Автор Тема: Обсъждане на снимки  (Прочетено 68367 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Обсъждане на снимки
« : сряда, 13 февруари 2013 г., 08:52 ч. »
От години организираме конкурс за снимки на аквариумни обитатели. Имали сме много успешни кръгове и изключителни попадения. Техниката през това време доста напредна, но за съжаление това не се случи с голяма част от снимащите.

За себе си не мога да кажа, че съм кой знае какъв фотограф, но имам някои технически познания и умения що се отнася до снимки на аквариумни обитатели. Предлагам ви помощта си с цел да се научим заедно правим по-добри снимки.

Пускайте в тази тема свои снимки за обсъждане. Аз ще ви кажа моето мнение, като ще се опитам да бъда максимално обективен и аргументиран. Вие също може да споделите какво мислите за пуснатите за обсъждане снимки, какво бихте променили и как те могат да станат по-добри.

Обещавам критиката да е градивна - няма от какво да се страхувате. :) Целта е една - по-хубави снимки. А в резултат на това ще ви е много по-лесно да споделите с останалите в Аквапортал красотата на своите аквариуми и техните обитатели.  :drinks:
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
Отг: Обсъждане на снимки
« Отговор #1 : сряда, 13 февруари 2013 г., 13:25 ч. »
Ще започна със следната снимка:

Както виждате, това е снимката на Пац, която зае първото място в последния кръг на конкурса ни. Имам изричното разрешение на автора да говоря за нея, така че като за начало няма да има сърдити. :)

Започвам с може би най-важното за една снимка - композицията и това, което се вижда на самия кадър.
В случая обектът е стифодон, кацнал върху корен. Рибата е в интересна позиция, а правилото за третините е спазено. Това прави кадъра интересен и всъщност му донесе победата според мен. Имам все пак коментар за две неща в компзиционно отношение - първото е съотношението на страните. Снимката не е нито квадратна, нито в съотношение 4:3, да не говорим за предпочитаното в последно време 16:9. Това не е съществен недостатък, но все пак леко ми дразни погледа.
Вторият ми коментар за композицията е по отношение на избрания мащаб. Рибата заема доста малка част от кадъра, а в същото време не взаимодейства с нещо друго, няма втора риба на заден план, група или друг обект, освен корена. Ясно е, че този кроп е избран не само заради виждането на автора, а и заради техническите проблеми при увеличаване на снимката, така че в случая това е оправдано.
И тук неусетно минаваме към вече споменатата техническа част.
Снимката е правена без свектавица в условия на сравнително слабо осветление. За щастие обектът е неподвижен, което е дало достатъчно време за експозиция (1/15 сек.), без съществено да се развали резкостта. Все пак това личи - не знам дали е използван статив или е снимано от ръка, но при всички случаи главата на рибата (която е в зоната на фокус) не е достатъчно рязка. Може и да е резултат от кропа това и от увеличаването на прекалено малко пиксели - вече влизам в зоната на гадаенето, затова ще спра.
Блендата е била максимално отворена (f 2,8), което пък е довело до малка дълбочина на полето (частта от кадъра, която е на фокус). Не знам дали е търсен ефект или следствие от слабата светлина, но този похват често се използва в макрофотографията, за да се подчертае обектът. Тук се е получило добре. Начинът, по който рибата е на фокус, а фонът не, като в същото време коренът влиза и "излиза" от фокус, създава усещане за дълбочина на кадъра.
Стигаме обаче до най-съществения недостатък на снимката - шумът. Тук си личи, че е играл сериозно софтуер за премахване на цветния шум (дали вградения в апарата или после при обработката не мога да кажа), но въпреки това резултатът не е много добър. Получил се е "пластмасовият", леко блърнат и със загуба на детайл вид на обезшумена снимка, но въпреки това е останал доста шум, който личи особено много по стифодона и по корена. Причината за шума е в комбинацията от слаба светлина и малка (като физически размери) матрица. Авторът е направил всичко възможно (а именно снимал е на ISO 80), за да избегне това, но светлината е била наистина малко, а техниката не позволява да се направи много повече при тези условия.
Мога да говоря и за съчетанието на цветовете и гамите на обекта, фона и корена, но при положение, че авторът не би могъл много да повлияе върху това, няма голям смисъл на този етап. :)

Съветът ми е да се търси малко по-голяма скорост на затвора при ниско ISO и поне малко по-затворена бленда. Това ще рече силна светлина. Възможните източници са два - допълнително осветление за самата снимка или светкавица. Използването на вградена или поставена на фотоапарата светкавица води до цял род собствени проблеми, но повечето от тях са по-лесно преодолими и не дразнят толкова окото, колкото шума и намалената рязкост на снимката.

Засега - толкова. :) Надявам се, че и други ще се престрашат.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #2 : сряда, 13 февруари 2013 г., 13:38 ч. »
И ако междувременно имате въпроси за понятията, които използвам, за терминологията, питайте свободно - тук му е мястото.

Неактивен kakd4

• Активен потребител
  • Публикации: 41
    • malawi cichlids
« Отговор #3 : сряда, 13 февруари 2013 г., 18:07 ч. »
 Здравей.Би ли дал някакви приблизителни настроики на сапунерка Nikon.Снимам на луминесцентно 2х36w(Grolux &Aquastar).Знам че светлината е малко но все пак и малко да подобря снимките все ще ми е от полза.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #4 : сряда, 13 февруари 2013 г., 18:34 ч. »
Здравей.Би ли дал някакви приблизителни настроики на сапунерка Nikon.Снимам на луминесцентно 2х36w(Grolux &Aquastar).Знам че светлината е малко но все пак и малко да подобря снимките все ще ми е от полза.

Здравей!
Това е много труден въпрос, който общо взето изчерпва половин курс по фотография за начинаещи. :) Има твърде много променливи, за да може да се каже с една дума - какво точно снимаш, от какво разстояние, как е разположена светлината, какви са възможностите на апарата (Никон произвеждат компакти фотоапарати от най-различен клас).
Защо не пробваш да поснимаш и да пуснеш тук една-две снимки, за да видим с какво не се справяш? Тогава вече сигурно ще мога да дам по-конкретен съвет.

Неактивен kakd4

• Активен потребител
    • malawi cichlids
« Отговор #5 : сряда, 13 февруари 2013 г., 19:29 ч. »
Това май е най-доброто, което успях да направя.Апарата е S3000.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #6 : сряда, 13 февруари 2013 г., 19:53 ч. »
О, малавийци. ;) Наш човек, така да се каже.  :drinks:

Но да се върна на темата. Какво се опитваш да постигнеш? Обща снимка на аквариума или снимка на конкретна риба?
Предполагам е първото. При статични аквариуми това е сравнително лесно дори и при слаба светлина, но със слаба светлина и динамично движещи се риби като африканските цихлиди с апарат като твоя (а и не само) се сблъскваш с няколко сериозни проблема:
1. Ако използваш продължителна експозиция (според EXIF-а на твоята снимка времето за експозиция е 1/3 сек), рибите ще са размазани, защото се движат бързо.
2. Ако използваш високо ISO (това е мярка за светочувствителност), ще се сблъскаш с повече цветен шум. На твоята снимка ISO-то е 400. Колкото по-малка е матрицата на апарата, толкова по-малко светлина попада върху нея и съответно шумът е повече, като това личи най-много при слаба светлина и високо ISO. Повечето "сапунерки" от този клас са с малки матрици. Малки не като брой пиксели, а като физически размери.
3. При слаба светлина идва и третият проблем - отворът на блендата. При голям отвор на блендата имаш по-малка дълбочина на полето. Това ще рече, че не всичко в кадър ще е на фокус, което е на практика задължително при обща снимка на аквариума. По-затворената бленда обаче пропуска по-малко светлина, което ще направи снимката недоосветена при светлина като тази. При теб блендата е отворена до край. Това, съчетано с не дотам голямата светлосила на обектива (3,2 - това е количеството светлина, което пропускат лещите до матрицата) води до резултата, който виждаме.

