Автор Тема: Водорасли и затъмняване на аквариума.  (Прочетено 12590 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Водорасли и затъмняване на аквариума.
« : вторник, 09 декември 2008 г., 01:13 ч. »
Редакция 2006 г.: През призмата на опита и прочетеното през последната година от написването на тази статия съм длъжен да кажа, че вече не се чувствам толкова убеден в резултатността на гореописания метод за аквариуми с растения - ако днес имам водораслов проблем в растителния си аквариум, ще се опитам да го реша с други методи, не с този. Оставям статията само като информативна


Борба с водораслите чрез затъмняванеВ настоящата статийка ще се постарая да предам собствения си положителен опит в изтреблението на алгите чрез тъмнина, който се гради на унищожаването на най-гадното от гадните аквариумни водорасли – черната брада в собствения ми съд

Както всички знаете, водораслите се развиват перфектно и при липса на някои от необходимите за растенията условия – дори в аквариума да не достигат микроелементи и СО2, дори светлината да не е достатъчна (само за кафявите водорасли това) те растат перфектно, усвоявайки каквото могат от средата. Има два елемента, без които те обаче не могат – нитрати/фосфати и светлина. Растенията, разбира се, също жизнено се нуждаят от тях, както и от преждеспоменатите условия, но за разлика от водораслите те са по-висши форми на живот и макар да не са толкова адаптивни, те са по-издръжливи на някои резки промени.

Именно на тази издръжливост се базира методът на тъмнината. Той е описан в доста сайтове за акваристика, но не му е отделено необходимото внимание.

Неговата същност е да прекратите всякакъв достъп до светлина в аквариума за няколко дни. Ако времето е точно определено растенията ви няма да пострадат, но водораслите няма да оцелеят на такъв геноцид. Това е така, тъй като по време на тъмната фаза на денонощието растенията и водораслите не фотосинтезират, т.е. не произвеждат необходимата за живота им енергия. Растенията обаче имат известни запаси от такава, която им е достатъчна за да не умрат през няколкото дни мрак. Водораслите обаче често се състоят от едва няколко клетки, и нямат капацитета за подобно нещо.

Нека кажа още от сега, че ако отглеждате някои капризни към светлината видове като някои редки Ехинодоруси например, също Кабомба и др., трябва да знаете, че затъмнението се отразява на тяхното развитие доста негативно. Освен това докато светлина липсва, растенията не отделят кислород, а СО2, така, че подаването на въглероден диоксид трябва да се преустанови за периода.

А сега на същината, която е много кратка всъщност: ако сте решили да требите алгите с тъмнина, трябва да ограничите достъпа на светлина до аквариума, както и да ограничите количеството на нитрати и фосфати във водата. Това се прави чрез затъмняване на стаята или увиване на одеало около аквариума и с редовни смени на част от водата. Според някои автори, пълното затъмнение не е необходимо – достатъчно е да пуснете щорите на прозореца си, без да пускате аквариумното или стайното осветление. Според други пък абсолютно никаква светлина не бива да прониква в аквариума.

Аз съм привърженик на първия метод, който прилагам в продължение на 4-5 дни, като правя през ден смяна на 1/5 от водата. Единственият недостатък, който забелязах е изкривяването на растенията по посока на минималната светлина от прозореца, но това се оправя за няколко дни нормална осветеност после. През това време не бива да храните рибите си – те няма да изядат храната, тъй като само сомчетата се хранят на тъмно, а тя ще се разложи и замърси водата.

След прилагане на метода, черната брада в моя аквариум, която неуспешно се опитвах до сега да унищожа с различни методи изчезна напълно. Направо не можах да повярвам – нали тя е напастта за акваристите…

Статията е публикувана със съдействието на автора. Повече за Петър Стойков --->
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен miroki

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 676
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
Отг: Водорасли и затъмняване на аквариума.
« Отговор #1 : сряда, 14 април 2010 г., 21:44 ч. »
Тя е актуална сега , защото по това време на годината се получава, на аз със затъмняване за 4 дена си реших проблема. Залепих списание отвсякъде и хранех , (въпреки че пише да не храня) и сменихвилтъра с памук.
Изработка на уеб сайт за всеки: http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.