Автор Тема: Нов аквариум  (Прочетено 3242 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен small reef

• Регистриран потребител
  • Публикации: 19
Нов аквариум
« : понеделник, 22 октомври 2018 г., 08:00 ч. »
Здравейте , стартирах аквариум с размери 75/40/40 в който ми се иска да пусна атерини . Виждам че изискванията на повечето видове са минимум 120см. а моя е по-малък . В аквата освен атерините ще има коридораси и някакви L-ки . Въпроса ми е къде мога да намеря въпросните риби подходящи за мен , няколко вида по три четири броя ? Ще се радвам и ако хора които се занимават с тези риби пишат  (може и да ме откажат заради големината на аквата )

Неактивен Борис

• Потребител
  • Публикации: 1 151
  • Нас. място: Враца, България
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Нов аквариум
« Отговор #1 : понеделник, 22 октомври 2018 г., 20:14 ч. »
Повечето видове от тези риби изискват аквариум с голяма дължина, за минимум се приема 120 см. Има и малки видове които изискват аквариум от поне 90 литра, за да се чувстват добре в него. Височината и ширината не са от съществено значение. В този литраж за които споменаваш нямаш голям избор от видове, по мои сметки литража ти излиза чисто около 100-110 литра за тези размери. Един пасаж от малки видове Атерини ще пасне чудесно в допълнение с две три сомчета или там каквото си избереш, но не и да прекаляваш с рибите.
Аз съм човекът които в момента се занимава с развъждането на нови видове атерини вкарани в България. Бих ти препоръчал пасаж от 10-на рибета от този вид Melanotaenia garylangei. В момента имам малки от тях които захранвам, но докато станат за даване трябва да се минат поне 5-6 месеца.
През това време ти трябва да им създадеш нормални условия за живот.  :)
Това е тема в раздел Атерини в които са описани новите видове: >>> http://www.aquaportal.bg/forum/index.php?topic=22825.msg157135#msg157135
Тук има направена специализирана страница за тях, продължение на специализирания сайт за Атерини Rainbowfishbg.com

Неактивен small reef

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : вторник, 23 октомври 2018 г., 07:41 ч. »
Благодаря ти за отговора . Melanotaenia garylangei ми хареса , може би освен нея някои от по-малките да се пусне вътре ? Водата при мен е доста твърда и не знам как ще се отрази на рибите , мисля че е по-добре да ги взема от малки за да се адаптират по-добре . Аквариума го стартирах с 30% вода от стар плюс филтъра и мисля че азотния цикъл е завъртян и освен сомчетата е време и за други обитатели .

Неактивен lamb4o

• Активен потребител
  • Публикации: 96
  • Нас. място: Варна
« Отговор #3 : вторник, 23 октомври 2018 г., 08:03 ч. »
Освен от посочените ти от Борис атерини, може да гледаш според мен без проблем и следните други видове, ако не ти се чака 5-6 месеца:)

http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=10
http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=11
http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=65
http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=66
http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=67

Аз от няколко години гледам Иратерини и Гертруди в един аквариум (от 150л грубо) и сам за себе си стигнах до следните изводи.  Тези риби не цапат много и ако аквариума ти е достатъчно "стар" ( с добре развита биологична филтрация, и обилно количество растения) няма да имаш проблеми дори и да пропуснеш понякога седмичната смяна на вода. Рибите въобще не са"кекави" както се изразяват разни колеги из форумите, а точно обратното. Точно тези видове издържат без проблем на летните температури от 28 и нагоре градуса на водата, и не са трудни за гледане.   
За твоя обем една група от 10 - 12 риби ще е ОК.
И пак ще повторя Борис, трябва да им създадеш нормални условия за живот :), ако не си се занимавал с акваристика преди това из форума има достатъчно инфо как да го направиш. Ако имаш опит значи моите съвети по всяка вероятност не са ти нужни.

...And we're all allowed to dream Of the next time we touch..........