Ясно е, че съвет "купи си DSLR" е колкото верен, толкова и неподходящ.
Аз бих пробвал със сапунерката да превключа на пълни ръчни настройки, да сложа скоростта на поне 1/60, а дори на 1/150 сек., блендата на максимален отвор (3,2 в твоя случай), ISO-то на не повече от тези 400 и бих пощракал. Шумът ще го има, снимките ще са много тъмни, но вероятно ще може да се направи нещо после при обработката.

Неактивен kakd4

• Активен потребител
    • malawi cichlids
« Отговор #7 : сряда, 13 февруари 2013 г., 20:42 ч. »
Проблема е, че в апарата не виждам да може да се настройва скорост и отваряне на блендата.Има сцени-като, че ли на nightlandscape стават най-добре.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #8 : сряда, 13 февруари 2013 г., 20:54 ч. »
Проблема е, че в апарата не виждам да може да се настройва скорост и отваряне на блендата.Има сцени-като, че ли на nightlandscape стават най-добре.

Мдам, сега му теглих упътването на този CoolPix S3000. Наистина няма ръчни режими. Лошото на нощния режим е в това, че задължително залага на продължителна експозиция, а при подвижни риби това е лоша идея - дългото време, през което светлината стига до матрицата, означава, че рибата вече ще се е преместила доста в кадъра и ще е размазана.
Пробвай да снимаш в режим за движещи се обекти (обикновено е някакъв спортен режим с иконка бегач) и дай резултата тук. Ще видим дали може да се направи нещо за обработка. Дай и в автоматичен режим да видим какво излиза.

Неактивен kakd4

• Активен потребител
    • malawi cichlids
« Отговор #9 : сряда, 13 февруари 2013 г., 21:27 ч. »
 Пробвах спортен и автоматичен.На автоматичен стават по-добре, но апарата явно толкова си може.Ще търся нещо по добро-надявах се че, като е Nikon може и да успея нещо да заснема.Благодаря ти за отделеното време.Поздрави!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #10 : сряда, 13 февруари 2013 г., 21:48 ч. »
Вероятно технически може и по-добре апаратът. Проблемът е в липсата на ръчни настройки. Снимането на аквариум е специфично и автоматичните режими просто не го покриват.

Неактивен Илиян Илиев™

• Активен потребител
  • Публикации: 253
  • Нас. място: Италия
« Отговор #11 : сряда, 13 февруари 2013 г., 21:58 ч. »
Значи и аз съм се заглавушил с моя coolpix S30... Нищо, поне уж бил подводен. Ще видим лятото как ще се справи с морските таралежи и звездите.

Неактивен ple6iviq_oi

• Активен потребител
  • Публикации: 99
  • Нас. място: Пазарджик
« Отговор #12 : сряда, 13 февруари 2013 г., 22:03 ч. »
Боби,ще пусна и аз една снимка,ако можеш да дадеш някой съвет.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #13 : сряда, 13 февруари 2013 г., 22:09 ч. »
Значи и аз съм се заглавушил с моя coolpix S30... Нищо, поне уж бил подводен. Ще видим лятото как ще се справи с морските таралежи и звездите.

Това са апарати от най-ниския потребителски клас. Една идея над вградените камери на телефоните. Всички в този сегмент са такива. Не сте сгрешили марката, а класа. :)

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #14 : сряда, 13 февруари 2013 г., 22:11 ч. »

Давай, това е целта на темата. А ако и още някой се включи с мнения и аргументи, ще е супер!

Неактивен Илиян Илиев™

• Активен потребител
  • Публикации: 253
  • Нас. място: Италия
« Отговор #15 : сряда, 13 февруари 2013 г., 22:17 ч. »
Това са апарати от най-ниския потребителски клас. Една идея над вградените камери на телефоните. Всички в този сегмент са такива. Не сте сгрешили марката, а класа. :)

Както се казва - за толкова пари толкова стока... :drinks:

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Публикации: 1 645
  • Нас. място: Пловдив
  • Трендафил Гълъбов
« Отговор #16 : сряда, 13 февруари 2013 г., 22:52 ч. »
Ха-добре дошла ми е тази тема за безплатни съвети :grin: :grin:
Казвай,Боби,какво мога да барна за по-добри снимки.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #17 : четвъртък, 14 февруари 2013 г., 09:12 ч. »
Тук си се сблъскал с един от най-трудно решимите проблеми във фотографията. Динамичният диапазон (разликата в осветеността между най-тъмните и най-светли части на изображението) на една нормална сцена в природата е около 50000:1. Съвременните цифрови фотоапарати напреднаха много в това отношение, но въпреки всичко са все още далеч от този диапазон.
Когато в кадъра имаш голям контраст - присъстват много тъмни обекти и много осветени такива, в зависимост от типа и мястото на мерене апаратът най-често прави една от следните две грешки. Мери в по-осветената част, като тя си е ОК на снимката, а по-тъмната остава недоекспонирана и съответно губи детайл или мери в по-тъмната част, като тогава тя е ОК, а светлата е преекспонирана ("опечена", както е в центъра на твоята снимка).
Това описание на проблема води и до едно практическо решение, което за съжаление не е приложимо във всички случаи - сливането на преекспонирано и недоекспонирано изображение в едно - така нареченото HDR изображение (High Dynamic Range). За да стане това обаче, трябва да имаш две снимки на абсолютно същата сцена (тоест нищо в кадъра да не мърда) от абсолютно същата позиция (тоест задължително от статив). След това две или три такива изображения се сливат и се получава HDR снимка. Резултатите могат да са много впечатляващи:
http://itschool.bg/tutorials/article/1341/

Много от съвременните фотоапарати предлагат така наречения клин на експозицията, скоростта или блендата. Това е максимално бързо заснимане на няколко поредни изображнеия с предварително зададена стъпка на един от тези три параметъра. По този начин в края ще разполагаш с няколко кадъра, като най-тъмните и най-светлите измежду тях ще са използваеми за получаване на HDR снимка.

Това обаче е доста сложен и времеемък подход. Струва си, ако си решил на всяка цена да получиш нещо качествено, но е неприложим, ако в аквариума има движение. Ако все пак те интересува, хвърли едно око на статията в линка.

По-простият подход е да си поиграеш с апарата. Снимката ти няма EXIF данни, затова ще се направя на врачка. :)
При твоя кадър явно апаратът е мерил светлината в тъмната част на снимката, затова и там детайлите се виждат добре, но светлата част е препечена. Първият вариант е малко да промениш "сцената", като сложиш тъмен фон зад аквариума. Това ще позволи самата сцена да е с по-малък динамичен диапазон и съответно апаратът да не се затруднява толкова. Можеш да го приемеш като лека измама това, но всъщност е неделима част от фотографията. :)
Ако не можеш или не искаш да го направиш, имаш и друг вариант, резултатите от който обаче зависят много от техниката, с която разполагаш. Използвай ръчни настройки. Скорост примерно 1/60 сек., бленда f4-5,6 (поиграй си тук в зависимост от резултата), малко по-високо от обикновено ISO - примерно 400 (от панорамно изображение шумът се премахва по-лесно, без да личи толкова). Когато кадрираш, насочи апарата, така че да измери експозиция и да вземе фокус в най-светлата част на кадъра, натисни спусъка наполовина (при огромна част от моделите това "заключва" фокуса и настройките на експозицията) и след това прекадрирай по начина, по който си възнамерявал в началото. Така ще имаш измерена светлината в светлата част. В резултат тя няма да е "препечена". Тъмната ще е леко затъмнена - колко точно зависи от техниката ти. След вероятно може да се направи нещо с обработката.
Сега освен да се "прегори" малко светлото петно в средата и да се намали контрастът, не виждам какво друго може да се направи.
Съветът ми е снимай, играй си с различни комбинации от скорост, бленда и светочувствителност, с мерене на различни места в кадъра, после виж кои варианти ти дават най-добри резултати. Не става отведнъж. :) Трябва време и експерименти.
Не знам доколко съм бил полезен, но без да застана пред аквариума ти с апарат в ръка и аз самият да пробвам това-онова, трудно мога да съм по-конкретен. :)

