Здравейте колеги,
От две години гледам рибки и твърдо съм се установил в Средна и Южна Америка. Освен района, другото което знам със сигурност е че искам да имам много цихлиди джуджета и имам
Агасизи, Какаду, Рамирези, Пандури, Макмастери, Баенши, Крузи (Борели ми измряха заради температурата бавно и гадно) - това имам към момента но ми се иска да сменя скалариите с нещо друго, пак голямо. Не е задължително и накрая ще напълня аквариума, който е 550 л. само с джуджета. За дискуси не ме устройва по-ниската температура подходяща за повечето джуджета и за растенията (поне под 27,5 градуса). Пробвах и определено се разболяваха повече, а и повечето екземпляри са кекави. Не ми се вкарват отново маса пари да пробвам с диви дискуси и да видя че пак не става (уж можели да се справят с 27 градуса без проблем). Пък и идеята не е да ги мъча.
Скалариите са ми нещо скучни, може би защото са след дискусите и не са им конкуренция - плашат се, не идват като кученца при мен, а и не се перчат толкова - само седят през повечето време. И съм им вдигнал мерника. Разглеждах няколко вида, но все нещо не става. Като цяло ми трябва мирна цихлида заради джуджетата и тетрите (и те са над 7-8 вида) - общо взето има около 200 малки рибки в аквата, но искам нещо интересно да се случва. Мееки евентуално мога да пробвам да вкарам и в големия аквариум и да пробвам колко са агресивни. Уару ще ми опасе всичко, другите големи ще ми изядат тетрите. Та ако някой се сеща, моля да даде идея за средна до голяма риба, що годе интелигентна и с интересно поведение. Не ме притеснява ако има вътрешновидова агресия и трябва да е само двойка.
Благодаря предварително и весели празници!