Автор Тема: Дайте идея за едра риба при джуджета и тетри  (Прочетено 2986 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
  • Публикации: 72
  • Нас. място: София
    • моят профил
Дайте идея за едра риба при джуджета и тетри
« : петък, 23 декември 2016 г., 11:10 ч. »
Здравейте колеги,

От две години гледам рибки и твърдо съм се установил в Средна и Южна Америка. Освен района, другото което знам със сигурност е че искам да имам много цихлиди джуджета и имам :) Агасизи, Какаду, Рамирези, Пандури, Макмастери, Баенши, Крузи (Борели ми измряха заради температурата бавно и гадно) - това имам към момента но ми се иска да сменя скалариите с нещо друго, пак голямо. Не е задължително и накрая ще напълня аквариума, който е 550 л. само с джуджета. За дискуси не ме устройва по-ниската температура подходяща за повечето джуджета и за растенията (поне под 27,5 градуса). Пробвах и определено се разболяваха повече, а и повечето екземпляри са кекави. Не ми се вкарват отново маса пари да пробвам с диви дискуси и да видя че пак не става (уж можели да се справят с 27 градуса без проблем). Пък и идеята не е да ги мъча.
Скалариите са ми нещо скучни, може би защото са след дискусите и не са им конкуренция - плашат се, не идват като кученца при мен, а и не се перчат толкова - само седят през повечето време. И съм им вдигнал мерника. Разглеждах няколко вида, но все нещо не става. Като цяло ми трябва мирна цихлида заради джуджетата и тетрите (и те са над 7-8 вида) - общо взето има около 200 малки рибки в аквата, но искам нещо интересно да се случва. Мееки евентуално мога да пробвам да вкарам и в големия аквариум и да пробвам колко са агресивни. Уару ще ми опасе всичко, другите големи ще ми изядат тетрите. Та ако някой се сеща, моля да даде идея за средна до голяма риба, що годе интелигентна и с интересно поведение. Не ме притеснява ако има вътрешновидова агресия и трябва да е само двойка.
Благодаря предварително и весели празници!
126 литра: Апистограми и тетри

Неактивен a_andreew

• Активен потребител
  • Публикации: 112
Отг: Дайте идея за едра риба при джуджета и тетри
« Отговор #1 : петък, 23 декември 2016 г., 14:15 ч. »
Хи, колега защо не видиш да ли ще ти допаднат рейнболките и по специално глазолепсис. Гледам в моя аквариум със скаларий и няма проблеми. Но има възможност след време да се опитат да похапнат от неонките.

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #2 : неделя, 25 декември 2016 г., 14:19 ч. »
Понеже става голяма караница тук и всеки дърпа към своето предложение, преди да сте се избили с предложенията да успокоя духовете :)
След разговори с няколкото свестни акваристи по магазините (2-3 или поне аз съм по-близък с толкова) се убедих окончателно, че няма други големи, мирни цихлиди освен дискусите и скалариите, които да живят без проблем с джуджета. Дори смятам, че ако няма големи цихлиди, джуджаците ще порастнат повече и ще се перчат повече, вместо да се крият. Така че решено - скалариите отиват в отдел Търся/Предлгам и остават само джуджета в 550 литра. Мисля, че няма да е безинтерестно и ще се получи доста весел и цветен аквариум.

Весела Коледа, колеги!

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #3 : неделя, 25 декември 2016 г., 18:33 ч. »
За мен отговора на подобен въпрос винаги се намира в прирдата. Поразтърси какви са съжителствата в натуралните хабитати и отговора ще изкочи от самосебе си. Относно джуджетата е ясно, че само с други цихлиди или дребни харацинови: неони, разбори. Атерините живеят с цихлиди, но никога не вадят истинския си цвят и естествено държане. Чувстват се подтиснати с тях. Така, че както казах само с други цихлиди или дребни неонки, разбори.

Неактивен Пеньо

• Активен потребител
  • Публикации: 117
« Отговор #4 : понеделник, 26 декември 2016 г., 12:54 ч. »
Геофагуси?
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса. :death:

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #5 : вторник, 27 декември 2016 г., 05:29 ч. »
Пеньо ти жив ли си бре?  :)
 :drinks:

Неактивен Пеньо

• Активен потребител
  • Публикации: 117
« Отговор #6 : вторник, 27 декември 2016 г., 08:30 ч. »
Не се спирам, Цецо   :bb: :drinks:
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса. :death:

Неактивен valentinpk

• Активен потребител
    • моят профил
« Отговор #7 : вторник, 27 декември 2016 г., 12:22 ч. »
Е, поне се намерихте и осмислихте темата. Че май въпросът ми е без отговор и аз си го знаех, но реших да пробвам.
Благодаря за предложението за геофагуси, обмислял съм го като един от малкото компромисни варианти. Но се притеснявам за растенията. Рибките си ги обичат, особено дребните и се чувстват добре. А и аз свикнах, някак естествено ми стои цялата картина така. Ще остана с джуджетата засега, реших го. Ще им дам шанс да се разгърнат като поведение, защото винаги са били заедно с голени цихлиди.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.