Аквариуми > Оборудване

Видове CO2 системи

<< < (3/5) > >>

Borko7:
Дафиле, моите са такива и пристигнаха бързо. Още не ми е готов аквариума обаче (счупих стъклото и го лепя на ново). След това ще докладвам. Пише да се слагат 1-2х седмично.

Pac:

--- Цитат от: mpoxama на четвъртък, 09 декември 2010 г., 15:10 ч. ---
Иначе п темата може би трябва да добавим и варианта за СО2 в течна форма. Отново като таблетките не е необходимо никакво оборудване. Но разликата е че се добавят ежедневно и според мен ефективността е доста по-добра :)

--- Край на цитата ---

Добавено в статията, макар и със закъснение.

mpoxama:
Супер  :)

Още повече за подробностите, около течния въглерод. Досега не знаех, че има допълваща, а не заместваща роля. Ясно е, че не е ефективно като системите, но се описва като заместител. Така или иначе върши работа :)

Поздрави

Pac:
Статията е замислена да дава общ поглед върху нещата, без да се товари с излишни детайли. Затова тук, извън нея ще добавя малко информация за течния органичен въглерод.
Когато гворим за течен въглерод, обикновено става въпрос за глутаралдехид, който е междинно вещество в процеса на фотосинтеза. Един вид се явява нещо като полуфабрикат, който растенията могат да използват.

Защо да подаваме едновременно СО2 и глутаралдехид?
Растенията могат да поемат много големи количества въглерод при подходящи условия. Ограничението, което имаме при подаването на СО2 е, че при големи концентрации, както и при ниско pH явяващо се страничен ефект, могат да пострадат рибите. Глутаралдехида ни позволява да преминем това ограничение, защото той няма общо с концентрацията на СО2, нито понижава pH. Неговото предозиране също е опасно, но това е друга тема. Същественото е, че чрез комбиниране на CO2 и глутаралдехид, можем да дадем на растенията си повече въглерод, отколкото с някое от двете самостоятелно. Това засега е най-добрата известна комбинация, когато търсим максимални резултати в бързи аквариуми.

Pac:
Вече писах в моя профил, но мисля, че е добре да го спомена и тук. Личния ми опит с продукт на базата на глутаралдехид (в случая Easy-Life EasyCarbo) е негативен. След слагането му в аквариума, по-нежните растения спраха кипежа си и частично блокираха растежа си в продължение на около седмица.
Не отричам глутаралдехида, но предупреждавам, че крие и лоши изненади понякога.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия