Автор Тема: Първи аквариум - начинаещ  (Прочетено 45740 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kristiqn Todorov

• Активен потребител
  • Публикации: 164
Първи аквариум - начинаещ
« : понеделник, 21 септември 2020 г., 20:23 ч. »
Добър вечер и привет на всички, ше разкажа на кратко подариха ми 13литра аквариумче RS300A с вграден филтър имам и нагревател 25w осветлението е вградено има грунд и 2 изкуствени растения.Обитателите са 2 гупи 2 молинезии и 1 анцитрус (научих и имената няколко дни чета из форума) В момента сменям 3 литра вода на всеки 3 дни, слагам Dajana BioFilter храня рибките 1 път на ден.Зарибих се много и днес си купих Eheim Aquapro 63litra Limited Edition искам да прехвърля рибките в новия аквариум след като го стартирам, нямам никъкви понятия за растения а ми се иска да сложа живи бихте ли ми препоръчали някои не пртенциозни растения за начинаещ за преден среден и заден план и как точно да ги засадя(купих някакво растение от 1 магазин и се наложи да го изхфърля защото постоно изплуваше от грунда който е 4-6мм
Налага се да сложа 2 плати в малката аква поже 1 колега му се спука аквариума и няма на кой да ги даде и ще ги помъча всички докато стартирам по големия
Какви риби мога да добавя на по късен етеп към тези които имам?
Подходящ ли е този аквариум за барбуси? - какви и колко?
На колко дни да сменям водата в новата аква?
какво точно представлява торенето с Co2 трябва ли ми на мен и как най лесно да го осъществя без система
В събота мисля да отида до борсата за растения които още не знам какви точно да са и ми се иска в неделя да стартирам аквариума за д амога след 10тина дни да преместя рибките в новия дом

Неактивен wire

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: София
Отг: Първи аквариум - начинаещ
« Отговор #1 : вторник, 22 септември 2020 г., 11:37 ч. »
Здравей и добре дошъл!
Честито за новата придобивка! Има доста изписано във форума за растения, грунд, рибки, стартиране. Накратко:
1. Вземи си по-малка фракция грунд - 2-4мм или 3-5мм кварцов/черен пясък. Може и с по-скъп вариант със специализиран субстрат.
2. По възможност си вземи външен филтър и хубава филтърна медия. По този начин ще можеш да гледаш до 20 рибки, но зависи и от кой вид искаш.
3. Лесни растения са микрозорум, криптокорините, валистерия, анубиас, хигрофила, мъховете. Не изискват СО2 и торене.
4. Сложи си и гъбата(или каквото имаш в сегашния филтър) от стария аквариум в новия филтър, напълни го с престояла вода или направо вода от чешмата и сложи препарат за премахване на хлора, температурата да е 24-26 градуса, изчакай 1 ден и направо слагай рибите от малкия в големия. Надали си изчакал преди да ги сложиш в малкия, за да чакаш сега. Сменяй 50% от водата на всеки 2-3 дена 2 седмици, после на 4-5 дена пак за 2 седмици. Може да сложиш и малко от стартиращите бактерии направо във филтъра. Все пак не мисли, че са панацея и всичко ще тръгне веднага.

Почти всички риби и растения, които се продават в България и са подходящи за начинаещи, имат профил в сайта. Можеш да ги разгледаш и да си избереш според големината на аквариума и трудността.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

• Активен потребител
« Отговор #2 : вторник, 22 септември 2020 г., 15:40 ч. »
Здравей като пуснах малкия аквариум изчаках 7-8 дни през които филтъра си работеше и слагах био филтър на dajana преди да пусна рибките мисля да стартирам новия аквариум с вътрешното си му оборудване филтъра е Eheim Aqua Про 60
Грунда ми е черен на цвят 8кг 2-3 мм.Сега се случи друг проблем прибрах се сега от работа и забелязах по мъжката молинеза бели малки точки (прочетох в форума прилича на ихтио) за сега има само по нея но мисля че рибката няма да я бъде лежи на дъното омърлушена и не мърда няма къде да я отделя сложих 1 щипка готварска сол в аквариума смених 20 % от водата с престояла туко що и увеличих температурата на 28-30 градуса, ще наблюдавам какво ще стане с рибката утре ще имам възможност да купа лекарство(препарат) ако въобще оцелее.

