Автор Тема: "Тъмната страна" на Paracheirodon innesi  (Прочетено 9769 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Hristo

• Активен потребител
  • Публикации: 113
  • Нас. място: София
"Тъмната страна" на Paracheirodon innesi
« : вторник, 04 май 2010 г., 17:45 ч. »
Здравейте!
С риск отново да си навлека гнева на колегата msp, ще споделя поредния си негативен опит с харациди.
Преди около 2 години, чифт Nematobrycom palmeri обезлюдиха един прилично залесен аквариум с безбррой гупи (доста над 100), разкъсвайки ги направо през средата на тялото. Не бях очевидец на събитията и поста, който написах тогава беше посрещнат с доста скептицизъм, но ето че отново станах потърпевш и този път очевидец на шокиращо и за мен крайно агресивно поведение, но този път на Paracheirodon innesi.
В 30-литров, добре залесен аквариум гледам една развъдна група Epiplatys (Pseudo.) annulatus (7-8 мъжки, 2 женски). Всъщност, те са на детето, хареса си ги на кили-изложбата в София миналата година и след като не успяхме да ги купим на търга след изложбата, се наложи да ги поръчваме от Холандия. Така или иначе и със съдействието на колеги акваристи се сдобихме с въпросната развъдна група. А като казвам, че са на детето, имам предвид, че основно тя се грижи за тях (разбира се, под мое наблюдение) и се справя перфектно :)
Преди известно време тя се впечатли изключително от ято родостомуси и червени неони в магазина на Орлин и разбира се, в събота бяхме на животинския пазар за неони :)
След консултации с колеги акваристи, решихме че 10-тина иннеси ще придадат цветен аент в средното ниво на растителния аквариум с анулатусите и ще съжителстват безпроблемно с тях.
След около седмица обаче, забелязахме първия пострадал анулатус. Имаше отхапано парче точно зад гръбната перка (буквално като отхапана вафла).
Първо предположих, че е жертва на борбите между мъжките, въпреки че 6 месеца досега не бяхме имали проблеми с тях (те по-скоро се перчат само един на друг). После обаче се появи още един мъжки със отхапано на същото място, а после и трети (и то най-едрите от тях). Когато разделихме мъжките и останалият при неоните беше "отхапан" и той на същото място, разбрах че това е дело на неоните, колкото и невероятно да звучи. :o
Анулатусите са доста по-едри от неоните и никак не са хрисими (както и повечето кили изобщо) и никога не ми е минавало през ум, че нещата ще добият такъв обрат. :( 
Споделям това, за да го имаме предвид, когато си избираме съквартиранти в аквариума, защото явно изненади винаги са възможни, да не говорим за разочарованията и как детето намрази неоните, (въпреки че не иска да се раздели с тях, защото все пак си и харесват). :D

Не всичко, което има бузи е лице :)

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 911
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: "Тъмната страна" на Paracheirodon innesi
« Отговор #1 : сряда, 05 май 2010 г., 03:32 ч. »
Hristo тук сме да споделяме опит, а не да си навличаме гнева на когото и да било. Това се е случило на теб и аз няма защо да не ти вярвам. Благодаря за споделения опит и се надявам на някой да послужи твоя пример. :drinks:

Неактивен jesi

• Активен потребител
  • Публикации: 127
« Отговор #2 : сряда, 05 май 2010 г., 20:35 ч. »

Няма нищо чудно. Пираните за които толкова се говори и симпатичните неонки са от едно и също семейство. Направете ято
от 50 неона и ще видите истинското им поведение. Просто са дребосъци и ако са по 2до4 не могат да се отпуснат.

Неактивен }|{opukc

• Заслужил потребител
  • Публикации: 437
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
« Отговор #3 : сряда, 05 май 2010 г., 21:25 ч. »
  Няма нищо чудно. Пираните за които толкова се говори и симпатичните неонки са от едно и също семейство. Направете ято
от 50 неона и ще видите истинското им поведение. Просто са дребосъци и ако са по 2до4 не могат да се отпуснат.

Накратко казано - симпатични и цветни малки пиранки!
Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #4 : четвъртък, 06 май 2010 г., 00:27 ч. »
А дали това важи и за червения неон, защото аз съвсем спокойно си бъркам в аквариума, а то какво било!

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #5 : четвъртък, 06 май 2010 г., 00:37 ч. »
За тези неони ли говорите?

Просто гледайте атерини. ;) Тогава неоните да му мислят.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #6 : четвъртък, 06 май 2010 г., 01:20 ч. »
Цецо... Благодарна съм, че не си заснел клип.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #7 : четвъртък, 06 май 2010 г., 14:55 ч. »
Вили, сори, но това са законите на природата! Цялата милост на света е измислена от човека и е социална придобивка, която от време на време изчезва от съвременното общество. Всяка биосистема се стреми към първоначалното си устойчиво биоравновесие.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #8 : четвъртък, 06 май 2010 г., 15:46 ч. »
Стас, в природата атерините не ядат неони, убедена съм. Ако не за друго, поне защото ги делят хиляди километри. Няма защо да показваме какво може да се случи в аквариумите ни, които пък не са чак толкова близо до биоравновесието. Все пак някои хора отглеждат неони и им се радват. Аз съм в това число, както и ти. Иначе всички сме чували историите на някои развъдчици, които са продавали преди години дребни неонки на момчетата с дебели вратове, които в последствие се преобразиха в добре облечени бизнесмени и които имат в просторните си къщи хиляди литри вода и едри хищници в нея.
И нека Цецо да каже - сигурен ли е, че като покаже тази снимка, печели нови фенове на атерините. Аз не съм.
А по въпроса за роднинството - да, и пираните и неоните са харацинови.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #9 : четвъртък, 06 май 2010 г., 16:08 ч. »
И нека Цецо да каже - сигурен ли е, че като покаже тази снимка, печели нови фенове на атерините.

