Автор Тема: Първи аквариум - начинаещ  (Прочетено 45739 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kristiqn Todorov

• Активен потребител
  • Публикации: 164
Отг: Първи аквариум - начинаещ
« Отговор #270 : неделя, 14 ноември 2021 г., 20:34 ч. »
С какви 3-4 рибки малки ще е най удачно да пробвам? Ще ходя в събота до пазара да видя какво предлагат.

В акваирума с бетата, писцията се разраства но в по големият цялата умря... странно :scare2:

Неактивен dennis

• Активен потребител
  • Публикации: 102
  • Нас. място: София
« Отговор #271 : неделя, 14 ноември 2021 г., 20:52 ч. »
Галаксита, Ембър тетри, гупи Ендлер- все с добър размер за такова аквариумче.

• Активен потребител
« Отговор #272 : понеделник, 20 декември 2021 г., 00:02 ч. »
Колеги , бетата отказва да яде всякаква храна тип люспи. С каква мога да разнообразявам освен гранули и артемия?

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #273 : понеделник, 20 декември 2021 г., 18:58 ч. »
Замразена храна е добра идея.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #274 : неделя, 26 декември 2021 г., 11:07 ч. »
Остави я няколко дена гладна и ще прояде и стари вестници.

• Активен потребител
« Отговор #275 : неделя, 26 декември 2021 г., 23:08 ч. »
Ами като цяло от 6-7 месеца храня рибите през ден, така и свикнаха, бетат също я храня през ден, като с гранули и замразена храна няма проблем но на другите давам люспи и спиролина като мъча и бетата да яде от тях но се мръщи. Пуснах при нея 1 малък анцитрус да обира по дъното и да чисти листата от водорасли които се образуват че короните има места където не ходят.. не знам защо хаха ... от 20 дни е при бетата няма проблеми.

Неактивен dennis

• Активен потребител
  • Публикации: 102
« Отговор #276 : неделя, 26 декември 2021 г., 23:42 ч. »
На анциструса ще му дойде много тясно скоро, особено ако е мъжкар. Отоцинклусът е по-добър вариант за такъв обем или няколко коридораса от малките видове ще паснат. Въпреки че 13 литра ще е малък за всякакви видове сомчета в крайна сметка..

• Активен потребител
« Отговор #277 : понеделник, 27 декември 2021 г., 16:33 ч. »
Знам, пробвах с 5-6 корони за да чистят но има места на които просто не се качват... oставих само 2.Търсих отоцинклус в аквариум бг но никъде в софия по магазините няма за това взех 1 анцитрус сравнително малък има опция по на там да го преместя в 63 литровият но там ще станат 4 анцитруса, някоя събота ще отида до пазара на подуене ако има отоцинклус ще взема и ще го разменя с анцитруса. А иначе 2 коридораса в този литраж какъв вид трябва да са ?

Бетата продължава на зарамзена храна и я лъжа пускам и люспи и гранули заедно и се лъже и ги хапва.
В 63 литровият няма жертва от 5-6 месеца, аквариума стана на година и малко, стабилен , сменя се вода всяка неделя по 15-20литра. Tам живеят 5 ембер тетри 3 анцитруса 4 хелера 4 молинези и 6 тернеци

• Активен потребител
« Отговор #278 : неделя, 16 януари 2022 г., 16:29 ч. »
Колеги здравейте отново, знам че всичко е относително но много често ли отварям канистъра за чистене? Пак припомням аквариума по контур е 63 литра, реално водата е около 50-52 има 20 риби (тернеци, анцитруси, молинези ,хелери и ембер тетри и няколко охлюва) от около 5 месеца седи в това състояние без умряла риба сменям по 20литра вода всяка неделя и сифонирам дъното. Филътра е Ехейм классик 150 (300литра час) с гъби и керамика имам го от 1 година отварял съм го 6 пъти общо взето през 2 месеца. Не виждам да му пада дебита преди чистене, просто ми казаха че е малък филтър и трябва да се чисти по често, като го отворя да го чиста си е събрал доста акита, мисля да го отварям на 3 месеца много ли ще му е ? Храня рибите през ден от около половин година.

• Активен потребител
« Отговор #279 : неделя, 16 януари 2022 г., 17:33 ч. »
Сега смених вода и изчистих дупките на флейтата с клечка за зъби и като се махнаха боклуците и стана по голяма дупката ми се струва че дебита е понамалял, така че другата неделя явно трябва да се отваря и 2 месеца му идват макс на тоя филтер

Неактивен Daniel

• Dwarf Amazon Enthusiast
  • Заслужил потребител
  • Публикации: 210
  • Аквариум: Гола Вода
« Отговор #280 : неделя, 16 януари 2022 г., 18:55 ч. »
Не е лошо да му почистите и маркучите, щом флейтата е задръстена сигурно и маркучите са на същото положение.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #281 : неделя, 16 януари 2022 г., 19:38 ч. »
Аз чистя такъв канистръ веднъж годишно. Последното даже май клонеше към две.  Но аз имам предфилтър, нещо което препоръчвам.
А кога се чисти, мисля че зависи от много фактори. Но си личи, то дебита му пада, маркучите са затлачени… но като цяло не повече от 2 годишно. Трябва да се ползва и смазка защото се цака уплътнението. И скобите се разхлабват.
Хоби или тиха лудост?

• Активен потребител
« Отговор #282 : сряда, 19 януари 2022 г., 18:34 ч. »
Маркучите ги почистих на миналото отваряне но забравих да почистя самата флейта за това така, смазвам уплътнението на всяко отваряне с силиконов шпрей, в неделя ще отворя да видя какво е положението , пред филтър ми идва голям за моя аквариум

Неактивен Daniel

• Dwarf Amazon Enthusiast
  • Заслужил потребител
  • Публикации: 210
  • Аквариум: Гола Вода
« Отговор #283 : сряда, 19 януари 2022 г., 19:49 ч. »
Ако предфилтъра е на eheim можеш да го направиш да е на половината големина. И аз обмислям един такъв предфилтър от доста време, но всякакви глупости купувам но не и него.

Неактивен EmiliqnD

• Активен потребител
  • Публикации: 76
« Отговор #284 : сряда, 19 януари 2022 г., 21:53 ч. »
Нанижи на всмукателната тръба гъба от помпичка за въздух и ето ти предфилтър

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.