Автор Тема: Обсъждане на снимки  (Прочетено 68367 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Обсъждане на снимки
« : сряда, 13 февруари 2013 г., 08:52 ч. »
От години организираме конкурс за снимки на аквариумни обитатели. Имали сме много успешни кръгове и изключителни попадения. Техниката през това време доста напредна, но за съжаление това не се случи с голяма част от снимащите.

За себе си не мога да кажа, че съм кой знае какъв фотограф, но имам някои технически познания и умения що се отнася до снимки на аквариумни обитатели. Предлагам ви помощта си с цел да се научим заедно правим по-добри снимки.

Пускайте в тази тема свои снимки за обсъждане. Аз ще ви кажа моето мнение, като ще се опитам да бъда максимално обективен и аргументиран. Вие също може да споделите какво мислите за пуснатите за обсъждане снимки, какво бихте променили и как те могат да станат по-добри.

Обещавам критиката да е градивна - няма от какво да се страхувате. :) Целта е една - по-хубави снимки. А в резултат на това ще ви е много по-лесно да споделите с останалите в Аквапортал красотата на своите аквариуми и техните обитатели.  :drinks:
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
Отг: Обсъждане на снимки
« Отговор #1 : сряда, 13 февруари 2013 г., 13:25 ч. »
Ще започна със следната снимка:

Както виждате, това е снимката на Пац, която зае първото място в последния кръг на конкурса ни. Имам изричното разрешение на автора да говоря за нея, така че като за начало няма да има сърдити. :)

Започвам с може би най-важното за една снимка - композицията и това, което се вижда на самия кадър.
В случая обектът е стифодон, кацнал върху корен. Рибата е в интересна позиция, а правилото за третините е спазено. Това прави кадъра интересен и всъщност му донесе победата според мен. Имам все пак коментар за две неща в компзиционно отношение - първото е съотношението на страните. Снимката не е нито квадратна, нито в съотношение 4:3, да не говорим за предпочитаното в последно време 16:9. Това не е съществен недостатък, но все пак леко ми дразни погледа.
Вторият ми коментар за композицията е по отношение на избрания мащаб. Рибата заема доста малка част от кадъра, а в същото време не взаимодейства с нещо друго, няма втора риба на заден план, група или друг обект, освен корена. Ясно е, че този кроп е избран не само заради виждането на автора, а и заради техническите проблеми при увеличаване на снимката, така че в случая това е оправдано.
И тук неусетно минаваме към вече споменатата техническа част.
Снимката е правена без свектавица в условия на сравнително слабо осветление. За щастие обектът е неподвижен, което е дало достатъчно време за експозиция (1/15 сек.), без съществено да се развали резкостта. Все пак това личи - не знам дали е използван статив или е снимано от ръка, но при всички случаи главата на рибата (която е в зоната на фокус) не е достатъчно рязка. Може и да е резултат от кропа това и от увеличаването на прекалено малко пиксели - вече влизам в зоната на гадаенето, затова ще спра.
Блендата е била максимално отворена (f 2,8), което пък е довело до малка дълбочина на полето (частта от кадъра, която е на фокус). Не знам дали е търсен ефект или следствие от слабата светлина, но този похват често се използва в макрофотографията, за да се подчертае обектът. Тук се е получило добре. Начинът, по който рибата е на фокус, а фонът не, като в същото време коренът влиза и "излиза" от фокус, създава усещане за дълбочина на кадъра.
Стигаме обаче до най-съществения недостатък на снимката - шумът. Тук си личи, че е играл сериозно софтуер за премахване на цветния шум (дали вградения в апарата или после при обработката не мога да кажа), но въпреки това резултатът не е много добър. Получил се е "пластмасовият", леко блърнат и със загуба на детайл вид на обезшумена снимка, но въпреки това е останал доста шум, който личи особено много по стифодона и по корена. Причината за шума е в комбинацията от слаба светлина и малка (като физически размери) матрица. Авторът е направил всичко възможно (а именно снимал е на ISO 80), за да избегне това, но светлината е била наистина малко, а техниката не позволява да се направи много повече при тези условия.
Мога да говоря и за съчетанието на цветовете и гамите на обекта, фона и корена, но при положение, че авторът не би могъл много да повлияе върху това, няма голям смисъл на този етап. :)

