Автор Тема: Отговори на често задавани въпроси и още...  (Прочетено 21423 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

 • Цихлидиот
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 3 635
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отговори на често задавани въпроси и още...
« : петък, 21 ноември 2008 г., 11:39 ч. »
Отговори на често задавани въпроси и какво е добре да знае начинаещият акварист?

Започвам тази тема с идеята когато е завършена, да представлява кратък справочник на начинаещия акварист.
Днес ви представям първата й част, като се надявам с времето да я разширявам, допълвам и коригирам с ваша помощ.

Текстът по-долу е предназначен да даде общи насоки на начинаещи акваристи. Поради това съм се старал да избягвам някои важни уговорки и да се опитвам да отговарям по-категорично дори на въпроси, които нямат катеогричен отговор. Правя това с ясната цел да не обърквам начинаещите акваристи с твърде много и противоречива информация. Ако имате коментари, забележки, корекции, чувствайте се свободни да отговаряте по-долу в темата.


Въпрoс 1: Какви рибки имам? Подариха ми / купих си рибка, но не знам каква е. Как да я определя?

Лоша работа. За да можете да осигурите необходимите условия на вашата рибка, трябва непременно да знаете каква е, от какво има нужда, какви особености има. Затова питайте там, откъдето е купена. Ако не можете, потърсете снимки в интернет. Ако и това не помогне, можете да попитате в раздел Рибки или Въпроси на начинаещи акваристи, като непременно придружите питането си с ясна снимка или поне с много точно и подробно описание на външния вид на рибката - размер, форма на тялото, цвят, ивици (ако има), петна, точки и техния цвят. Във форума има достатъчно хора, които могат да ви отговорят точно или поне да ви предложат няколко варианта.


Въпрoс 2: Защо рибките и растенията са толкова скъпи?

Както всяко нещо, цената на рибките и растенията се подчинява на пазарните принципи. От едната страна стоят разходите на вносители, производители и търговци заедно с техните надценки, които в България понякога далеч надвишават всички разумни граници, а от другата – нашето желание и възможност да си ги купим. Ако има кой да плати определена цена за дадена стока, значи цената е подходяща. Ако ви е скъпо, не купувайте точно тези рибки или растения – избор има.


Въпрoс 3: Искам да си купя аквариум, колко ще ми струва?

Това е сметка по цени от края на 2008, но не може да служи за друго, освен за най-общ ориентир:
 - Аквариум – въпреки, че е абсурдно да се изчислява цена на базата на обем на нещо, основният материал за чиято изработка се продава на площ, нашите майстори и търговци го правят. Ако си купувате марков аквариум, ще ви струва много. Ако се спрете на изработен, ще трябва да платите средно един лев на литър. Можете да се ориентирате за размерите и обема на аквариума си ТУК.
 - Нагревател – в зависимост от марката и мощността варират между 10 и 50 лв.
 - Филтър – има разни – вътрешни, външни, окачваеми... най-евтините работещи варианти започват от 20 лева, а цената на марков външен филтър за голям аквариум може да достигне 600-700 лв.
 - Термометър – 2-3 лв.
 - Осветление – тук нещата започват от около 30 лв. за нещо малко и немощно и завършват на примерно 400 за голямо поръчково тяло.
 - Декорация (камъни, корени, грунд) – всичко тук зависи от вас – дали ще проявите желание и въображение и ще си намерите навън всичко, което ви трябва или ще купувате и плащате за това. Ето някои идеи за това от статията Грунд и камъни в аквариума
 - Риби и растения – въпрос на вкус, ориентация и на това какви условия сте осигурили за тях.

Повече за техниката можете да прочетете в статията Каква техника ми е необходима за аквариума?


Въпрoс 4: Къде да сложа аквариума?

