Автор Тема: Онлайн аквариумен калкулатор  (Прочетено 36197 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 912
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Онлайн аквариумен калкулатор
« : неделя, 10 май 2009 г., 18:45 ч. »
Полезен онлайн аквариумен калкулатор.Изчислява приблизителния обем на вода,грунд,тегло на аквариума,грунда,както и колко мощен нагревател ще ви е необходим.Работи със всякакви метрични единици.Настройте си в началото необходимите мерки и можете да започвате.
Превода на български е мой а програмата е на моя приятел Mike Boone.
http://boonedocks.net/fishtank/ftweb.php?lang=bg

Copyright © 1997-2009 boonedocks.net. All rights reserved
Copyright © 2008-2009 aquaportal.bg и rainbowfisbg.com. All rights reserved

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
Отг: Онлайн аквариумен калкулатор
« Отговор #1 : неделя, 10 май 2009 г., 18:57 ч. »
Супер е ;)

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #2 : неделя, 10 май 2009 г., 22:24 ч. »
Маломире, винаги си се грижел и помагал с каквото можеш на акваристите. Свалям ти шапка за това. И знаеш ли, с това си поведение популяризираш Рембоу акваристиката.  Живот и здраве като се върна в България единият от аквариумите ми (най-големия) ще е именно рембоу аквариум.  :bow:

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Нас. място: София
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #3 : неделя, 10 май 2009 г., 22:28 ч. »
Ей, защо да е само рейнбоу? Той си популяризира и помага на всички!
Калкулаторът става и за цихлидарници и за растителни аквариуми също. ;)

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #4 : неделя, 10 май 2009 г., 23:04 ч. »
И Цецо (Malomir) не помага само на дъгоцветните фенове. Рядко се срещат такива дългокоси и едрички господа, които да са в услуга на акваристите. :up: :highfive:
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #5 : понеделник, 11 май 2009 г., 07:50 ч. »
Стасе, Кратуне, апсолютно сте прави в твърденията си, но все пак всеки, който чуе името на Маломир- първата асоциация е Рембоу акваристиката.

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 760
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
« Отговор #6 : четвъртък, 02 юли 2009 г., 13:59 ч. »
Здравейте ,

Какво е PPM ?

в резултата от калкулатора :

Количество препоръчително за 1 PPM 147,09 mg

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #7 : четвъртък, 02 юли 2009 г., 14:04 ч. »
PPM = parts per million = части на милион.
1 ppm = 1x10-6 g/g = 1 µg/g

1 µg (микрограм)   = 10-6 g = една милионна част от грама
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #8 : четвъртък, 02 юли 2009 г., 14:49 ч. »
Бих искал да предложа да направим един калкулатор за стойността на сладководен аквариум.
Идеята е да вади всички необходими аксесоари и срещу тях да пишем цена. Накрая ще сумира.
Някои цени могат да си останат нула, ако съответния аксесоар няма да се взима. Например втори филтър или втори нагревател... Дали е възможно да стане?

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
« Отговор #9 : четвъртък, 02 юли 2009 г., 15:56 ч. »
PPM = parts per million = части на милион.
1 ppm = 1x10-6 g/g = 1 µg/g

1 µg (микрограм)   = 10-6 g = една милионна част от грама

Може ли да знам какво означава този показател.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #10 : четвъртък, 02 юли 2009 г., 15:57 ч. »
:) На кратко: 1 част на милион означава, че на 1 000 000 молекули вода се пада една молекула от веществото, което измерваш.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
« Отговор #11 : четвъртък, 02 юли 2009 г., 16:11 ч. »
 :up: Сега разбирам, калкулатора показва за обема вода на съответния аквариум, колко mg вещество са необходими за да го докара до съотношение  1 PPM.

