Здравейте!
След доста четене и гкледе в тюба на клипове за инфузории, започнах и аз.
Нагледах се на бананови кори , бидони шишета , буркани и какво ли не.
След наякло грешки стигнах и до добри резултати:
Първо имаме два варианта лятно и зимно отглеждане:
Лятното слагаме буркана до прозореца на тераста където е най слънчево и след по малко от седмица имаме бистра култура с много инфузории. Зимното е по трудно : или потапяме стъклено шише в аквариум с 28 градуса вода или допираме буркан до крушка 60 вата.
Подготовка: слагаме в чист буркна вода от аквариум или от чешмата , ако нямаме. Една супена лъжица ориз, една супена царевично брашно, чаена сварен жълтък, малко суха мая ,няколко дъбови листа и една две бели миди. След ден два пресипваме в друг буркан и хвърляме утайката, Всеки ден прехвъряме от един буркан в друг за да влезе въздух и да махнем утайката.
Инфузории ако нямаме от стара култура , можем от сухи листа тръстика , сено , слама, градинска или сакийна пръст.
Инфузориите не харесват токсините които се отделят от утайката, а мидите са буфер да не се вкисели водата инфузриите не обичат ниско рН.
След като културата е готова и те се виждат с росто око и фенерче , си купуваме филтър за кафе машина, ди пласмасова фуния с подобен размер. Прецеждаме течността докато останат към два милилитра, изтегляме ги и промиваме с чиста вода, да отмием тези кото се се полепили по хартията.
В резултат имаме инфузрии и чиста вода и инфузории.
При филтрацията хващаме под 30% от тях , но и това е достатъчно.
После връщаме течноста в буркана.
Един път седмично подхранваме със суха мая след месец изхвърляме културата в природата.
Това е от мен.
Поздрави!