Аквариумът трябва да бъде поставен на устойчива поставка с равна хоризонтална повърхност.
За поставка на малък аквариум може да служи всяка достатъчно здрава масичка. Преди да сложите аквариума, проверете дали е здрава и дали се клати, като се подпрете с ръце върху нея, разклатите я или дори седнете отгоре.
Ако ще слагате аквариума върху поставка от дърво, ПДЧ или друг неустойчив на вода материал, подложете нещо под него – подложка, която да не пропуска водата до основата. По време на манипулации по аквариума често се случва да се разплиска, потече или покапе вода, а под влиянието й с времето дървесината набъбва и това ще доведе до деформации на повърхността.
Малкият аквариум не бива да е на ръба на масичката, защото може някой да го събори,.
Непосредствено под дъното трябва да има мека подложка от подходящ материал – стиропор, стиродур, депрон, подложка за ламиниран паркет или друга изолационна материя с подходящи дебелина и размер.
Местоположението на аквриума в дома е до голяма степен въпрос на личен избор, но трябва да имате предвид няколко неща:
 – Не е добра идея аквариумът да е на пряка слънчева светлина. Не е фатално, но това ще стимулира растежа на зелени водорасли, което няма да е добре в повечето случаи.
 - Ако имате възможност, добре е аквариумът да не е на шумно място или на такова, покрай което да минават много хора. Рибите се стресират от това, а за стреса можете да прочетете в статията Стресът е убиец.


Въпрoс 5: Трябва ли да оставям водата да престои, преди да я налея в аквариума? Какво да правя, ако нямам престояла вода?

Препоръчително е водата от чешмата да престои 24-48 часа, преди да бъде налята в аквариума. Това е така заради съдържанието на хлор във водата. Хлорът е токсичен, а дори в малки количества дразни хрилете на рибите, стресира ги и може да отслаби имунната им система.
 Ако не разполагате с престояла вода, все още имате няколко варианта.
 - Да филтрирате водата с филтър тип кана – няма да цитирам марки, но те са известни. Този метод помага само за малки количества вода, а не бива да се забравя и че повечето филтри намаляват общата и карбонатна твърдост на водата, което може да не е добре за някои риби. За качествата на водата можете да прочетете ТУК.
 - Можете да кипнете вода и след това да я оставите да изстине. Внимавайте да не се изпари твърде много вода все пак. Това отново е подходящо само за малки аквариуми.
- Да използвате фирмен препрата за отстраняване на хлор и други вещества от водата – повечето производители на стоки за акваристиката предлагат свои марки. Следвайте инструкциите.
- Да налеете вода в аквариума, без да изчаквате. Някои риби не са чак толкова чувствителни към хлора и особено в големи аквриуми това е допустимо.
Повече за смяната на водата можете да прочетете ТУК.


Въпрoс 6: Това е първият ми аквариум. С какви риби да започна?

На този въпрос трудно може да се отовори еднозначно. Има доста неща, които трябва да се вземат предвид – трудност на отглеждане на рибките, необходими условия, размер, хранене, агресивност, съвместимост с други видове. Все пак един избор измежду най-разпространениите видове дребни сомчета от рода коридорас, живораждащи рибки (гупи, хелери, молинезии, плати), зебровидно данио (Danio rerio) , някои по-непретенциозни тетрови би бил добро начало. Това не означава, че трябва да си купите всички изброени – помислете, консултирайте се и не прибързвайте с избора. Не е добре да започвате с придирчиви или агресивни рибки.
Най-важният съвет тук е преди покупка на каквато и да е рибка да се постараете да разберете всичко за нуждите й (температура, хранене, минимален обем на аквариума, параметри на водата), за особеностите на нейното поведение (агресия, размножаване, отглеждане в групи), както и за нея самата (максимален размер, скорост на растеж и др.). Ако не можете да решите сами, питайте в раздел Въпроси на начинаещи акваристи.


Въпрoс 7: Как да докарам рибите до нас? Как да ги пусна в аквариума?

В повечето магазини търговците опаковат рибите в издължени найлонови пликове със здраво дъно, наречени ръкави. В тях се поставя вода до някъде, а горната част на плика остава пълна с въздух или се допълва с кислород. Пликът се завързва и рибите са готови за транспорт на кратки разстояния. В това състояние те би трябвало без проблем да издържат 2 часа без допълнителен кислород и 4-5 със. Все пак зависи и от други неща – кога са хранени за последен път, колко са големи, какви точно са, колко са в плик... Ако искате рибите ви да стигнат живи и здрави до вас, помнете следното:
 - Внимавайте да не тръскате и обръщате плика прекалено.
 - Не подлагайте рибите на екстремални температури – ако навън е студено, ги пазете от охлаждане, а ако е горещо – от прегряване. И двете крайности могат много бързо да ги убият.
- Колкото по-бързо рибите стигнат до подготвения вече аквариум у вас, толкова по-добре.
Съществуват и специални кислородни таблетки, но те не са препоръчителни за употреба.
Когато пускате рибите си в аквариума, не го правете изведнъж. Отначало потопете запечатания все още плик направо във водата и го оставете десетина минути, за да се изравни водата в него като температура с тази в аквариума. След тов пробийте плика на няколко места, за да позволите на водата да се смеси и да се изравнят постепенно параметри като киселинност, твърдост и др. Чак след това можете да срежете напълни плика и внимателно да пуснете рибите в аквариума, като внимавате ако са по-дребни, някоя да не остане залепнала и умираща на стената на плика.