До тук с малкия аквариум в събота ще отида на пазара като реших за среден план криптокорина за заден хигрофила но за преден ще видя какво ми предложат там за най добре за момента ще ползвам осветлението което си е с аквариума.

Не разбрах сега като стартирам аквариума директно ли да сложа рибите или да изчакам 10тина дни да поработи?
Още не знам какво точно да правя в предвит заболялата молинеза.
Правилно ли разбрах че за тези растения на които съм се спрял не трябва Co2 и други видове препарати?

Искам ми се да направя нещо такова и с моя аквариум това растение дали го има на пазара Bacopa Compakt
https://www.youtube.com/watch?v=ouXYw1FYPaw&ab_channel=BaoAquarium

Всичките ли от споменатите растения трябва да се засадят директно в грунда?
И Още 1 въпрос като сменям вода винаги ли да сифонирам дъното в аквариумите (в момента винаги сифонирам и дърпам доста остатъчна храна)

Неактивен wire

• Активен потребител
« Отговор #3 : сряда, 23 септември 2020 г., 13:14 ч. »
Аз съм лекувал успешно ихтио с Нистатин, има теми за това във форума. Лекувай, може и други да са се заразили.
За тези растения не е нужно СО2 и торене. Помага им, но не е задължително. Грундът е препоръчително да е с дебелина 4-6см, като е с лек наклон към предното стъкло
Щом можеш, изчакай поне 2 седмици преди да вкараш наличните риби в новия аквариум. Останах с впечатление, че предния път не си изчакал.
Не е задължително да сифонираш, дори го избягвай когато имаш растения. Но щом сифонираш много храна, храни рибките с по-малко, по-добре леко гладни, отколкото прехранени.
Има много отговори на въпросите ти из форума. Прочети, ако не ти е ясно, питай.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

• Активен потребител
« Отговор #4 : четвъртък, 24 септември 2020 г., 15:41 ч. »
Благодаря за информацията за растенията до днес положението е следното, сутринта намерих умрял анцитруса което не говори добре за водата явно.Колкото до рибката за момента само по нея забелязвам точките(които са се увеличили)
Днес взех следните мерки смених 40% от водата темературата е 28-29 градуса и купих малахитово зелено като сложих 5 капки, от магазина ми казаха утре да почиват и на 3-тия ден да сложа още 4 капки после пак почивка и на 5-тич ден 3 капки и ако рибките са добре да сменя водата на 6тия ден с 30-40 процента и да добавя био филтър интересува ме правилен ли е подхода?

Kолкото до другият аквариум надявам се събота да отида до пазара да си набавя растения и в неделя най късно да го стартирам, планът е да работи около 2 седмици и след това да добавя рибките от малкият аквариум ако са живи до тогава естествено.

Ще послушам съвета с храненто а за сифонирането ако не се го правя всеки път какво се случва с акитата и остатаците от храна по дъното ?

Неактивен wire

• Активен потребител
« Отговор #5 : петък, 25 септември 2020 г., 13:46 ч. »
Както написах, лекувал с Нистатин, не съм запознат с метода по-горе.
Какво точно значи био филтър също не съм сигурен. Филтрацията може да бъде механична, биологична и химична, като и трите могат да се извършват от един филтър. Ти нямаш ли филтър сега?
Ако не прехванваш и храниш с качествена храна, няма и да има много остатъци или даже никакви, които да цапат допълнително. Акитата са си като тор за растенията, те се преработват от бактериите в грунда и филтъра, стига да не пренаселиш аквариума. Може да сифонираш веднъж на 2-3 месеца.

• Активен потребител
« Отговор #6 : петък, 25 септември 2020 г., 14:39 ч. »
ОК разбрах благодаря че се отзоваваш иначе положението не ми харесва 1-во да ти споделя някои работи значи аквариума е rs 300A много стар с вграден филтър в капака който пише 450л/ч като ми казаха че с него не ми трябва помпа за въздух което сега малко ме съмнява че този филтър чрез движението на водата аерира което не е добре за рибките( в смисал не мисля че това движение от филтъра аерира достатъчно водата) 2-ро малък литраж труден за чистене .. честа смяна на водата не мога да създам в него добри условия на рибките надявам се във новия да не е така понеже малко се разочаровах и ми падна ентусиазма.

