Латинско име Hippocampus kuda
Популярно име обикновено морско конче
Група Рифови риби
Семейство Помацентриди (Pomacentridae)
Местообитание, хабитат Тихи океан, Индииски океан
Приблизителен размер 7 –17 см
Минимален размер на аквариума 100-130 литра
Изисквания, температура 24 – 26 °C
Изисквания, обща твърдост 1.020 - 1.025 (Спец. плътност)
Изисквания, pH 8.1 - 8.4
Тип вода морска
Ниво на трудност трудно
Местообитание
Морското конче се среща в Индийския и Тихия океан. Обитава различни дълбочини, от няколко метра под повърхността, до дълбочина от 68 метра, но най-често се среща на дълбочина от 8 метра.
Този вид може да се намери в крайбрежни заливи, пристанища, лагуни, морски рифове, в близост до стръмни склонове.
Описание
Морското конче не е активен плувец и ще прекара по-голямата част от живота си, прикрепено към нещо. Те са активни през ноща и обикновено живеят сами или по двойки.
Отглеждане
Един чифт може да бъде разположен в 100л. аквариум, а ако искате да отглеждате два чифта един добре декориран 130л. аквариум е достатъчен. Аквариума трябва да е поне 45см висок.
Хранене
Морското конче е хищник и трябва да му бъде осигурена жива храна. Тъй като се движи твърде бавно, за да догони плячката то използва специализираната си „муцуна” да „засмуче” жертвата. В дивата природа се храни с малки ракообразни, зоопланктон, ларви и червеи. Ние трябва да им осигурим храна подобна на тази в природата.
Размножаване
Двойката извършва ритуално ухажване, когато самеца „танцува” около самката. По време на следващата стъпка двойката ще преплита опашките си. След известно време те ще се изправят един срещу друг, корем до корем и самката ще прехвърли хайвера в торбичката на самеца. След като яйцата са прехвърлени на самеца двойката продължава ритуалното си ухажване. Те ще се поздравяват с танци и промяна на цвета. След 20-28 дена самеца отделя хайвера в „чантичка”, която осигурява хранителни в-ва за потомството. Този екземпляр е размножаван успешно в плен.