 
Въпрoс 8: Каква трябва да е температурата в аквариума?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Температурата зависи от това какви рибки гледате. Например дискусите се чувстват добре при 29-30° C, скалариите – при 26-38° C, повечето живораждащи – при 24-27° C, а златните рибки – при 19-20° C. Повечето видове, с които начинаещият акварист би се заел, няма да се чувстват неуютно при темепратура 24-26° C, така че можем спокойно да я наречем оптимална. Можете да прочетете още за това в статията Температурата и има ли тя "почва" в аквариума?


Въпрoс 9: Колко мощен нагревател ми трябва?

Нека започнем с това, че на пазара все още има нагреватели без терморелета. НЕ СИ КУПУВАЙТЕ ТАКЪВ, дори и да нямате много възможности във финансово отношение. Като цяло мощността на аквариумните нагреватели варира между 20 и 300 вата, като каква точно ви трябва зависи от обема на аквариума, температурата на въздуха в стаята и температурата на водата, която искате да поддържате в аквариума. Като цяло в това отношение сметките на производителите са доста точни, така че ако на нагревателя пише, че е подходящ за аквариуми между 20 и 30 литра, значи това е горе-долу така.
Повече за нагревателите можете да прочетете в статията Каква техника ми е необходима за аквариума?


Въпрoс 10: Как да избера термометър?

Помолете търговеца да ви покаже пет термометъра от избрания от вас модел, които са стоели на едно и също място и сравнете показанията им. Разликата между най-голямото и най-малкото трябва да е не е повече от половин градус. Ако показанията им са много различни, изберете друг модел, защото вероятно този е некачествен.
 Повече за термометрите можете да прочетете в статията Каква техника ми е необходима за аквариума?


Въпрoс 11: Какъв филтър ми е необходим?

Отговорът на този въпрос зависи от много неща, като основните са обем на аквариума, наличие на растения, брой, размери и видове на рибите в него и не на последно място – финансовите ви възможности.
Като цяло нещата могат да се обобщят по следния начин:
- Аквариуми до 20 литра – малък вътрешен филтър или компресорна помпа с дунапрененеа гъба;
- Аквариуми между 20 и 50 литра – средно голям вътрешен филтър или окачаем филтър;
- Аквариуми между 50 и 100 литра – голям вътрешен филтър или малък външен тип канистър;
- Аквариуми между 100 и 300 литра – голям външен филтър тип канистър, ует-драй филтър;
- Аквариуми над 300 литра - голям външен филтър тип канистър, ует-драй филтър, комбинация от няколко филтъра;

Важно е да се знае, че дебитът на филтъра трябва да бъде поне 5-6 пъти обема на аквариума в час, като в същото време не е толкова голям, че да предизвиква прекалено голямо течение на водата.
Повече за филтрите можете да прочетете в статията Каква техника ми е необходима за аквариума?
 

Въпрoс 12: Имат ли нужда рибите от допълнително осветление?

Ако аквариумът ви е в стая с нормално осветление, това е достатъчно за нуждите на рибите. Но допълнителното осветление е препоръчително най-вече по две причини – вероятно ще искате да отглеждате и растения във вашия аквариум, а за да осъществяват фотосинтеза, те се нуждаят от достатъчно светлина. Но дори и да нямате растения, чисто естетически един осветен подходящо аквариум е далеч по-красив от една тъмна стъклена пещера, в която едва се вижда дали има нещо живо.
 Повече за осветлението можете да прочетете в статията Преди да поръчаме аквариум - помислете за осветлението.


Въпрoс 13: Трябва ли осветлението да се изключва през нощта? Колко часта трябва да свети?

За да отглеждаме успешно рибки и растения, ние се опитваме да пресъздадем условия максимално близки до естественитеим. За да стане това, е нужно да има и нощ.
В общия случай продължителността на осветлението варира между 8 и 12 часа в зависимост от сезона.


Въпрoс 14: Какви камъни мога да сложа в аквариума?

