Автор Тема: Как да поддържаме Petrochromis-ите си в добро здраве?  (Прочетено 6498 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Миро

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 708
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Tanganyika man....
Как да поддържаме Petrochromis-ите си в добро здраве?
« : сряда, 15 февруари 2012 г., 20:32 ч. »
В тази статия ще разгледам подробно, как да се грижим и поддържаме Петрохромисите си в добро здраве.
                                             
 

Така значи, Вие най-накрая сте се решили да навлезете в тъмната страна на цихлидарството, а? Мислите, че имате всичко необходимо за да отглеждате и размножавате едни от най-злобните и взискателни цихлиди идващи от езерото Танганайка? Преди да продължите с четенето на плеядата ми, искам да направите нещо за мен. Извадете портфейла си, махнете всички парички, който са успели да се задържат вътре, но оставете касовите бележки, които с презрение съхранявате. Сега огледайте добре портфейла си, не ви харесва така нали?! Няма значение дали ви харесва или не. Свиквайте, защото подобна гледка ще ви съпътства постоянно захванете ли се с отглеждането на Петрохромиси.

Нека ви обясня защо искате да отглеждате точно тези риби. Те са великолепни животни, които могат да бъдат крайно агресивни, достигат сериозни размери ( доста често повече от колкото сте си представяли, даже и в най-смелите ви мечти...),  изискват сериозни размери на аквариума, скъпо оборудване и не на последно място те ще минат през толкова много храна, че спрямо тях отглеждането на булдоци би ви се сторило благодат. Петрохромисите също така се отличават със страхотна индивидуалност и невероятен модел на поведение, и да - имат страхотни цветове. Предизвикателството е сериозно, приемате ли го? Ако със встъпителните думи успях да ви заинтригувам продължавайте с четенето. Майтапа на страна, наистина е трудно правилното отглеждане на Петрохромиси. Ако сте се решили, моля премислете нещата още един път, като вземете предвид това, което ще прочетете надолу.


С тази статия имам за цел да ви предложа някои общи съвети отнасящи се за грижите, които трябва да полагате при отглеждане на Петрос-ите. Въпреки, че обема информация не е кой знае колко, то поне всичко написано тук е извлечено от собственият ми опит и допуснати грешки. Ще се опитам да отговоря по възможно най-ясен начин на някои от най-често срещаните въпроси, изникващи при сблъсъка ви с Петрос-ите. Ще си позволя за пореден път да отправя предупреждение към четателя: тези риби не са за всеки, нужна е инвестицията на много време и пари ако искате да гледате напълно здрави и добре оцветени Петроси. Стига толкова предопреждения, започвам със същината:

1-Колко лесно е отглеждането на Петрохромиси?
Адекватният отговор е – не особено. Ако сте стар цихлидар, имащ опит с отглеждането на какви ли не цихлиди години наред, имайте предвид, че това не ви дава по никакъв начин основание за спокойствие. За да избегнете проблемите, превъзмогнете самочувствието си и наблегнете на наличната информация. Ако сте новак бих ви казал, че те са прекалено голям залък за вашата уста. Това е вид, който според мен не трябва да се отглежда от начинаещи акваристи, най-малкото за да се избегнат пагубните последствия. Петрохромисът е едра риба, която може да стане ужасно агресивна ако нещо във отглеждането и куца. Отглеждат ли се правилно, агресията може да се сведе до минимум.

2- Наистина ли Петрохромисите са толкова зли, колкото всички казват?
Простичкият отговор е – да. Това важи в пълна сила, освен ако не можете да си набавите един по-голям пасаж от 12 до 30 екземпляра. В този случай агресията ще е добре разпределена и отглеждането би било много по-лесно. Но ако не може да си набавите толкова голяма група, и заложите на по-малка примерно 8 екземпляра, имайте предвид, че до няколко месеца след покупката най-вероятно всичко ще приключи с оцеляването само на един екземпляр (алфа мъжкият), самотно плуващ в аквариума ви. Става ли въпрос за собственият си вид те са крайно агресивни и непростителни.
petrochromis longola FIGHT!


3-В колко литра аквариум трябва да отглеждам група Петроси?
Като дължина според мен аквариума ви трябва да бъде минимум два метра! Естествено, колкото по-голям е аквариума ви-толкова по-добре. Моите Петрохромиси отглеждам в аквариуми вариращи между 500 и 700 литра. Искам да отбележа, че в тези аквариуми отглеждам подрастващи, а не възрастни, полово активни. След, като пасажите ми достигнат максимален размер, възнамерявам да ги преместя в 1135 литрови аквариуми. В аквариумите си наблягам сериозно и на филтрацията. Гледам да не падам под 4000 литра/час, на аквариум. Няма как, Петроса не е от най-чистите риби, обичат да създават бъркотия.

4-Колко Петрохромиса да си взема?
По-принцип препоръчвам група, варираща между 12-30 члена. Ако възнамерявате да имате видов аквариум, т.е. да отглеждате само Петроси, тогава ще ви трябват колкото се може повече бройки. Ако мислите с Петросите да гледате още един или два вида, то може малко да им намалите бройката, но не много. Специално Петросите, трябва да са колкото се може повече. Също, както при Трофеусите, аквариума трябва да е сериозно населен. Колкото повече-толкова по-весело. Ако може да си позволите не повече от 5 или 6 броя Петроси, не ги вземайте, както споменах по-горе съвсем скоро ще останете само с една рибка. Ако искате да имате долната граница - 12 броя, то трябва да обърнете внимание да има, колкото се може повече женски. Ако женските доминират, като пол няма да имате сериозни проблеми, въпреки, че числеността на групата ви е минимална. При по-голяма група – примерно 30 риби, може спокойно да се разминете и с повече мъжки( в смисъл не е задължително женските да са повече от мъжките). В интерес на истината съм бил свидетел на доста успешно отглеждане на големи групи, в който съотношението мъжки спрямо женски е повече от 2:1. Въпреки, че очевидно работи, лично аз подчертавам това, само при големи групи от поне 30 екземпляра. При малки групи нещата определено не стоят така.

5-С кой вид Петрохромис е най-добре да започна?
Разглеждащи аквариумите ми много хора ми пишат, че са запленени от моите Petrochromis sp. "Longola",  sp."Kasumbe Rainbow" , sp."Moshii” и много искат да гледат точно тях. Не мога да ги обвинявам, защото и аз съм на мнение, че това са едни от най-красивите видове, личните ми фаворити. За жалост не бих препоръчал нито един от трите вида, на човек нямащ натрупан опит с Петросите.
За начинаещите, нещата са от ясни по ясни. Според мен само два вида са подходящи за начинаещи. Първият вид е Petrochromis trewevasae. Ако нямате проблеми с отглеждането на trewevasae, тогава може спокойно да преминете на някой от вариантите предлагащ вид famula. Въпреки, че famul-ите могат да бъдат доста агресивни, поведението им няма нищо общо с дяволитостта, която проявяват по-големите им събратя macrognathus. Много хора споделят, че са имали огромни успехи отглеждащи като първи вид  fascialotus. Въпреки, че опита им е увенчан с успех, лично аз не го препоръчвам. Все пак, успехът им е ясно доказателство, че като втори вид подходящ за започване може да използвате именно fascialotus.
Начинаещият трябва да стой на страна от следните видове: sp. "Longola", "Kasumbe", "Moshii", polydon, sp. "Giant", "Red", "Texas", както и всеки друг от вариантите на вид macrognathus. Препоръчаните от мен  trewevasae и famula достигат дължина около 15см и са доста прями като характер. По-големите видове лесно могат да преминат 25см, а при много други максималният размер достига до 30-36см. Най-малко може да се каже, че са впечатляващи риби, но определено не са за хора със слаби сърца.


