това ще е целта на рестарта в този случай. Не само да сменим грунда и изчистим аквариума, но и да променим подръжката му.
Ако ще се ползва стара вода и филтъра няма да е спирал, то може веднага след напълването да се пуснат рибите.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.