Не съм сигурен дали тук е мястото на тази тема,но събрах малко информация и се опитах да опиша на какво да обърнете внимание когато си взимате Дискуси. Знам колко грешки аз самия допуснах когато взимах първите си такива риби и се надявам да има смисъл от написаното. Не съм гений новатор,просто събрах и преведох няколко прости правила.
Как да изберете вашите Дискуси
Избирането ви Дискус е много важна стъпка, която трябва да направите, за да успеете в хобито, тя може да бъде трудна задача както за начинаещи,така и за напреднали любители на Дискуси. Ето най-важните точки, които трябва имате предвид когато изберете вашите риби:
• Първата стъпка е да се наблюдават дискусите в аквариума на продавача, уверете се, че те са активни, любопитни и не се крият в ъглите. Дискуси които са стресирани или болни потъмняват.
• Огледайте за болни или умряли рибив аквариума,и ако имате съмнение,по-добре не вземайте от този аквариум
• Наличието на лекарства или остатъци от тях в аквариума може да означава,че Дискусите са болни,въстановяват се от заболяване или са под карантина.
• Огледайте хрилните капачета и се уверете,че не са по къси или деформирани,те трябва да покриват изцяло хрилете. Обърнете внимание дали рибата не диша трудно или тежко.
• Очите трябва да са чисти(бистри).Избягвайте Дискуси с мътни очи или с неправилна форма.
• Избегнете риби с деформации на гръбнака
• Дискуса трябва да плува в изправено положение,риби които се мъчат да направят това може да страдат от проблеми с плавателния мехур или други подобни заболявания.
• Разгледайте за наличието на паразити по тялото на рибата
• Помолете продавача да нахрани рибите и наблюдавайте дали проявяват силен апетит.
• Избягвайте дискуси с кореми, които изглеждат тънки или хлътнали, ако е така това може да се дължи на дълги периоди от глад или наличие на вътрешни паразити.
• Същите критерии се прилагат към челата, здравите дискуси имат широко чело.
• Избягвайте да взимате от аквариуми, в които дискусите са с драскотини по кожата, или липсват малки парчета от нея.
• Овърнете внимание на размера на очите,да не бъдат прекалено големи пропорционално на тялото. Големите очи може да означават че рибата е закърняла.
• Дискуса трябва да има кръгла форма,и не трябва да бъде триъгълен или овален.
• Избягвайте Дискус който държи свити своите перки,или те са белезникави и протрити.