Автор Тема: Една ферма за танганийски цихлиди в Словакия  (Прочетено 5527 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Една ферма за танганийски цихлиди в Словакия
« : неделя, 07 април 2013 г., 14:22 ч. »
Здравейте!
Снощи благополучно се завърнах от Словакия, където бях с две цели. По-маловажната от двете беше двудневна екскурзия в Будапеща. Това е един изключително красив и доста близък географски град - препоръчвам го горещо на всеки, който още не го е виждал. Няма да ви занимавам обаче със снимки на замъка Войдахуняд, базиликата св. Ищван, замъка Буда и т. н. - чукнете в гугъл и ще намерите доста по-хубави от моите. :)  А най-добре идете да ги видите.
Целата на темата е да споделя снимки от един доста по-интересен за мен лично обект - ферма за танганийски цихлиди в градчето Лученец в централната част на южна Словакия.

Всичко е направено с много мисъл и планиране, преди дори да е влязъл първият аквариум. Фермата е в самостоятелна сграда, подовото покритие е водоустойчиво, не се хлъзга, наклонено е и (естествено) има канали за оттичане на водата. Под окачения таван вървят пневматични тръби за подаване на сгъстен въздух към аквариумите. Това е и основният метод за филтрация и аериране в малките аквариуми за подрастващи рибки. По-големите си имат вътрешни съмпове, където филтрацията се осъществява 100% от едър дунапрен.
Освен тръбите за въздух, аквариумите са снабдени и с тръби за вода. Водата, която постъпва по тези тръби, идва от няколко големи непрозрачни пластмасови резервоара, в които престоява няколко дни, като през това време обилно се аерира.

Всичко е светло, чисто и добре поддържано.

За съжаление лампи има само на тавана - нормални, бели луминисцентни тръби. Аквариумите не са добре осветени, а силното централно осветление дава мног отблясъци, затова и не успях да направя кой знае какви снимки. Мисля обаче, че ще ви харесат - достатъчно добре се вижда какво представлява обектът:

За безкрайния обратен път през Румъния по тесни и на доста места лоши пътища, висенето и корупцията от българска и румънска страна на ферибота в Калафат не ми се разказва. Това ми пътуване през Румъния само затвърди страшно негативните ми впечатления от предишните ми ходения в тази страна. Е, и ние не сме много по-добре като хора и инфраструктура, но там е по-зле според мен.
За следващото ходене за риби май ще чакам да Сърбия да влезе в ЕС - по отношение на магистрали, пътища и скорост на пътуването изобщо няма база за сравнение. Може би Дунав мост 2 малко ще промени нещата при Видин-Калафат, но дори това няма да е решаващо при липсата и на километър магистрала - 50-тината км. между Арад и Тимишоара не се броят, защото на път от Унгария за да се мине оттам, трябва да се направи обиколка от почти 60 км, което напълно обезсмисля това упражнение.
Това е по отношение на пътища, корупция и инфраструктура. Иначе не искам да кажа нищо лошо за румънците - имам приятели, които са много свестни хора. Природата също си струва - пътуването през подножието на Карпатите, а после покрай Дунав между Оршова и Турну Северин предлага изключително живописни и красиви гледки.

* DSC_6783.JPG (119 kB. 1024x678 - видян 344 пъти.)

* DSC_6799.JPG (72.56 kB. 1024x682 - видян 408 пъти.)

* DSC_6806.JPG (117.66 kB. 1024x678 - видян 353 пъти.)

В крайна сметка когато умората и нервите от вчерашните 14 часа пътуване, което сякаш нямаше край, поотминаха, съм много доволен от видяното, преживяното и... донесеното. :)
Очаквайте в профила ми по-хубави снимки на някои от рибите. :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
Отг: Една ферма за танганийски цихлиди в Словакия
« Отговор #1 : неделя, 07 април 2013 г., 23:20 ч. »
Боби, на тази снимка сервизното помещение с филтъра ли се виждат ?

http://www.aquaportal.bg/forum/index.php?action=mgallery;sa=media;id=1169

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #2 : понеделник, 08 април 2013 г., 06:10 ч. »
Боби, на тази снимка сервизното помещение с филтъра ли се виждат ?

http://www.aquaportal.bg/forum/index.php?action=mgallery;sa=media;id=1169

Това са резервоарите, в които престоява водата. Съмповете са във всеки аквариум, като се захранват от пневматичната система. Главният компресор вероятно е в друго помещение, защото не го видях.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен jardel

• Активен потребител
  • Публикации: 56
  • Нас. място: Великобритания1
« Отговор #3 : неделя, 18 януари 2015 г., 23:43 ч. »
Уникално „страхотно- Благодаря ти Боби :clapping:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор