Автор Тема: Онлайн аквариумен калкулатор  (Прочетено 35984 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 908
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Онлайн аквариумен калкулатор
« : неделя, 10 май 2009 г., 18:45 ч. »
Полезен онлайн аквариумен калкулатор.Изчислява приблизителния обем на вода,грунд,тегло на аквариума,грунда,както и колко мощен нагревател ще ви е необходим.Работи със всякакви метрични единици.Настройте си в началото необходимите мерки и можете да започвате.
Превода на български е мой а програмата е на моя приятел Mike Boone.
http://boonedocks.net/fishtank/ftweb.php?lang=bg

Copyright © 1997-2009 boonedocks.net. All rights reserved
Copyright © 2008-2009 aquaportal.bg и rainbowfisbg.com. All rights reserved

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
Отг: Онлайн аквариумен калкулатор
« Отговор #1 : неделя, 10 май 2009 г., 18:57 ч. »
Супер е ;)

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #2 : неделя, 10 май 2009 г., 22:24 ч. »
Маломире, винаги си се грижел и помагал с каквото можеш на акваристите. Свалям ти шапка за това. И знаеш ли, с това си поведение популяризираш Рембоу акваристиката.  Живот и здраве като се върна в България единият от аквариумите ми (най-големия) ще е именно рембоу аквариум.  :bow:

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Нас. място: София
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #3 : неделя, 10 май 2009 г., 22:28 ч. »
Ей, защо да е само рейнбоу? Той си популяризира и помага на всички!
Калкулаторът става и за цихлидарници и за растителни аквариуми също. ;)

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #4 : неделя, 10 май 2009 г., 23:04 ч. »
И Цецо (Malomir) не помага само на дъгоцветните фенове. Рядко се срещат такива дългокоси и едрички господа, които да са в услуга на акваристите. :up: :highfive:
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #5 : понеделник, 11 май 2009 г., 07:50 ч. »
Стасе, Кратуне, апсолютно сте прави в твърденията си, но все пак всеки, който чуе името на Маломир- първата асоциация е Рембоу акваристиката.

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 760
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
« Отговор #6 : четвъртък, 02 юли 2009 г., 13:59 ч. »
Здравейте ,

Какво е PPM ?

в резултата от калкулатора :

Количество препоръчително за 1 PPM 147,09 mg

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #7 : четвъртък, 02 юли 2009 г., 14:04 ч. »
PPM = parts per million = части на милион.
1 ppm = 1x10-6 g/g = 1 µg/g

1 µg (микрограм)   = 10-6 g = една милионна част от грама
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #8 : четвъртък, 02 юли 2009 г., 14:49 ч. »
Бих искал да предложа да направим един калкулатор за стойността на сладководен аквариум.
Идеята е да вади всички необходими аксесоари и срещу тях да пишем цена. Накрая ще сумира.
Някои цени могат да си останат нула, ако съответния аксесоар няма да се взима. Например втори филтър или втори нагревател... Дали е възможно да стане?

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
« Отговор #9 : четвъртък, 02 юли 2009 г., 15:56 ч. »
PPM = parts per million = части на милион.
1 ppm = 1x10-6 g/g = 1 µg/g

1 µg (микрограм)   = 10-6 g = една милионна част от грама

Може ли да знам какво означава този показател.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #10 : четвъртък, 02 юли 2009 г., 15:57 ч. »
:) На кратко: 1 част на милион означава, че на 1 000 000 молекули вода се пада една молекула от веществото, което измерваш.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
« Отговор #11 : четвъртък, 02 юли 2009 г., 16:11 ч. »
 :up: Сега разбирам, калкулатора показва за обема вода на съответния аквариум, колко mg вещество са необходими за да го докара до съотношение  1 PPM.

