Автор Тема: "Nature Aquarium" - Осветление и СО2  (Прочетено 3078 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Gilgalath

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 220
  • Нас. място: Kingston, NY
  • Пол: Мъж
"Nature Aquarium" - Осветление и СО2
« : четвъртък, 20 ноември 2008 г., 15:24 ч. »
Осветление и Со2 в Естествения Аквариум

Автор: Takashi Amano
Издание: журнал Tropical Fish Hobbyist 2005/12
Рубрика: аквариумистика аквариумное оборудование декоративный аквариум Периодические издания -журналы
Линк: http://aquaria2.ru/node/2258


Naturе Aquarium е концепция, стил развит с цел отглеждането на здрави водни растения и създаването на красиви акваскейпинги за период от време. Това изисква не само умението за направата на композицията, а и умения за подхранване на водните растения. След като системите за отглеждане на водни растения са добре установени в наши дни, ние можен да подготвим добра атмосфера за отглеждане на водни растения с нужната апаратура. Поради тази причина, Амано ще дискутира с нас двете най-важни системи за отглеждане на водни растения: светлина и инжектиране на Со2 в аквариума. Водните растения растат посредством процеса фотосинтеза. Известно е, че за протичането на процеса се изисква светлина. Светлолюбивите растения са тези, които използват енергично процеса на фотозинтеза, а сенколюбивите растения не използват толкова енергично процеса и се нуждаят от различно количество светлина. В тази статия ще се разискват главно светлолюбивите растения, защото те са най-често използваните в подобни композиции.

Естествения Аквариум тип Иуагуми е често засаден със сравнително къси водни растения. Glossostigma, Riccia, и hairgrass са представители на този тип растения. Те са светлюбиви и изискват силна светлина за разтежа си, и поради тази причина трябва да им бъде осигурена възможно най-ярко светлата околна среда.
По-точно, растенията в 180см (6 футов) аквариум (по-долу в текста) растат благодарение на три 150 ватови метал халогенни лампи. Поради това, че тези лампи са много ярки, само 3 от тях са достатъчни. Ако се използват флоурисцентни лампи, биха били нужни 24 на брой 20 ватови лампи. С толкова много флуорисцентни лампи цялата повърхност на аквариума би била покрита с конструкция от тела и баласти (дросели).

Шест 32 ватови флуорисцентни лампи са използвани за 90 см (3 футов) аквариум - втора снимка, втора информация. В Естествения Аквариум, окачените метал халогени са чести конвенционални заметители на монолитните конструкции (капаци и т.н.) с цел чувство за свобода на аквариума и по-лесна поддръжка. Една 150 ватова метал халогенна лампа е достатъчна за 90 сантиметров аквариум.
Без достатъчно ярка светлина, светлолюбивите растения не могат да фотосинтезират енергично и в резултат на това ще бъде забавен техният растеж. След като светлинната енергия е силно смекчена от водата, трябва да се наблюдава осветеността особенно във високите аквариуми. Ако яркоста на осветленивто не е достатъчно, растенията като Riccia и hairgrass почти не растат, а Glossostigma –та има тенденцията да пуска издънки вертикално вместо харизонтално. Когато се появят тези симптоми, първото нещо за коригиране е количеството светлина. В правилно светла среда Ричията произвежда балончета въдух по върховете на листата си, а hairgrass и Glossostigma-та пускат издънки хоризонтално.
Също така, флуорисцентните лампи и метал халогенните такива имат редица разновидности. Тези, които притежават пълния спектър и тези, които са богати на синя светлина са предпочитаните в Естествения Аквариум. Синият спектър е най-предаващия се във водата, и поради тази причина е по-подходящ за стимулиране на водните ни растения да фотосинтезират бурно. От друга страна гледката, която може да се види при аквариум осветен само в синия спектър не е приятна и изглежда като дълбоководен морски пейзаж. Затова са добавени и други цветове в зеления и червения спектър, за да балансират и да карат растенията ни и рибките да изглеждат по атрактивни.
В един растителен аквариум, силната светлина не е единственото нещо, което е нужно за растенията да фотосинтезират бурно. В аквариум с ограничено количество на СО2 във водата и наличие на силна светлина, растенията набързо консумират газа и той става оскъден.
СО2 е жизненоважен фактор за фотосинтезата, и ако е изчерпан, водните растения спират да фотосинтезират. Ако те не фотосинтезират правилно в среда на силна светлина трябва да подозирате първо недостиг на СО2. Можете да потвърдите липсата на СО2 чрез тест на водата - рН се е вдига бързо при изчерпване на СО2.
СО2 инжектирането е жизненоважно, ако искате да отглеждате нужното количество водни растения в стила на Естествения Аквариум. Това е най-голямата истина при отглеждането на светлолюбиви растения, при които протича бурно процеса на фотосинтеза. Има много начини за инжектирането на СО2 във водата. Естествения аквариум използва системи, които дифузират СО2 във водна колона на малки балончета през синтезиран стъклен дифузьор. Количеството СО2 е проверено чрез брояч на балончета и се регулира с иглена клапа. Размера на нужния дифузьорр е пропорционален на размера на аквариума в който ще бъде – по–голям аквариум, по–голям дифузьор.
Важно нещо, което трябва да имате предвид при инжектирането на СО2 в растителен аквариум е, че количеството СО2 е нужно да бъде нагласено спрямо типа и количеството на растенията, както и степента им на растеж. Щом веднъж добиете достатъчно опит, ще можете да определяте нужното количество СО2 по вида на растенията (условията на фотосинтеза) и движението на крачетата на скаридките Caridina japonica. В правилно светла среда, светлолюбивите растения като Riccia, Glossostigma и други стеблени растения, фотосинтезират с повишена концентрация на СО2. Прекаляването с СО2 рефлектира върху рибите и скаридите необратимо. Caridina japonica е много чувствителна към прекаленото съдържание на газа във водата. При по-голяма концентрация на СО2 крачетата на скаридките се движат по бавно. При точно дозиране на СО2 аквариумните растения фотосинтезират правилно без съдържанието на газа да стане пагубен за рибите и скаридите ни.
По-безопасно е първоначално да се съди дали СО2 концентрацията е подходяща или не чрез рН тест. Когато добавим СО2 във водата нивата на рН спадат. Когато СО2 е комсумирано чрез фотосинтеза от растенията нивата на рН се покачват. Гледайте качествата на водата да са неутрални (рН приблизително 7,0). Ако водата стане киселинна (рН 6,8 до 6,6) при наличие на инжектитрано СО2 и енергично фотосинтезиращи растения можете да считате, че нивата на СО2 са в норма.
Чрез поддържане на светлина и нива на СО2 в норма, светлолюбивите растения могат да пораснат до върховия си потенциал, правейки възможен пълния естетически блясък на Естествения Аквариум.