Сутринта като се събудих болната молинеза беше умряла....
Сега се прибирам температурата е 28 градуса и видимо гупите са се забили горе на повърхностна (сигорно не стига килсорода) платите са доло но не дишат тежко щъкат колкото могат а женската молинеза мисля че е пътник тя диша тежко седи доло на грунда и не мърда

Спрях нагревателя понеже явно без допълнително аериране на тази температура не им е добре на гупите и платите, молинезката съм ч отписал сега питането ми е след като болната умря на път е и приятелчето и а гупите и платите нямат петна да продалжа ли 5 дена с препарата или да го спирам ?

За утре си остава да купя растения и още малко грунд и да стартирам другия аквариум дано поне гупите и платите успея да ги прехфърля там но трябва да искарат още 2 седмици в малкия (в се пак ще останат 4 рибки само)

Биофилтъра е на Dajana pet и 10 дена преди да пусна рибки слагах от него всеки ден определно количество спрямо литрите така ми казаха от магазина че е препоръчително (това са бактериий) сега слагам от него само при смяна на водата дават го по 5 мл на 25 литра аз слагам по 2 мл за 10 литра вода

• Активен потребител
« Отговор #7 : петък, 25 септември 2020 г., 19:49 ч. »
Има ли как да стартирам големият аквариум и с препарати някакви да кажем до 48 часа да пусна рибките от малкия? Останаха 2 гупи и 2 плати като или водата е зле или кислород нямат не знам какво да правя 2те гупи седят на повърхността а платите доло в ъгъла и само се поклащат и какви биха последиците ако пусна рано рибките

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #8 : събота, 26 септември 2020 г., 10:30 ч. »
Стартирайте аквариума , 63литровия и който оцелее... Това 13л. Е една кофа вода... Сменяйте на три дни 20-30л. Има препарати, като биотопол на jbl за стабилизиране на водата. Използва се при старт на аквариуми. Задължително е да сменяте вода с престояла поне 5-6дни. И никакви риби не добавяйте, така два месеца! Когато се  пускате нови риби в аквариума, се прави преход. Като постепенно в плика на рибите , се добавя вода от аквариума. Така продължителността на действието е да кажем 30на минути. И след това, рибите се пускат в аквариума.

• Активен потребител
« Отговор #9 : неделя, 27 септември 2020 г., 19:38 ч. »
Колеги малко развитие приключих с малкият аквариум споминаха се и 2-те плати и останах само 2 гупи които ги дадох на 1 приятел пък каквото стане.
Днес стартирах другия като сложих около 9-10кг грунд (около 4-5см дебелина стана) сложих нагревател 50W и филтър който аерира Eheim Aquaball 60 напълних като остравих 3см до горе така пишеше в книжката и побра 50литра вода вчера от пазара купих 1 валиснерия 1 Лизимахия за заден план 2 криптокорини за среден план и за преден взех лопедия кардиналис мини (не знам дали ми е добра комбинацията но това засадих в момента) като имам проблем с криптокорините само те не "плувът" в водата така да го наречем засадил съм ги и листата им седят близо до дъното и обърнати на опаки.... някакви идеи?
За тези растения от човека който ги купих ми каза че било хубаво да торя като ми предложи от него да купя 50мл - 5лв което стигало за 5 седмици (по 10 мил на седмица) за сега ще оставя аквариума така да си седи и да си отлежава
Лампата ми е от комплекта 1x50 см LED 8w по колко часа на ден да п пускам в началото и за напред разбира се ?
Добавям Dajana Biofilter + stop chlor (по таблица според литрите)

Мисля след 20 дни да добавя първите рибки като сам се спрял на два варианта
Дали ще се получи 2 рамирезита(мъжко и женско) + пасаж неон (8-10бр) + някой друг сом като не съм решил 2 анцитруса или 3-4 коридораса ( може ли рамирезитата да са поваче ?)