Преди да сложите камък или нещо друго в аквариума си, трябва да сте наясно как ще повлияе на параметрите на водата и дали няма да отдели вредни за рибите и растенията ви вещества. Така например камъните с червеникав цвят често съдържат железни окиси и могат да отровят рибите ви, докато варовиците и варовиковият пясъчник могат да повишат общата твърдост на водата.
Повече за това можете да прочетете в статията Грунд и камъни в аквариума.


Въпрoс 15: Защо да затварям плътно аквариума?

Много видове риби имат лошия навик понякога да изскачат от аквариума. Това става най-често, когато се стреснат от нещо – рязко движение или нападение на друга риба. Ако гледате ампуларии пък, те излизат от водата, за да снесат яйца и ако аквариумът не е покрит, пътешествията им могат да ги доведат до почти всяка точна на помещението.
Друга важна причина за покриване на аквариума е изпарението на водата.


Въпрoс 16: С какво да храня рибите си?

В наши дни на пазара има огромен избор от различни храни за рибки. При повечето видове рибки ключът към успеха е в разнообразието. Има и изключения от това правило, разбира се – рибки, които ядат само жива храна, както и вегетарианци, които се подуват и умират от твърде много животински белтъчини. Все пак начинаещият акварист едва ли ще се сблъска с тях, докато не понатрупа опит.
Типовете храни са много както по форма: суха на люспи, суха гранулирана, жива (ларви на насекоми, червеи, ракообразни), замразена, така и по състав. Ако решите да се възползвате от предимствата на живата храна, трябва да имате предвид, че често е възможно с нея да вкарате болести в аквриума си.
Нормално е да имате една основна храна на люспи, подходяща по състав за вашите риби, както и още 2-3 вида гранулирани или на люспи за разнообразяване на менюто. Добавянето на замразени ларви на комари или артемия към менюто 2-3 пъти седмично също е добра идея.
От готовите храни е най-добре да се придържате към популярните марки.


Въпрoс 17: Колко често и по колко храна на давам на рибите?

Количеството храна зависи от броя, размера, възрастта и видовете риби в аквариума. Все пак е добре да се запомни основното правило – давайте толкова храна, колкото рибите могат да изядат за 2-3 минути и нито трошица повече.. Обикновено гладната риба е здрава риба. Рибите са студенокръвни животни и като такива, нямат нужда от големи количества енергия, за да поддържат телесната си температура висока, както е при птиците и бозайниците. Това означава, че не им е необходимо да ядат нито толкова често, нито толкова много, колкото на вас. При повечето видове възрастните риби се чувстват чудесно при едно или максимум две хранения на ден. Колко често да храните малките зависи от вида и възрастта им.


Въпрoс 18: Трябва ли да подменяме водата в аквариума? Колко често и каква част?

Трябва. Обикновено ако сменяте веднъж седмично 30-50% (точното коичество зависи от това какво гледате в аквариума) от водата в аквариума с прясна, всичко ще е наред. И да сменяте не значи да доливате малко на мястото на изпарилата се – така във водата се натрупват вещества, които с времето ще повишат общата и карбонатната й твърдост до невъобразими нива. Не искате Мъртво море у вас, нали?
Повече за смяната на водата можете да прочетете в статията Смяна на водата.


Въпрoс 19: Колко риби мога да сложа в аквариума си?

Еднозначен отговор на този въпрос не може да се даде. Броят на рибите зависи не само от размера на аквариума, а и от вида им, възрастта им, размера им, поведението им, филтрацията в аквариума, формата му. Ако гледате дребни стадни тетрови, бройката е една, ако гледате едри южноамерикански цихлиди – съвсем друга. Една от най-често срещаните грешки на начинаещите акваристи е пренаселването на аквариума. То може да причини много неприятности – от стрес на рибите та чак до ненадейната им смърт.
Разбираемо е желанието рибите да са много и шарени, но с това не бива да се прекалява. Преди години битуваше мнението, че на литър вода в един малък аквариум не бива да се пада повече от сантиметър “рибешка дължина”. Това е най-прост ориентир и далеч не изчепрва нещата, но в никой случай не надхвърляйте това съотношение. Ако се съмнявате, питайте в раздел Въпроси на начинаещи акваристи.


Въпрoс 20: Кои растения са по-добри – живите или пластмасовите?