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
  • Публикации: 57
  • Нас. място: Дряново
« Отговор #12 : неделя, 04 март 2012 г., 17:26 ч. »
Привет,
понеже ми остана малко свободно време на службата, рекох да си спретна нещо, което да изчислява разни параметри на аквариума, но понеже започна да се оформя добре, че чак да ми харесва, рекох да видя дали няма да е полезно и на други хора:

Направил съм страница, на която човек може да си сметне някои основни параметри на правоъгълен стъклен аквариум. Молбата ми е, да го тествате дали и как работи. Най важното дали смята вярно. Също така ако имате предложения за още неща, които може да се вкарат като сметки. Например как се изчислява необходимото осветление? Доколкото знам само ват на литър не е много правилно, особено ако се вземе предвид аквариуми с по-голяма височина. Разгледайте, пробвайте .. ако има грешки - правописни, смислови, технически и какви ли не, ще се радвам да ги споделите.

Някои забележки:
"Височина на празното пространство" означава разстоянието от нивото на водата до горния ръб на аквариума. Все пак никой не си пълни аквариума догоре на границата на преливането. Ако имате идея за по-добро наименование на този параметър, казвайте. Всъщност абсолютно всичко подлежи на обсъждане.

Ако се чудите как се изчислява даден параметър, можете да видите сорс-кода на JavaScript-а, а ако не сте навътре с програмирането, просто питайте.

Не се извинявам, че калкулатора не работи с вискомерните браузъри на Microsoft :)

Всяка прилика или разлика с дизайнерски елементи от любимия ми форум е напълно целенасочена, но при нужда може да бъде премахната.

Надявам се с ваша помощ да сътворим нещо полезно за много хора.

Сорс кода е наличен за сваляне - всъщност всеки може да си го свали - всичко е html, javascript и картинки.

За малко да забравя - адрес, на който може да се пробва калкулатора: http://insecteater.newchancedryanovo.eu/tools/aqualculator/

Ако някой иска всичкият сорс код накуп, да казва.

============================================
Кое как се изчислява:

Ако напишете в google "Изчисляване на дебелината на стъклата за аквариум" от първия резултат ще попаднете на страница, където е описана методолгията за якостно оразмеряване на стъклата. Деформацията на стъклата обаче нещо не ми се струва реална.

Ако на някой не му излиза сметката за обема на водата, трябва да се имат предвид две неща: че водата не е до горе, което се задава с параметър и т. нар. "порьозност на грунда" -  с други думи там, където има сложен грунд, може да се добави и известно количество вода. Тази порьозност обаче не знам точно колко е и малко наизуст съм я сложил като за почва - 40%. Но подозирам, че е повече. Трябва да го пробвам опитно, като ми остане време. Стандартно грунд не се изчислява, понеже при зареждане на страницата, няма отметка.

Дебелината на силиконовия шев - на метър дължина да се предвиждат милиметър - два, за да се оемат евентуалните усуквания

Каква favicon да сложа (малката иконка, появяваща се преди адреса на сайта в адресното поле на браузъра)? Макар че това е бял кахър.

Ще помоля, ако някой знае формула за изчисляване на осветлението да обажда. Само на литър ли е или е замесена и височината на аквариума

Също ми се иска да има и позиция за необходимата мощност на филтъра - това как се изчислява?

Ако имате идеи за обяснителни бележки към всеки параметър (както например като се щракне върху текста "Широчина") също са добре дошли.

Някои параметри е възможно да бъдат въвеждани ръчно, вместо да се изчисляват автоматично. Познават се лесно - пред тях има отметки, които ако се махнат и съответният параметър се "отключва" за  ръчно редактиране.

И т. н. и т. н.

Ако пък смятате, че такова нещо би било безполезно и не си заслужава усилията, просто изтрийте темата :)

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #13 : неделя, 04 март 2012 г., 18:12 ч. »
Супер си е. Много си падам по такива калкулатори. Преди 2 години някъде преведох един. Я му хвърли едно око, може да изкопираш някоя идея:

http://boonedocks.net/fishtank/ftweb.php?lang=bg

Ще оставим да си го дооформиш ако имаш нещо друго предвид и ще го вкараме в сайта ако нямаш нищо против.

