Автор Тема: Има ли калий в храните на аквариумните риби?  (Прочетено 3618 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
Има ли калий в храните на аквариумните риби?
« : понеделник, 19 септември 2016 г., 20:48 ч. »
 :D Започвам темата с  въпрос, който няма да пиша повече, най-много да задам още един.
Ако има калий, според мен няма как да няма в храните за аквариумните риби -повечето храни са от водорасли, риба  и други в които има калий - най-вече в рибата. Възможно ли е този калий да е и в аквариума ни?
Та, вторият ми въпрос е : какво се случва с този калий, възможно ли е той/калият/ да се отделя във аквариума чрез екскрементите на рибата?
При положение, че имаме достатъчно риби и то не малки на размер, които храним редовно и техните екскременти попадат на дъното, може ли да заключим, че растенията в аквариума също ще си набавят нужният им калий?

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Има ли калий в храните на аквариумните риби?
« Отговор #1 : вторник, 20 септември 2016 г., 03:29 ч. »
възможно ли е той/калият/ да се отделя във аквариума чрез екскрементите на рибата?

Не вярвам. Аз например ям много плодове и зеленчуци, които ми зареждат организма, надявам се с витамини. Едва ли обаче в екскрементите ми имам такива.
Всеки, който е разработвал растителен аквариум рано или късно започва да добавя чат-пат калии. Дори и да има много риби. Което е показателно за мен.                                                             

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #2 : вторник, 20 септември 2016 г., 18:43 ч. »
 :) Ние, а и не само ние - на село, торим с оборска тор веднаж на 5г. сигурно и нищо друго. Имаме вкусни и сладки зеленчуци и плодове, много! През последната година, тоест тази, оставих и тревата след пролетното косене да гние. Пак да се захрани почвата.
Аз отглеждам 10 вида растения - сухоземни в 30-на саксии. На нито една от тях не слагам калий или съединения с него. Само оборска тор! Пръстта в саксиите не е сменяна с... абе години! Как тогава растат растенията? Не е възможно в екскрементите - било то човешки или животински да няма макро и микро елементи. Организъма изхвърля това, което не е нужно.
Оставям ги моите растения на страна, че в последните години ги поливам и с вода от аквариума. Но бабата аквариум нема.
Сигурно дедо боже, минава вечер, до като спим да ни помага с отглеждането на растенията и ръси калий - както диво китайче на нива, ръси нитрат и фосфати. Шегувам се, разбира се. Не се обиждайте. :grin:

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #3 : сряда, 21 септември 2016 г., 19:37 ч. »
Да ти отговоря и тук айде от мен да мине - Ако гледаш 5 дискуса в 250 л с 5 ехинудоруса може и да им стига всичко,от голямо значение е и състава на прясната вода която наливаш.Но в растителен аквариум няма как да стига калия, особено пък  ако ториш.В същия  се предполага че и храненето е по малко.Не случайно в началото се тори само с калий.Има хора във форума с астронотуси и анубиас,анубиаса е с липси? Надявам се знаеш как се храни астронотус? Или Алтум,или Дискус? А това че сравняваш почвата с оборски тор и грунда в акввариума е просто..покъртително  :D

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #4 : сряда, 21 септември 2016 г., 21:12 ч. »
Тука да си приказваме е ок. :ok:

Само ще те помоля, да не се палиш много - не за друго, но е напълно излишно в случая, за един калий и едни ла.на. :grin:
Видях ти аквариумите, много са красиви! :drinks:
Прочето и рн-то, което имаш, разбрех, че и не подаваш со2. За калия, какво да ти кажа... Ще ми повярваш ли?!
При мен калий влиза в аквариума от трейс елементите на сейчем - 6/8мл. на седмица. Втори път - от kno3 i kh2po4. Трети път от ПК - патент калий.
Нитрати слагам 4мг/л. седмично. Фосфати поддържам 0,3мг/л. ПК - веднъж на месец-два едно зрънце. :D
Смятай сам колко калий има в аквариума ми и колко от него консумират растенията ми. СО2 подавам, като балоните за минута не са от значение - а разтварянето. РН е 6-6,5. КН -2, последно мерено преди много време. Аквариума ми е на 1,5-2г. Ако искаш, ще ти кажа точно.
Аквариума ми, съм го определил като  low tech planted tank. Има три риби и над 50 скариди. Пълен е с растения в прилично състояние. А, светлината - 5 бр. т5 8 вата. Аквариум 45л.
Имаше два бъга в системата за тизи близо две години - и двата следствие на ниско или по-точно рязко падане на рн.
Снимки  :D сега не мого да кача! При интерес от твоя или друга страна, ок - ще ги има в профила ми, като обещавам, че ще са от днешна дата. Е не точно днешна, но от преди три дни.