Живите растения са важен елемент от екосистемата. Те участват в азотния цикъл, чрез който се преработват опасните за рибите азотосъдържащи съединения (амоняк - NH3, нитрити - NO2-, нитрати - NO3). Когато имат на разположение светлина, чрез фотосинтезата растенията поглъщят въглероден диоксид (CO2) и отделят кислород (O2).
Когато няма светлина, процесът се обръща, но като цяло в рамките на денонощието растенията произвеждат повече кислород, отколкото изразходват.
Нитрифициращите бактерии, живеещи във филтрите, водата и грунда, както и честите смени на водата, намаляват количеството на азотните съединения, а филтрите и компресорите създават воден поток, който да помогне за насищането на водата с кислород. Ако аквриумът е стартиран правилно и се поддържа редовно, за обитателите му няма опасност от отравяне с азотни съединения или липса на кислород. В този случай можете да минете и без живи растения, ако не ги желаете. Но помислете дали статичните пластмасови растения могат да се сравняват с живите, растящи и постоянно изменящи се организми?

Въпрoс 21: Отделят ли изкуствените растения вредни вещества във водата?

Изкуствените растения се правят от специално предназначена за аквариуми пластмаса, аналогична като качества на тази за хранителни цели. Естествено, никой търговец не може да гарантира, че всички до едно изкуствени растения,които продава, са безвредни за рибите, но досега не е известно у нас да има проблеми от такова естество.


Въпрoс 22: Какви живи растения са най-добри за моя аквариум?

Всички живи растения са полезни за стабилността на аквариума ви – усвояват азотни съединения, отделят кислород. Тук обаче не бива да се забравя, че отглеждането на водни растения е цял отделен клон от акваристиката, не по-малко интересен и сложен от отглеждането на риби. Растенията, както и рибите, имат нужди, които се различават от вид до вид – изисквания към параметрите на водата, към осветеността, към наличието на микро и макроелементи във водата и грунда, към самия грунд, към съседите си. Има трудни за отглеждане растения, има и лесни. Има бавнорастящи, има и бързорастящи. Има такива, които се вкореняват дълбоко в грунда и имат сложна коренова система, има и такива, за които изобщо не е нужно да са вкоренени.
Все пак най-подходящи за начинаещия акварист са бързорастящите непридирчиви растения като валиснерия, някои видове хигрофила, егерия, явански мъх, коримбоза (лимонче), както някои видове по-бавно растящи – ехинодоруси, някои анубиаси и други.


Въпрoс 23: Рибките ми са болни или отровени – имат точки, петна, рани, изгнили плавници, усти, лежат по дъното или плуват по повърхостта? Какво да правя?

Ако рибките ви имат един от следните симптоми: бели или черни точки по тялото и плавниците, петна, рани, гниене и бял мъх по главата или плавниците, ако са подути, ако очите им са изпъкнали или ако се държат нетипично, значи най-веряотно нещо с тях не е наред. Двата най-вероятни проблема са болест, причинена от паразити или микроорганизми и натравяне. Не е много добра идея да започвате да лекувате, без да сте напълно наясно какво точно заболяване лекувате и как ще се отразят лекарствата на рибите, растенията и нитрифициращите бактерии в аквариума ви, затова най-добре питайте в раздел Проблеми, като в питането си не забравяте да споменете всички необходими детайли, за да може да ви се помогн – размер на аквариума, филтрация, брой, размер и видове риби и растения, параметри на водата, температура на водата, друго оборудване (нагреватели), точни симптоми (видими промени по тялото, промени в поведение, промени в хранене), как, с какво и по колко храните рибите си, колко често и по колко вода сменяте, както и всичко друго, за което се сетите, че може да помогне при поставяне на диагнозата.


Въпрoс 24: Какво да правя, ако няма кой да храни рибите ми през уикенда/отпуската?