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
  • Публикации: 579
« Отговор #14 : неделя, 04 март 2012 г., 18:16 ч. »
  Първо на мен не ми се отваря калкулатора и това за светлината какво точно ще мериш ?    Ето ти един доста добър калкулатор за всичко    http://www.theaquatools.com/

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #15 : неделя, 04 март 2012 г., 18:33 ч. »
Всъщност да си призная, този калкулатор го гледам още преди да напиша поста си в темата. Все пак с него започва  :) :)

На въпроса:
- там има различни мерни единици - не мисля да го въвеждам, понеже би било прекалено много работа, а и като че ли го правя само за Българи.
- форма на аквариума - формулите за геометрията са доста различни и също ще има известно количество работа. Не е невъзможно. Питам се обаче дали си заслужава. През живота си например не съм виждал шестоъгълен аквариум, а "кръгъл" е загадка за мен какво означава. Предполагам, че се има предвид сферичен. Проблема при тези форми е, че не знам как се оразмеряват якостно стъклата. Вариант е да пропусна якостното оразмеряване и да останат да се изчисляват само останалите параметри ... бих се радвал на мнения.
- Различни материали - т. нар. акрил. Би било хубаво наистина, да може да се сменя материала. Не знам какво представлява акрила, но ако някой може да ми даде физичните му параметри, ще го добавя като опция. Като отида на работа и аз ще се поинтересувам за този материал.
- Вид на грунда. Ще добавя и това като опция, но по-нататък. Причината е, че не разполагам с различни видове грунд. Ако някой може да ми каже плътността на различни фракции грунд и тяхната порьозност, бих ги добавил при първа възможност. С натрошени корали обаче не виждам как мога да се сдобия.
- Вид вода - всъщност не знам по какъв начин вида вода влияе на различните параметри. Всякаква информация би била добре дошла. С различна плътност ли е (ако да, може ли да се пренебрегне или не), с различна светлопропускливост ли е? Което би влияело на осветлението, което пък още не знам как се изчислява.
- Температура в помещението. За мен това е леко безсмислено. При всички положения нагревателя би трябвало да устиска забравен аквариум в зимно време на отворен прозорец, спряно парно и тем-подобни не толкова рядко срещани обстоятелства. Остава до болка открит въпроса обаче, как се изчислява мощността на нагревателя. Колкото обема на водата ли е?
- *** Количество препоръчително за 1 PPM - това ще бъде добавено (нищо че не знам за какво се ползва - предполагам за химиите, с които вие, професионалистите си блъскате аквариума  :P ).

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #16 : неделя, 04 март 2012 г., 18:46 ч. »
Аз само ти давам пример, не искам да ти давам наклон някакъв. Има още една програмка, която дава след подаването на параметрите триизмерна снимка как би изглеждал аквариума. Ако можеш да го вкараш и това ще е супер. Ето от тук я дръпни ако искаш:

http://rainbowfishbg.com/articles.php?id=88

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #17 : неделя, 04 март 2012 г., 18:51 ч. »
  Първо на мен не ми се отваря калкулатора и това за светлината какво точно ще мериш ?    Ето ти един доста добър калкулатор за всичко    http://www.theaquatools.com/

ъмм то пък и на мен не ми се отваря tools-овете нещо :) като си махнат грешките в php-то, ще го разгледам. Добрах се само до калкулатора, който изчислява дебелината и размерите на аквариума, но там не мога да си задавам сам размерите на стъклата, а трябва да гадая чрез safety фактора, и не е разписано за различните начини на лепене (с вписано дъно или не).

Останалите неща в Tools-а там не ми ги отваря пък намен. Само че грешката е при тях в php-то. Като го оправят, ще ги разгледам.