Не ми е било това целта Вили. Ако си припомним за какво ставаше въпрос в началото на темата, ще видим, че става дума за явна несъвместимост на рибите в един аквариум. Та целта ми беше да покажа, че същата тази несъвместимост може да има далеч по-лоши последствия отколкото няколко нахапани перки. Ако има хора със слаби сърца да не гледат. Говорим за истински документирани случай, които са част от хобито, независимо дали ни харесва или не. А щом са част от хобито значи мястото им е точно тук.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #10 : четвъртък, 06 май 2010 г., 19:09 ч. »
Цецо, имах предвид това -
Просто гледайте атерини. ;) Тогава неоните да му мислят.

Преди време из нета бродеше един клип с мишка и пирани. Както и с малко котенце и змия... Това също са реални, документирани случаи. Трябва ли да ги сложим тук?

Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Hristo

• Активен потребител
  • Публикации: 113
« Отговор #11 : четвъртък, 06 май 2010 г., 20:15 ч. »
Съгласен съм с Цецо, по-добре да публикуваме тези неща тук, отколкото човек да им става свидетел. И наистина е хубаво да се документират нещата, защото си знаем поговорката "Те такова животно нема". А така не вярвам сега някой който е видял тази снимка да си пусне неони при атерините. Съжалявам, че и аз не снимах анулатусите с идеален полукръг отхапано месо между гръбния и опашния плавник, точно зад гръбния (разбира се, всички нахапани анулатуси умряха). Вчера бях в магазина на Ицо (Аквазавъра) и от устата на един черен Пангасиус стърчеше опашката на един калихт. Ицо го пуснал там, защото калихтът бил на максимален размер и не е предполагал, че изгладнелият пангасиус ще го глътне. Съгласен съм и със Стас, че животните нямат нашите сантименти и точно затова нашата отговорност е по-голяма - да предотвратяваме гореописаните случаи, а това може да стане като имаме колкото се може повече информация, дори и тя понякога да не е лицеприятна.
Не всичко, което има бузи е лице :)

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #12 : четвъртък, 06 май 2010 г., 22:23 ч. »
...А така не вярвам сега някой който е видял тази снимка да си пусне неони при атерините

Днес атерините загубиха един почитател в мое лице. Гарантирано и окончателно. Това е положението. Не съм със слабо сърце, просто има неща, които не мога да приема.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #13 : петък, 07 май 2010 г., 00:51 ч. »
Хехе Вили искаш ли да поговорим за твоите любими барбуси? Искаш ли да заснема какво ще се случи на гупички, бети или други бавно-подвижни  или воални риби в компания на едно ято от 20-30 барбуса? Излишно драматизираш нещата. Голямата риба яде малката риба. Природен закон. Точка по въпроса. :) По същата логика трябва да не харесваш скаларии, и ред други риби, които също биха хапнали неон стига да са достатъчно бързи, за да могат да го докопат. Аз нямам нищо напротив да е така. Ама при условие, че гледаш тези кучета барбусите, които с в пъти по-злобни от атерините, не мога да приема твърдението ти.
А така не вярвам сега някой който е видял тази снимка да си пусне неони при атерините.

Не би и трябало. Затова има различни хабитати, биотопи и т.н. Когато разправям, че рибите трябва да се подбират по сродни локации, имам предвид и именно тяхната взаимна съвместимост, освен естетичната страна на нещата. Затова има толкова интересен раздел в сайта и форума за именно тези биотопи.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #14 : петък, 07 май 2010 г., 10:15 ч. »
Моите кучета - барбуси у дома съжителстват с неони и вече година и половина няма жертви. В аквариума в магазина пък осемте барбуса са наврени в миша дупка от "бавноподвижните" трихогастери... даже и САЕ-то ги тормози, направо ми е жал за тях. Истината е, че ги виждам почти само когато ги храня, през останалото време се крият в храсталака. Така че... нека наистина не бъдем толкова крайни.
Аз също преди известно време пуснах една чужда златна рибка с воални перки - временно - при барбусите. Смятах, че е допустимо, защото барбусите бяха малки все още. Златната остана там 20-тина минути, докато успея да я хвана. Барбусите много й се зарадваха. Но на мен и през ум не ми мина да взема фотоапарата, за да правя снимки как барбуси похапват перки на златна рибка. Защо, вместо да се вземат мерки да не се случва това, някои хора запечатват такива моменти, как мислиш? Само за да покажат какво не трябва да се случва? Или точно обратното? Пак ще се върна на котенцето и змията. Когато беше пуснат клипът, всички бяхме потресени не толкова от това, че змията яде котенце, а че зад камерата е седял човек, който съзнателно е снимал всичко това, за да го покаже. Природата тук няма нищо общо - в природата котката, както и дребната рибка, има своите шансове за оцеляване. В затворената клетка - или ограниченото пространство на аквариума, особено когато няма растителност, шансовете за спасение са нищожни или никакви. За това говоря през цялото време. Драматично или не - аз съм против тук да се показват такива снимки и клипове. Не за друго, а заради възпитателният ефект. Тук влизат и деца все пак. Няма никаква гаранция, че ще възпитаме у тях тъкмо това, което бихме искали. Може ефектът да е доста по-различен.
Моля всички да помислим за това.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.