В природата рибите прекарват голяма част от времето си в търсене на храна, докато в аквариума ние им даваме тази храна наготово. Заради студенокръвния си метаболизъм една възрастна риба спокойно може да издържи няколко дни, дори седмица, без никаква храна и без това да се отрази на доброто й здраве. Има и някои изключения от това правило, но вероятността начинаещият акварист да се сблъска с тях, е минимална.
Ако аквариумът ви е в офиса, а рибите в него са подбрани правилно, то спокойно можете да не ги храните в съботите и неделите. Но ако рибите са несъвместими като поведение, размери и хранене, то има голяма вероятност по-големите да изядат по-малките, а агресивните да нагризат плавниците на по-бавните и спокойни.
Ако ще оставите аквариума си без надзор за повече от 3-4 дни, е препоръчително да намерите кой да храни рибите поне веднъж на три дни. Не забравяйте да му покажете много внимателно колко точно храна да слага, за да не се окаже, че ви е направил лоша услуга, като ви е отървал от всички риби в края на отсъствието ви.
 Съществуват и автоматични хранилки, някои от които разполагат с опции за указване на броя хранения на ден, за седмично програмиране и други. Ако решите да си купите такава, първо я наблюдавайте как работи няколко дни, за да няма после лоши изненади. Преди да заминете, напълнете резервоарчето за храна и не забравяйте да смените част от водата и да почистите филтрите. Добре е да помните, че е по-добре рибите да ядат по-малко, докато ви няма, отколкото повече.


Въпрoс 25: Какво да правя, ако спре токът?

Това е проблем, който рано или късно ще ни сполети. Когато спре тока, в аквариума започват да се случват две неща (поне в кратък период от време) – намаляват разтворения във водата кислород и температурата. Ако това се случи през лятото, намаляването на температурата няма да е проблем, но за сметка на това при по-висока температура кислородът ще намалява още по-бързо. Нека оставим температурата настрана – рибите ви ще издържат спокойно няколко часа на стайна температура, ако аквариумът е на закрито. Ако температурата падне под 17-18° C, можете да помислите за доливане на топла вода – дори дирекнто от топлия кран няма да е фатално. Само внимавайте да не изгорите рибите си.
Кислородът обаче ще ви създаде главоболия. Ще познаете кога нивото му е започнало да намалява по това, че рибите ще се изкачат на повърхността и ще се опитват сякаш да поемат въздух.
Има три основни метода за добавянето му.
Първият е да си намерите резервно захранване (UPS), към което да включите филтрите и компресорите, като така поне временно отложите проблема.
Вторият – да смените част от водата с прясна. Не бива обаче да се прекалява с това средство, защото в крайна сметка при смяна на твърде много вода може да се наруши азотният цикъл в аквариума и това да доведе до сериозни проблеми по-късно.
И накрая на ваше разположение е и химията. Разтворен във вода, водородният прекис (H2O2) се раздела ня вода и кислород (2 H2O2 = 2 H2O + O2). Ако посегнете към него обаче, бъдете много внимателни в дозирането, защото това е окислител и може да изгори рибите и растенията ви. Препоръчителната доза е 3 милилитра на 100 литра вода. Чак когато рибите отново се качат на повърхостта и започнат да дишат тежко, е време за следващата доза.


Въпрoс 26: Шумът от филтри/компресорни помпични ми пречи, какво да правя?

В наши дни има достатъчно голям избор от разнообразни и качествени филтри, много от които са почти напълно безшумни. Използването на аерация в един аквариум е напълно излишно, освен от естетически съображения, затова можете спокойно да спрете въздуха на вътрешния филтър и да го оставите само да филтрира и да движи повърхността на водата. Ако разчитате за филтрация само на компресорна помпичка с гъба, значи е време да помислите за подмяната й с вътрешен филтър, подходящ за вашия аквариум. Като цяло шумът от аквариума е проблем, който може да бъде избегнат, дори да се налага да спите в същото помещение.
За да се ориентиратe за отзивите за различни модели филтри и да прецените кой от тях ще е достатъчно безшумен за вас, вижте нашия Каталог на често срещаните модели оборудване.Въпрoс 27: Кои рибки ще се размножават в моя аквариум?

В малък аквариум и без специални усилия най-лесно се размножават живораждащите рибки – хелери, гупи, молинезии, плати. Ако бременноста им протече нормално, те раждат напълно офоремни малки, които след час вече плуват активно в търсене на храна. Малките са достатъчно големи, за да поемат веднага надробена суха храна.
Понякога в общи аквариуми се размножават анциструсите – за това е необходима добра “работеща” двойка, добро хранене, подходящи укрития и отсъствие в аквриума на по-едри агресивни риби.
Малавийските цихлиди от групата М’буна носят хайвера в устата си и също са сравнително лесни за размножаване, но начинаещият акварист ще се сблъска с особените им нужди по отношение на параметрите на водата, с нетърпимостта им към растенията и с агресията им. Поради това едва ли ще ги видите в малък общ аквариум.
Има и други видове, които хвърлят в общо аквариум (скаларии, дискуси, трихогастери, макроподи, барбуси), но в повечето случаи хайверът или не се излюпва, или начинаещите акваристи не притежават необходимите знания и опит, за да захранят и отгледат успешно малките.