Неактивен kakd4

• Активен потребител
    • malawi cichlids
« Отговор #18 : четвъртък, 14 февруари 2013 г., 10:09 ч. »
 Извинявам се, но за чия снимка става въпрос? :-[

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #19 : четвъртък, 14 февруари 2013 г., 10:10 ч. »
Извинявам се, но за чия снимка става въпрос? :-[

За снимката на dafil. Може би не я виждаш. Ето я като прикачен файл:

Неактивен Niikii

• Регистриран потребител
  • Публикации: 12
« Отговор #20 : четвъртък, 14 февруари 2013 г., 13:52 ч. »
Боби може ли да коментираш и тази снимка, за да знам към какво да се стремя занапред !!!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #21 : четвъртък, 14 февруари 2013 г., 14:37 ч. »
Коментирам...
Започвам с това, което виждам в EXIF-а. Снимката е правена с потребителски клас DSLR с китовия обектив без светкавица при скорост 1/100 сек., отвор на блендата 5, ISO 3200. Не е използвана светкавица.
При тази бленда дълбочината на полето е сравнително малка - вижда се колко малка част от рибата е на фокус - фокусираната зона започва в задната част на главата на рибата и свършва в средата на тялото. Това са само няколко сантиметра. Принципно това не би било проблем, ако идеалният фокус е върху очите и устата, но в случая не е така. За да се постигне перфектното кадриране при толкова малка дълбочина на полето, трябват много кадри (90% от тях изтрити след това моментално), малко опит и един трик. Ето какво правя аз - включва режима на фокус на централна точка. Когато реша коя риба ще снимам и как ще кадрирам, насочвам фокусната точка към окото на рибата, фокусирам, заключвам фокуса с натискане на спусъка наполовина, после премествам кадъра, така че да ми хареса композоцията и чак тогава снимам. При достатъчно практика става бързо, но все пак при динамични риби изисква и доза късмет.
Естествено, ще е по-лесно, ако имаш по-голяма дълбочина на полето, която се постига с по-затворена бленда - разликата става очевидна при отвор на блендата над 10 да кажем. За това обаче нямаш достатъчно светлина. Не можеш и да увеличаваш повече светочувствителността - дори при тези 3200 шумът е твърде много за моя вкус. Дори при бленда 5 и 3200 се е наложило да снимаш на сравнително ниската скорост от 1/100. За мен 1/200, даже 1/250 е идеалната скорост за рязка снимка на движеща се риба. Но да се върна на шума. За да е по-малък той, ISO-то не бива да надвишава 200 дори при приличен DSLR като твоя.
И как да стане това хем да имаме затворена бленда (намаляваща светлината), хем да имаме висока скорост (намаляваща светлината), хем ниско ISO (намаляващо регистрираната от матрицата светлина), а в същото време да нямаме в кадър черно правоъгълниче? :)
Отговорът е лесен - светкавица. За мен за добри снимки на риби (освен при някои изключения) използването на светкавица е задължително условие. Вградената не е много удачен вариант, но върши работа. Допълнителна светкавица, поставена на апарата, носи почи същите негативи - отблясъци, "препичане" на определени участъци от кадъра, измиване на детайлите, но предимствата са повече, а и някои трикове могат да помогнат срещу повечето проблеми. Снимане под подходящ ъгъл, използване на дифузер, подходящ кроп и обработка на снимката след това.
Това е за техническата част.
Като композиция снимката има някои явни недстатъци. Първо на нея не се случва нищо интересно. Просто риба в средата на кадъра. При това сама. Признавам, че повечето от моите снимки също страдат от този дефект. :) Рядко е възможно да хванеш нещо интересно в кадър, някакво взаимодействие на рибите помежду им или със средата. В повечето случаи все пак се опитвам да спазвам поне правилото на третините, когато кадрирам.

Засега толкова.

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
« Отговор #22 : четвъртък, 14 февруари 2013 г., 15:16 ч. »
Боби, очаквах да кажеш по-лоши неща за снимката ми (стифодона в началото на темата, за който не се досеща). Всъщност единственото лошо, което каза е, че апаратът ми е кофти и светлината слаба. По принцип светя с 39 ватов аквастар на 180 литра. Когато снимам, светвам още един Skywhite и един GroLux, също 39-ватови. Допълнителните лампи имам заради бързите растения и въглерода в предишното подреждане на аквриума. Явно обаче пак не са достатъчни... Относно светкавиците, моят апарат не поддържа външна светкавица, а вградената хич не ме радва, плюс че скапва цветовете. Може би все пак трябва да поекспериментирам със светкавицата.
Замислям се за DSLR, освен риби ще имам и бебе за снимане след месец. :)

Неактивен Niikii

• Регистриран потребител
  • Публикации: 12
« Отговор #23 : четвъртък, 14 февруари 2013 г., 15:28 ч. »
Боби искам само да отбележа, че дори и фотоапарата не е мой. От снимане не разбирам нищо. Четох някои статии и почнах да разглеждам ръчния режим и посмених няколко настройки. Това е най-силната ми страна във фотографията  :D :D :D :D. Точно за това тази тема е много интересна за мен и твоите коментари и съвети по снимките са много полезни за такива като мен :) Благодаря !!!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #24 : четвъртък, 14 февруари 2013 г., 15:31 ч. »

@ple6iviq_oi: при твоята снимка липсва EXIF, затова не мога да кажа нищо конкретно за скоростта, ISO-то и отвора на блендата.
Все пак от това, което виждам, си правя извода, че скоростта е сравнително висока (рибите не са размазани заради движение по време на експозицията). ISO-то е високо, но не толкова, че да генерира шум в дразнещо количество (сигурно 400 или 800).
Като цяло съвсем прилична снимка. Има три основни недостатъка според мен - първият са отраженията на рибите в стъклото. Снимане под лек ъгъл може и да помогне за това.
Вторият е заради самото осветление и не знам дали можеш да направиш много по въпроса, без да го смениш - светлината в двата края е по-слаба, отколкото в средата.
И накрая последният проблем е в контраста между тъмния фон и камъни и белия пясък.
Бих пробвал да измеря експозиция и да взема фокус върху пясъка, за да не е толкова светъл, после да прекадрирам, а след това при обработката да се опитам малко да изсветля горната част - може и да стане по-добре.

А, и още нещо - изправи го тоя хоризонт, че аквариумът ти ще изтече наляво. :)  :drinks:

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #25 : четвъртък, 14 февруари 2013 г., 15:33 ч. »
Боби искам само да отбележа, че дори и фотоапарата не е мой. От снимане не разбирам нищо. Четох някои статии и почнах да разглеждам ръчния режим и посмених няколко настройки. Това е най-силната ми страна във фотографията  :D :D :D :D. Точно за това тази тема е много интересна за мен и твоите коментари и съвети по снимките са много полезни за такива като мен :) Благодаря !!!

Моля, това е целта на тази тема. А ако се включи и още някой със съвети и коментари, ще е добре дошъл. Има още няколко човека във форума, които разбират от аквариумна фотография и също могат да помогнат. :)

Неактивен ple6iviq_oi

• Активен потребител
« Отговор #26 : четвъртък, 14 февруари 2013 г., 18:59 ч. »
Боби,знам за хоризонта и винаги гледам да е изправен,но и много рядко ми се получава. :D Снимката е правена на ISO 6400,но не знам EXIF защо липсва.Може би,защото снимката е качена във Фотобукет ли,не знам.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #27 : четвъртък, 14 февруари 2013 г., 19:03 ч. »
Боби,знам за хоризонта и винаги гледам да е изправен,но и много рядко ми се получава. :D Снимката е правена на ISO 6400,но не знам EXIF защо липсва.Може би,защото снимката е качена във Фотобукет ли,не знам.

