Автор Тема: Профил на дискуси - обсъждане  (Прочетено 21063 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Профил на дискуси - обсъждане
« Отговор #30 : четвъртък, 31 декември 2009 г., 11:07 ч. »
Моля хвърлете едно око на следния профил:
http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=363
 Ще се радвам на вашите забележки. Благодаря предварително.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Нас. място: София
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #31 : четвъртък, 31 декември 2009 г., 15:20 ч. »
Жоро, тази последната снимка - не е като за профил. Едвам се забелязват рибите на нея. Дайте между другото да търсим хубави снимки на всякакви, че ще трябват за профилите. Ще сменяме съществуващите, ако намерим по-добри.

Орлине, я кажи сега за тия бели дискуси, snow white и бял диаманд - каква е разликата? Не мога да ги разгранича никак.

Неактивен discusite

• Aquaportal експерт
  • Публикации: 127
  • Нас. място: Сoфия
    • discusite.com
« Отговор #32 : петък, 01 януари 2010 г., 20:47 ч. »
Белият е мутация на кафяв дискус от 2002, ако не греша. От там нататък комбинации и имена много.

Неактивен discusite

• Aquaportal експерт
    • discusite.com
« Отговор #33 : петък, 01 януари 2010 г., 20:57 ч. »
Като цяло смятам, че тази  класификация на дискуси на базата на диви разновидности би била актуална  преди 30 -35 год. Която и книга да вземеш, който и сайт да отвориш - има я.
 Далеч по-сложна задача е класифицирането на дискуса днес. При изобилие от мутации и хибридизации.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #34 : петък, 01 януари 2010 г., 21:14 ч. »
Да, така е. Затова и толкова време се мотахме и в крайна сметка решихме да остане старата класификация от 1960-та година. Винаги можем да редактираме профилите и да добавим нещо ново, стига да има някаква яснота. Аз лично не мога да се справя. Ако се съберем някой ден и да решим заедно какво да пишем - ще е много полезно. Бих ви поканил при мен в офиса, стига да има желание и най-вече да имате време за подобно нещо.

Неактивен discus

• Активен потребител
  • Публикации: 139
« Отговор #35 : петък, 01 януари 2010 г., 21:44 ч. »
Класификацията на дивите форми не мисля че е толкова спорна, селекционните са ясни, но не мисля че това пък е кой знае какъв проблем. Селекционните форми ще стават все повече за да се угоди на пазара.

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
« Отговор #36 : събота, 02 януари 2010 г., 00:33 ч. »
Аз също мисля, че като става дума за класификация на видовете е логично да имаме впредвид дивите дискуси.   Селекционните форми са друг въпрос.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #37 : събота, 02 януари 2010 г., 05:00 ч. »
Като цяло смятам, че тази  класификация на дискуси на базата на диви разновидности би била актуална  преди 30 -35 год. Която и книга да вземеш, който и сайт да отвориш - има я.
 Далеч по-сложна задача е класифицирането на дискуса днес. При изобилие от мутации и хибридизации.

Това далеч не е края. Трябваше да се започне от някъде. А откъде ако не от началото, а именно от основните диви разновидности. Скоро ще дойдат и селективните форми, които да допълваме с течение на времето.

Неактивен discusite

• Aquaportal експерт
    • discusite.com
« Отговор #38 : събота, 02 януари 2010 г., 08:02 ч. »
Аз също мисля, че като става дума за класификация на видовете е логично да имаме впредвид дивите дискуси.   Селекционните форми са друг въпрос.

Да направим една аналогия. Как би изглеждала класификацията на златнитв риби?

Неактивен discus

• Активен потребител
  • Публикации: 139
« Отговор #39 : събота, 02 януари 2010 г., 09:50 ч. »

Орлине прав си до някъде, но поради променящите се условия в самият амазонски регион е възможно и там да се появят нови хибриди, които вероятно трудно ще бъдат идентифицирани от какво са се получили.Какво остава за хибридните форми като знаем онез малките човечета из Азия на какво са способни за някоя друга пара.

Неактивен }|{opukc

• Заслужил потребител
  • Публикации: 437
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
« Отговор #40 : събота, 02 януари 2010 г., 12:29 ч. »
Дускусите си имат класификационни категории и класове. Те хората отдавна са го измислили това.  Нищо ново не се прави а само се описва.

http://discus-skat.ru/index.php?option=com_easygallery&task=category&cid=5&Itemid=5

Орлин също може да допълни ако нещо не е наред или липсва.

Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
« Отговор #41 : събота, 02 януари 2010 г., 18:45 ч. »

Би изглеждала така:  Carassius auratus auratus (т.е. род- Carassius;   вид- auratus;   подвид- auratus).   Всичко останало са селекционни форми на този вид.