6- Как да декорирам аквариума си, ако възнамерявам да гледам Петроси?
В действителност на този въпрос лесен и еднозначен отговор няма. С течение на времето съм експериментирал с различни по вид декорации, както и съм бил свидетел на декорации избирани от мой познати. Към днешна дата съм стигнал до извода, че най-добре е да се процедира по следният начин:
Сложете в единия край на аквариума голям скален къс или камък. Сложете и много други по-малки камъни някой от тях образуващи пещери в противоположният край на аквариума. Така декориран аквариум позволява на алфа мъжкият да обособи територията си, като охранява големият камък в единия край, оставяйки останалото на другите.
Други, колеги смятат за успешна декорация разхвърлени солидно количество камъни по цялото дъно. Този подход предлага повече скривалища, но според мен използвайки подобна подредба вие насаждате алфа мъжкият в такова положение, че той се мъчи да превземе целият аквариум. В крайна сметка това са камъни, експериментирайте. Пробвайте различни подредби и обърнете внимание, коя подредба се отразява най-добре на вашите Петроси. Както споменах по-горе това са риби с изразена силна индивидуалност. При тях е крайно трудно да не кажа невъзможно да се измисли универсална рецепта за каквото и да било. Като цяло всичко е на базата на опит, много опит.

7-Какви други риби мога да отглеждам паралелно с Петрохромисите?
Ами повече Петрохромиси разбира се :). Сега сериозно. Стига да имате достатъчно голяма група, може да ги отглеждате с почти всички други риби от видовете населяващи е.Малави или е.Танганайка. Опитът ми показва, че Петросите се разбират с почти всяка риба, която може да си представите. До голяма степен те пренебрегват съквартирантите си, като се интересуват единствено от себеподобните си. Единственото ясно изразено изключение са Фронтозиите( :( ). По някаква непонятна за мен причина Петрохромисите ненавиждат Фронтозиите. Към тях показват такава злоба... Не спират да ги атакуват докато не са напълно сигурни че Фронтозиите са мъртви.
Petrochromis and Tropheus tank( Moshi yellow, Kasumbe) and Tropheus Bulu point)


8-Лесно или трудно се размножават Петрохромисите?
Развъждането на Петрохромиса е подобно на развъждането на Трофеуса. Ако успеете да накарате вашите Трофеуси да се размножават, значи сте създали добра среда за размножаване и на Петрохромисите ви. От изключително значение е да имате, колкото се може повече женски във групата. Ако имате достатъчно женски, алфа мъжкият няма да е толкова брутален към мъжките искащи титлата му. Като предпазна мярка трябва да ви предупредя, че не трябва да изкарвате от аквариума носеща женска за повече от час. Проблема при Петросите е, че те не позволяват на риба отделила се от групата им да се завърне. В никакъв случай. Отделеният  екземпляр ще бъде брутално убит без значение от пола.За това при изтръскването на женската е наложително връщането и веднага в аквариума. Ако това не ви отнема много време няма да имате проблеми.

9-Как и с какво да храня Петросите ми?
Честно да ви кажа това е въпросът, който най-често ми задават. И при този въпрос няма точен отговор. В миналото съм хранил Петросите си със спирулина на люспи, Dainichi veggie на пилети и New Life Spectrum пилети. И трите храни им се отразяват много добре. Като основна храна препоръчвам спирулина, защото както Трофеусите и Петросите са със много дълъг чревен тракт. Науката също подкрепя факта, че риба с по-дълъг чревен тракт е по-добре да бъде на вегитарианска диета. Препоръчват се обаче и определени протеини. Често храня своите със замразени скариди или скариден микс като допълнение. Обикновено високо протеиновите хранения са веднъж, максимум два пъти в седмицата. Освен това прилагам един ден пълен глад, обикновено в Неделя. Винаги съм подкрепял идеята за ден гладуване. Храносмилането им е достатъчно бързо за да могат да прочистят червата си за ден. Според мен това им се отразява добре.


10-Как да се погрижа за Петрохромисите ми веднага след пристигането им?