Неактивен Борис

• Потребител
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
« Отговор #4 : вторник, 23 октомври 2018 г., 08:04 ч. »
Благодаря ти за отговора . Melanotaenia garylangei ми хареса , може би освен нея някои от по-малките да се пусне вътре ? Водата при мен е доста твърда и не знам как ще се отрази на рибите , мисля че е по-добре да ги взема от малки за да се адаптират по-добре . Аквариума го стартирах с 30% вода от стар плюс филтъра и мисля че азотния цикъл е завъртян и освен сомчетата е време и за други обитатели .

Тези риби по природа харесват твърда вода и да адаптивни са към всякакви условия на водата. Не е добра идея да ги вземеш от малки, защото при резки промени на водата може да умрат. Казвам го като човек които има опит с развъдени 4-5 вида и съм наблюдавал какво се случва когато се вкара свежа вода от чешмата докато са малки. Повечето умират, а при по-лоши случай можеш да ги загубиш на половина, че дори и повече от това потомство което си изкарал!
Това че си стартирал аквариума с 30% вода от работещ аквариум не е предпоставка, че има работещ азотен цикъл. Всяко нещо си иска своето време.
Друг вид които мога да ти предложа е Melanotaenia australis "Drysdale River" за малък литраж. Това са може би единствените аустралиси с локация Drysdale River които стават малки по размер. В момента ги развъждам и нямам представа какво потомство ще изкарам от тях, защото са си само мъжки с една женска.
Нямат нищо общо с аустралисите които се внасят в България и които достигат размер от 10-12 см.
Колегата от горният пост ти е споменал какви други малки видове можеш да гледаш, но аз нямам нито един от тези видове
налични за развъждане, единствена бройка която ми остана при адаптирането от малките видове е един Rhadinocentrus ornatus с локация Searys Creek. На него ще му търся булка по-натам ако устиска до тогава, горкия.
Поздрави, Борис.

Неактивен small reef

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : вторник, 23 октомври 2018 г., 09:21 ч. »
И пак ще повторя Борис, трябва да им създадеш нормални условия за живот :), ако не си се занимавал с акваристика преди това из форума има достатъчно инфо как да го направиш. Ако имаш опит значи моите съвети по всяка вероятност не са ти нужни.

Всякакви съвети са ми добре дошли . Занимавал съм се преди повече от 20години  , тогава имах двайсетина аквариума и развъждах доста видове , като дънните ми бяха болест , след това живота ме завъртя и нямах време и място да гледам . Почти винаги съм имал една малка "локва" която през времето е претърпявала трансформации. Такива като вас единствено могат да ме вкарат в "беля" и от един аквариум за децата и радост на окото да почна да правя стелажи :D . Атерините ги харесвам от доста време но нямах възможност да сложа такъв аквариум , сега имам място и време но ми се иска да си остане на ниво "красив аквариум" . Ако имате идея от къде мога да взема здрави и добре гледани риби ще съм ви благодарен . Можем да продължим на лични или другаде да не обръщам форума на чат.

Неактивен Борис

• Потребител
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
« Отговор #6 : вторник, 23 октомври 2018 г., 09:55 ч. »
Не е нужно да пишем на лични съобщения, така диалога ни ще достигне до по-голям брой хора и така Атерините ще се популяризират повече в нашата страна.
Магазин от които съм доволен е Аквамания Варна. Риби не съм поръчвал от тях, но и това ще стане скоро.
Тук можеш да разгледаш какви Aтерини (Rainbowfish) предлагат те >>> http://www.aquamania.bg/bg/products/ribki/prodajba-na-ribki-online/sladkovodni-ribi/aterini-rainbowfish421_%D0%90%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B8%20(Rainbowfish)/

Неактивен lamb4o

• Активен потребител
« Отговор #7 : вторник, 23 октомври 2018 г., 12:19 ч. »
Не знам в кой град си? Аз мога да кажа главно за Варна - Aquamania, но за мен по добрия магазин е Aqualine. Поръчвал съм си риби и от София, но за съжаление Aquaworld магазинчето на Петя вече не съществува.

