Добре, ще се опитам да запазя самоообладание и да ти отговорял, че след този мач на Байерн около мен не се диша. Вкъщи всички се изпокриха и заспаха :-)
Ако ще е само една мъжка бета е ок. Аз също съм на принципа всичко за рибката - 2 литра е обичайно и ок за собственика, но 30 литра е ок за бетата.Ако ти стане празно, то и аквариума ще ти е тесен за други риби. Особен за женски бети. Мъжкият ще ги скъса :-) Във всеки един смисъл. Накрая може да ги убие. Или те него. Не е нужно всеки да умори риби за да повярва. Почети, не се прави на голяма (моля те, не се сърди). Форума е много добър, аз съм се учил от статиите и колегите тук. Сега поддържам без сериозни проблеми 550 л. и два по 100 л. аквариуми. Да, на повечето колеги тук върхът в кариерата е да са чифтосали и отгледали поколение от някои цихлиди, но ти ще ги разпознаеш по намахания стил на писане. Не че не са добри, но няма да ти дадат нормален съвет. Преглътни си самочувствието и ги слушай в началото обаче, защото знаят много.
Сега конкретно - както писах вече, аз уважавам готовите комплекти до 150 л., но филтрите и нагревателите са много скъпи или не точно това, което ти трябва. Ако ти е ок финансово добре, но имай предвид следното: смотан/немарков нагревател може да си залепи пластините и да не спре да нагрява докато не изпържи всички риби. Филтър който не е над 10 пъти обема на аквариума рядко ти върши работа, защото с пълнежи не завърта и 2 пъти водата за час, което е под минимума от 4 пъти. И накрая 25 литра не стигат за нищо. Вземи си 100 литра, гледай си една мъжка и 3-4 женски бети + коридораси + зелен неон и ще видиш каква красота е. Относно лампите - винаги са фабрично бели. Лампите изкарват 50% от цвета на рибката и трябва да си поиграеш докато намериш твоя цвят. Аз лично съм фен на Гролукс от Силвания плюс Аквастар или меки бели лампи.
Сигурен съм, че ще осъзнаеш всичко това. Въпросът е дали сега или като 99% от колегите ще се блъскаш сама, защото си свикнала че безплатните съвети са лоши. Но това е хоби. Тук хората са по-мили отколкото на работа :-)
Упс, и да не забравя. Знам че звучи смешно, но не вярвай на магазинерите. Точно магазинери, повечето не са акваристи. Ако си от София ти препоръчвам Боби от Аквадизайн и колегите от Aquaworld на Красно село. Може да пропускам някого, не се обиждайте.