Благодаря ти за отговора . Melanotaenia garylangei ми хареса , може би освен нея някои от по-малките да се пусне вътре ? Водата при мен е доста твърда и не знам как ще се отрази на рибите , мисля че е по-добре да ги взема от малки за да се адаптират по-добре . Аквариума го стартирах с 30% вода от стар плюс филтъра и мисля че азотния цикъл е завъртян и освен сомчетата е време и за други обитатели .
Тези риби по природа харесват твърда вода и да адаптивни са към всякакви условия на водата. Не е добра идея да ги вземеш от малки, защото при резки промени на водата може да умрат. Казвам го като човек които има опит с развъдени 4-5 вида и съм наблюдавал какво се случва когато се вкара свежа вода от чешмата докато са малки. Повечето умират, а при по-лоши случай можеш да ги загубиш на половина, че дори и повече от това потомство което си изкарал!
Това че си стартирал аквариума с 30% вода от работещ аквариум не е предпоставка, че има работещ азотен цикъл. Всяко нещо си иска своето време.
Друг вид които мога да ти предложа е Melanotaenia australis "Drysdale River" за малък литраж. Това са може би единствените аустралиси с локация Drysdale River които стават малки по размер. В момента ги развъждам и нямам представа какво потомство ще изкарам от тях, защото са си само мъжки с една женска.
Нямат нищо общо с аустралисите които се внасят в България и които достигат размер от 10-12 см.
Колегата от горният пост ти е споменал какви други малки видове можеш да гледаш, но аз нямам нито един от тези видове
налични за развъждане, единствена бройка която ми остана при адаптирането от малките видове е един
Rhadinocentrus ornatus с локация
Searys Creek. На него ще му търся булка по-натам ако устиска до тогава, горкия.
Поздрави, Борис.