Уау, много добре за 6400! С какъв апарат?

Неактивен ple6iviq_oi

• Активен потребител
« Отговор #28 : четвъртък, 14 февруари 2013 г., 19:29 ч. »
Снимката е правена с Canon 1100D.
Прикачвам снимката отново и би трябвало вече да може да се види EXIF.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #29 : четвъртък, 14 февруари 2013 г., 20:14 ч. »
Впечатляващо представяне за апарат от този клас!
Утре ще разгледам  EXIF-а, че пиша от телефона.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #30 : петък, 15 февруари 2013 г., 08:16 ч. »
@ple6iviq_oi: пак няма EXIF, но това не променя нещата. :) Щом е правена на 6400 ISO, това ти е дало възможност за по-висока скорост и съответно рибите са резки и не са размазани от движенито.
Другото, което казах, си остава - пробвай да балансираш малко контраста, като мериш в светлата част и/или намалиш ISO-то.

Неактивен ogogogo

• Активен потребител
  • Публикации: 716
  • Нас. място: софия
  • Огнян Пеев
« Отговор #31 : петък, 15 февруари 2013 г., 10:50 ч. »
Боби,има EXIF бе,още вчера я дръпнах и наистина е на 6400 ИСО, не знам защо при теб не виждаш EXIF-фа.
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #32 : петък, 15 февруари 2013 г., 10:52 ч. »
Боби,има EXIF бе,още вчера я дръпнах и наистина е на 6400 ИСО, не знам защо при теб не виждаш EXIF-фа.

Ми аз с някакъв адон на мозилата ги гледам EXIF-овете и май не всички ги показва. :)

Неактивен paolo6481

• Активен потребител
  • Публикации: 168
« Отговор #33 : петък, 15 февруари 2013 г., 14:54 ч. »
Много полезна и за мен тема.И аз се уча още,апарата ми е като на плешивия та ....съветите са ми страшно полезни. :yahoo:

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Трендафил Гълъбов
« Отговор #34 : петък, 15 февруари 2013 г., 19:02 ч. »

Много от съвременните фотоапарати предлагат така наречения клин на експозицията, скоростта или блендата. Това е максимално бързо заснимане на няколко поредни изображнеия с предварително зададена стъпка на един от тези три параметъра. По този начин в края ще разполагаш с няколко кадъра, като най-тъмните и най-светлите измежду тях ще са използваеми за получаване на HDR снимка.

По-простият подход е да си поиграеш с апарата. Снимката ти няма EXIF данни, затова ще се направя на врачка. :)
При твоя кадър явно апаратът е мерил светлината в тъмната част на снимката, затова и там детайлите се виждат добре, но светлата част е препечена. Първият вариант е малко да промениш "сцената", като сложиш тъмен фон зад аквариума. Това ще позволи самата сцена да е с по-малък динамичен диапазон и съответно апаратът да не се затруднява толкова. Можеш да го приемеш като лека измама това, но всъщност е неделима част от фотографията. :)
Ако не можеш или не искаш да го направиш, имаш и друг вариант, резултатите от който обаче зависят много от техниката, с която разполагаш. Използвай ръчни настройки. Скорост примерно 1/60 сек., бленда f4-5,6 (поиграй си тук в зависимост от резултата), малко по-високо от обикновено ISO - примерно 400 (от панорамно изображение шумът се премахва по-лесно, без да личи толкова). Когато кадрираш, насочи апарата, така че да измери експозиция и да вземе фокус в най-светлата част на кадъра, натисни спусъка наполовина (при огромна част от моделите това "заключва" фокуса и настройките на експозицията) и след това прекадрирай по начина, по който си възнамерявал в началото. Така ще имаш измерена светлината в светлата част. В резултат тя няма да е "препечена". Тъмната ще е леко затъмнена - колко точно зависи от техниката ти. След вероятно може да се направи нещо с обработката.
Сега освен да се "прегори" малко светлото петно в средата и да се намали контрастът, не виждам какво друго може да се направи.
Съветът ми е снимай, играй си с различни комбинации от скорост, бленда и светочувствителност, с мерене на различни места в кадъра, после виж кои варианти ти дават най-добри резултати. Не става отведнъж. :) Трябва време и експерименти.
Не знам доколко съм бил полезен, но без да застана пред аквариума ти с апарат в ръка и аз самият да пробвам това-онова, трудно мога да съм по-конкретен. :)

Мерси,Боби!
Вярно,че не пречи да пробвам с HDR снимка.А иначе хапарата е Панасоник ФЗ-38.снимано с бленда ф=5 и скорост =1/30сек.ИСО-то е 100,че панасоника шуми при 200+
...и все се каня да си купя една такава джаджа:
http://www.ebay.co.uk/itm/Godox-A45S-Photo-Studio-Strobe-Light-AC-Slave-Flash-Bulb-E27-/360501497107?pt=UK_Photography_Slaves_Trigger_Systems&hash=item53ef904d13

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #35 : петък, 15 февруари 2013 г., 20:00 ч. »
Мерси,Боби!
Вярно,че не пречи да пробвам с HDR снимка.А иначе хапарата е Панасоник ФЗ-38.снимано с бленда ф=5 и скорост =1/30сек.ИСО-то е 100,че панасоника шуми при 200+
...и все се каня да си купя една такава джаджа:
http://www.ebay.co.uk/itm/Godox-A45S-Photo-Studio-Strobe-Light-AC-Slave-Flash-Bulb-E27-/360501497107?pt=UK_Photography_Slaves_Trigger_Systems&hash=item53ef904d13

Преди време експериментирах със светкавица, палеща се от фотоклетка, но без особено добри резултати. Пак трябва да светнеш с вградената, а това си води до всички недостатъци. По-добрият вариант са радиосинхронизаторите.  TTL са доста скъпи, но и ръчните вършат добра работа.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #36 : петък, 15 февруари 2013 г., 21:23 ч. »
Полезна тема. Само че, като се говори за снимки... някакси, по-точно на мен ми се иска  :grin: да не се набляга толкова на техническата част а на снимката като художествена творба да го кажем.
В  този ред на мисли, снимката на ple6iviq_oi си е добре. Лично аз бих махнал камъка от дясно - този, който стърчи в противоположната посока на" духа" на останалите камъни и добавил отляво в средната част(там където са двете риби една след друга) камък, който стърчи нагоре и надясно.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #37 : петък, 15 февруари 2013 г., 22:26 ч. »
Прав си, разбира се, че художествената страна на нещата е най-важна, но каквото и да има на една технически неиздържана снимка, то се опорочава от липсата на фокус, лошото кадриране или недостатъчно експониране. Това е идеята на темата - да даде технически насоки. Естрствено, всякакви коментари за снимките ще са добре дошли, но аз лично ще се концентрирам върху техниката на снимане и ще.оставя изкуството на хора, които го разбират по-добре от мен.  8)

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #38 : сряда, 20 февруари 2013 г., 11:07 ч. »
Следващият кръг на конкурса наближава, а интересът към темата поспадна. :)

После ще питате "защо не си виждам снимката сред тези, за които се гласува", но няма да има кой да ви отговори.  :crazy:

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 436
  • Нас. място: Варна
    • Моите аквариуми
« Отговор #39 : четвъртък, 21 февруари 2013 г., 18:03 ч. »
Снимка и от мен.Какво куца в нея?

