Автор Тема: Съвети за нов старт  (Прочетено 10523 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Alonso

• Активен потребител
  • Публикации: 36
Съвети за нов старт
« : понеделник, 20 януари 2020 г., 22:25 ч. »
Привет на всички.От дълго време (5год). по ред стечения на обстоятелствата,останах без аквариуми.
Та сега съм готов да се върна в хобито и искам да го направя по-добре от преди.

Разполагам с Aquael Classic 80 102 литра с овално стъкло.Капак с пура 1х24w.и външен филтър JBL e902.

Желанието ми е този път да имам зелена полянка на преден план и за целта знам,че ще трябва да подложа почва и отгоре грунд.

Ще ви помоля за съдействие като ме посъветвате каква почва,грунд и тнт.всичко ще ми е от полза.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Съвети за нов старт
« Отговор #1 : четвъртък, 30 януари 2020 г., 01:29 ч. »
Не е лесно да ти дадем рецепта, за преден план полянка, както казваш.
Зависи от растенията, осветлението, торенето, подаване на СО2.
Трябва да кажеш още подробности за тези неща.

Неактивен Alonso

• Активен потребител
« Отговор #2 : понеделник, 10 февруари 2020 г., 20:51 ч. »
Ами след като установих,че никой не може да ти помогне,ако не си помогнеш сам,стана следното.

След доста четене за почва подложих 2,5кг. JBL aqua basic plus.Над него положих грунд 10L JBL Manado черен.
Осветлението от 24w пура подсилих с две по 9w LED.
За полянка на преден план заложих на Blixa Japonica,Monte carlo и още едно като детелинка,но не му знам името.Нещата за момента 17 дни след старта се развиват добре.Ще се опитам да кача снимки.
Етапите от ден 1:

Това се получи.

А това е на 15 ден след старта.Първо косене и пресаждане на бакопите. :yahoo:

Неактивен didak

• Активен потребител
  • Публикации: 41
« Отговор #3 : понеделник, 10 февруари 2020 г., 21:24 ч. »
Браво, добре се получава. Флейтата като цяло е излишна част от филтърната система - намалява дебита, пречи на правилното завихряне на водата в аквата, има писано, потърси.

Неактивен Alonso

• Активен потребител
« Отговор #4 : понеделник, 10 февруари 2020 г., 21:46 ч. »
Да може да я махна,има си в комплекта на филтъра една фуния(струйник),а и филтъра има възможност за увеличаване и намаляне на дебита.В момента е намален на половина,че голям вятър прави. :D

Неактивен didak

• Активен потребител
« Отговор #5 : вторник, 11 февруари 2020 г., 07:32 ч. »
По-добре намаляй от крановете. Входящата и изходящата тръби в аквариума имат определено разположение, така че да се получава точно определен път на струята, за да "минава" през целия обем.

Неактивен Alonso

• Активен потребител
« Отговор #6 : вторник, 11 февруари 2020 г., 08:13 ч. »
Благодаря,а как трябва да насоча изхода? Към челното стъкло или на срещуположното на това с всмукателя?или да духа срещу тръбата на всмукателя?

Неактивен wire

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: София
« Отговор #7 : вторник, 11 февруари 2020 г., 14:21 ч. »
Входът и изходът се слагат един до друг - входът отдолу, изходът близо до повърхността и по дължина на аквариума. Течение трябва да има хубаво. За лед осветлението е важно колко лумена са, не колко вата. СО2 ще слагаш ли?
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

Неактивен Alonso

• Активен потребител
« Отговор #8 : вторник, 11 февруари 2020 г., 15:12 ч. »
Ок,но при този вариянт вход и изход да са в двата края на аквата как да насоча струята? Местата за тръбите са ми така на капака,не съм сигурен,че ще се съберат в единия край. СО2 за сега не предвиждам,третирам само с изикарбо всеки ден.

Неактивен Alonso

• Активен потребител
« Отговор #9 : вторник, 11 февруари 2020 г., 15:15 ч. »
Евентуално може да опитам с тези самоделните системи с лимонена киселина и сода,но ми се ще нещата да се случат по простия и непретенциозен начин,че почне ли се с СО2 после трябва постоянно да се подава.Или греша?

Неактивен didak

• Активен потребител
« Отговор #10 : вторник, 11 февруари 2020 г., 18:49 ч. »
Тези "самоделните" са малко рискови - трудно се контролира количеството. Като цяло не те съветвам да бързаш с СО2. Важно е да постигнеш баланса торове, СО2, светлина. Ако нещо ти долипсва - тогава го мисли.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #11 : вторник, 11 февруари 2020 г., 18:56 ч. »
Преди време и аз мислех, че флейтата намалява движението на водата, но сега като ги сравня не е така. Може и да има значение колко и на какво разстояние са дупките, но определено с флейта струята е много по- силна - с канистер на джбиел 901 съм. За да подавате со2 трябва да сте наясно какво са показатели на водата и как се държат в граници. Също е добре и кислород да вкарвате с аератор, вечер. На този етап, по добре не подавайте со2, както и не торете.

Неактивен Alonso

• Активен потребител
« Отговор #12 : вторник, 11 февруари 2020 г., 22:18 ч. »
Не торя,отдолу както съм писал има подложка 2,5кг. JBL aquabasis plus.Единствено изи карбо слагам всеки ден.Добре ли е така?

Неактивен farchashtiq

• Активен потребител
  • Публикации: 105
« Отговор #13 : вторник, 26 май 2020 г., 10:44 ч. »
Здравейте, има ли движение по аквариума :) Следя с интерес и ще чакам да качите снимки.
Дори живота си аз да прекарам,в мизерия и крайна нищета.Левскар завинаги оставам,Левскар дори и след смъртта.

Неактивен Alonso

• Активен потребител
« Отговор #14 : вторник, 26 май 2020 г., 20:01 ч. »
Има,развива се добре,но пусто тая snimka.bg нещо се е бъгнала и не мога да кача там.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.