Взимате половин кило риба с минимум мазнини (в никой случай да не е скумрия или паламуд, ами да е някаква бяла и много чиста риба - макроронус съм ползвал с успех), почиствате кожата и костите - да остане само съвсем бяло чисто месо. След това накълцвате рибата на ситно (зависи от това за какви рибки е - ако е за бебета, можете и да я пасирате). Слагате 5-6 скилидки чесън (това е доза за лечение, за нормално хранене и профилактика е 3-4), счукани много добре предварително. Чесънът трябва да е на кашица - да няма цели парченца. След това омесвате много добре рибата с чесъна. Ако месото не е сочно и чесънът не може да се разбърка добре, можете да капнете и малко вода. Като смесите всичко добре, разтилате го колкото може по-тънко (като кора за баница - за да можете да чупите после от него) и го пъхаш за няколко часа във фризера, след което е готово за употреба. Чупите парченце, размразявате и храните с него, като съхранявате остатъка във фризер.
Имайте предвид обаче, че не съм сигурен, че ще помогне срещу паразити. Когато гледах Малави М'буна, им помагаше за прочистване на рибките - малавийците имат много дълга храносмилателна система и често страдат от запек. Това съвсем сериозно. Чесънът ги "отваря" много хубаво - започват да "точат" едни лайна, не е за приказване...
ДА не забравя да добавя, че това не може и не трябва да е основна храна - не е добре да се дава повече от 2-3 пъти седмично. При лечение може и по-често, но го правете на собствен риск.