Предполагам, че не ти се отваря, понеже използваш стар Internet Explorer. Темата за браузърите и интернет е дъвкана на едно друго място много пъти и ми е до болка втръснала, та накратко - ако държиш да си ползваш Internet Explorer версия 8 и надолу, избора е твой :)

Целта ми е да има нещо достатъчно подробно и удобно, за да върши работа на българи, незапознати с английския език и тепърва навлизащи в материята. (Затова съм предвидил да добавя обяснителни бележки към всеки параметър)

Надявам се ония да си оправят грешките по-скоро :(

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #18 : неделя, 04 март 2012 г., 18:56 ч. »
Аз само ти давам пример, не искам да ти давам наклон някакъв. Има още една програмка, която дава след подаването на параметрите триизмерна снимка как би изглеждал аквариума. Ако можеш да го вкараш и това ще е супер. Ето от тук я дръпни ако искаш:

http://rainbowfishbg.com/articles.php?id=88

Схванах идеята. Не ми идва на ума обаче как да се реализира това само с JavaScript. Ще трябва да вкарам и PHP. По принцип не е проблем, ще го направя да се показва, но някой ако иска да го ползва на собствен хостинг, ще му трябва поддръжка и на php. Макар че това не касае редовните потребители. Ще бъде добавено, но ще ми трябват няколко дена предполагам.

Забравих да отговоря на въпроса за светлината - идеята ми е, ако искам да си направя аквариум, да знам какво осветление да предвидя, в зависимост от това колко светлолюбиви растения ще гледам. Ще вкарам и трите възможности, като редове в табличката, като за всеки ред, ще има обяснителна кутийка, за какво се ползва това осветление. Абе да стане като за идиоти като мен  :crazy:

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #19 : неделя, 04 март 2012 г., 19:47 ч. »
За съжаление не мога да помогна със съвет относно реализацията защото материята ми е тъмна. С идеи обаче... Убеден съм, че можем да направим нещо добро, всички заедно.

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
« Отговор #20 : неделя, 04 март 2012 г., 19:51 ч. »
ъмм то пък и на мен не ми се отваря tools-овете нещо :) като си махнат грешките в php-то, ще го разгледам. Добрах се само до калкулатора, който изчислява дебелината и размерите на аквариума, но там не мога да си задавам сам размерите на стъклата, а трябва да гадая чрез safety фактора, и не е разписано за различните начини на лепене (с вписано дъно или не).

Останалите неща в Tools-а там не ми ги отваря пък намен. Само че грешката е при тях в php-то. Като го оправят, ще ги разгледам.

Предполагам, че не ти се отваря, понеже използваш стар Internet Explorer. Темата за браузърите и интернет е дъвкана на едно друго място много пъти и ми е до болка втръснала, та накратко - ако държиш да си ползваш Internet Explorer версия 8 и надолу, избора е твой :)

Целта ми е да има нещо достатъчно подробно и удобно, за да върши работа на българи, незапознати с английския език и тепърва навлизащи в материята. (Затова съм предвидил да добавя обяснителни бележки към всеки параметър)

Надявам се ония да си оправят грешките по-скоро :(

Въобще не ползвам експлорър , ползвам мозила като повечето хора  :)  Аз ти го дадох за да взаимстваш нещо , ако можеш да направиш по-добър .  Явно всеки ще си ползва каквото има .

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #21 : неделя, 04 март 2012 г., 20:54 ч. »
Дайте вместо да спорим кой с какво е, да бъдем малко по-конструктивни и да направим нещо полезно, викам аз. Много бързо се отказваме.

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #22 : неделя, 04 март 2012 г., 22:25 ч. »
   Въобще не ползвам експлорър , ползвам мозила като повечето хора  :)  Аз ти го дадох за да взаимстваш нещо , ако можеш да направиш по-добър .  Явно всеки ще си ползва каквото има .