Информация - снимка 1
Аквариум: Cube Garden, Д180 x Ш60 x В60 (cm)
Осветление: Solar (NAMH-150W) x 3 единици, за 10 часа на ден
Филтър: Super Jet Filter ES-2400 (Bio Rio L, NA Carbon)
Субстрат: Aqua Soil, Power Sand Special L, Barter 100, Clear Super, Tourmaline BC, Penac W/for Aquarium, Penac P
CO2: Pollen Glass Beetle Series 50 mm, 6 балончета за секунда чрез C02 Beetle Counter (using Tower/20)
Аерация: 14 след като е спряна светлината използвайки Lily Pipe P-6
Добавки: Brighty K; Green Brighty STEP2; ECA
Смяна на водата: 1/3 once a week
Качества на водата: Tемпература: 25°C; pH: 7.2; TH: 50 mg/l; NO2: <0.02 mg/l; N03: < 1 mg/l; COD (chemical oxygen demand): 6 mg/l
Водни растения: Glossostigma elatinoides; Riccia flu/tans; Eleocharis acicularis
Водни животни: Hyphessobrycon amandae; Otocinclus sp.; Caridina japonica
(Гореспоменатитото оборудване е избрано от специфичния избор на автора, равносилни резултати могат да се постигнат и с друг избор на апаратура и аксесоари)

Информация – снимка 2
Аквариум: Cube Garden Clear, Д90 x Ш45 x В45 (cm)
Осветление: Green Glow/903 (NA lamp 32W x 3) x 2 единици, за 10 часа на ден
Филтър:Super Jet Filter ES-600 (Bio Rio, NA Carbon)
Субстрат: Aqua Soil, Power Sand Special L, Bacter 100, Clear Super, Tourmaline BC, Penac W/for Aquarium, Penac P
C02: Pollen Glass Beetle Series 40 mm, 3 балончета за секунда чрез C02 Beetle Counter (using Tower/20)
Аерация: 14 часа след като е спряна светлината използвайки Lily Pipe P-4
Добавки:Brighty K; Green Brighty STEP2; ECA
Смяна на водата:1/3 два пъти седмично
Качества на водата: Tемпература:25°C; pH: 7.0; TH: 50 mg/l; N02: <0.02 mg/l; N03: < 1mg/l
Водни растения: Micranthemum micranthemoides; Eleocharis acicularis; Micranthemum umbrosum; Hemianthus callitrichoides "Cuba"
Водни животни: Inpaichthys kerri; Megalamphodus megalopterus; Hyphessobrycon roseus; Otocinclus sp.; Crossocheilus siamensis; Caridina japonica
(Гореспоменатитото оборудване е издрано от специфичния избор на автора, равносилни резултати могат да се постигнат и с друг избор на апаратура и аксесоари)

Неактивен Gilgalath

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 220
  • Нас. място: Kingston, NY
  • Пол: Мъж
Отг: Осветление и Со2 в Nature Aquarium
« Отговор #1 : четвъртък, 20 ноември 2008 г., 15:27 ч. »
допълнително

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.