Неактивен discusite

• Aquaportal експерт
    • discusite.com
« Отговор #42 : събота, 02 януари 2010 г., 22:34 ч. »
Дускусите си имат класификационни категории и класове. Те хората отдавна са го измислили това.  Нищо ново не се прави,  а само се описва.

За съжаление хората го мислят, но не са го измислили. На този етап няма единна класификация. Има само мнения по въпроса.
Този руски вариант е от  Дуисбург 2006, мисля.
При участието ни през 2004  категориите бяха други.
В поканата за 2010 отново има промяна.

Моето мнение?

Към днешна дата дивите риби се отличават по района, най-често реката, в която са уловени. Сантарем, Тефе, Курипера, Манакапуро и т.н. Като цяло Х.Блехер е немец по произход, но отрасъл в Бразилия. Предполагам, че за дивите форми може да му се има доверие.

Трябва да се има предвид, че цвета и шарката не са видопределящи белези. Такива са брой люспи, брой лъчи на плавниците, брой ивици. При това положение единствено хекела се различава малко от всички останали.

Кафявия дискус дава началото на повечето дюс дискуси: червени и жълти. Alenquer, Sanmerah, Red Virgin, Red Rose, Red cover и какво ли още не.

Колкото и богохулно да звучи тюркоазът, който властва повече от 20 год в аквариумите и който дори разделят на три: stripped, red и solid не би трябвало да бъде разглеждан като отделен подвид. В крайна сметка той не представлява нищо повече от селекция и хибридизация между зелен и син дискус. Аз бих го оставил именно като един общ вариант на двата вида.

Истинската революция в дискостроенето започва през 1990 с появята на нова мутация: pigeon blood. Появява се в Тайланд и за неин автор се води Кити Панети, макар че историята е малко по-сложна. Рибите са принципно различни от всичко познато до този момент. Включително нямат ивици, което е видова отлика. Malboro, Red Melon, Velvet и още десетки други са просто и чисто селекция.

Съвсем скоро след това се появява  нова мутация. Diamond blue не само че няма черти, но няма и абсолютно никаква шарка по себе си. Този ген обаче е рецесивен и напълно се губи при хибридизация. При това положение разновидностите са малко. Ocean green например. Рибата е доста калпава като кръв и често дава физически дефекти.

Следващата мутация се появява през 1997. Snake skin има 11-17 вертикални ивици вместо видоопределящите 9. Хибридизацията му е много подобна на тюркоаза. А след откриването на точкови диви риби в Тефе, става основа на толкова популярните Red spotted. На този етап се очертава двата варианта да бъдат обединени именно под това име. Разновидностите също са безброй: Eruption, Scarlet, Bubble и много други

Поредната мутация е някъде от 2002 год. Появява се Snow White. И отново следват десетки хибридизации: Red&White, White&yellow, Nebula и т.н.

Ако отворите резултатите от последната Aquarama ще останете смаяни от чистотата на цветовете. Заслугата за това е изцяло на последната значима мутация - албиносите. Но подобно на една мутация от 80-те год - Ghost мисля, че не я очаква особено успешно самостоятелно съществуване. А само много полезен генетичен материал при селектирането на всички останали.

Неактивен }|{opukc

• Заслужил потребител
  • Публикации: 437
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
« Отговор #43 : неделя, 03 януари 2010 г., 19:51 ч. »
В общи линии май са същите, само са обединени според мен. Голяма разлика няма.

The Discus Show 2009 - Show Classes.

Show Classes

The classes for this years show are as follows:

* Class 1 - Solid Colour - e.g. Blue Diamond, Marlboro, Cobalt
    * Class 2 - Striped/Striated - e.g. Turquoise, Snakeskin, Brilliant Turquoise
    * Class 3 - Patterned - e.g. - Checkerboard, Pigeon Blood, Ring Leopard
    * Class 4 - Spotted - e.g. Leopard, Leopard Snakeskin, Penang Eruption
    * Class 5 - Open - e.g. Albinos, Red Whites
    * Class 6 - Wild Caught - e.g. Heckel, Blue, Brown, Green

The class will be determined by the discus' predominant characteristics and may be re-classified on benching.
Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #44 : неделя, 03 януари 2010 г., 23:50 ч. »
Хора, чакайте малко!
Класовете за участие в конкурс са едно, а тук говорим за биологична класификация.
Мен хич ме няма в тази материя, но поне усещам, че от класификация на биологична единица се отклонихме към посока класове за участие в конкурси. Двете неща ми се струва, че не се припокриват.

Ето, например в клас 6, цитиран от Жоро, фигурират всички диви... Не това търсим ми се струва.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.