За което съм ти много благодарен - ще крада от там - няма спор  :D :D
Ако не ползваш експлорер ... тогава имам проблем. Ще те помоля да ми кажеш с коя версия на firefox си и какво имаш предвид под "не ми го отваря".

Всъщност за да не цапаме темата, ако някой има технически данни, които няма смисъл да се обсъждат от повече хора, да ми ги праща директно на лични. Както прецените.

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
« Отговор #23 : неделя, 04 март 2012 г., 22:31 ч. »
  С 10-та версия съм , автоматично ми се актуализират джаджите .  Не ми го отваря отникъде , мъчи се 10сек и край .

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #24 : понеделник, 05 март 2012 г., 13:17 ч. »
Обновено

http://insecteater.newchancedryanovo.eu/tools/aqualculator/
а2
 - Добавена картинка за пропорционален изглед на аквариума (вече е необходима php поддръжка на хостинг-а)
 - Добавен параметър "Необходимо количество за  1 ppm"
 - Добавена обяснителна кутийка за параметъра "Необходимо количество за  1 ppm"
 - Добавена обяснителна кутийка за параметъра "Порьозност на грунда"
 - Добавена обяснителна кутийка за параметъра "Коефициент на сигурност"
 - Оправена дребна грешка, водеща до лошо функциониране в някои браузъри

Някой може ли да измисли формула за изчисление на необходимото (луменисцентно засега) осветление, в зависимост от литрите и височината на аквариума? Ако имате идея и за светодиодно, още по-добре. А и за нагревателя също - например в зависимост от разликата между температурата на аквариума и околната температура?

На адрес http://www.theaquatools.com/electric-equipment-calculator доста надолу има една графика, за която пише, че била базирана на аквариумит на Такаши Амано. Но ми се струва, че неговият случай е по-встрани от нашата ширпотреба.

Мога и аз да си ги изсмуча от пръстите  :grin:, но все пак идеята е да е нещо достоверно и проверено от хора с опит.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #25 : понеделник, 05 март 2012 г., 14:52 ч. »
Ехаааа, става много добре според мен. Това за зависимоста от разликата между температурата на аквариума и околната температура мисля, че го има в първия калкулатор, който ти дадох. За ЛамПите ми се струва малко по-трудно. Там ще трябва да има дали е гъсто залесен аквариума, светолюбиви растения, подаваш ли Со2 и така нататък. Ще дадем на Вили задачка-закачка. Или да се изчисляват лумени според литража... Тя ще каже. НА триизмерната картинка сякаш ме дразни червената рамка за краищата,  :) на нищо не пасват. Знам че е бял кахър ама да си кажа.
Ще стане хубав калкулатора.  :bow:

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #26 : понеделник, 05 март 2012 г., 15:41 ч. »
Ехаааа, става много добре според мен. Това за зависимоста от разликата между температурата на аквариума и околната температура мисля, че го има в първия калкулатор, който ти дадох. За ЛамПите ми се струва малко по-трудно. Там ще трябва да има дали е гъсто залесен аквариума, светолюбиви растения, подаваш ли Со2 и така нататък. Ще дадем на Вили задачка-закачка. Или да се изчисляват лумени според литража... Тя ще каже. На триизмерната картинка сякаш ме дразни червената рамка за краищата,  :) на нищо не пасват. Знам че е бял кахър ама да си кажа.
Ще стане хубав калкулатора.  :bow:

