Здравейте. Интересно ми е от къде сте закупили коридорусите, ако не е тайна. И при мен има подобен проблем. Преди 5 месеца закупих около 25 коридоруса, от няколко разновидности. С времето бавно измират - спират да се движат и да се хранят, слабеят и умират скрити някъде в аквариума, без никаква изявена симптоматика. При мен е доста трудно да се проследят или открият, тъй като аквата е голяма 500л и гъсто залесена. Към момента са ми останали 7-8 коридоруса.
Направих много тестове и изследвания, не съм вчерашен и разбирам от акваристика, химия и микробиология. Параметрите на водата са в норми, само малко по-високо pH наблядавам в последните месеци в пазарджишката вода, но това не е голям порблем. Друго което направих - изследвах под микроскоп един от труповете за бактерии или гъбички. Дори пробвах да култивирам инфекциозния агент, но без резултат. Следователно това ме навежда на мисълта, че няма инфекция в аквариума (другите видове риби са си напълно нормални и здрави). Наблюдавах да видя дали грунда Манадо не им наранява мустаците и затова да са апатични, но и това отпадна като вариант с времето.
Тъй като не искам да вкарвам препарати в аквариума и не се сещам за нормално обяснение защо измират, реших да ги оставя на произвола на съдбата. Както казах към момента са останали 7-8 броя и не съм намирал жертви от 2-3 седмици.
Единственото което продължавам да си мисля е че излизат от някоя ферма за коридоруси с "дефектни" родители. Предполагам че може да има проблем в генетиката им.