Тъжен факт е, че някои Петроси не обичат да пътуват и аклиматизацията при тях преминава трагично. Често се случва поръчаните Петрохромиси да пристигнат, апатични отказващи всякаква храна и бавно бавно да си отидат един по един. Нямам адекватно обяснение защо това се случва, но фактите говорят- случва се. Най-доброто според мен е да се въоръжите с различни по вид храни, и да им предложите от всяка с цел да стимулирате апетита им. Това работи, но за жалост със смесени резултати. Изглежда това се случва само със наскоро внесени диво уловени екземпляри. Изговорете всичко с доставчика си, и поискайте гаранция от него, че рибите са в добро здраве и приемат лакомо храна. Петросът е ненаситна риба. Имайте  предвид при покупката им.

Винаги трябва да имате отделен аквариум за лечение. Също така е добре да имате нещо (примерно плексигласова плоскост) позволяващо ви да разделите аквариума ако стане много напечено. Често разделям моите аквариуми когато нещата станат много сериозни и мъжките се бият на убиване. Дори и разделени те се опитват по всякакъв начин да махнат преградата за да продължат да се бият. Невероятни гладиатори са.
Надявам се да намерите кратките ми препоръки за полезни. Опитвам се да насърчавам повече хора да се пробват с Петросите, защото това са наистина невероятни риби. Колкото, обаче се мъча да насърчавам хората, толкова и предпазливост трябва да има. Рибите не са за всеки и определено могат да бъдат ужасно взискателни. Най-малкото трябва аквариума да е на място, което ще ви позволява да го наблюдавате всекидневно, дори и за малко. В аквариума положението се променя доста бързо. Както в един момент всичко е наред и всички си плуват спокойни, така и след час вече може да има взе брутално разкъсани риби и още няколко набутани между камъните напълно обезцветени. Трябва във всеки един момент да сте готови да приложите нужното за оцеляването на колонията ви :).
Като заключителни думи искам да ви кажа да не се страхувате да поемете новото предизвикателство. В най-лошият случай ще останете с празно портмоне. Все пак големият аквариум, сериозната филтрация, а и самите риби не са никак евтини. Пасаж Петроси, често надхвърля 1000 долареса....Петрохромисът е един прекрасен и полезен, а понякога разочароващ опит, но това е. Лично аз се радвам, че избрах да се специализирам именно в този вид. Няма нищо по удивително от това да успяваш да поддържаш и размножаваш вид, който е толкова труден за гледане :).

Статия написана от:Leigh Kissane
Превел и доразвил: Миро Христакиев

Галерия със снимки на Петроси :) http://www.aquaportal.bg/forum/index.php?action=mgallery;sa=album;id=46
What you see I can't see and maybe you'll think before you speak!

Неактивен Петко Красимиров

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 233
 • Нас. място: Севлиево
 • Пол: Мъж
 • Любител на сладководните скариди
Отг: Как да поддържаме Petrochromis-ите си в добро здраве?
« Отговор #1 : сряда, 15 февруари 2012 г., 20:35 ч. »
Още една подробно написана, с много уточнения статия от цихлидара Миро!  ;) ;) ;) Поздравления! Браво!  :bow: :bow: :bow: :bow: Много добре обяснена статия.  :rocknroll: :rocknroll: Още веднъж поздравления!  ;)

Неактивен Mitko

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 1 034
 • Нас. място: Бургас
 • Пол: Мъж
 • Митака!
Отг: Как да поддържаме Petrochromis-ите си в добро здраве?
« Отговор #2 : сряда, 15 февруари 2012 г., 20:40 ч. »
Поздравления за труда! А защо не ги пишеш статиите в темата "Нови профили на риби "?

Неактивен Миро

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 708
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Tanganyika man....
Отг: Как да поддържаме Petrochromis-ите си в добро здраве?
« Отговор #3 : сряда, 15 февруари 2012 г., 21:09 ч. »
Още една подробно написана, с много уточнения статия от цихлидара Миро!  ;) ;) ;) Поздравления! Браво!  :bow: :bow: :bow: :bow: Много добре обяснена статия.  :rocknroll: :rocknroll: Още веднъж поздравления!  ;)

Мерси много :)

Поздравления за труда! А защо не ги пишеш статиите в темата "Нови профили на риби "?