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #40 : петък, 22 февруари 2013 г., 08:22 ч. »
Започвам с това, което виждам в EXIF-а. Снимката е правена без светкавица при скорост 1/320 сек., отвор на блендата 1.8 и 800 ISO.
В резултат на малкия отвор на блендата дълбочината на полето е малка. Рибата е горе-долу във фокусираната част на кадъра, но заради цветния шум и широкия кроп не се виждат детайли и ефектът се губи. Имам усещането и че снимката е доста обезшумена - придобива този специфичен "пластмасов вид" и загуба на детайл, следствие от такава обработка. Проблемът с шума не е толкова от апарата и кой знае колко високото ISO (D3100 би трябвало да се справя добре на 800), колкото от наистина слабата светлина.
Предимството на малката дълбочина на полето се вижда - фонът не е на фокус, което обиконовено е добре дошло - подчертава основния обект. За съжаление в случая това не помага особено - рибката е почти с цвета на фона (камък?) в лявата част на изображението и практически се губи. Контрастът със зеленото в дясно не е достатъчен, защото той на практика е между камъка и растенията, като рибата не личи въобще. Както казах по-рано, кропът е твърде широк и това създава усещане за малка рибка в голям кадър. Освен това рибата не е изцяло в профил, а леко завъртяна "с гръб" към фотографа, което за мен никога не е добре, защото скрива голяма част от главата и устата. Ако имаше някаква специфична цел - да се покаже взаимодействие с друга риба или да се подчертае цвят/шарка в задната част на рибата, може да се използва и този похват, но в случая нямаме такова нещо.
В заключение виждам една технически не особено добра снимка на малка рибка насред голям фон, правена при недостатъчна светлина.
Ако постъпи за конкурса, вероятно ще я допуснем до гласуване, но моят глас ще е против. :) Останалите колеги от екипа са като цяло по-либерални от мен в това отношение.   :drinks:

Неактивен negepamopukc

• Активен потребител
  • Публикации: 40
  • Мразя модерасти
« Отговор #41 : петък, 22 февруари 2013 г., 12:23 ч. »

В резултат на малкия отвор на блендата дълбочината на полето е малка.

Не ми се връзва нещо. 1.8 бленда, не е ли малко по отворена от 8 примерно?
Може би "В резултат на отворената бленда....".  :drinks:

" И да пукна, няма да умра,
а ще възкръсна в старата си кожа
Защото алкохола, който съм изпил.
Не ще ми позволи да се разложа... "

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #42 : петък, 22 февруари 2013 г., 12:37 ч. »

В резултат на малкия отвор на блендата дълбочината на полето е малка.

Не ми се връзва нещо. 1.8 бленда, не е ли малко по отворена от 8 примерно?
Може би "В резултат на отворената бленда....".  :drinks:

Да, лапсус е това. :) Благодаря за корекцията.
Точно обратното е наистина - имах предвид малък f-стоп, което е всъщност голям отвор на блендата. :)

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 436
  • Нас. място: Варна
    • Моите аквариуми
« Отговор #43 : петък, 22 февруари 2013 г., 13:19 ч. »
 Благодаря за критиката.Ще ми е полезна.Не знам какво означава доста обезшумена.Контраста съм коригирал и сенките.Както и че съм я резнал.Прикачам необработената снимка.

[attachment deleted by admin]

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #44 : петък, 22 февруари 2013 г., 13:31 ч. »
Под обезшумена имам предвид обработена за потискане на шума. Ефектът от това е загуба на детайл - снимките придобиват един такъв гладък, "пластмасов" вид:

* NoiseFix2.jpg (78.03 kB. 1200x550 - видян 251 пъти.)

Много често това става без участието на фотографа, още в процесора на апарата - виж си настройките или по-добре ползвай raw формат. При конвертирането можеш да промениш доста неща и като цяло можеш да коригираш дребни пропуски.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #45 : петък, 22 февруари 2013 г., 13:45 ч. »
Сега като гледам оригиналната снимка, ми се струва, че при теб този ефект на загуба на детайл се е получил, защото си "кропнал" доста малка област от кадъра. В комбинация със слабата светлина, подсилването на контраста и това, че тетрата е малка, просто няма достатъчно пиксели, за да дадат нужната детайлност на изображението.
При такива условия аз лично ползвам светкавица. При таква риба обаче това почти със сигурност ще означава блик от хрилните капачета. В някои случаи може и да е по-добре от резултата при слаба светлина - трябва да си поиграше да изпробваш различни варианти.
Идеалният, разбира се, е да намериш силен източник на разсеяна светлина, но понеже не си собственик на фотостудио, това едва ли може да стане. :)

Неактивен rhyan

• Активен потребител
  • Публикации: 412
    • My Flickr
« Отговор #46 : четвъртък, 28 февруари 2013 г., 23:13 ч. »
Боби, надявам се няма да възразиш да споделя и аз малко размисли и страсти.

На първо място най-важното нещо, което трябва да осигурите, това е силна и хомогенна светлина. Колкото повече светлина осигурите, толкова по-високи скорости на затвора ще постигнете при по-ниско исо. Не е нужно тази светлина да бъде пусната постоянно - аз лично 'светя силно' само когато ще снимам. Не забравяйте, че рибите не обичат силна светлина и стават по-нервни и активни, когато е светло. Въпреки всичко половин час по-силно светене няма да ги притесни особено.

Под хомогенна светлина имам предвид крушките да са с еднаква или близка цветна температура. За цветната температура няма какво да ви обяснявам, този урок го знаете и без друго. Важното е да не смесвате различните източници - например или само крушки с нажежаема жичка, или само енергоспестяващи или само халогени. Смесването ще доведе до необичайни и определено неприятни цветове. Не забравяйте, че растенията отразяват светлина, и много често се получава зелено оцветяване на светлината именно от отраженията.

Силната светлина ще улесни още нещо важно за апарата - фокусирането. Колкото по-слаба е светлината, толкова по-трудно фокусират камерите, независимо дали ДСЛР или компактен. Ниския контраст и липсата на ясни очертания затрудняват много фокусирането.

Дълбочитана на фокус, на английски DOF, е функция на фокусното разстояние на обектива, блендата и разстоянието до обекта. За да не навлизаме в излишни математически подробности, най-лесно ще ви е да запомните следните правила:
1. малката бленда увеличава DOF-a. Малката бленда е голямо число F. Бленда F2.8 е голяма, бленда F8 е малка и с бленда F8 при еднакво фокусно разстояние и разстояние до обекта, ще даде в пъти по-голяма дълбочина.
2. колкото по-близо е обекта, толкова по-малка е зоната на фокус. В макро фотографията това е един от основните проблеми-малки неща се снимат при голямо увеличение, предимно от близо, и блендата изисква да е затворена до стойности буквално на предела - мапример F22 за да получите приемлива дълбочина на фокуса. Един пример - с апарат APS-C размер на матрицата, обектив с фокусно разстояние 105мм и фокусиран обект на 30см при бленда F22 дава зона на фокус от 0,45cm. т.е. по-малко от половин сантиметър. Същия обектив при същата бленда, но фокусиран на 3 метра вече дава 0.72м или 72см дълбочина на фокус.
3. Колкото 'по-дълъг' е обектива, толкова по-малка е зоната на фокус. :) не физическата дължина е от значение в случая. Във фотографския жаргон дълъг обектив се нарича обектив с голямо фокусно разстояние. В общи линии обективите се делят на 3 условни категории - широки, нормални и дълги. Широките обективи са с фокусни разстояние в диапазона на 8 до 24мм. От 24мм до 70мм се водят нормални. От 70мм нагоре се водят теле-обективи, или дълги. Тези граници разбира се са условни. Фокусното разстояние определя зрителния ъгъл, който един обектив покрива. Широките обективи покриват зрителен ъгъл от около 130 градуса, докато телеобективите, в зависимост от дължината, покриват зрителен ъгъл от порядъка на 20-30 градуса. Счита се, че обектив с фокусно разстояние 50мм на фул-фрейм камера покрива зрителния ъгъл на човешкото око, и затова този обектив се нарича 'нормален'.

