Автор Тема: Каулерпите в българските зоомагазини  (Прочетено 2331 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен botan

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 72
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
Каулерпите в българските зоомагазини
« : събота, 15 ноември 2008 г., 10:26 ч. »
Семейство Caulerpaceae
Много често срещани в морските аквариуми видове зелени водорасли, издръжливи, подходящи за начинаещи.Едноклетъчни, многоядрени макро алги. Всички видове от това семейство са агресори и израстват за ден над един см!

Caulerpa prolifera (Forsk) Lamour
Субтропичен вид, широко разпространен в Северно море.По-рядко се среща по бреговете на Западна Индия. В Черно море е разпространен само по кавказкото крайбрежие.
Талусът на макро алгата достига до 30 см.Възможно е върху листоподобните пластинки да се образува нова пластинка. Надолу развива ризоидни, образувания силно наподобяващи корени, с които се закрепя за дъното. Вода: 10-29 °C, SG: 1,012-1,025 Израства много бързо.Размножава се чрез фрагментация.На ден израства с по 1-2 см.


Caulerpa taxifolia (Vahl) Agardh
Каулерпа таксифолия е разпространена в тропическите морета край Австралия, Бразилия, Индонезия, Филипините, Танзания и Виетнам.Случайно е била пренесена и в Средиземно море, при което се аклиматизирала и станала вредител. Талусът на алгата достига около 20 см. Образува листоподобни пластинки приличащи на перо, насочени нагоре. Алгата има защитен механизъм - изпуска токсини, достатъчно силни, за да убият мишка. Оптималната температура за развитие е 20-30°С, соленост SG - 1,020 - 1,025. Размножава се чрез фрагментация, като фрагментите не бива да са по-къси от 10 см.


Caulerpa racemosa (Forsskal) Agardh
Този вид каулерпа е разпространена по крайбрежието на западна Индия.Случайно е пренесена и в Средиземно море, където е станала вредител.
Насочените нагоре разклонения са с цилиндрично “стъбло”, покрито с къси топчести до сферични израстъци. Талусът обикновено е по-къс от 10 см, макар понякога да достига 20 и повече см. Вода:  22-30°С, соленост SG - 1,020 - 1,025. Размножава се чрез фрагментация.На ден израства с 5 см.
Има няколко вариации като по известни са:
-   var. turbinata
-   var.cylindracea
-   var. laete-viriens


Caulerpa sertularioides (Gmelin) Howe
Каулерпа сертулариоидес се среща във водите на Коста Рика, Колумбия, Мексико и Никарагуа. Израстъците, насочени нагоре, имат форма на перо, но при този вид каулерпа  разклоненията са игловидни. Талусът достига до 10 см.Температурата на водата трябва да е от 24 до 28°С, соленост SG - 1,020 - 1,025.Размножава се подобно на гореизброените.
[imgt]http://photo-cult.com/pics/392/pic_10007503_0392761.jpg[/imgt]

Неактивен Smeagol

  • Aquaportal експерт
  • *****
  • Публикации: 164
    • youtube канал
Отг: Каулерпите в българските зоомагазини
« Отговор #1 : четвъртък, 27 ноември 2008 г., 18:18 ч. »
 Всъщност историята с Caulerpa taxifolia в Средиземно море е малко по-различна. Щамът е аквариумен, разработен е в Германия и е изтърван по небрежност  в Средиземно море и то от Аквариума на Монако по времето, когато директор е Жак Кусто. Имало е случай на заразяване със същия щам в американски залив и паникьосани американците са убили целия залив с хлор...
" Безкарайни са само Вселената и Човешката Глупост като за Вселената не съм сигурен! "
                                                                                                          Айнщайн

youtube канал - http://www.youtube.com/stasis333

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.