Автор Тема: Хирономус  (Прочетено 13266 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Благой

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: София, Lulin Sity
Хирономус
« : вторник, 02 декември 2008 г., 17:33 ч. »
Хирономус
От Adrian R. Tappin

Хирономусът е ларва на мушица от семейство Chironomidae (Разред Diptera, Клас Insecta). Мушиците са комароподобни насекоми. Има повече от 2000 вида, но само малък брой в миналото са били идентифицирани. Не всички ларви от семейство Chironomidae са червени на цвят. Докато най-често са червени, те също може да бъдат зелени, кафяви или черни. Също така някои са прозрачни и са известни като Стъклен-червей (Glassworms). Въпреки това, само тези, които съдържат хемоглобин, са червени и оттам получават името Кървав-червей (Bloodworm).

Снимката е взета от ТУК.

Ларвите и какавидите са много питателни и представляват една от главните храни на много риби в естествената им среда. Често се използват за храна, живи или замразени, на аквариумни риби.
Почти всички риби ще ги изядът лакомо, когато бъдат предложени. Чрез научни изследвания е установено, че повечето риби, когато се хранят с хирономус като допълнителна хранителна добавка имат по-добър растеж и възпроизводителни качества. Тяхната хранителна стойност се счита за много добра. Химически анализ показва, че хирономусът съдържат 9,3% сухо вещество, суров протеин 62,5%, 10,4% сурови мазнини и 11,6% пепел с 15,4% свободен азотен екстракт. Тъй като съдържат хемоглобин са добър източник на желязо за рибите.

Представителите на Chironomidae минават през пълна метаморфоза в техния жизнен цикъл, яйце, ларва, какавида, и крилати възрастни мушици. Всеки етап има различни характеристики. След чифтосване в полет, женската освобождава яйцата докато се плъзга по водната повърхност. Броя на яйцата може да варира от 50 до 700. Яйцата потъват до дъното, където при тропически условия, за 24-48 часа се излюпват и преминават в следващия етап - ларва или водната фаза. Новоизлюпените ларви са дълги не повече от 1 мм, но могат да достигнат до 10-25 милиметра когато достигнат до последния етап от развитието им като ларви. Етапа на развитие, ларва, може да продължи по-малко от 2 седмици или до 7 седмици в зависимост от температурата.

Снимката е взета от ТУК.

Всяка ларва си променя вида четири пъти, преди да достигне до какавиден етап. Този етап оформя голяма част от естествената диета на рибите, тъй като ларвите напускат тръбичките, в които са живяли, и активно започват да плуват към повръхността на водата. Онези които достигнат до повръхността, за няколко часа се превръщат в летящи възрастни мушици, веднага отлитат за да се чифтосат, живеещи само няколко часа или дни. През това време възрастните не се хранят и се чифтосват предимно нощем.
Целия жизнен цикъл може да бъде завършен за 2 седмици, въпреки че често се случва жизнения цикъл да отнеме повече време.

Ларвите могат да бъдат открити във всички водоеми с тинесто дъно. Намират се в по-големи количества в езера, блата и потоци. Естествените места за размножаване на мушиците chironomid намаляват поради урбанизацията, прочистването на земите и други промени на естествената им среда. Въпреки това, каналите с отпадни води, канализацията, селищни езера и други водни системи създадени от човека изобилстват с ларви. Именно тези размножителни зони причиняват редица неприятни проблеми и обществените здравни служби редовно обработват тези зони с инсектициди, за да контролират тяхната популация и разпространение.

Ако желаете сами да си съберете хирономуси най-доброто време да ги хванете е през нощта, тогава ларвите напускат тръбичките, също така нивото на разтворения кислород на дъното във водата е ниско. Те могат да бъдат уловени лесно като използвате ситна мрежа. Хирономусите могат лесно да се добият като пресеете тинята на място. Ларвите и други едри частици детрит ще останат в мрежата, изтръскайте ги в кофа пълна с вода. След известно време ларвите ще изплуват на повръхността, къде лесно може да ги оберете с кепче.

Опити да се размножат хирономуси са били проведени в много страни, без много успехи. Основния проблем е невъзможността да се предизвика чифтосването на мушиците chironomid в плен. Въпреки това, в момента има няколко успешни култивации на хирономус в Югоизточна Азия.

Оригинален текст на статията.