Ампутиран съм откъм чувство за естетика. Който пръв каже цвят за рамка, слагам такъв. Ще го сменя на черен засега.
--------
Относно температурата и мощността на нагревателя - там го видях отдавна, но нямам достъп до сорс кода и не знам как се изчислява. Каква е формулата? Като ми остане време, ще се пробвам да я налучкам от онзи калкулатор. Плановете ми са в таблицата с настройки да се задават два параметъра:
температура на околната среда - първоначално да е 5 градуса (за да няма изненади)
температура на водата - първоначално да е 26 градуса (което предполагам е добра отправна точка)
и в главната таблица да се появява изчислената мощност на нагревателя.
Или вместо две температури, да се настройва само температурна разлика? Кое е по-добре за крайния потребител - само един, но по-трудно "смилаем" параметър, или два, по-лесно разбираеми параметъра?
Според тази тема пък 1.5 вата на 2 литра вода би трябвало да е достатъчно
--------
за осветлението
От статиите които съм чел по този форум и препратки, по-точно тази статия положението за осветлението е следното:
- 0.25 вата на литър - слабо осветен
- 0.5 -1.0 вата на литър - средно, обикновения случай
- > 1.0 вата на литър - скоростен

Единият вариант е да разпиша и трите варианта като отделни позиции в главната таблица. Този вариант не ми допада много, понеже се получава излишно много информация. Другият вариант е да задам ватовете на литър да се задават като параметър в настройките с някаква стандартна стойност - да речем 0,4, а изчислените ватове да се появяват в главната таблица. Разбира се говорим (засега) само за луминесцентно осветление.

------------
Според тази тема дебитът на филтъра трябва да е около 5 пъти обема на аквариума
------------

Идеята е потребителя да настройва колкото се може по-малко неща. А ако въведе само и единствено външните размери на аквариума (една средностатистическа блондинка трябва да може да се справи поне с това) надолу да се разпишат разумни и подходящи параметри за един средностатистически не много претенциозен бъдещ аквариум. И от там нататък вече да може да си нагласи специфичните изисквания, според вече създаден такъв, ако е необходимо.

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
« Отговор #27 : понеделник, 05 март 2012 г., 17:07 ч. »
   Аз продължавам да не го виждам твоя калкулатор , но съм за това да може човек да си настрои възможно най-много индивидуални параметри , т.е. най-сложния вариант  :)   Знам , че не ти е много лесно , но нали трябва да стане по-добър от другите ?   

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #28 : вторник, 06 март 2012 г., 14:05 ч. »
   Аз продължавам да не го виждам твоя калкулатор , но съм за това да може човек да си настрои възможно най-много индивидуални параметри , т.е. най-сложния вариант  :)   Знам , че не ти е много лесно , но нали трябва да стане по-добър от другите ?

:( Не знам защо при теб се получава така. Създавам го на Firefox 10. Пробвал съм го досега на 4 различни компютъра с различни браузъри де що намеря. Валидиран е както трябва ... Ако искаш, ще ти пратя снимка поне да го видиш  :tongue2: ... Ще "видим" тая работа ....  :hmm:

http://insecteater.newchancedryanovo.eu/tools/aqualculator/
a3 (06.03.2012)
 - Добавен параметър "Дебит на филтъра"
 - Добавена секция "Електрооборудване"
 - Параметърът "Дебелина на силиконовия шев" може да се отключва за редактиране
 - Премахнат параметър "Земно ускорение" - вече е зададен твърдо в сорс кода на 9.81 (в близките 50 години няма да правим аквариуми на други планети)
 - Добавени обяснителни кутийки за 11 параметъра

Сега се боря с нагревателя и осветлението. Намерих в нета някакви сорс кодове на калкулатори за нагревателя, но там свят да му се завие на човек - гледат топлопроводимостта на основата, върху която седи аквариума, дали дъното е върху нея или е "висящо" - затворен ли е или не, изчисляват топлопроводността на стените, за колко време ще нагрее водата .. луда работа. Все пак търсим ориентировърен параметър, а не изчисляваме медицинска апаратура.
С осветлението и там ще е забавно...

Някой ако има по-простички и достатъчно точни формули, да почерпи с тях, моля  :burp:

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
« Отговор #29 : вторник, 06 март 2012 г., 14:23 ч. »
   Нека да напишат и други хора дали могат да го отворят .  То само 3-ма пишем в тая тема  :)

Неактивен Saintt

• Активен потребител
  • Публикации: 51
« Отговор #30 : вторник, 06 март 2012 г., 21:11 ч. »
На мене ми отваря всички линкове които са пуснати по темата!
НАЙ-ЛОШО Е КОГАТО БЯГАШ САМ  И СТИГНЕШ ВТОРИ !

