Автор Тема: Микобактериоза  (Прочетено 29947 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен vmax

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 6
Отг: Микобактериоза
« Отговор #15 : петък, 29 август 2014 г., 09:00 ч. »
Нямах успех в намирането на жълта пудра, което не ме изненада предвид колко ограничен е пазара на декоративни рибки в нашият град и още по-малко на лекарства за тях. Лошото е, че не я намирам и в онлайн зоомагазините. Само в ebay, но ще пътува чак от щатите :(
Иначе днес напразно разкарвах рибока, понеже ветеринарят, който искаше да я гледа, се оказа, че днес няма да е на работа :( В един зоомагазин все пак я погледнаха и казаха, че според тях външно изглежда добре и единственият видим симптом на изкривяване, може да се дължи на някаква чревна инфекция или вътрешни паразити. Препоръчаха ми бактопур и сега я третирам с него.
Иначе вчера не слагах втора доза тубоцин, защото смятах че ветеринарят ще предпише друго лечение, а и @dsimka изрази съмнения, че не е микобактериоза диагнозата. Та на сутринта не забелязах сякаш да има някакво голямо подобрение, освен, че беше по-енергична, но то и аз да си почивам 24 часа и аз ще съм енергичен. Петънцата и точките на опашката обаче вече май ги няма, или поне аз не можах да ги видя. Окото си е все така зачервено. В зоомагазина обаче казаха, че може и така да си е било, в смисъл че има риби с различни очи. Не знам до колко е вярно това.
Другото което е, че бяха много изненадани, че съм си купил Тубоцин от аптеката. Според тях от няколко години е забранен и като цяло бяха доста изненадани за лечение на риби с него. Според тях няма и туберколоза по рибите, но не ми се спореше.

Неактивен dsimka

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 17
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
Отг: Микобактериоза
« Отговор #16 : петък, 29 август 2014 г., 09:47 ч. »
ето един примерен линк за пудрата
тук е на таблетки, аз имам у нас на прах в кутия
http://www.aquamania.bg/bg/item/3870-of-yellow-capsules-preparat-su-vytreshni-i-vynshni-bakterii-/

Ако външно /вече/ изглежда добре и няма въпросните жълти петънца, които казваш, логично е да се потърси вътрешен проблем... както са казали в магазина.
Предполагат, че е вътрешна инфекция или паразити, НО са ти дали лекарство срещу бактериална инфекция...
Така, че ако са паразити ... няма да ти помогне. Имай го в предвид.
Тубоцин се продава, просто трудно се намира.
Само с рецепта е. Той е просто един продукт, който съдържа активно вещество Рифампицин...
"Рифампицинът е лекарствен препарат, който спада към групата на антимикобактериалните средства.

Показания: използва се за лечение на белодробна туберкулоза, туберкулозна инфекция на ЦНС и мозъчните обвивки, туберкулоза на пикочо-половата система, туберкулозна инфекция на храносмилателния тракт и перитонеума, туберкулоза на костите и ставите, кожата и други, лепра, бруцелоза. Рифампицинът може да се използва за профилактика при изолирани случаи с положителна туберкулинова кожна реакция, при контактни на туберкулозно болни индивиди, пациенти с имунна недостатъчност."

Другото, което е: ако рибата ти е по-жизнена... и няма външните петна- на мен това ми звучи добре.
Тоест, може тубоцина да е помогнал за избиването на каквото е било, той влияе на широк спектър микобактерии.

Има и друг вариант- да е по-жизнена, защото по-яростно се опитва да се отърве от дразнителите си:)

А колкото до това дали има болест туберколоза при рибите... е спорно:)
Много хора твърдят ,че болести като цяло не съществуват. Донякъде съм съгласен с тях.
Съществуват болни хора....:)

Успех с лечението и дано да се оправи рибката - оздравяването е дълъг процес.
Дори и да изчезнат симптомите имай в предвид, че тази риба ще и трябва оздравителен процес.
Добри условия на живот, добра пълноценна храна. Като съвет мога да ти дам да и даваш поне един месец само суха храна... дали са бактерии или паразити те си увреждат органи и тъкани, които трябва да се регенерират...


Неактивен vmax

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 6
Отг: Микобактериоза
« Отговор #17 : петък, 29 август 2014 г., 10:25 ч. »
Като се прибера вечерта ще я сложа в някой стъклен буркан, колкото да мога да я огледам по добре и да и направя малко по детайлни снимки. За съжаление нямам аквариум и май ще трябва да си купя един малък карантинен. Сега я гледам само отгоре, а и кофата в която е е черна и е възможно просто да не съм ги забелязал петната. Под енергична имах предвид, че като се опитах да я извадя в един по малък съд за да я нося при ветеринаря се движеше доста енергично, но пак си беше изкривена. Иначе като цяло, си продължава да си стои неподвижно и май изобщо не яде.
Бактопура обаче е от течният, тоест съдържа  : Акрифлавин 209.7 мг , Метиленово синьо 4.95 мг , фенилгликол 0.6 гр , дестилирана вода до 100 мл.
Нещо което май не съм споменавал тук е, че по предният ден, преди да намеря тази рибка в това състояние, една от по-големите ми беше изчезнала. По всяка вероятност станала храна на някоя котка. След като забелязах това и понеже езерцето е малко, започнах да го покривам с мрежа. И реално на следващата сутрин тази рибка беше в това състояние. Та почнах да си мисля да не би котката предният ден да се е опитала да хване първо тази рибка и нещо да я е повредила. Но ако е така, защо изкривяването ще се появи 1 ден след инцидента, а и не виждам да има никакви следи от захапване, нокти и рани по самата рибка, затова го изключих като вариант.

Малко ъпдейт.

Нащраках снимки, но за съжаление не много качествени, заради буркана в който бях сложил рибката. На опашката вече не виждам да има някакви точки, и единственото по-странно което забелязах на рибата е едно по голямо оранжево петно към основата на опашката и едно по-малко от другата страна, отново към основата. Но не знам дали не е просто част от оцветяването и'. Другото странно поне за мен е, че окото само на половина е червено. И люспите към опашката ми се виждат доста големички за размера на рибката. Възможно ли е от растежа на люспи да се е получило подобно нещо?


Неактивен vmax

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 6
Отг: Микобактериоза
« Отговор #18 : неделя, 31 август 2014 г., 17:49 ч. »
Ново 20. Голямата риба, която изчезна и мислех, че някоя котка я е хапнала, днес се появи изпод една гънка на найлона  :o Лошото е, че и тя има подобни симптоми на малката, но определено не е толкова изкривена. Дори е трудно да се забележи, че има някакво изкривяване. Но определено и тя не е добре. Движи се бавно и мудно и не е хич енергична. Иначе се опитва да хапва, но определено нещо и има и проблема е, че нямам никаква идея какво. Почнах да се съмнявам да не е някакъв проблем с водата и понеделник мисля да купя някакви комбинарани тестове да и измеря параметрите.  Но ако е от водата, не би ли трябвало да се отрази на всички риби и изобщо могат ли да се получат симптоми като на моите риби, ако някой параметър на водата не е в норма?

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.