Въпрoс 28: Как да определя пола на рибките си?

При някои видове това става лесно – това са видовете с ясно изразен полов диморфизъм, при които женската се различава значително от мъжкия. Такива са живораждащите например – там женските като правило са по-едри и с по-издути кореми от мъжките.
При други видове има по-трудно забележими белези – лабиринтовите се различават по формата на плавниците си, също и някои цихлиди.
Трети пък са почти напълно лишени от полов диморфизъм и само много опитни в отглеждането им акваристи могат да определят пола им. Такива са трофеусите например.
Разликите между мъжките и женските екземпляри са различни при различните видове, затова е трудно да се обобщава.
Ако искате някой да ви помогне в определянето на пола на рибките ви, можете да попитате в раздел Рибки, като непременно придружите питането си с ясна снимка или поне с много точно и подробно описание на белезите на рибката.


Въпрoс 29: Кои риби се наричат “задържани” – по какво да ги познаем и защо да не ги купуваме?

Една “задържана” риба никога не израства до пълния си размер – тези рибки остават малки. Има няколко фактора, които могат да доведат до това:
 - Отглеждане в пренаселен аквариум;
 - Недостатъчно хранене, хранене с неподходяща храна, хранене с храна, която те не ядат;
 - Рибите са гледани с други, значително по-бързорастащи, пъргави, активни или агресивни рибки, които изяждат голямата част от храната;
 - Малките на хайверните риби се излюпват, започват да плуват, но не всички успяват да се хранят редовно, като в следствие на това някои растат по-бързо. С времето разликата се увеличава, защото по-големите изяждат храната на по-малките.
За да станат рибите “задържани”, е достатъчен поне един от горните фактори.
Обиконвено “задържаните” риби се познават по съотношението между размера на очите и размера на тялото. При “задържаните” риби очите са несъразмерно големи в сравнение с тези при млади риби със същия размер.
“Задържаните” риби остават дребни, много често са били подложени на продължителен стрес и затова боледуват по-често и умират по-рано.
За за стреса можете да прочетете повече в статията Стресът е убиец.


Въпрoс 30: Искам да гледам рибки/растения, какво ми трябва?

Отговорът е сравнително лесен – нужни са ви:
 - Аквариум - без него няма накъде;
 - Филтър  - задължително условия, той трябва да осигури механична и отчасти биологична филтрация на водата;
 - Нагревател – за някои студенолюбиви рибки не е абсолютно неоходим, но за повечето – да;
 - Термометър – важи същото като за нагревателя. Температурата е важен параметър и трябва да я следите;
 - Осветление – ако ще гледате растения, осветлението е нещо крайно важно, но дори и при аквариуми само с риби, то допринася значително за по-добрия изглед;
 - Декорация (камъни, корени, грунд) – много по-важни са, отколкото изглежда на пръв поглед. В грунда живее голяма част от нитрифициращите бактерии, а камъните и корените могат да бъдат укрития за малки и големи рибки, могат да бележат края на нечия територия и са много повече от чисто декоративни елементи;
 - Риби и растения – без поне едно от тези двете всички споменати по-горе са излишни.
Можете да прочетете повече в статиите Грунд и камъни в аквариума и Каква техника ми е необходима за аквариума?
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Boby_

 • Цихлидиот
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 3 635
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отговори на често задавани въпроси и още... продължение
« Отговор #1 : понеделник, 24 ноември 2008 г., 13:31 ч. »
Въпрoс 31: Мога ли да пусна уловени в българските водоеми рибки/охлювчета/растения в аквариума си?

Повечето видове риби и растения, които се отглеждат в аквариум, са тропически и имат нужда от температура, значително надвишаваща тази в нашите водоеми. Най-вероятно повечето местни български видове водни животни и растения няма да успеят да се адаптират към условията в аквариум, който не е създаден специално за техните нужди. А дори и да се адаптират, те със сигурност ще се различават като поведение от аквариумните си роднини до степен трудно да могат да съжителстват с тях.
Още по-съществена е огромната вероятност да пренесете в аквариума си болестотворни микроорганизми и паразити, които да убият останалите му обитатели.


Въпрoс 32: Мога ли да пусна морски риби в домашния си аквариум?