Защото вече има профил на Петросите.Информацията, която търся за превеждане е възможно най-подробната, която мога да намеря за да съставя в раздел Танганайка подробна информация за някои от видовете, който живеят там :)
Между другото утре се надявам да мога да предоставя още няколко статии, свързани с Петрохромиса, за да може бъдещите собственици да бъдат възможно най-подготвени.
Както повечето знаем, Боби има доста натрупан опит с този страхотен вид и мисля, че той може да даде адекватно мнение дали съм се справил добре, или нещо в развитието на статията куца.
С уговорката, че това не е всичко, което може да се каже за тези очарователни риби.Надявам се със предстоящото писане утрешният ден да затворя кръгът на инфото свързано с Петросите.
Между другото, когато се сблъсках с целия текст ме хвана доста яд, че избрах фронтозии...как ми се прииска да поместя пасаж Петроси и Трофеуси в аквариума си... :(... :noti: :sorry:
What you see I can't see and maybe you'll think before you speak!

Неактивен BOJO

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 1 760
 • Нас. място: София
  • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
Отг: Как да поддържаме Petrochromis-ите си в добро здраве?
« Отговор #4 : сряда, 15 февруари 2012 г., 23:26 ч. »
Миро , не си сбъркал. Аз бих избрал фронтозите също.
Да видим какво мисли Боби, тези петрохромиси са му слабост.

Неактивен Миро

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 708
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Tanganyika man....
Отг: Как да поддържаме Petrochromis-ите си в добро здраве?
« Отговор #5 : четвъртък, 16 февруари 2012 г., 00:07 ч. »
Миро , не си сбъркал. Аз бих избрал фронтозите също.
Да видим какво мисли Боби, тези петрохромиси са му слабост.

Да, така говоря, защото съм леко изнервен.Всичко в аквариума расте, като невидяло, а те толкова бавно дърпат..просто не е истина....вярно ми трябва много търпение, нещо много чуждо ми до сега..
Иначе съм страшно запленен от фронтозиите си.
What you see I can't see and maybe you'll think before you speak!

Неактивен BOJO

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 1 760
 • Нас. място: София
  • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
Отг: Как да поддържаме Petrochromis-ите си в добро здраве?
« Отговор #6 : четвъртък, 16 февруари 2012 г., 00:39 ч. »
Да, бавничко растат. Не смея да предложа: почвай домашните бърканици на Боби и НикиК. Ама как цапат не е истина.

Неактивен Миро

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 708
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Tanganyika man....
Отг: Как да поддържаме Petrochromis-ите си в добро здраве?
« Отговор #7 : четвъртък, 16 февруари 2012 г., 00:46 ч. »
Да, бавничко растат. Не смея да предложа: почвай домашните бърканици на Боби и НикиК. Ама как цапат не е истина.

 :D.Мисля, че на този етап им предлагам повече от добра храна.Ще поизчакам малко с бъркочите..  :drinks:
What you see I can't see and maybe you'll think before you speak!

Неактивен Boby_

 • Цихлидиот
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 3 635
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Как да поддържаме Petrochromis-ите си в добро здраве?
« Отговор #8 : четвъртък, 16 февруари 2012 г., 08:57 ч. »
Миро, браво за труда!