Комбинацията от трите води до следния извод - колкото по-далеко, с колкото по-широк обектив снимате, ще имате по-голяма зона на фокус при по-голяма бленда. (не забравяйте - голяма бленда означава малко число).
УВИ тази комбинация не е удачна по ред причини - на първо място защото широките обективи изкривяват пространството и обектите на близък план изглеждат огромни, а тези на по-заден план изглеждат миниатюрни :) Все пак искате да снимате рибите си , а не аквариума в хола... Широките обективи можете да използвате за общи планове... Дългите - за близък план на рибата...

Моята препоръка е да използвате 'зума' на камерата  и да снимате малко от по-далко, като се стремите да не използвате максималното приближение. Обикновенно при максимален зум камерите фокусират по-неточно и по-бавно, а освен това и резолюцията в повечето случаи пада... Опитайте се да намерите златната среда - аз лично предпочитам диапазона между 70 и 130мм...

Разстояние от около 1,5-2м до аквариума, в зависимост от рибите разбира се, също е удачно. По-близо до аквариума = по-нервни риби. По-далеко от аквариума = по-бавен и неточен фокус.

Оптималния баланс между качество, идея и композиция е онова, което прави снимката победител. Аз лично досега не съм успял да уцеля точно това в един кадър. За мен е интересно да има някаква история в снимката, или да се покаже грацията на рибата, а не снимката да е като от учебник по ихтиология.

Елее...толкова много писах, а нищо не показвам :)

Ето ви нещо на непочистен аквариум от скоро - с много забележки, но мисля да оставя на Боби да си каже мнението. За мен това е просто хубава, качествена но посредствена снимка.

Updated view by Rhy@n, on Flickr

Неактивен kakd4

• Активен потребител
    • malawi cichlids
« Отговор #47 : четвъртък, 28 февруари 2013 г., 23:24 ч. »
 Мого полезно!Благодарности :clapping:.Ще стане любимата ми тема.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #48 : петък, 01 март 2013 г., 08:25 ч. »
rhyan, разбира се, че няма да възразя! Даже напротив, идеята е да не си приказвам сам, а да помагате кой с каквото може. :) Благодаря за чудесното описание на основните фактори в "рибешката" фотография!  :drinks: Синтезирано и всичко на едно място - много полезно!

Колкото до снимката ти, ти си го казал - добра технически, но има какво да се желае като композиция и обработка. :) Има детайли като прашинките горе в ляво, термометъра и линията на грунда, които са излишни. :) Анубиасът, който попада в полето на фокуса, отклонява вниманието от рибката.
Доколкото мога да прецения без EXIF, си снимал със силно външно осветление и без светкавица. Хубав детайл на рибата, достатъчна дълбочина на полето, подсказваща за доста затворена бленда, достатъчно рязкост, идваща от добрата скорост, а в това време ги няма присъщите отблясъци от светкавица, монтирана на апарата, както и някои издайнически ефекти, породени от ползването на външни светкавици. :)
Аз съм капризен на снимки - винаги има какво още да се желае.  :drinks:

Неактивен rhyan

• Активен потребител
    • My Flickr
« Отговор #49 : петък, 01 март 2013 г., 09:27 ч. »
Благодаря за коментара, Боби - мненията ни се препокриват. Ето линк към EXIF-a, но и аз мога да споделя малко детайли.

Updated view

Снимката е правена със светкавица, поставена над аквариума на статив. За да се избегне 'разливането' на светлина пред светкавицата е поставен отражател, който ограничава светлината само над и зад аквариума. В моя случай ползвах сенник за кола, който се слага на стъклото за да спира слънцето. Той допълнително разпръсна светлината така че да изглежда като 'силна амбиентна' и същевременно я държи само в аквариума.

Светкавицата над аквариума е тригерирана оптично с вградената на камерата в режим мастър, а пред вградената светкавица имам специален IR екран, който пропуска само инфрачервената светлина. Затова и няма блик в стъклото. Боби, този трик трябва да ти го покажа, ще се изкефиш ;) . Друг начин за светване на светкаивиците е или радио синхронизатор, или синхронизиращ кабел. Най-важното, за което трябва да се внимава е да не се разлее светлина пред аквариума, защото го превръща в едно огромно огледало.

В крайна сметка се получава нещо такова, когато се разлее много светлина...

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #50 : петък, 01 март 2013 г., 10:58 ч. »
До идеята за радиосинхронизатор стигнах отдавна. :) В момента ползвам две поставени върху аквариума светкавици, насочени под лек ъгъл назад, т. е. осветяват отгоре и отпред. За едната ползвам оригинален дифузер, за другата същата роля изпълнява високотехнологичен лист бяла хартия с почти същия резултат. :)

Ето и някои от резултатите:

Не ползвам отражател пред аквариума - няма нужда от него, ако внимателно се подбере ъгълът на светкавиците.

Тази техника също поражда някои проблем - поради посоката на светлината всяка прашинка и боклуче във водата, дори невидими с поросто око, заживяват собствен живот и "блесват" на снимката. Не е кой знае какъв проблем да се махнат после, но си е досадно. :)
Има и още един ефект - независимо от всичко при по-близък кадър (както аз обичам да си снимам рибите) се получава един ефект на "изливане" на окото заради оптическите характеристики на лещата на рибата, които фокусират светлината точно под окото:

Не съм открил още как да го избегна. В зависимост от разстоянието на рибата до светкавицата и ъгъла понякога просто го няма това, но е много трудно да се контролира при снимане. Понякога са достатъчни някакви си 10 см разлика в дълбочината, на която си заснел обекта.
Абе до голяма степен е въпрос на опит и желание това. :) Техниката също играе голяма роля, няма какво да се заблуждаваме.

Неактивен rhyan

• Активен потребител
    • My Flickr
« Отговор #51 : събота, 02 март 2013 г., 11:28 ч. »
Нещо това как са поставени светкавиците не можах да го разбера. На мен ми се струва, че светлината идва отгоре и отпред. Ти казваш, че светките си ги насочил назад и са поставени НА аквариума... Ако са насочени назад обикновенно е осветен фона, а долната част на корема на рибата е в сянка. При теб се вижда точно обрантото и се обърквам...

Тези красавци с какви размери са. Големите риби дори при по-високо исо излизат с по-добри детайли, докато малките рибета...шума ги размазва брутално.

Ето двама красавци на ИСО 2000 които изглеждат доста прилично...

Cichlid-2 by Rhy@n, on Flickr

Cichlid by Rhy@n, on Flickr

Експонацията и на двете е 1/50 бленда 4.5 исо 2000

Неактивен митко

• Активен потребител
  • Публикации: 376
  • Нас. място: Barking
  • -Почивай в мир Jeff Hanneman.
« Отговор #52 : събота, 02 март 2013 г., 12:30 ч. »
Колеги да попитам и аз, какво липсва на тази снимка?Може ли да ми кажете какво точно да пипна при настройките на камерата-Canon eos?

A. jacobfreibergi "Otter Point"
A. Rubescens"Ruby red"
A. Stuartgranti"Chilumba"
A. sp."Red dragon"
A. sp."German Red"
O.lithobates"Zimbawe"
O.lithobates"Sulfur head"
L.sp. "Yellow Collar" (Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress"
C.Moori
S. fryery"Iceberg"
C.borleyi (Kadango)
N.polystigma
L.caeruleus

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #53 : събота, 02 март 2013 г., 18:53 ч. »
Митко, започвам с това, че снимането с вградена светкавица или дори със светкавица, монтирана на апарата, е компромис при снимане на риби. Първото нещо, в което трябва да се увериш, е, че стъклото ти е идеално чисто - при фронтално осветление всяко петънце и замазване от бърсането се вижда прекрасно. Виж при теб в лявата част на снимката.
Това, заедно с потенциалния блик от предното стъкло или фона, могат донякъде да се избегнат, като контролираш ъгъла, под който снимаш. За съжаление един друг ефект на светкавицата на апарата не може да се изгбегне много лесно - "препичането" на детайли от самата риба. В твоята снимка това не е много силно изразено - може би малко в долната, бяла част на главата.
Можеш да пробваш с някакъв дифузер - бях си купувал преди време за вградената светкавица на Канона, но спокойно може да минеш и с подръчни материали:

Не помага много, но е по-добре от "гола" светкавица. :)

Снимката е правена на бленда 5.6 - не съвсем затворена, но недостатъчно, за да е цялата риба на фокус. Това не е непременно лошо - само го отбелязвам. При теб фокусът е където трябва - върху главата, така че в това отношение според мен е ОК.