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
  • Публикации: 57
  • Нас. място: Дряново
« Отговор #12 : неделя, 04 март 2012 г., 17:26 ч. »
Привет,
понеже ми остана малко свободно време на службата, рекох да си спретна нещо, което да изчислява разни параметри на аквариума, но понеже започна да се оформя добре, че чак да ми харесва, рекох да видя дали няма да е полезно и на други хора:

Направил съм страница, на която човек може да си сметне някои основни параметри на правоъгълен стъклен аквариум. Молбата ми е, да го тествате дали и как работи. Най важното дали смята вярно. Също така ако имате предложения за още неща, които може да се вкарат като сметки. Например как се изчислява необходимото осветление? Доколкото знам само ват на литър не е много правилно, особено ако се вземе предвид аквариуми с по-голяма височина. Разгледайте, пробвайте .. ако има грешки - правописни, смислови, технически и какви ли не, ще се радвам да ги споделите.

Някои забележки:
"Височина на празното пространство" означава разстоянието от нивото на водата до горния ръб на аквариума. Все пак никой не си пълни аквариума догоре на границата на преливането. Ако имате идея за по-добро наименование на този параметър, казвайте. Всъщност абсолютно всичко подлежи на обсъждане.

Ако се чудите как се изчислява даден параметър, можете да видите сорс-кода на JavaScript-а, а ако не сте навътре с програмирането, просто питайте.

Не се извинявам, че калкулатора не работи с вискомерните браузъри на Microsoft :)

Всяка прилика или разлика с дизайнерски елементи от любимия ми форум е напълно целенасочена, но при нужда може да бъде премахната.

Надявам се с ваша помощ да сътворим нещо полезно за много хора.

Сорс кода е наличен за сваляне - всъщност всеки може да си го свали - всичко е html, javascript и картинки.

За малко да забравя - адрес, на който може да се пробва калкулатора: http://insecteater.newchancedryanovo.eu/tools/aqualculator/

Ако някой иска всичкият сорс код накуп, да казва.

============================================
Кое как се изчислява:

Ако напишете в google "Изчисляване на дебелината на стъклата за аквариум" от първия резултат ще попаднете на страница, където е описана методолгията за якостно оразмеряване на стъклата. Деформацията на стъклата обаче нещо не ми се струва реална.

Ако на някой не му излиза сметката за обема на водата, трябва да се имат предвид две неща: че водата не е до горе, което се задава с параметър и т. нар. "порьозност на грунда" -  с други думи там, където има сложен грунд, може да се добави и известно количество вода. Тази порьозност обаче не знам точно колко е и малко наизуст съм я сложил като за почва - 40%. Но подозирам, че е повече. Трябва да го пробвам опитно, като ми остане време. Стандартно грунд не се изчислява, понеже при зареждане на страницата, няма отметка.

Дебелината на силиконовия шев - на метър дължина да се предвиждат милиметър - два, за да се оемат евентуалните усуквания

Каква favicon да сложа (малката иконка, появяваща се преди адреса на сайта в адресното поле на браузъра)? Макар че това е бял кахър.

Ще помоля, ако някой знае формула за изчисляване на осветлението да обажда. Само на литър ли е или е замесена и височината на аквариума

Също ми се иска да има и позиция за необходимата мощност на филтъра - това как се изчислява?

Ако имате идеи за обяснителни бележки към всеки параметър (както например като се щракне върху текста "Широчина") също са добре дошли.

Някои параметри е възможно да бъдат въвеждани ръчно, вместо да се изчисляват автоматично. Познават се лесно - пред тях има отметки, които ако се махнат и съответният параметър се "отключва" за  ръчно редактиране.

И т. н. и т. н.

Ако пък смятате, че такова нещо би било безполезно и не си заслужава усилията, просто изтрийте темата :)

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 908
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #13 : неделя, 04 март 2012 г., 18:12 ч. »
Супер си е. Много си падам по такива калкулатори. Преди 2 години някъде преведох един. Я му хвърли едно око, може да изкопираш някоя идея:

http://boonedocks.net/fishtank/ftweb.php?lang=bg

Ще оставим да си го дооформиш ако имаш нещо друго предвид и ще го вкараме в сайта ако нямаш нищо против.

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
  • Публикации: 579
« Отговор #14 : неделя, 04 март 2012 г., 18:16 ч. »
  Първо на мен не ми се отваря калкулатора и това за светлината какво точно ще мериш ?    Ето ти един доста добър калкулатор за всичко    http://www.theaquatools.com/

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.