Автор Тема: Много въпроси (осветление, стартиране на аквариум)  (Прочетено 2041 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен kristiyanpetrov

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
Много въпроси (осветление, стартиране на аквариум)
« : петък, 28 октомври 2016 г., 08:46 ч. »
Здравейте,
От. Няколко седмици се ровя във форума и чета статиите, та успях да събера доста въпроси. Аз съм изцяло начинаещ. Планирам следващия месец да закупя аквариум и да се захвана за работа. Ще опиша какво съм намислил и ще задам въпросите си накрая на темата.

Планирам да закупя фирмен аквариум 125 литра (пропускам марката, за да не правя реклама) с шкаф. Аквариумът е оборудван с 2 осветителни тела по 25 вата всяко (т5). В описанието пише, че едната пура е за рибите, а другата за растенията. Пояснявам - аквариумът е с фирмен капак. Оборудван е с вътрешен филтър, нагревател и осветление.

Моята цел е да направя полянка и дърво с явански мъх. Не предвиждам да садя високи растения на заден фон. Планирам да използвам едно растение за полянката (не съм решил кое), едно, което да имитира по-високи храстчета около корените на дървото и мъх, който да оформи короната.

Не съм планирал какви и колко риби да пусна, защото ще вложа около два месеца за оформлението на растителността. Засега обаче мисля за неонки.

Бюджета ми за CO2 система е 200 лева, но никъде във фоеума не намерих информация за настройка и дозировка.

При всички положения ще купя 10 литра хранителен субстрат и тъй като искам полянка не виждам нужда от грунд.

Въпросите:
1. По мои сметки осветлението е малко. Няма опция обаче да се добави още една пура. Височимата на аквариума е към 45 см. Мога ли да постигна своята цел с тези параметри?
2. Какво растение ще препоръчате за полянка? Предпочитам да изглежда като тревичка, а не като детелинки. Височина на полянката до към 3-4 см.
3. При това осветление ще се сгъсти ли хубаво?
4. Има ли нужда от CO2 при такова осветление? (предполагам че има, но не чета противоречиви мнения по форума).
5. Планирам да стартирам по описания безпроблемен начин - светене по час на ден първия месец. Достатъчно ли е това осветление за този метод? Страхувам се да не убия растенията.
6. Не предвиждам да ползвам канистър. Греша ли?

Засега това са ми въпросите. Надявам се, че съм дал достатъчно информация, за да можете да ми помогнете. Благодаря!

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
  • Нас. място: София
Отг: Много въпроси (осветление, стартиране на аквариум)
« Отговор #1 : петък, 28 октомври 2016 г., 09:05 ч. »
Не мога да ти отговоря за полянката - при мен не се получи,  но няма начин да няма начин да се вмъкне още една лампа !
И  последната точка ме озадачи - как така без канистър ?  Ще караш на вътрешен филтър ?  Така и така аквариума ще има шкаф - буташ канистъра долу и пееш !

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 436
  • Нас. място: Варна
    • Моите аквариуми
« Отговор #2 : петък, 28 октомври 2016 г., 12:56 ч. »
Здравейте,
От. Няколко седмици се ровя във форума и чета статиите, та успях да събера доста въпроси. Аз съм изцяло начинаещ. Планирам следващия месец да закупя аквариум и да се захвана за работа. Ще опиша какво съм намислил и ще задам въпросите си накрая на темата.

Планирам да закупя фирмен аквариум 125 литра (пропускам марката, за да не правя реклама) с шкаф. Аквариумът е оборудван с 2 осветителни тела по 25 вата всяко (т5). В описанието пише, че едната пура е за рибите, а другата за растенията. Пояснявам - аквариумът е с фирмен капак. Оборудван е с вътрешен филтър, нагревател и осветление.

Моята цел е да направя полянка и дърво с явански мъх. Не предвиждам да садя високи растения на заден фон. Планирам да използвам едно растение за полянката (не съм решил кое), едно, което да имитира по-високи храстчета около корените на дървото и мъх, който да оформи короната.