Явно 1000D позволява добро качество на 400 ISO, защото не виждам дразнещо ниво на шума. Все пак аз бих ползвал не повече от 200 ISO при снимка със светкавица.
Скоростта е 1/60 сек, което ми се струва бавничко за снимане на риби.
Защо не пробваш да снимаш на ръчен режим? Пробвай с ISO 200 и 400 при скорост 1/200 и си поиграй с отвора на блендата, докато ти хареса резултатът. В крайна сметка снимката ти не е лоша, но винаги има какво да се желае. :)

Помисли малко и за композицията - сега е риба в центъра на кадъра. Толкова. Не че е лошо - сигурно две трети от моите снимки са такива. Но винаги може и по-интересно. :)

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #54 : събота, 02 март 2013 г., 19:02 ч. »
Нещо това как са поставени светкавиците не можах да го разбера. На мен ми се струва, че светлината идва отгоре и отпред. Ти казваш, че светките си ги насочил назад и са поставени НА аквариума... Ако са насочени назад обикновенно е осветен фона, а долната част на корема на рибата е в сянка. При теб се вижда точно обрантото и се обърквам...

Точно така, на аквариума ги поставям светкавиците. В предната му част, наклонени назад, така че да светят отгоре и навътре в аквариума. Осветеността на долната част на рибите е ефект от отражението в грунда и от това, че ползвам две светкавици, което дава по-добра обща осветеност, защото светлината не идва само от една посока.

Тези красавци с какви размери са. Големите риби дори при по-високо исо излизат с по-добри детайли, докато малките рибета...шума ги размазва брутално.

Различно. Големият букохромис беше 25 см, петрохромисите започнах да ги снимам на 5-6 см, сега са малко над 10.

Ето двама красавци на ИСО 2000 които изглеждат доста прилично...

Експонацията и на двете е 1/50 бленда 4.5 исо 2000

Наистна изглеждат добре! Аз при динаични, бързодвижещи се риби, каквито гледам, не съм успявал да постигна добри резултати при скорост под 1/100, даже предпочитам 1/200. Не знам как си успял - може би са ти позирали кротко. :)
Струва ми се, че и грундът ти е по-светъл, а светлината - повече от тази в моя аквариум, което дава по-добри резултати и по-малко шум дори и при високо ISO. Мислил съм да взема под наем студийно осветление и да пробвам какво ще стане и при мен, но сега са малки рибите, още не са достатъчно оцветени, а и предното стъкло е много надраскано и няма смисъл. Малко по-натам обаче ще си поиграя и с това. :)

Неактивен митко

• Активен потребител
  • Публикации: 376
  • Нас. място: Barking
  • -Почивай в мир Jeff Hanneman.
« Отговор #55 : събота, 02 март 2013 г., 21:00 ч. »
Боби, благодаря.Ще опитам с кутия от цигари и с намаляване на исо. :drinks:
A. jacobfreibergi "Otter Point"
A. Rubescens"Ruby red"
A. Stuartgranti"Chilumba"
A. sp."Red dragon"
A. sp."German Red"
O.lithobates"Zimbawe"
O.lithobates"Sulfur head"
L.sp. "Yellow Collar" (Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress"
C.Moori
S. fryery"Iceberg"
C.borleyi (Kadango)
N.polystigma
L.caeruleus

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Трендафил Гълъбов
« Отговор #56 : неделя, 03 март 2013 г., 11:24 ч. »
Аз ще си направя експеримента да снимам наното с една гигантска светкавица-да го поставя на перваза на прозореца някой ден по обяд,когато слънцето се пада "горе" :P

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #57 : вторник, 05 март 2013 г., 09:58 ч. »
@rhyan: Реших и аз снощи да си направя малко експерименти без светкавица. Установих, че шумът все така продължава да ме дразни безумно и съответно при обработката мажа като луд, за да го потисна до възможния максимум. :)
Фул фрейм няма да си взема на този етап, само за да си снимам рибите. :) Остава подсилване на осветлението. :)
Ето все пак резултатите:

f 7,1, ISO 2500, 1/200 с.:

f 6,3, ISO 2000, 1/200 с.:

f 5, ISO 2000, 1/200 с.:

f 5, ISO 2000, 1/200 с.:

Не е трагично, но със светкавица са далеч по-впечатляващи резултатите според мен. :)

Неактивен ogogogo

• Активен потребител
  • Огнян Пеев
« Отговор #58 : вторник, 05 март 2013 г., 20:57 ч. »
Боби,шумът не винаги е лошо нещо.Например ако напомня на филмово зърно,снимките стават някак по-живи и истински.Ако се опитваш да го чистиш в повечето случаи се получават едни измити кадри,много изкуствени и неестествени.
За мен снимките с нормално ниво на шум са си екстра и по-автентични.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #59 : вторник, 05 март 2013 г., 21:10 ч. »
Боби,шумът не винаги е лошо нещо.Например ако напомня на филмово зърно,снимките стават някак по-живи и истински.Ако се опитваш да го чистиш в повечето случаи се получават едни измити кадри,много изкуствени и неестествени.
За мен снимките с нормално ниво на шум са си екстра и по-автентични.

Оги, на теория това ми е пределно ясно. На практика като видя шум, все едно някой ми вади душата с ченгел. :) Дразни ме почти толкова, колкото липсата на фокус.
А причината е именно в отношението ми към фотографията на филм - тя е атрибут на отминали времена и нейните недостатъци (като зърнистата структура на кадъра) трябва да си останат там - в 20-ти век. :) Не винаги е възможно, но техниката напредва. :)

Неактивен ogogogo

• Активен потребител
  • Огнян Пеев
« Отговор #60 : вторник, 05 март 2013 г., 21:18 ч. »
Боби,всеки има свое виждане и това е хубаво .
Има си много случаи когато шумът и мене ме нервира.
Но за съжаление няма пари за среден формат.
Аз например мечтая за 645d pentax но-http://www.bhphotovideo.com/c/product/739072-REG/Pentax_17971_645D_Digital_SLR_Camera.html  :grin:

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #61 : вторник, 05 март 2013 г., 21:36 ч. »
Оги, аз затова говоря само от свое име. Избягвам да казвам "шумът е лош", казвам само "на мен не ми харесва". :)
А Пентаксът е хубав. :) Ама и цената му е не е никак зле. Аз засега на новите фулфрейм Никони съм хвърлил око и по-специално на D600 - малко по-приемлив e като цена, но засега изчаквам. :)

Неактивен rhyan

• Активен потребител
    • My Flickr
« Отговор #62 : вторник, 05 март 2013 г., 22:32 ч. »
Аз да ви кажа, че съм съгласен и с двама ви :) Всяко едно нещо си идва на съответната цена, както и не всеки инструмент е удобен да се свърши всяка работа. То вярно, че винт се вади и с чук и с отвертка, ама...някак не е нужно да го насилваме нали ;)

Варианти много - Лайка например имат едно чудо Лайка М монохроматик, което чудо е на около година и снима само и единствено в черно-бяло. Идеята е, че чрез премахване на Байер матрицата ще има по-точно и по-остро изображение дори при по-високо исо. На практика обаче - да, това е така, но разликата е пренебрежително малка. Все пак за хора, които разполагат с 10к USD и ги радва черно-бял стрийт фотография е перфектния инструмент...