Предишният ми аквариум беше с рн - 7,5 мисля - по спомен говоря и след 9месец от сътворението му  :grin: по-стабилен съд не съм имал! А, аз също съм отглеждал и растения в него при близко до твоето рн - които бяха в отлично здраве!
Така че , мисля знам какво говоря.

Да допълня, че нещо много важно не дадох като информацийка - сменям веднъж седмично 27л. вода.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #5 : сряда, 21 септември 2016 г., 21:48 ч. »
Не те разбирам,начина на торене който описваш е преторяване с калий.Тогава вече може да има проблем,да :)

Неактивен Penta

• Активен потребител
  • Публикации: 398
« Отговор #6 : сряда, 21 септември 2016 г., 22:02 ч. »
Искам да вметна нещо за калия. Количеството на Калий във водата трябва да бъде равно или по-голямо от това на Натрия. В много мека вода (каквато предполагам е вода с KH=2) не е нужно добавяне на допълнително Калий под формата на Калиев Сулфат. Често дори съдържанието му в Калиевия Нитрат може да доведе до излишък и в региони с много мека вода в растителен аквариум се добавя Калциев Нитрат, който от друга страна спомага за избягването на Радикулит при растенията.
Това за растенията на село би могло да се даде за опитен пример само ако те се отглеждат в чиста оборска тор. Градинската пръст съдържа достатъчно Калий необходим за растенията, все пак това е минерал намиращ се по цялата земна повърхност.
В бавен аквариум, с бавен метаболизъм на растенията, дори само Калия от водопроводната вода би бил достатъчен за растенията. С увеличаването на светлината и подаване на CO2 нуждата от Калий се увеличава.

P.S.
И все пак на въпроса - теоретично в лайната може да има Калий. Рибите обаче се нуждаят от много Калий, затова и той се добавя под различна форма във храната им. Количеството му обаче почти никога не е повече от необходимото за тях и не остава почти нищо за изхвърляне чрез отделителната система.

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #7 : сряда, 21 септември 2016 г., 22:08 ч. »
Отговори, моля, колко е калия в аквариума ми и колко от него употребяват растенията ми?
Асито, в темата си каза - че е слагал калий, нитрати и фосфати и положението е станало по-лошо. Знаеш ли защо? Според мен - защото няма стабилни параметри на водата. Отделно, че също според мен нитратите и фосфатите са му може би, казвам може би много. Той така и не каза колко са фосфатите...
А дали подава и кислород... кой знае.
Това, че аз предложих ниско рн е именно защото съм чели, освен чел - не вярвам на нищо, което не съм го пробвал. Че алкалната вода пречи за усвояването на хранителните  в-ва. РН, което той дава е кофти по начина, който той си поддържа аквариума. И понеже се ядосва, за това и се включих. А, дали по снимките които показа - това са липси на калий... че те толкова могат да се объркат липсите в листата на растенията, че не зная имали акварист, който може да твърди със сигурност, кои какви са. Много е и вероятно, просто самото растение да си изхвърля старите листа, например при проблем с корени или при смяна на средата.
Аз за себе си винаги търся проблема при С-да. И никъде, не съм твърдял, разбираш ли, че с калий не трябва да се тори!
Като преторявам с калий - защо нямам проблеми и растенията ми са в много добър вид. Това преторявам... пък аз не го разбирам. Обясни ми го? Като пак, ще те помоля да ми отговориш и на първите въпроси!

В поста, питам  RAKIM!

Неактивен Penta

• Активен потребител
« Отговор #8 : сряда, 21 септември 2016 г., 22:17 ч. »
Отделно, че също според мен нитратите и фосфатите са му може би, казвам може би много. Той така и не каза колко са фосфатите...

Горе-долу колко фосфат е "много" за растенията, знаеш ли ?
Мога да ти постна снимки на аквариуми с потдържани нива на фосфат 5-6мг/л. и нитрат 50мг/л (не мои, моите са със скромните 2 мг/л)

Високите нива на определени елементи (да кажем фосфат) просто изискват високи нива на други (Желязо). Много калий? - трябва много Калций. И така.
Няма много, има небалансирани количества.

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #9 : сряда, 21 септември 2016 г., 22:25 ч. »
Penta, освен примера с оборската тор - който дадох заради друго, но не мисля, че е нужно да го коментирам. Дадох и пример със стайни растения, които се поливат със Софийска вода и торят от дъжд на вятър с оборска тор. Ако ви е интересно, тора е от козички и овце - какъвто намерим. :D
Пичове, има растения - които растат и на гол камик на кравешко ла.но/. Ама, хаде да не се спираме повече на стайни растения.

В бавен аквариум, с бавен метаболизъм на растенията, дори само Калия от водопроводната вода би бил достатъчен за растенията. С увеличаването на светлината и подаване на CO2 нуждата от Калий се увеличава.