Не съм планирал какви и колко риби да пусна, защото ще вложа около два месеца за оформлението на растителността. Засега обаче мисля за неонки.

Бюджета ми за CO2 система е 200 лева, но никъде във фоеума не намерих информация за настройка и дозировка.

При всички положения ще купя 10 литра хранителен субстрат и тъй като искам полянка не виждам нужда от грунд.

Въпросите:
1. По мои сметки осветлението е малко. Няма опция обаче да се добави още една пура. Височимата на аквариума е към 45 см. Мога ли да постигна своята цел с тези параметри?
2. Какво растение ще препоръчате за полянка? Предпочитам да изглежда като тревичка, а не като детелинки. Височина на полянката до към 3-4 см.
3. При това осветление ще се сгъсти ли хубаво?
4. Има ли нужда от CO2 при такова осветление? (предполагам че има, но не чета противоречиви мнения по форума).
5. Планирам да стартирам по описания безпроблемен начин - светене по час на ден първия месец. Достатъчно ли е това осветление за този метод? Страхувам се да не убия растенията.
6. Не предвиждам да ползвам канистър. Греша ли?

Засега това са ми въпросите. Надявам се, че съм дал достатъчно информация, за да можете да ми помогнете. Благодаря!

Здрасти. Спокойно напиши марката на аквариума, да видим струва ли си, а и какъв е филтъра. С вътрешен спокойно може да се кара, стига да няма много риби, а и да не са големи. Но зависи и какъв е филтъра.
Полянка с това осветление няма да се получи. ЦО2 трябва да се подава за полянка, но ако няма достатъчно осветление  и торене може да се появят водорасли.
Не знам каква ще е хранителната подложка, но грунд винаги се слага.
Има големи специалисти по растенията, да се изкажат и те, но поне 50 лумена на литър ти трябват за полянка.
Ако не може допълнителна лампа да се сложи в капака, то със сигурност ще се вместят някакви диоди.
Един час на ден светене цял месец е малко според мен. Не съм го чел тоя метод...

• Регистриран потребител
« Отговор #3 : петък, 28 октомври 2016 г., 13:16 ч. »
Dubai 80 (120 литра). Не мога да намеря пълна информация за вграденото осветление в лумени...

Неактивен elemiko

• Активен потребител
  • Публикации: 72
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #4 : петък, 28 октомври 2016 г., 13:30 ч. »
Здравей,

Капака на Dubai е висок и предполага поставянето на още една пура между задната оригинална пура и задната стена.
Аз имам Cayman и там поставянето на допълнителната пура си е драма :)
Запалването предполагам може да се вържи към таймера на аквариума или чрез външно запалване.

Филтъра е BlueWave 05 и като размери си е сериозен за вътрешен филтър т.е. от тези 125 литра филтъра ще ти отнеме не малко в сравнение с други вътрешни филтри. Плюс чисто визуален е, че от страната на която е поставен няма да има тъмно петно :)

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : петък, 28 октомври 2016 г., 14:41 ч. »
Ок, ако успея да добавя още една пура, тогава осветлението става общо 75 вата за тези 125 литра. В такъв случай има ли мегдан за килимче? Ще вирее ли и ще се сгъсти ли?

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 436
  • Нас. място: Варна
    • Моите аквариуми
« Отговор #6 : петък, 28 октомври 2016 г., 19:14 ч. »
На много красив и качествен аквариум си се спрял. Филтъра  ще е достатъчен, след време ще започне да те дразни че е голям и се вижда и ще го смениш най вероятно :)  В най-добрия случай са по 1700 лумена, но по вероятно да са по малко. С три може и да стане полянка. На дубая доколкотп знам може да се местят лампите напред, назад, та ще може да се сложи още една. Аз имам кайман и съм мноого доволен. Имам и голям поръчков, като дойде време да го сменям ще си взема дубай и аз :)  Има един член на форума - saxon, който е с дубай, 80 иле 100,гледа човека всякакви растения, та питай го за допълнителната лампа.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.