Пентакса е чудесна камера, проблема е, че няма нови стъкла за него и трябва да се ползват повечето стари от аналоговия 645. А и е кроп среден формат ;)

Лайка също имат среден формат камера (май беше L2), за Хаселблад няма какво да си говорим, а какво остава за цифров гръб Лийф примерно. Да, тези неща имат резолюция, но не винаги имат достатъчно скорост.  За разлика от лайка формат (36х24мм) филм, средния формат имат 2 вида затвори - фокален и (leaf) не знам на български как е това. Фокалния е ОГРОМЕН в сравнение с лайка формата, и от там по-бавен, синхронизира със светкавици на мнооого ниски скорости от порядъка на под 1/100, че дори някои са с максимална синхронна скорост 1/30. За да се обере вибрацията от този затвор, тъй като няма стабилизирани обективи...си трябва читав статив... Другия вид затвор се намира вътре в обектива, което оскъпява обективите, но на практика няма ограничение в синхронната скорост... Определено обаче такъв толуп да гониш риби си е ...миии скъпо както и да го погледнеш.

АПС-Ц сензорите дават повече дълбочина и по-голямо увеличение при макро снимки от колкото фулфрейма и от тази гледна точка са предпочитани от спортни журналисти и уайлдлайф фотографи. С новите сензори и технологии - нивото на шум пада драстично, резолюциите се покачват. Аз обмислям варианта за новия Д7100, който е без АА филтър, а и имам кропски стъкла. За аналогични обективи фулфрейм цената е по 4 :D и тъй като не си вадя парите от тази работа ще се въздържа от инвестиция във фулфрейм, колкото и да ми се иска.

В крайна сметка обаче както и да го въртиш и сучеш винаги опираш до светлината, наличието и качеството и. Когато е достатъчно светлината, и най-кофти камера ще извади прилична снимка. За мен също шума е убиец, но не при всички положения - по-добре кадър с шум и вечен момент, от колкото идеално качество и нищо...
Моите снимки са правени от ръка в зоологическата в Лондон с обектив със стабилизация. Вероятно рибите са привикнали към външно присъствие, а и самите помещения бяха много тъмни, а аквариумите осветени, колкото е нужно, та може и да не са ме видели...
Шума убива детайла и аз съм ЗА снимането със светкавици, когато може. Но когато нямаш избор винаги можеш да се заиграеш с исото.

За компактните камери обаче няма много варианти - или постоянно осветление, или оптичен слейв по импулс, което си е мъка... По-високия клас компактни имат хот-шу, ама като ще се дават пари за такова нещо - по-добре лоу енд дслр с един приличен обектив...

Давайте сега снимки да обсъждаме, че с тия писания скука... на мен ми се иска аквазавъра да издаде малко тайни ;)

Между другото каква съм я замислил аз, само да си намеря подходящ буркан с винт :D

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Трендафил Гълъбов
« Отговор #63 : петък, 12 април 2013 г., 17:06 ч. »
Казвайте  какво мога да подобрявам

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
« Отговор #64 : вторник, 17 декември 2013 г., 12:18 ч. »
Техническата страна не мога да коментирам, но аз лично бих изчакал момент рибите да се вдигнат нагоре (ако трябва, с почукване по стъклото  :D).  Винаги са ме кефели скейпове с "летящи в небето" риби !

Неактивен banderas738

• Активен потребител
  • Публикации: 38
  • Нас. място: с.Асеновец
« Отговор #65 : сряда, 18 декември 2013 г., 16:23 ч. »
Здравейте колеги реших да кача две снимки снимани с техниката която имам никога не се получават хубави снимки ако може да ми дадете съвет дали бъркам аз или са толкова възможностите на техниката ми благодаря ви предварително.Първата снимка е правена със фотоапарат vivaicam 8340.А втората снимка е правена със
телефон Alcatel One Touch Idol.Имам и камера но със нея не съм качвал снимки защото стават още по лоши камерата е Samsung SMX-F30SP.Моля зя вашите съвети и предложения благодаря ви.

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Станислав Пац
« Отговор #66 : сряда, 18 декември 2013 г., 16:48 ч. »
Здравей, снимките ти не са толкова зле, предвид снимачната техника.
Първата е правена от компактен фотоапарат от марка, която чувам за пръв път. Това, че не съм ги чувал може да значи 2 неща - или са неубедителни и не са се наложили на пазара, или са някаква супер яка марка само за ценители и малцина щастливци могат да си я позволят. Много по-вероятно е да попадаме в първия случай.
Втората снимка е правена с телефон, за нея няма какво да казвам повече.
Ти каза на едно място, че с телефона снимките стават по-добре. И да и не. Снимката с телефона ти има по-наситени цветове и по-удачен баланс на бялото, но е доста по-шумна. Снимката с апарата може да я докараш по-добре. На първо място, светлите ти зони са прегорени, за да го избегнеш намали времето на експонация. След като свалиш снимките на компютър ги препипай леко с някакъв софтуер тип Фотошоп (можеш да пробваш и безплатният GIMP), по твоята снимка определено има кокво да се пипне.
Така или иначе за наистина добри снимки трябва някакъв по-сериозен хардуер.
Поздрави!

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Станислав Пац
« Отговор #67 : сряда, 18 декември 2013 г., 16:57 ч. »
А за снимката на dafil, без ЕXIF информация е и съответно е доста трудно да се дават съвети какво да променяш като настройки.

Неактивен Борис

• Потребител
  • Публикации: 1 151
  • Нас. място: Враца, България
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
« Отговор #68 : сряда, 18 декември 2013 г., 17:37 ч. »
Гергане, втората снимка много ми харесва въпреки, че е снимана с телефон.  :drinks:

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Станислав Пац
« Отговор #69 : сряда, 18 декември 2013 г., 17:44 ч. »
И аз мисля, че е добра. Достатъчно добра за да оценим красотата на аквариума.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #70 : сряда, 18 декември 2013 г., 18:08 ч. »
Да, колегите са ти казали вече - с тази техника снимките са си екстра, особено тази с телефона. Трудно може да очакваш повече от него.

Неактивен banderas738

• Активен потребител
  • Публикации: 38
  • Нас. място: с.Асеновец
« Отговор #71 : сряда, 18 декември 2013 г., 19:46 ч. »
Извинявам се ако не пиша на правилното място може ли да ми предложите някой модел апарат или кое да гледам при избора на апарат благодаря ви предварително.

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Станислав Пац
« Отговор #72 : сряда, 18 декември 2013 г., 23:10 ч. »
На толкова общо поставен въпрос е трудно да се даде някакъв конкретен отговор. Хубаво е да кажеш някакъв примерен бюджет. Мога да ти препоръчам фотоапарат и за 500 и за 5000 лв. Аз наскоро след няколкодневно задълбочено четене и ориентировъчен бюджет от около 1000 лв, избрах Nikon D5200. Настаро можеш да намериш читави оферти за около 500-600лв. През цялото време говоря за огледално-рефлексни фотоапарати (DSLR).
Ако не познаваш видовете фотоапарати, можеш да прочетеш тази статия като начало: http://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=TRAINING&request=read&id=26

Неактивен yavor_dz

• Активен потребител
  • Публикации: 63
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #73 : четвъртък, 02 януари 2014 г., 21:54 ч. »
Ще радвам на малко градивна критика. Снимката е от компактен апарат, скорост 1/100, f4, ISO 1000.

Неактивен zozo0o1991

• Активен потребител
  • Публикации: 275
« Отговор #74 : петък, 06 октомври 2017 г., 23:31 ч. »
Това е моят Juwel Vision 260. Надявам се след месец да го напълня с Малавите, това е просто пробна снимка на готовият аквариум все още без животец  ;) Снимам с Nikon D7100 обектив Sigma 18-35 mm F1.8 DC HSM

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.