Автор Тема: Проблем с коридорас  (Прочетено 1710 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Simona2007

• Регистриран потребител
  • Публикации: 15
Проблем с коридорас
« : събота, 23 май 2020 г., 21:06 ч. »
Аквата е 50L стартиран е на 1.10.2019,Ph-7,24 градуса, 2 см грунд, растения, укрития. Имам 7 даниота,анциструс(малък) , 2 коридораса, мъжка бета. Проблема е следния единия коридорас диша учестено не се движи много спрямо вчера (търчеше наляво надясно из аквариума), не яде, не реагира когато кепчето е до него просто стои и си движи опашката, ако тръгне нагоре почва да се върти в кръг все едно не вижда. Какъв е проблема и мога ли да му помогна някак?

Неактивен vicky

• Активен потребител
  • Публикации: 80
  • Ooops!
Отг: Проблем с коридорас
« Отговор #1 : събота, 23 май 2020 г., 21:48 ч. »
Няма достатъчно данни, за да се определи какъв е проблема. За първа реакция на сляпо сменете 50% от водата с чиста, темперирана и без хлор. Спрете храненето за 2-3 дни. Проверете за подуване на проблемната рибка. Без тест на водата и без да кажете какво слагате в нея и как поддържате аквариума ще е трудно.

Неактивен Simona2007

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : неделя, 24 май 2020 г., 07:07 ч. »
Тестове направих. Ето и резултатите:ph-7 , gh-7, kh-14,NO2-0,0.Всяка седмица сменям по 14 л вода престола 7 дена, 24°C е водата, не слагам никаква химия, синфонирам всяка седмица. Снощи го наблюдавах не беше подуто. Рибката не можа да оцелее, намерих я мъртва заровена в грунда:(. Има ли опасност и с другия коридорас да стане така?

Неактивен vicky

• Активен потребител
  • Ooops!
« Отговор #3 : неделя, 24 май 2020 г., 08:48 ч. »
Има грешка с тестовете.
При 14dKH няма как да има ph 7.
Дори да сте им разменили местата и да е 7dKH, пак няма да е ph7.
Може да има всичко във водопроводната вода, което с престояване няма да се махне. Може да имате амонячно отравяне от прехранване. Сол във водата? Бактериална инфекция? ...милион неща.
Направете смяна за всеки случай - може само да помогне.

Неактивен Simona2007

• Регистриран потребител
« Отговор #4 : неделя, 24 май 2020 г., 09:04 ч. »
И аз мисля че има някаква грешка, един приятел ми ги даде тези тестове. Не знам кога са купени, фирма и т. н. Каза ми че ще ми свършат работа и дотам.Сменила съм 23литра като в тази вода сложих някакъв препарат който махал хлора - така каза продавачката. Другото сомче за сега си плува нормално.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Публикации: 874
  • Нас. място: Пазарджик
  • Риболюбец15
« Отговор #5 : понеделник, 25 май 2020 г., 17:10 ч. »
Здравейте. Интересно ми е от къде сте закупили коридорусите, ако не е тайна. И при мен има подобен проблем. Преди 5 месеца закупих около 25 коридоруса, от няколко разновидности. С времето бавно измират - спират да се движат и да се хранят, слабеят и умират скрити някъде в аквариума, без никаква изявена симптоматика. При мен е доста трудно да се проследят или открият, тъй като аквата е голяма 500л и гъсто залесена. Към момента са ми останали 7-8 коридоруса.
Направих много тестове и изследвания, не съм вчерашен и разбирам от акваристика, химия и микробиология. Параметрите на водата са в норми, само малко по-високо pH наблядавам в последните месеци в пазарджишката вода, но това не е голям порблем. Друго което направих - изследвах под микроскоп един от труповете за бактерии или гъбички. Дори пробвах да култивирам инфекциозния агент, но без резултат. Следователно това ме навежда на мисълта, че няма инфекция в аквариума (другите видове риби  са си напълно нормални и здрави). Наблюдавах да видя дали грунда Манадо не им наранява мустаците и затова да са апатични, но и това отпадна като вариант с времето.
Тъй като не искам да вкарвам препарати в аквариума и не се сещам за нормално обяснение защо измират, реших да ги оставя на произвола на съдбата. Както казах към момента са останали 7-8 броя и не съм намирал жертви от 2-3 седмици.
Единственото което продължавам да си мисля е че излизат от някоя ферма за коридоруси с "дефектни" родители. Предполагам че може да има проблем в генетиката им.

Неактивен Simona2007

• Регистриран потребител
« Отговор #6 : понеделник, 25 май 2020 г., 19:26 ч. »
От магазин Екзотик в гр. Попово, област Търговище ги купих рибките, аквариума, камъните, растенията, помпичката за въздух и други неща . Не знам от къде ги карат.Собственичката само ми е казвала че са от различни развъдници. За сега това сомче се държи. :)

Неактивен vicky

• Активен потребител
  • Ooops!
« Отговор #7 : понеделник, 25 май 2020 г., 20:58 ч. »
Колега, ако можеш да кажеш от къде взе 25-те бройки, че и на мен ми предстои покупка и имам съмнения, че е същия продавач. Може и тук или на лично. Благодаря предварително.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Публикации: 874
  • Нас. място: Пазарджик
  • Риболюбец15
« Отговор #8 : вторник, 26 май 2020 г., 18:12 ч. »
Определено не сме ги купували от един и същи зоомагазин, но нищо чудно да идват от еднакъв развъдник.  :dontknow:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.