Автор Тема: Нов аквариум  (Прочетено 4266 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
Отг: Нов аквариум
« Отговор #15 : вторник, 17 декември 2019 г., 13:03 ч. »
Външният филтър е препоръчителен. Напълно нормално се развива аквариума за новостартиран съд от начинаещ, то и при по напредналите понякога става така. :) Може да намалите светлината. Тест за желязо не ви трябва. Добре е да знаете колко е твърдостта на водата, както и колко са нитратите и нитрити те.

Неактивен cloud

• Регистриран потребител
  • Публикации: 12
« Отговор #16 : вторник, 17 декември 2019 г., 13:25 ч. »
ОК. Ще се въоръжа с търпение. Параметрите ги следя през ден. Аз съм от Пловдив и тук водата е по-твърда - между 7,2 и 7,6 се колебае при мен. Нитрити няма, нитратите са минимално. Ще споделям как се развиват нещата.

Неактивен wire

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: София
« Отговор #17 : вторник, 17 декември 2019 г., 15:02 ч. »
В момента имаш много органика от загниващите растения(нормално за нов аквариум, и не само), с която филтърът ти не може да се справи, той е за аквариум не повече от 50л. Вземи си външен, защото неговият обем за качествен филтърен материал е много по-голям. Инвестицията не е малка в началото, но после се отплаща.
За мен торенето без СО2 е диста рискован процес. Течен и на хапчета... :down:
Отоцинклусите са доста взискателни и капризни към условията в аквариума, не ти препоръчвам да си вземаш все още.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

Неактивен cloud

• Регистриран потребител
« Отговор #18 : петък, 20 декември 2019 г., 12:46 ч. »
Ден 21
Намаляването на осветлението като че ли нормализира нещата. Повечето растения се развиват, а и чернилката изчезна.
Скаридите се размножиха, анциструсите чистят корена. Почвам да мисля за другите обитатели. Исках да пробвам с тетри макар че водата ми е по-твърда и не съм сигурен дали ще им е добре, примерно 7 неона и 7 родостомуса. За съжаление ще трябва да взема 3-4 цветни тернеции, защото детето ги иска, а на 5 години ми е невъзможно да я убедя - все пак аквариума е за нея. Наскоро разбрах за карнегиелите и много ми харесаха за горния слой на водата. Сега се чудя как да ги съчетая и в какво количество, както и кои да пусна първо. Другият въпрос ми е трябва ли да взимам аератор при положение че филтърът връща водата от високо и разбърква водата?

Неактивен wire

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: София
« Отговор #19 : понеделник, 23 декември 2019 г., 08:46 ч. »
Бих ти препоръчал да си вземеш това https://aquarium.bg/vansen-filtar-eheim-classic-250-2213020-bg-2-3151 + филтърни пълнежи, а не риби, но ти си знаеш. Иначе пускай рибите по 5-7 през 2 седмици най-малко.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

Неактивен cloud

• Регистриран потребител
« Отговор #20 : понеделник, 23 декември 2019 г., 14:21 ч. »
Не съм се отказал от външен филтър, но както писах съм с фирмен аквариум на Aquael. Кабелите на филтъра и нагревателя минават , но не виждам как да прекарам тръбите на канистъра без да режа капака. Явно съм сбъркал с подхода още в самото начало.
Сега сигурно ще задам най-тъпия въпрос. Взех 7 неона, но когато им давам храна рибите не проявяват интерес и седят в средните слоеве на водата. Постепенно от течението храната се завихря от филтъра и отива на дъното.  Като я видят във водата я атакуват и хапват малко, но по-голямата част отива в грунда, т.е. не ядат от повърхността. Как е правилно да процедирам?

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #21 : понеделник, 23 декември 2019 г., 18:52 ч. »
Да изчакаш няколко дена докато свикнат откъде идва храната .Харани по малко. :)

Неактивен cloud

• Регистриран потребител
« Отговор #22 : вторник, 21 януари 2020 г., 12:46 ч. »
Ден 53
Мисля, че нещата се развиват нормално. Показателите на водата са постоянни. Някои растения се развиват много добре, други - не толкова. Рибките се хранят нормално. Забелязвам, че под грунда вече се събират мръсотии, но сифонирането ми се виждо трудно заради  растенията. Как ще ме посъветвате да действам? И още едн въпрос - Как се казват растенията на последните три снимки и как се размножават?

Неактивен stefcupa

• Активен потребител
  • Публикации: 25
« Отговор #23 : сряда, 29 януари 2020 г., 10:23 ч. »
Здравейте, растенията от последната снимка е "Lysimachia aurea", на предпоследната е "Pogostemon helferi", а за първата от /последните 3/ , мисля че растението не се развива добре и са му опадали листата надоло по стеблото, но ми прилича на "Limnophila aromatica". Смятам , че и трите вида растения ,трудно биха се развивали  добре без подаване на СО2 ,торене , грунд и подходяща светлина. Иначе в нета има достатъчна информация за тях.  По отношение на утайките в грунда  смятам ,че можеш да сифонираш до и около самите растения. Фракцията на камъчетата ти е малко едричка и не е много подходяща ,ако искаш да бъде растителен аквариум.
Все пак ти пожелавам успех.

Неактивен cloud

• Регистриран потребител
« Отговор #24 : сряда, 29 януари 2020 г., 13:38 ч. »
Благодаря за мнението. Беше ми много полезно.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #25 : четвъртък, 30 януари 2020 г., 01:33 ч. »
Фракцията на грунда наистина е едра и неподходяща за растения. Бих препоръчал подаване на Со2, със съответното торене и осветление.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.