Освен ако си нямате специално създаден морски аквариум (а ако си имахте, едва ли щяхте да задавате този въпрос), морските риби нямат място във вашия сладководен домашен аквариум – ще загинат много бързо там.


Въпрoс 33: Как да разбера колко литра е аквариумът ми?

За аквариуми с форма на правоъгълен паралелепипед (с правоъгълно дъно) формулата е проста – дължината в сантиметри, умножена по височината сантиметри, умножена по ширината в сантиметри, всичко това разделено на 1000, за да се получат литри.
Можете да ползвате и нашия Калкулатор за обем на аквариуми.
При взимането на мерките помненте, че е важно какви са вътрешните размери на аквариума, а не външните, които се мерят обикновено.


Въпрoс 34: Рибите изравят растенията ми. Какво да правя?

Можете да опитате да посадите растенията в саксийки. Някои растения пък, като анубиасите и папратите, могат да се закрепят към корени. Отначало трябва да бъдат привързани с рибарско влакно, но след няколко се вкореняват стабилно и влакното може да бъде отстранено.
Можете също така да махнете от аквариума си рибите, които разравят растенията или пък да се откажете от растенията – изборът е ваш. Извесни като ровещи са някои видове цихлиди, златните рибки, някои едри сомове, боциите и други.


Въпрoс 35: Как да понижа температурата на водата?

В горещите летни дни водата в аквариума може да достигне до много високи температури, особено в помещения с южно изложение. Това е опасно по няколко причини – първо количеството разтворен кислород намалява с покачване на температурата и второ някои риби и растения просто не издържат на висока температура. Повече за температурата на водата можете да прочетете в статията Температурата и има ли тя "почва" в аквариума?
Има няколко начина да регулираме температурата – всеки си има предимства и недостатъци. От практическа гледна точка най-лесно е да се използва пластмасова бутилка с лед, но това е подходящо за малки аквариуми и за еднократно приложение. Употребата на вентилатор от компютърно захранване пък е най-удачна за дългосрочно приложение, но там трябва да се вземе предвид изпарението.


Въпрoс 36: Как да обработя корена, преди да го поставя в аквариума си?

Ако сте сигурни, че коренът, който сте си харесали, е от подходящо дърво (мангров корен, мопани или друго твърдо и бавно гниещо дърво), можете да започнете да го обработвате. Първо трябва да го измиете добре, да го почистите с четка от всички наслоявания. След това идва истинската дезинфекция – варене в леко подсолена вода в продължение на половин час. Накрая бавната част – киснене в леген с вода в продължение на две седмици или докато коренът поеме достатъчно вода, за да не изплува повече на повърхността. Докато го варите и киснете, не забравяйте да го затиснете с нещо, за да не плува отгоре.


Въпрoс 37: Какво е водорасло и какво – водно растение?

Казано най-просто, водорасли се наричат някои многоклетъчни алги. Повече за водораслите можете да прочетете в статията Водорасли и методи за тяхното контролиране.
Висшите растения, които си имат обособени стъбло, коренова система, листа, се наричат водни растения. Повечето от онези растения, които се гледат в аквариум, дори не са изцяло водни (изключение прави валиснерията и още няколко), а могат да живеят напълно или отчасти и на сушата.


Въпрoс 38: Как да премахна водораслите от аквариума си?

Отговорът на този въпрос не е толкова лесен, колкото изглежда на пръв поглед. За да отстраните водораслите, трябва да им отнемете някое от необходимите им за живот условия. Водораслите обаче са досат различни видове и поради това условията, при които живеят и растат най-добре, се различават (количество светлина, хранителни вещества и др.). Повече за тях и методите за контрола им можете да прочетете в статията Водорасли и методи за тяхното контролиране.


Въпрoс 39: Мога ли да мия аквариума и оборудването с почистващи препарати?

Не, не е добра идея. Почистващите препарати съдържат токсични за рибите и растенията вещества, които е добре да се държат далеч от аквариумите, оборудването и водата. Дори при най-добро изплакване остава достатъчно количество от тях. Измиването на фитърни гъби и пълнежи с препарат или дори с твърде гореща вода може да доведе до унищожаване на амоняк- и нитрит-окисляващите бактерии, които живеят в тях и така да навреди на азотния цикъл в аквариума.
Мийте аквариумите, филтрите и останалото оборудване с хладка вода и няма да ви сполетят подобни проблеми.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.