Неактивен small reef

• Регистриран потребител
« Отговор #8 : вторник, 23 октомври 2018 г., 13:41 ч. »
И двата магазина нямат налични атерини без значение ,че на сайтовете им ги има . Ако някой има да ми пише.

Неактивен lamb4o

• Активен потребител
« Отговор #9 : вторник, 23 октомври 2018 г., 15:06 ч. »
Може да пробваш и в София, магазин Аквадизайн, времето все още е добро и не вярвам да откажат да ти изпратят риби.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 6 917
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #10 : вторник, 23 октомври 2018 г., 20:32 ч. »
Можем да продължим на лични или другаде да не обръщам форума на чат.

Точно за това е създаден форума. Нека стане чат, щом е по тема, няма проблем. По този начин както Борко казва ще стигне до повече наблюдатели по темата и ще остане докато съшествува сайта и форума. Което е чудесно.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #11 : вторник, 23 октомври 2018 г., 21:55 ч. »
Точно за това е създаден форума. Нека... и ще остане докато съществува сайта и форума. Което е чудесно.

Вовеки веков. Амин! :grin:

Неактивен small reef

• Регистриран потребител
« Отговор #12 : четвъртък, 25 октомври 2018 г., 14:02 ч. »
Благо
Може да пробваш и в София, магазин Аквадизайн, времето все още е добро и не вярвам да откажат да ти изпратят риби.

Имат някакви наличности но не изпращат , предпочитат на място да се взимат. Стара Загора ми е наблизо и ако остане време ще видя в два-три магазина . И за мен като че ли е по-добре от човек да взема , в магазин рядко съм виждал аквариум със здрави и хубави риби .

Неактивен Борис

• Потребител
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
« Отговор #13 : понеделник, 29 октомври 2018 г., 09:49 ч. »
Имат някакви наличности но не изпращат , предпочитат на място да се взимат. Стара Загора ми е наблизо и ако остане време ще видя в два-три магазина . И за мен като че ли е по-добре от човек да взема , в магазин рядко съм виждал аквариум със здрави и хубави риби .

Имаш две опции: Да изчакаш 6 месеца, или да вземеш от магазин каквито има налични.
Ако става на въпрос за наличните в Аквамания, говори с Цецо (malomir) да ти съдейства за изпращането, но не си и помисляй да въртиш някакви номера при получаването им.  :nono:

В магазин, това че не сменят вода често и гледат да спестяват за мен си е неприемливо, не защото на 1000 литра аквариуми ще ги съборят едни 12 или 15 лв. на месец, но не е добре за рибите. Първо че живеят в собствените си фекалии, от друга страна точно поради тази причина никога няма да видите естествените им цветове и да им се радвате. Казвам го от личен опит. Второ не е естетично да гледаш риби в неблагоприятни условия.

Аз от Германия, когато взимах новите видове ми направи впечатление точно това, не навременното опресняване на водата без сифониране на дъното. Именно това е точката която всеки трябва да спазва, когато иска да гледа жизнени и красиви риби от тези видове! Да може да се пропусне седмична смяна на вода, но не може постоянно да се прави това. Личен опит ми е показал, че колкото повече допълнителна филтрация има в един аквариум, (грунда също е филтър и тои не трябва да се подценява) толкова по-добре за самите обитатели в него.

Неактивен small reef

• Регистриран потребител
« Отговор #14 : понеделник, 29 октомври 2018 г., 11:10 ч. »
Имаш две опции: Да изчакаш 6 месеца, или да вземеш от магазин каквито има налични.
Ако става на въпрос за наличните в Аквамания, говори с Цецо (malomir) да ти съдейства за изпращането, но не си и помисляй да въртиш някакви номера при получаването им.  :nono:

Ще ми пишеш след няколко месеца когато имаш налични . Не искам съдействие за да си купя стока от магазин а гаранция за качеството . Иначе ако държа да взема от там имам вариант.
Поздрави.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.