Другият варуант ми е пак живородки примерно 2- гупи 2 плати 2 молинези 2 хелера (двойки мъжки и женски) и пак дилемата с сомовете...
Какво ще ме посъветвате като 1-вият вариант по ми допада стават около 10-12 рибки което ми се вида допустимо

Неактивен wire

• Активен потребител
« Отговор #10 : вторник, 29 септември 2020 г., 10:29 ч. »
Щом вече нямаш риби, изчакай поне месец преди да започнеш да слагаш някакви вътре. Има теми за стартиране на аквариум и как се стартира. Започни с малък брой риби - 2-4, след 2-3 седмици пак толкова и така, докато достигнеш желаната бройка. Аз не съм фен на анциструсите и бих си взел 5-6 коридораса, а не комбинация, но това си е лично предпочитание.
Не съм сигурен защо си избрал точно тези растения, но не мисля, че ще оцелеят в твоя аквариум Лизимахията и Лобелията(предполага, че това е правилното, а не лопедия). 1 валиснерия = на 1 стрък или някоилко? Криптокорините често има този проблем при смяна на условията - загниват им листата. Затова и някои акваристи направо им режат листата и засаждат само корените. Изчакай ги, до 1-2 седмици трябва да пуснат ново листенце. Торене сега не ти трябва, само ще си докараш главоболия, особено с толкова малко растения, слаба светлина и без СО2. Бях ти написал кои са препоръчителните растения за начинаещ без СО2, торене и по-слаба светлина. Растения е хубаво да се вземат възможно най-много(спрямо крайната цел) за старта на аквариума, те помагат за по-бързото стабилизиране.
Бих ти препоръчал да прочетеш повече статии из форума и по-малко да се доверяваш на търговците, било то в магазина или на пазара. Проблеми имаме всички, четем, пробваме, справяме се, не се стараем да откриваме топлата вода всеки път. Началото понякога е трудно, но си заслужава. Както ти написах по-горе - когато вложиш повече в началото(финанси, четене, грижа, отделяне на време, преценка и т.н.), след това всичко се отплаща.
Това Stop Chlor се добавя когато слагаш вода дирекнто от чешмата в аквариума, за престояла вода не ти трябва. Аз слагам препарат на Сера, защото сипвам водата направо от чешмата, разбира се с подходящата температура. Biofilter предполагам, че е полезно за първия месец и при добавяне на рибки.

• Активен потребител
« Отговор #11 : вторник, 29 септември 2020 г., 12:02 ч. »
С изчакването на рибките си прав така и така нямам, може да изчакам повече от 2 седмици Валиснерията взех 3 стръка лизимахията е 2 стръка имам възможност да сложа още няколко валиснерия но се притеснявам да засадя повече растения, да взема ли още 2-3 стръка валиснерия? Криптокорината днес е 3-ти ден и се съвзема вдига листата на горе което е добре тя също е 2 стръка с повече листенца а лобелията е 5-6 стръка. Биофилтъра ми казаха да слагам 1 седмица и после само при смяна на водата , Stop Chlora го разбрах явно няма да го използвам понеже директно от чешмата за сега вода не слагам
А иначе за рибките като комбинация 2 рамирези 8-10 неона и 3-4 коридораса как ти се струва или да остана на живородкитe?

Неактивен wire

• Активен потребител
« Отговор #12 : сряда, 30 септември 2020 г., 08:53 ч. »
Комбинацията на рибките изглежда добре, но това си е индивидуално решение и не бих искал да накланям везните в една или друга посока. Стига да са съвместими, в подходяща бройка за вида си и да не пренаселиш, ще ти хареса постигнатото

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #13 : сряда, 30 септември 2020 г., 09:03 ч. »
Не може, а е препоръчително да изчакаш. След 40дни от пълненето на аквариума и пускане на филтъра, пускал постепенно риби. Рамитезите на са за новостартирани аквариуми, така съм чувал.

• Активен потребител
« Отговор #14 : сряда, 30 септември 2020 г., 11:36 ч. »
Не бързам с рибките ще изчакам мисля да добавя още 2-3 стръка валиснерия а лобедията и лизимахията да ги махам ли или да ги оставя? Иначе мисля да пусна 1-во 2 рамирези и 4 сома коридорас и 1 седмица по късно да добавя 8 неона и да видим как ще се развива аквариума, като ми е слаба светлината какво ще стане с лобедията и лизимахита ще умрат или просто няма да се развиват? Имам възможност за още 1 допалнителна лампа като тази 8w

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.