Съветът ми е да се търси малко по-голяма скорост на затвора при ниско ISO и поне малко по-затворена бленда. Това ще рече силна светлина. Възможните източници са два - допълнително осветление за самата снимка или светкавица. Използването на вградена или поставена на фотоапарата светкавица води до цял род собствени проблеми, но повечето от тях са по-лесно преодолими и не дразнят толкова окото, колкото шума и намалената рязкост на снимката.

Засега - толкова. :) Надявам се, че и други ще се престрашат.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #2 : сряда, 13 февруари 2013 г., 13:38 ч. »
И ако междувременно имате въпроси за понятията, които използвам, за терминологията, питайте свободно - тук му е мястото.

Неактивен kakd4

• Активен потребител
  • Публикации: 41
    • malawi cichlids
« Отговор #3 : сряда, 13 февруари 2013 г., 18:07 ч. »
 Здравей.Би ли дал някакви приблизителни настроики на сапунерка Nikon.Снимам на луминесцентно 2х36w(Grolux &Aquastar).Знам че светлината е малко но все пак и малко да подобря снимките все ще ми е от полза.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #4 : сряда, 13 февруари 2013 г., 18:34 ч. »
Здравей.Би ли дал някакви приблизителни настроики на сапунерка Nikon.Снимам на луминесцентно 2х36w(Grolux &Aquastar).Знам че светлината е малко но все пак и малко да подобря снимките все ще ми е от полза.

Здравей!
Това е много труден въпрос, който общо взето изчерпва половин курс по фотография за начинаещи. :) Има твърде много променливи, за да може да се каже с една дума - какво точно снимаш, от какво разстояние, как е разположена светлината, какви са възможностите на апарата (Никон произвеждат компакти фотоапарати от най-различен клас).
Защо не пробваш да поснимаш и да пуснеш тук една-две снимки, за да видим с какво не се справяш? Тогава вече сигурно ще мога да дам по-конкретен съвет.

Неактивен kakd4

• Активен потребител
    • malawi cichlids
« Отговор #5 : сряда, 13 февруари 2013 г., 19:29 ч. »
Това май е най-доброто, което успях да направя.Апарата е S3000.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #6 : сряда, 13 февруари 2013 г., 19:53 ч. »
О, малавийци. ;) Наш човек, така да се каже.  :drinks:

Но да се върна на темата. Какво се опитваш да постигнеш? Обща снимка на аквариума или снимка на конкретна риба?
Предполагам е първото. При статични аквариуми това е сравнително лесно дори и при слаба светлина, но със слаба светлина и динамично движещи се риби като африканските цихлиди с апарат като твоя (а и не само) се сблъскваш с няколко сериозни проблема:
1. Ако използваш продължителна експозиция (според EXIF-а на твоята снимка времето за експозиция е 1/3 сек), рибите ще са размазани, защото се движат бързо.
2. Ако използваш високо ISO (това е мярка за светочувствителност), ще се сблъскаш с повече цветен шум. На твоята снимка ISO-то е 400. Колкото по-малка е матрицата на апарата, толкова по-малко светлина попада върху нея и съответно шумът е повече, като това личи най-много при слаба светлина и високо ISO. Повечето "сапунерки" от този клас са с малки матрици. Малки не като брой пиксели, а като физически размери.
3. При слаба светлина идва и третият проблем - отворът на блендата. При голям отвор на блендата имаш по-малка дълбочина на полето. Това ще рече, че не всичко в кадър ще е на фокус, което е на практика задължително при обща снимка на аквариума. По-затворената бленда обаче пропуска по-малко светлина, което ще направи снимката недоосветена при светлина като тази. При теб блендата е отворена до край. Това, съчетано с не дотам голямата светлосила на обектива (3,2 - това е количеството светлина, което пропускат лещите до матрицата) води до резултата, който виждаме.

