Автор Тема: Стресът е убиец!  (Прочетено 2366 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Стресът е убиец!
« : четвъртък, 20 ноември 2008 г., 19:05 ч. »
Стресът е убиец!

Важно е да се знае, че стресът при рибите не е това те да се стряскат :). Шум, минаване на хора, музика и чукане по стъклото наистина плашат рибките, но това не е опасно за здравето им и те свикват с него.

Опасността идва от стресовите фактори на неправилните грижи - неподходяща и/или променлива температура, несменяне на водата, лоша храна, малък аквариум и др. - това са нещата, които ще навредят на вашите рибки
!


Рибите показват широк диапазон физиологични реакции, причинени от стреса. Основната ендокринна реакция, предизвикана от остър стрес, включва освобождаване на хормоните катехолрамин и кортикостероид в кръвообращението... хм, дали не е малко по-сложно, отколкото е необходимо за един акварист, пък бил той и напреднал? Да, така е. Стресът е доста комплексна тема, сложен процес, включващ ендокринни и неврологични процеси и реакции в организма, които са доста сложни дори за професионалистите. Затова ще карам в по-популярен стил, който единствен е по силите ми в тази тема.

Стресът е убиец. С това ще започна, с него смятам и да завърша. Определения за стрес има много. Ето едно от тях: “Стрес е силата, стремяща се да изкара дадена биологична система от равновесие, да наруши нейната хомеостаза.” Друга, по-подходяща за нашите цели дефиниция, определя стреса като специфичното реактивно състояние на организма, което настъпва под влияние на вредни въздействия.

  Формирането на стресово състояние преминава през три стадия:
 
            1. Мобилизация на защитните сили на организма;
            2. Равновесие на ново, по-високо ниво;
            3. Изтощаване.

Казаното дотук е валидно за всички живи организми, подложени на стресови фактори. Нека обаче разгледаме нещата през призмата на акваристиката. Ще се спрем на няколко важни момента. Първият от тях са причинителите на стреса (наричани още стресори) при рибите.
Стресорите могат да бъдат много разнообразни. По-важните от тях са:

•   неподходящи условия (pH, температура, нива на амоняк, нитрити и др. в-ва във водата и т. Н.);
•   външни въздействия върху аквариума (силен шум, ярка светлина, често почистване и разместване на вътрешната декорация и др.);
•   постоянно преследване от страна на други обитатели на аквариума;
•   Болести и паразити.

Както казахме по-горе, стресът причинява ендокринна и неврологична реакция на организма, който по този начин се опитва да се справи със стресорите. Тази схема работи прекрасно, когато стресорите са еднократни – организмът мобилизира всичките си сили за справянето с тях и след това се възстановява. Но когато е подложен на постоянното, или на честото въздействие на един или повече стресора, възстановяването е невъзможно и се стига до патологичните ефекти от стреса. А те са доста неприятни – отслабване на имунната система, водещо до често боледуване и евентуална смърт на рибата, образуване на ракови клетки и в последствие и злокачествени образувания, увреждане на сърдечно-съдовата система на подложения на стрес организъм и др. При рибите, отглеждани в изкуствени условия, се проявява практически само първият фактор. Причината всъщност е една единствена – в огромния брой от случаи ако стресорът не се отсрани, отслабването на имунната система на рибата води косвено или пряко до нейната смърт, което ни спестява тъжната гледка на риба с тумор на стомаха примерно.

По какво можем да познаем, че рибите ни са подложени на стрес?

Основните признаци зависят от причините за стреса и са: раздразнени хриле (личи по опитите на рибите да се отърват в предмети или в дъното на аквариума, сякаш се чешат), промяна на цветовете, постоянно свити до тялото плавници, нетипично поведение. Както сигурно сте забелязали, някои от признаците могат да бъдат в същото време и симптоми на най-разнообразни заболявания. Така е – болестите могат да бъдат както причина, така и следствие от стреса, а най-често се появяват тогава, когато рибите са подложени на стрес.

Когато забележим признаци на стрес, идва на дневен ред следващия въпрос:

Какво да правим?

Отговорът на пръв поглед е прост – трябва да премахнем стресорите. Но за да ги премахнем, трябва първо да ги идентифицираме. А за да направим това, трябва да сме наясно с две неща – от какви условия имат нужда нашите риби и какви условия всъщност сме им осигурили. И по двете теми информация не липсва, включително и в тази FAQ секция, чиято цел всъщност е именно тази – да ни подскаже как да се доближим максимално до идеалните за обитателите на нашия аквариум условия и да ги поддържаме постоянни. Не само неподходящите условия, но и промяната е прична за стрес.

Ще кажа в заключение нещо много важно, което трябва да се помни:

Стресът е убиец.

Не е много оригинално да повтарям това
на няколко места в текста, но понеже цялото послание на тази статия се заключава именно в това, ето пак:

Стресът е убиец.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.