P.S.
И все пак на въпроса - теоретично в лайната може да има Калий. Рибите обаче се нуждаят от много Калий, затова и той се добавя под различна форма във храната им. Количеството му обаче почти никога не е повече от необходимото за тях и не остава почти нищо за изхвърляне чрез отделителната систе

Че на Аси, какъв е аквариума?Също казах в поста си и за въглерода. За рибите, да говори човек, който разбира. :)

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #10 : сряда, 21 септември 2016 г., 22:31 ч. »
Горе-долу колко фосфат е "много" за растенията, знаеш ли ?
Мога да ти постна снимки на аквариуми с потдържани нива на фосфат 5-6мг/л. и нитрат 50мг/л (не мои, моите са със скромните 2 мг/л)

Високите нива на определени елементи (да кажем фосфат) просто изискват високи нива на други (Желязо). Много калий? - трябва много Калций. И така.
Няма много, има небалансирани количества.

Еми, аз както казах пробвам и съм стигал над 1,8мг/л. обаче колко... как да ти отговоря, като теста не мери повече.
Само мога да кажа, че моите в момента - които са в аквариума ми не повече от 0,1мг/л.
Вижте сега... как да го кажа, че да не стигаме до излишни постове! Казах ви каквото имах да казвам - колко са ми някой параметри и нитрата и фосфата. Бе хора, аз имам много готино аквариумче и си го поддържам с кеф! Това, че сте чели и знаете за аквариуми, които са с по от моя, добре. Но, хайде да не си търсим доводи и примери. Казах, говоря само и единствено от моя опит.

Penta, защо според теб нивата на фосфатите от 0,6 на горе влизат в червената скала при теста на джбиел и на нитрата от 40?

Неактивен Penta

• Активен потребител
« Отговор #11 : четвъртък, 22 септември 2016 г., 06:18 ч. »
Поразгорещихме се малко повече от необходимото  :-[
Първо , във всеки форум за напреднали акваристи често се повтаря фразата "не вярвайте на любителски тестове, подвеждат Ви"
Второ, на теста на JBL по скалата с зелена,оранжева и червена зона са нарисувани риби, не растения.

В един аквариум със стъпаловидно осветление и максимум с продължителност 5 часа могат да се потдържат много ниски нива на фосфати. Ако осветлението е интензивно за 7-9 часа обаче във водата трябва да има по-големи концентрации.

Така че всичко е много относително.

Хубав ден на всички  :bgflag:

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
  • Нас. място: София
« Отговор #12 : вторник, 27 септември 2016 г., 11:57 ч. »
Дискусията за калия е интересна, и важна за много хора - не я прекъсвайте, и моля - не я обръщайте в лични нападки.
   На мен също ми е много интересно какво количество на калий да подавам в аквариума. Имах по едно време избледняване на листата и дупки, приличащи на липси на калии и почнах да добавям калий на Seachem (една капачка 2 пъти седмично на 200л растителен аквариум).  Тоя проблем се оправи, но пък плъзнаха нещо като кафяви водорасли по листата, а вече съм с ново, по- силно осветление.  Така че каквато и да е смислена дискусия относно торовете, ще е много полезна !

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #13 : вторник, 27 септември 2016 г., 19:02 ч. »
 Chr, с кого да я продължим дискусията - като ние си приказваме, но е явно, че не се разбираме?

Penta, започна да  твърди, че аквариум със стъпаловидно осветление и макс то да е 5ч. можело да се поддържат ниски фосфати...
Че аз понякога и по 12ч. светя! Но да кажа, че деня при мен е 10ч.
Аз едно не разбирам - защо няма желание от  Penta да приеме, че тези параметри, които давам са толкова.
Какво като теста е любителски??? Според вас тази фирма ще се изложи до такава степен, че да не им показвам правилно тестовете или те да не са близки до нивата, които дават.
Значи,  RAKIM, скокна при моите коментари за калия, ла.ната :grin: и рн-а. Но при нива на фосфата, който пише Penta, мълчи...
Кви са тези 5-6 мг/л... това и в най-безумните си действия, няма да ми мине през акъла да слагам в аквариума си! То е не нужно. :surrendered:
Вземете и четете кои от големите имена в aquascape-а, какви нива на фосфати поддържат в аквариумите си. Най-големия, лека му пръст - 0,05мг/л.

Неактивен Penta

• Активен потребител
« Отговор #14 : вторник, 27 септември 2016 г., 20:39 ч. »
Съжалявам bustama но пишеш невероятни за мен неща и не знам как иначе да реагирам.
Изказахме две радикално различни тези, не се разбрахме, да спрем преди да сме се хванали здраво за гушите.  :surrendered:
Моите уважения.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.