Ясно е, че съвет "купи си DSLR" е колкото верен, толкова и неподходящ.
Аз бих пробвал със сапунерката да превключа на пълни ръчни настройки, да сложа скоростта на поне 1/60, а дори на 1/150 сек., блендата на максимален отвор (3,2 в твоя случай), ISO-то на не повече от тези 400 и бих пощракал. Шумът ще го има, снимките ще са много тъмни, но вероятно ще може да се направи нещо после при обработката.

Неактивен kakd4

• Активен потребител
    • malawi cichlids
« Отговор #7 : сряда, 13 февруари 2013 г., 20:42 ч. »
Проблема е, че в апарата не виждам да може да се настройва скорост и отваряне на блендата.Има сцени-като, че ли на nightlandscape стават най-добре.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #8 : сряда, 13 февруари 2013 г., 20:54 ч. »
Проблема е, че в апарата не виждам да може да се настройва скорост и отваряне на блендата.Има сцени-като, че ли на nightlandscape стават най-добре.

Мдам, сега му теглих упътването на този CoolPix S3000. Наистина няма ръчни режими. Лошото на нощния режим е в това, че задължително залага на продължителна експозиция, а при подвижни риби това е лоша идея - дългото време, през което светлината стига до матрицата, означава, че рибата вече ще се е преместила доста в кадъра и ще е размазана.
Пробвай да снимаш в режим за движещи се обекти (обикновено е някакъв спортен режим с иконка бегач) и дай резултата тук. Ще видим дали може да се направи нещо за обработка. Дай и в автоматичен режим да видим какво излиза.

Неактивен kakd4

• Активен потребител
    • malawi cichlids
« Отговор #9 : сряда, 13 февруари 2013 г., 21:27 ч. »
 Пробвах спортен и автоматичен.На автоматичен стават по-добре, но апарата явно толкова си може.Ще търся нещо по добро-надявах се че, като е Nikon може и да успея нещо да заснема.Благодаря ти за отделеното време.Поздрави!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #10 : сряда, 13 февруари 2013 г., 21:48 ч. »
Вероятно технически може и по-добре апаратът. Проблемът е в липсата на ръчни настройки. Снимането на аквариум е специфично и автоматичните режими просто не го покриват.

Неактивен Илиян Илиев™

• Активен потребител
  • Публикации: 253
  • Нас. място: Италия
« Отговор #11 : сряда, 13 февруари 2013 г., 21:58 ч. »
Значи и аз съм се заглавушил с моя coolpix S30... Нищо, поне уж бил подводен. Ще видим лятото как ще се справи с морските таралежи и звездите.

Неактивен ple6iviq_oi

• Активен потребител
  • Публикации: 99
  • Нас. място: Пазарджик
« Отговор #12 : сряда, 13 февруари 2013 г., 22:03 ч. »
Боби,ще пусна и аз една снимка,ако можеш да дадеш някой съвет.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #13 : сряда, 13 февруари 2013 г., 22:09 ч. »
Значи и аз съм се заглавушил с моя coolpix S30... Нищо, поне уж бил подводен. Ще видим лятото как ще се справи с морските таралежи и звездите.

Това са апарати от най-ниския потребителски клас. Една идея над вградените камери на телефоните. Всички в този сегмент са такива. Не сте сгрешили марката, а класа. :)

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #14 : сряда, 13 февруари 2013 г., 22:11 ч. »
Боби,ще пусна и аз една снимка,ако можеш да дадеш някой съвет.

Давай, това е целта на темата. А ако и още някой се включи с мнения и аргументи, ще е супер!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.