Неактивен djer

• Активен потребител
  • Публикации: 340
« Отговор #31 : сряда, 07 март 2012 г., 08:44 ч. »
И при мен се отварят ;).

Неактивен чочко

• Активен потребител
  • Публикации: 21
« Отговор #32 : сряда, 07 март 2012 г., 09:32 ч. »
И при мен всичко си се отваря :ok: голямо БРАВО  :drinks: за труда !
Много полезен калкулатор с най-много показатели от тея които съм разглеждал :clapping:!

Неактивен Saintt

• Активен потребител
  • Публикации: 51
« Отговор #33 : сряда, 07 март 2012 г., 11:01 ч. »
На мене също ми харесват много , даже пресметнах моя  аквариум и ми излезе почти точно което е много добре.
Почти точно ,казвам спрямо грунда защото зависи от грунда не може да има точна тежест според мен , на мене лично ми прави разлика с 300 грама ,което мисля ,че е много добре .
НАЙ-ЛОШО Е КОГАТО БЯГАШ САМ  И СТИГНЕШ ВТОРИ !

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
« Отговор #34 : сряда, 07 март 2012 г., 12:27 ч. »
   Явно проблема е в мен ,  пробвах и с хром и пак не става  :surrendered:   добре , че няма какво да меря  :)

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #35 : петък, 28 декември 2012 г., 11:58 ч. »
Привет, надявам се годината ви да е била успешна и интересна.

Аз да продължа да си пея песничката:
Поредната нова версия на калкулатора за начинаещи, на адрес http://www.infosphere.org/tools/aqualculator/ с молба на който му остане време да тества дали смята правилно.

a4 (28.12.2012)
 - Оправена грешка във формулата за автоматично изчисляване на дъното (от грешното kLW към правилното kLH)
 - Добавена функция за "записване" на въведените параметри чрез директен линк
 - Добавена секция "Помощ"
 - Добавени параметрите:
   "Топлопроводимост на стъклото" (за момента не се използва в изчисленията)
   "Температурна разлика" (за момента не се използва в изчисленията)
   "Дъното е разположено върху" (за момента не се използва при изчисленията на нагревателя)
   "Наличие на капак"
   "Дължина на капака"
   "Широчина на капака"
   "Дебелина на капака"
   "Мощност на нагревателя" (равен на 1.2 х обема вода)
   "Мощност на осветителните тела"
   "Сила на светлината"
 - Вземане предвид на капака при изчисление на параметрите:
   "Тегло на аквариума"
   "Площ на използваните стъкла"
 - Вземане предвид на разположението на дъното при изчисление на параметрите:
   "Дебелина на дъното"
 - Добавени обяснителни кутийки за параметрите:
   "Температурна разлика"
   "Дъното е разположено върху"
   "Мощност на нагревателя"
   "Мощност на осветителните тела"
   "Наличие на капак"
   "Дължина на капака"
   "Широчина на капака"
   "Дебелина на капака"
   "Сила на светлината"

Осветлението и нагревателя се изчисляват по най-тъпия начин - с умножаване по коефициент според обема на аквариума. Много моля, ако някой има някъде разписана ясна и точна методология за изчисляване на нагревателя, да я даде насам да я вкарам. За осветлението също, ако някой може да предостави ориентировъчни стойности например за светодиодно и халогенно осветление при слабо, средно и силно осветление.
Цялото нещо е ориентирано единствено към правоъгълен аквариум. (Не знам дали си заслужава времето и усилията да се правят други геометрии, при положение че са много рядко ползвани)

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #36 : петък, 28 декември 2012 г., 18:20 ч. »
Чудесна работа, както винаги.