70l, 2x18W

Неактивен Благой

• Активен потребител
Отг: Хирономус
« Отговор #1 : сряда, 03 декември 2008 г., 12:46 ч. »
Статията е завършена.
Ако има нужда от редакция свиркайте. :)

70l, 2x18W

Неактивен AngelEyes

• Активен потребител
  • Публикации: 29
  • Нас. място: гр. Бургас
« Отговор #2 : сряда, 03 декември 2008 г., 13:30 ч. »
Благодаря много за статията!  :up:

Неактивен killiman

• Модератор на раздел
  • Публикации: 216
    • Продажба на аквариумни рибки!
« Отговор #3 : сряда, 03 декември 2008 г., 16:49 ч. »
Много полезна статия!
Хирономусът е една от най-добрите и естествени храни за голяма част от аквариумните рибки. Голямото му предимство е, че може да се замразява без да загуби качеството си.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #4 : сряда, 03 декември 2008 г., 17:13 ч. »
Захранвам успешно със замразен хирономус малки циприхромиси - разкошна храна е за този тип рибки (устомътещи микрохищници - малките са достатъчно едри, за да ядат такъв размер храна, но в същото време се нуждаят от повече животински белтъчини).
Статията наистина е полезна!
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Цецо

• Активен потребител
  • Публикации: 150
  • Нас. място: София,Мусагеница
« Отговор #5 : сряда, 03 декември 2008 г., 17:25 ч. »
И според мен е прекрасна храна :up:Рибите ми пощуряват като го пусна.Аз лично първо го поизплаквам с вода и след това го изцеждам.Слагам си го на порции- колкото за едно хранене и го замразявам.Храня с него поне 1 път седмично.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #6 : сряда, 03 декември 2008 г., 18:52 ч. »
Всичките ми риби съм захранвал с Хирономус и винаги съм го препоръчвал.Рейнболите го обожават.Хубавото е,че не е тлъста храна като тубифекса а пък съдържа много протеин.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #7 : четвъртък, 04 декември 2008 г., 05:29 ч. »
Дали пък и аз да не давам на дискусите!?
Софиянци, от кого взимате хирономус?
А опасност от болести?

Неактивен Цецо

• Активен потребител
  • Публикации: 150
  • Нас. място: София,Мусагеница
« Отговор #8 : четвъртък, 04 декември 2008 г., 08:52 ч. »
В София от съботния пазар- жената, която продава тубифекс винаги има и хирономос и жив и замразен.Аз лично предпочитам живия за да съм сигурен, че преди замразяването е добре измит.

Неактивен Daniel

• Dwarf Amazon Enthusiast
  • Заслужил потребител
  • Публикации: 210
  • Аквариум: Гола Вода
« Отговор #9 : четвъртък, 04 декември 2008 г., 11:30 ч. »
Аз на мойте давам замразен, но мисля тази събота кото ходя до пазара да си взема и жив. Само че както каза Стас може да има болести а от това ме е страх.
Интересува ме как подържате хирономуса жив или го измивате и веднага го замразявате, тази процедура хич не ми е ясна.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #10 : четвъртък, 04 декември 2008 г., 11:51 ч. »
Аз давам само замразен - жива храна в аквариумите си не допускам.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен }|{opukc

• Заслужил потребител
  • Публикации: 437
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
« Отговор #11 : четвъртък, 04 декември 2008 г., 14:31 ч. »
Дали пък и аз да не давам на дискусите!?
Софиянци, от кого взимате хирономус?
А опасност от болести?

Стасе, аз купувам от пазара замразен, давам по 2-3 пъти в седмицата. Мия на чешмата в цедка и го съхранявам в кутиика от храната на Орлин. Замразеният е с по-слаба хранителна стойност от живия, но болестите са по-малко. Избягвай да даваш на млади риби често, има опастност от запушване. Някалко дискуса съм запушвал с хирономус, макар, че процента би трябвало да е по-малък. Руснаците го киснат в  2,5мл /40%/ формалин на литър вода за 20 мин. и тогава ползват за храна. Аз го бухам само промит.
Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен nikiK

• Активен потребител
  • Публикации: 275
  • Николай Колев
« Отговор #12 : четвъртък, 04 декември 2008 г., 20:34 ч. »
От 4 години давам на моите риби жив хирономус веднъж седмично /неделя/,и мога да ви уверя, че е прекрасна храна. Направо я обожават! Иначе същият се промива със студена вода на 2 дена , и се слага в хладилника където може да издържи една - две седмици. Не го късайте или режете на парчета , защото се разпада , изтича и т.н.т. Хирономусът може да се намери  и във всеки риболовен магазин , където дозата струва 1.50 лв.
450 лт. / 180-50-50/ - Геофагуси/бразилски/ , Цихлазоми/Октоф./ , Скаларии /Манакапуру/ Андиакари/ пулхер/.......

260 лт.  / 130-50-40/ - Трихогастери / леери, жълти , синьо-мраморни/

Неактивен Благой

• Активен потребител
« Отговор #13 : петък, 05 декември 2008 г., 11:13 ч. »
Аз използвам замразен хирономус. Купувам го от Кимбайците, вносен е, Украйнски.
Ето съдържанието:
crude protein - 4.9%
crude fat ------ 0.7%
crude fiber ---- 0.4%
Moisture ------- 93.1%
Ash ------------ 0.9%

Болести до сега не съм внасял с него.

70l, 2x18W

Неактивен killiman

• Модератор на раздел
  • Публикации: 216
    • Продажба на аквариумни рибки!
« Отговор #14 : петък, 05 декември 2008 г., 17:07 ч. »
Що ли ми се струва, че на маса №55 на пазара се продава същия замразен украински хирономус.  :)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.