Здравейте, аз съм собственичка на 50л аквариум, в който обитават 3бр -тернеции 5бр-данио 8бр-об.неонки 1бр-отоцинкус и 1 бр.-анциструс. Има вътрешна помпа хайлеа, нагревател, осветление 24W, помпичка за въздух. Водната флора на екосистемата е представена от: лимонче, бакопа, явански мъх, ехинодорус , кардамин лирата, лудвигия, кладофора (Маримо топки) и нещо като лимнофила акватика /не съм сигурна/. Напоследък имам чувството, че се е пренаторила системата, тъй като рибите са много за този обем аквариум и използвам тор на хапчета с период на разпад 14 дни. Листата на растенията стават на дупки. Предполагам, че и светлината е силна, защото се образуват зелени нишковидни водорасли, но и кафяви има по яванския мъх, малко съм объркана. Първо ми умряха 2 отоцинкуса, купих 2 още и 2 молинезии, за да се справя с нишковидните водорасли, но за съжаление от новата покупка остана само единия отоцинкус . След като реших, че има амоняк в повече оставих рибоците гладни няколко дни и им смених водата с по 30% в два поредни дни после на 6-тия ден. Като че ли се закрепи системата, даниото вече не стои само в най-горния пласт на водата, а плува навсякъде. Бихте ли ми казали дали наистина се получават от пренаторяване дупките по листата най вече на лудвигията, която се изроди с по-фини стъбла и малки листа и оплешивя? Лимнофила /ако е такава/ от своя страна почти загина остана съвсем дребна като джудже, големите стъбла изгниха , но се появиха свежи дребни стебълца. Бихте ли ми казали дали наистина е прекалена силна светлината, за този аквариум? Друг също притеснителен въпрос за мен е появата на някакъв израстък на долната устна на едната тернеция той е черен, моля помогнете. Дали не е нормално при тернециите да имат черно удебеляване на долната устна /някакъв половдиморфизъм/? Чудя се дали да не махна няколко от неонките и даниото и да взема още отоцинкуси и молинезии? Моля дайте съвет.