Неактивен Desmoria

• Активен потребител
  • Публикации: 226
  • Нас. място: София, Люлин
  • Акваристка по рождение.
« Отговор #37 : четвъртък, 17 януари 2013 г., 10:38 ч. »
Това има ли как да се сложи някъде покрай банерите на форума или най-отдолу. Изключително полезно, но си беше чист късмет да попадна в темата. Всъщност като се замисля, само едно бутонче ресет липсва. :)

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #38 : неделя, 20 януари 2013 г., 11:55 ч. »
...  Всъщност като се замисля, само едно бутонче ресет липсва. :)

Благодаря за напомнянето...

Aqualculator a5 (20.01.2013)
- Добавен бутон "Отначало" за нулиране на въведените параметри
- Възможност за работа и с браузър Internet Explorer версии 6 и 7 (колкото да изчислява поне : )
- Добавен линк за директно изтегляне кода на калкулатора в секция "Помощ"

Ако администратора на форума реши, може да изтрие предишните мои публикации в тази тема, за да я остави подредена и чиста. Все пак това не е тема точно за този конкретен калкулатор, както съм я обсебил напоследък  :)

Неактивен Nako

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
« Отговор #39 : неделя, 23 април 2023 г., 08:39 ч. »
Аквариумният калкулатор на адрес www.infosphere.org/tools/aqualculator/index.html вече не работи. Вършеше ми хубава работа и се чуде дали не се е преместил някъде другаде?

Някой случайно да има source code на проекта? Виждам че на страницата е имало линк към кода, файл с име "aqualculator_a5.zip", но този линк не е взет от archive.org https://web.archive.org/web/20200219222634/www.infosphere.org/tools/aqualculator/index.html

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #40 : неделя, 23 април 2023 г., 11:59 ч. »
Извинявам се. Бях забравил, че на тази страница се хоства и калкулатора. Спрях я, понеже от няколко години страницата не се ползваше.  Утре ще имам възможност да проверя за архивите и ще направя калкулатора  достъпен.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #41 : неделя, 23 април 2023 г., 22:05 ч. »
Супер.

Неактивен InsectEater

• Активен потребител
« Отговор #42 : понеделник, 24 април 2023 г., 19:39 ч. »
Привет отново. Линк към сорс кода на каклкулатора:
https://drive.google.com/file/d/1xcDvESus8hDmWm-g3Gy3v8pp01eHujLZ/view?usp=sharing

След разархивиране, файлът index.html може да се отвори директно от локален компютър. В този случай няма да се отваря картинката с пропорционалните размери, което не е болка за умиране.
Ако се сложи на публичен сървър с поддръжка на php, ще си работи нормално.

Малко ми е странно, че 10 години по-късно на някой му трябва това и че система за известяване при отговори си върши работата  :)

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #43 : вторник, 02 май 2023 г., 23:24 ч. »
Този форум за това го подържаме все още. В него има страхотна информация, над която сме се трудили доста години. Може да няма движение, но има доста посещения заради информацията в него. Понякога поостаряла, но все още има какво да даде на акваристиката. Да сме живи и здрави.

Неактивен Nako

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
« Отговор #44 : петък, 28 юли 2023 г., 08:53 ч. »
Привет отново. Линк към сорс кода на каклкулатора:
https://drive.google.com/file/d/1xcDvESus8hDmWm-g3Gy3v8pp01eHujLZ/view?usp=sharing

След разархивиране, файлът index.html може да се отвори директно от локален компютър. В този случай няма да се отваря картинката с пропорционалните размери, което не е болка за умиране.
Ако се сложи на публичен сървър с поддръжка на php, ще си работи нормално.

Малко ми е странно, че 10 години по-късно на някой му трябва това и че система за известяване при отговори си върши работата  :)

Благодаря!
Благодаря много. Калкулатора работи идеално и offline.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.