Полезно > Статии, книги, връзки
ЕДНО НЕВЕРОЯТНО, ИЗПЪЛНЕНО С ИЗНЕНАДИ ПЪТУВАНЕ ДО БЪЛГАРИЯ –РУПИТЕ
(1/1)
jardel:
ЕДНО НЕВЕРОЯТНО, ИЗПЪЛНЕНО С ИЗНЕНАДИ ПЪТУВАНЕ ДО БЪЛГАРИЯ –РУПИТЕ
Разглеждайки и прочитайки статията на Виолета за Пирин , реших и аз да опиша моето завръщане в България за няколко дни ,като все пак успях да посетя едно прекрасно, несравнимо кътче на нашата земя-Рупите..
За него баба Ванга казва ,че тук е живял древен и снажен народ облечени с бели дрехи,но вулкан е изригнал и е затрупал тази земя.Сега на мястото тече минерален извор с гореща вода. Толкова бях щаслив ,че съм отново на това място,не бях идвал от преди 5 години,но всичко се е понаредило и е станало прекрасно.Тук по това време на годината имаше много хора ,чух немска и руска реч а така също и много българи. –разбрах и видях ,че независомо от многото приказки за изграждане на църквата ,мястото се е превърнало в свещенно за почит и преклонение на една велика жена- баба Ванга...За нея е писано и ще се пише вечно,защото тя е мъдра и велика българска светица..Разглеждайки местността ,любувайки се на всичко в горещата минерална вода , с учудване забелязах множество малки рибки,те плуваха необезпокоявани спокойно и тяхната популация беше силно развита..Мисля че тази рибки са Гамбузия/живораждаща мирна рибка/без украски ,наподобяващи много на гупите особено женските ,като мъжките са дребнички и също безцветни...Разбира се това нямаше да ми направи много голямо впичетление защото съм виждал Гамбузия и на други места в страната Шабленското ,Дуранкулашкото езеро..Но учудването ми идва от факта за темперетурната граница на водоема 75 градуса и твърдостта на водата .Ще ви пратя снимки на мястото, където е отбелязана темперетурата..
С радост установих ,че на определени места близко до самите краища на минералния източник имаше и по ниски темперетурни граници,но все пак там имаше в изобилие кладенчов мъх ,прекрасно убежище за малките и тук таме се чуваше крякането на жабки...Феноменът Баба Ванга се беше вселил и в ПРИРОДАТА.
Нека да я пазим и да и се радваме.
JARDEL
Навигация
Преминаване към пълната версия