Автор Тема: Ауфвукс (Aufwuchs)  (Прочетено 1711 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Ауфвукс (Aufwuchs)
« : събота, 08 ноември 2008 г., 18:01 ч. »
Ауфвукс (Aufwuchs)

от Брет Харингтън   Често слушаме за много видове риби, че се хранят алгите, растящи по скалите. По-често го чуваме при разговор за малавийски и танганийски риби, въпреки че този начин на хранене не е ограничен само при тях.

   Когато разгледаме някои от книгите за цихлиди или други източници на информация, често виждаме да наричат тази храна Ауфвукс. Щом отглеждаме цихлиди, е важно да разберем не само какво е това Ауфвукс, но и как конкретните видове, които имаме, използват този хранителен източник.

   Ауфвуксът свободно се дефинира като биопокривката, която расте по скалите. Негова основа са жилави нишки от алги, които са прикрепени за камъка. Тези нишки изграждат “строителните блокчета” на биопокривката. Към повлеклата от алги е прикрепен т. нар. „свободен Ауфвукс”. Той съдържа едноклетъчни диатомейни алги, но също така и микроорганизми, нимфи и ларви на насекоми, ракообразни, червейчета, охлюви и зоопланктон.   Очевидно това е богато меню от различни храни и множество видове риби са се специализирали за различни “порции” от този Ауфвукс.
   
   Струва си да отбележим, че рибите не могат да разрушат стените на растителните клетки без помощта на микроорганизмите. За да станат смилаеми, клетъчните стени трябва или да бъдат смачкани, или натрошени. Диатомейните алги имат отвори в стените, така че се трошат лесно. Рибите, които са предимно растителноядни, имат множество зъби, които използват да смачкват черупките на алгите, за да могат да ги смелят. Въпреки това голямо количество клетки на алги остават цели дори след като храната премине през тялото на рибата. Тези риби, които са най-зависими от съдържащите се в Ауфвукса алги, са еволюирали в посока да имат много дълги черва. Дългите черва удължават времето и позволяват максимално добра употреба на тази бавно усвояваща се храна. 

   Трябва да отбележим, че дори при някои от най-растителноядните риби растежът зависи от животинските белтъци, които се намират в Ауфвукса, а не само от алгите. Дължината на червата на отделните видове риби определя количеството белтъци, които могат да бъдат разградени безопасно, затова трябва да бъдем внимателни при отглеждането на някои видове с особено дълъг стомашно-чревен тракт – те имат проблеми при разграждането на големи количества белтъчини с животински произход.  Такива са растителноядните М’буна от ез. Малави, трофеусите от ез. Танганайка и др.

   Има голямо разнообразие от начини, по които се използва Ауфвуксът, затова нека разгледаме два вида и да разберем какви са разликите в тяхното хранене, въпреки че на пръв поглед те се хранят с едно и също.
   


   Видовете от рода Labeotropheus имат ниско разположена, добре развита челюст, която им позволява по-голяма лостова сила при опасването на Ауфвукса. Тази челюст им позволява напълно да изстъргват нишките на алгите от скалите. Видовете Labeotropheus са едни от най-“съвестните” вегетарианци в ез. Малави. На другият край на спектъра са видовете от рода Labidochromis, които се хранят със същия Ауфвукс. Лабидохромисите обаче са се специализирали в подбирането на разни неща в Ауфвукса, които с коити са се приспособили да се хранят. Това най-вече са нимфи и ларви на насекоми. Съответстващата риба в езерото Танганайка е Neolamprologus leleupi, която също пасе Ауфвукса в търсене на нимфи и ларви.

   Между тези две крайности има множество риби, които варират от почти напълно растителноядни, през всеядни, до почти напълно месоядни, и при всички тях източникът на храна е същият Ауфвукс. Въпреки че Ауфвуксът от алги наистина е основният хранителен източник за много риби, важно е да се знае как този важен
хранителен източник се използва, за да отглеждаме рибите в аквариума.

Източник: Cichlid Forum

Превод: torsade

"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.