Марк малко драматизира нещата (особено в началото), но нищо от казаното не е лъжа. :)
Собственият ми опит с петрохромисите се заключава в отглеждането на два вида - sp. "Moshi" (чието по-правилно наименование е ephiphipium) и famula, като вторите съм ги и размножавал успешно.
Аз лично попаднах в капана на проблемите с адаптацията на (уж) дивите мошита, които поръчах от Германия. Изключително капризни, тези риби отказваха всякаква суха храна и единственото, с което успявах да ги храня, беше замразената смес от скариди, грах и спанак. По онова време филтрацията ми беше доста по-слаба от сега и резултатите никак не бяха добри. Предупреждението да си проверите потрфейла и да сте подготвени за разходи, разходи и РАЗХОДИ е много уместно.
Като характер и поведение петрохромисите са доста различни, но не чак толкова, колкото Марк твърди. Фамула и Моши почти не се различаваха - праволинейна злоба и агресивност. В началото имах 5 фамула (под санитарния минимум), накрая останах с два - мъжки и женска. Бой, бой, бой, докато не си разрешат проблемите чрез физическо ликвидиране на противника. Ето как изглеждаше мъжкият фамула, когато се перчеше:А тук с женската са заети да правят петрохромисчета:Ето и резултата от усилията им:A тук се виждат зъбките, с които тези риби остъргват алги от скалите и люспи от съперниците:
Мошитата, които пристигнаха от Германия, бяха в много лоша форма. Поръчах ги диволуловени, но имам подозрения, че това, което ми пратиха, бяха застаряващи "родители" от фермата и бяха подбрани само мъжки.
Това не ги правеше по-малко красиви обаче:


Перчене и бой - по цял ден:
Както сигурно вече сте разбрали, петрохромисите са "оборудвани" не с един ред зъби, а с цяло "поле" на двете си челюсти и за разлика от повечето други риби, горната им челюст също е подвижна и може да се повдига малко нагоре. Ето как изглеждат зъбките:
Естествено, минах и през грешката да отделя пребит екземпяр. Резултат - първият път прескочи трапа, макар да му трябваха 3 седмици да се възстанови. При връщането останалите го убиха в рамките на час.

По отношение на отглеждането им с други риби Марк отново има право. На практика не обръщат внимание на трофеусите. Ето как изглеждаха нещата при мен - гледах ги с голяма колония разкошни възрастни трофеуси Були пойнт, с циприхромиси и една наказана "жаба" - оцелатус:

Bobby_111 - 000141.mp4


Bobby_111 - 00015.mp4Пропусната е обаче една съществена пречка това да бъде успешна практика. Петрохромисите са изключително гладни. Количеството храна, която влиза в аквариума, трябва да е огромно. Това неминуемо се отразява върху трофеусите - затлъстяват и с почти 100% сигурност в един момент започват да страдат от блоут. Затова и моята препоръка е ако ще са петрохромиси, да са само те. Един или два вида, достатъчно бройки, голям обем, много храна, ОГРОМНА филтрация.

И сега докато пиша това, ми минават през главата разни мисли да удавя всички малавийски крокодили и да си взема по една колония петрохромиси - sp. Red и longola (или polyodon). Домъчняло ми е за интелигентните злобарчета. :)


"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Миро

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 708
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Tanganyika man....
Отг: Как да поддържаме Petrochromis-ите си в добро здраве?
« Отговор #9 : четвъртък, 16 февруари 2012 г., 09:50 ч. »
И сега докато пиша това, ми минават през главата разни мисли да удавя всички малавийски крокодили и да си взема по една колония петрохромиси - sp. Red и longola (или polyodon). Домъчняло ми е за интелигентните злобарчета. :)

:) Ей това вече е интересно :)
Боби, знаех от профила ти, че преди отглеждаше петроси, но не знаех, че толкова са те грабнали.
Мисля, че с подробното допълнение от теб вече определено доста улеснихме бъдещите собственици на Петрохромиси, които се надявам скоро време да имаме във форума.Нали, колкото повече толкова по интересно.
Пропуснах и да напиша няколко встъпителни думи за автора, но както всички се досещат определено не е случаен.Истината е, че и според мен на места доста преувеличава, но според мен има ясна причина да го прави.
Днес се надявам да успея да преведа още няколко от неговите много подробни статии свързани с Петросите, и с това да затворим цикъла на информацията :)
 :beer:
What you see I can't see and maybe you'll think before you speak!

Неактивен Миро

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 708
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Tanganyika man....
Отг: Как да поддържаме Petrochromis-ите си в добро здраве?
« Отговор #10 : четвъртък, 16 февруари 2012 г., 14:42 ч. »
Страхотен 1820 литров аквариум с Петроси :)
Просто нямам думи....
!
What you see I can't see and maybe you'll think before you speak!

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.