Автор Тема: Създаване на биотопен аквариум  (Прочетено 16147 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Създаване на биотопен аквариум
« : събота, 08 ноември 2008 г., 02:03 ч. »
За да се чувстват нашите Рейноу рибки щастливи е необходимо да им изградим малък свят които се доближава до техния естествен начин на живот колкото и невъзможно да е това.Тук ще си позволя да дам някои основни насоки в тази област.
С много малки изключения Рейнбоу рибките които досега са внасяни в България живеят в северната част на Австралия и Папуа Нова Гвинея.Разбира се има изключения но те не засягат съществено типичния австралийски биотоп.
Аквариума трябва да е дълъг поне 120см.височината не е от съществено значение.Не забравяйте че рибките са много подвижни и обичат да плуват в стадо.Така че колкото по-голям е аквариума толкова по-добре.Като минимум нека определим 150 литра.Изключения множе да се правят за по дребните видове като Ириатерини и Псеудомугили за които е достатъчно и 60-80 литра,като разбира се се съобразяваме с бройката.
Тези рибки обитават реки и езера с пясъчно дъно така че е необходимо грунда да е по-дребен с лек наклон на едната страна.Не се препоръчва поставянето на дънен филтър.Добра идея е да се сложи малка помпа в единия край за да се имитира леко течение.Няколко хубави камъка и подходящи корени са добре дошли.
Ролята на растенията е от изключителна важност за тези рибки.Аквариума трябва да е много добре залесен.Рейнбоу рибките никога няма да си пуснат цвета ако няма достатъчно растителност.Колкото по гъсто толкова по-добре.Тук има малка уловка:едновременно с това трябва да има и много свободно място за плуване.Оставям на всеки да си реши сам за себе си този проблем.Аз лично съм засадил на заден план истинска джунгла а на преден по-ниски растения.
Водата трябва да бъде със средна твърдост, рН 6.5-7.3
Температурата на водата 24-28 градуса Целзий
За видовете растения ще напиша отделна статия.Както и галерия с биотопни снимки.

Неактивен kiroyanev

• Регистриран потребител
  • Публикации: 12
Отг: Създаване на биотопен аквариум
« Отговор #1 : четвъртък, 29 януари 2009 г., 15:57 ч. »
От много отдавна /можеби 15-20 години/а и повече харесвам този тип аквариумни рибки.Винаги имам по няколко екземпляра от по няколко вида от тях.Аквариумът им е добре залесен и с леко течение.До скоро любимите ми бяха-М.Боиземани но се здобих и с най новите.

Неактивен malomir

• Модератор на раздел
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #2 : четвъртък, 29 януари 2009 г., 16:04 ч. »
Здравей и добре дошъл във Форума.
Ще ни е интересно да добавиш няколко думи за твоите риби.Какви видове имаш,в какви аквариуми ги гледаш.
Интересно ми е да чуя мнение на човек който гледа тези риби от 20 години.При условие,че доста от видовете които са в сегашното хоби,са открити по-късно.До какви видове сте имали по него време достъп.Мога да ти предложа също така да посетиш и българския сайт за Атерини на адрес:
http://rainbowfishbg.com/

Неактивен kiroyanev

• Регистриран потребител
« Отговор #3 : четвъртък, 29 януари 2009 г., 23:52 ч. »
Преди можеби десетина години в ателието си имах доста аквариуми/аз съм скулптор/с доста литраж и видове тропически риби.Без да звучи нескромно аз бях може би първия акварист които сериозно се занимаваше с африкански цихлиди.Но всичко се мени и в момента ми е останала любовта към АКВАРИСТИКАТА /тя ръжда не хваща а може би лека патина/ и два аквариума в жилището ми.Единият около200 л.а по-малкия 120л.В големия имам Монодактилуси и Скатофагуси-без растения.В по-малкия които е прилично залесен имам по няколко броики отМ.Боиземани,Клозолеписи.М.Паркинсони,М.Хербертакселроди Червен неон и Х.Родостомус.Едно време започнах с така наречените Радужни рбки/тогава имаше само руска литепатура и то не лоша/.Сега нямам възможност да развъждам а само да се любувам на тези прекрасни създания и да релаксирам.ВАшият саит е велилолепен!!!Българския също.БЛАГОДАРЯ ВИ!!!

Неактивен malomir

• Модератор на раздел
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #4 : понеделник, 02 февруари 2009 г., 17:39 ч. »
Киро разбрах,че си ми градски.В момента не съм във Варна но след около 2 месеца ще се върна и ще се радвам да видя аквариумите ти на живо и да споделим опит.А дотогава не се стеснявай да питаш ако имаш някакви въпроси и да споделяш с нас своя опит тук.
Поздрави!

Неактивен kiroyanev

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : понеделник, 02 февруари 2009 г., 21:27 ч. »
И аз предполагах че си градски,ще се радвам да се запознаем.За мен ще е удоволствие.Все още имам много познати и приятели акваристи.Само дето аз малко се откъснах от практиката и отделям по голямо внимание на естетиката и емоцията.Сега я няма тръпката от търсенето и здобиването с нещо рядко и ако успеещ да развъдиш е голяма работа.Искрено ще се радвам да се запознаем когато се прибереш във Варна.Поздрави.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.