Полезно > Знаете ли, че...

Избрано от книгата"РИБИТЕ в България" и мои клипове, картинки и случки за морето

(1/13) > >>

kole99:
От възникването на човечеството до днес рибите са имали съществено значение като негова храна. През последните години световният улов на риба надхвърли астрономическита цифра 90 мил. тона годишно. Като първо звено в итсорическото развитие  на гръбначните животни, рибите отдавна привличат вниманието на учените. Поради това редица еволюционни процеси при гръбначните и човека се изучават по примера на рибите (превръщането на хордата в гъбначен стълб, на двукамерното сърце в трикамерно и тн.) Неоценимо е и тяхното естетическо,спортно, медицинско и психологическо значение. Рибите придават живот и красота на нашите водоеми. Те, както и другите животински видове, са неразделна част от природната среда на човека и неговото отношение към тях е израз на степента на културното му равнище. В наше време състоянието на рибните популациии се превърна в показател за здравословна природна среда. Последните научни книги за българската рибна фауна са издадени отдавна - "Рибите на България" от Пенчо Дренски, преди 54 години, и "Рибите на Черно Море", преди 42 години.Книгата предоставя възможност да се определят рибите чрез описанието на външните им отличителнни белези и с помощта на цветни рисунки, сведения  за размерите, разпространението, биологията и стопанаско значение на всички сладководни и морски видове риби.
Аз ще засегна морските риби, мои картинки и клипове за тях.
Автори на книгата са ''Мария Станева Карапеткова" и Младен Тасков Живков, илюстрации Георги Пчеларов.

КЛАС КОСТНИ РИБИ - OSTHEICHTHYES
Тялото е удължено, вретеновидно, покрито с 5 реда костни плочки - един гръбен, два странични и два коремни. Между редовете има малки костни пластини и зрънца. Главата е покрита плътно с костни щитчета, муцуната е лопатовидна, на долната й страна има 4 мустачки, устата е долна, напречна, с месести устни; челюстите са без зъби. Вътрешният скелет е хрущялен, гръбначни прешлени няма. Сладководни, полупроходни, навлизат в реки за размножаване и отхранване. С дълъг жизнен цикъл, до 100 г., нарастват бързо. По-едрите видове са хищници. Разпространени в северното полукълбо. Семейството включва 4 рода с около 25 вида. В Черно море се срещат 2 рода с 6 вида. Аз търся за моя аквариум 35-40см., а като порастат ще ги пусна на воля :swim:
СЕМЕЙСТВО ЕСЕТРОВИ - ACIPENSERIDAE
Пъструга - Acipenser Stellatus
Дължина до 220 см., тегло до 80 кг., Гръбните плочки са 11-14.Страничните - 30-36, коремните - 9-14. Странично има звездовидни пластинки и ръбести зрънца. Много е красиво. Муцуната е силно удължена, мечовидна, дължината й е повече от дължината на главата. Долната устна е прекъсната. По-топлолюбива от моруната и руската есетра(8-25*C) На мен главата и муцуната ми прилича на лебед. Размножително мигриране в реките продължава целогодишно. Отлага хайвера си върху чакълисто дъно и долните участъци на реките в близост до морето. Плодовитост - 20 до 600 хил. хайверни зърна. Като малки им викахме крокодилчета :lol: Този екземпляр е 70см. Много е мощен, с едно замахване с опашкта ме поля с вода на 2 м. Чашата с бира ми се напълни с морска вода.
Видео споделяне / VBOX7

Gilgalath:
Това не е ли защитен вид ? :)

aquaworld:
До тук разбрах само, че твоя ( иначе голям аквариум за нашите представи ) е твърде, твърде малък за риба от този вид и на този размер. В аквариума не виждам нито да има накъде да заплува, нито накъде да се обърне. :down:
Според мен нейното място е в морето.

kole99:

--- Цитат от: aquaworld на събота, 25 септември 2010 г., 11:30 ч. ---
Според мен нейното място е в морето.

--- Край на цитата ---

Само нащраках малко снимки, беше уморена и... Видео споделяне / VBOX7

Geri:
Аз не можах да видя последния клип, нещо не ми излиза картина, но се надявам да си пуснал рибата в морето. От първият клип се вижда, че се мъчи. Още в началото ти казах, че тези риби които искаш да сложиш в аквариума са неподходящи за него.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия