Автор Тема: Климатик /чилър/ за аквариум  (Прочетено 6904 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Публикации: 874
  • Нас. място: Пазарджик
  • Риболюбец15
Климатик /чилър/ за аквариум
« : вторник, 11 април 2017 г., 11:55 ч. »
Нямам практика, все още, с тази техника и искам някой с опит да даде съвет!!
Поради топлото време не смогвам да охлаждам аквата и реших да инвестирам в един климатик/чилър. Аквариума ми е 450л. и съм се спрял на Климатик Hailea HS-66A Chiller. Някой да го е ползвал и да има мнение по въпроса? Събрах нужните пари и сега се появи друг въпрос - Дали няма някой по-качествен, по-добър климатик? Дали този е подходящ за моя аквариум, защото го дават за 300л. акви, а моя е с 150л. повече от това? Дайте съвет, коментар или нещо друго, защото колкото и да чета в интернет, е друго до ми го каже човек с опит!  :drinks:
Ето линк:
https://aquarium.bg/druga-texnika/chil-ri/klimatik-hailea-hs-66a-chiller-bg.html
Ето и снимка от нета:

Неактивен a_andreew

• Активен потребител
  • Публикации: 113
Отг: Климатик /чилър/ за аквариум
« Отговор #1 : вторник, 11 април 2017 г., 13:03 ч. »
Здравей колега, винаги е добре да се презастраховаш със мощността и според мен ти трябва по голям. До сега как си се справял със температурата, защото другия вариант е да си вземеш климатик за стаята и на тебе ще ти е добре и на рибите. Щото аз лично не бих дал толкова пари за това, не че за други неща за хобито не съм дал де.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #2 : вторник, 11 април 2017 г., 14:11 ч. »
Здравей, проблема е че по-можен - по-скъп и нямам много място в шкафа за по-голям климатик. До сега съм имал много големи проблеми с температурите и жертви съм давал, попринцип съм се борил с замразена вода в бутилка, но нестава. За варианта с климатик за стаята, НЕ. Твърдо съм против климатиците за стая, вредят на здравето много, с времето и болести докарват (за хората имам предвид). Въпроса ми е дали има по-качествени и хубави климатици от този който съм избрал? И дали този (с неговата мощност) ще ме издържа дълголетно, а няма да се развали за една година или да гръмне от пренатоварване? Какви са последствията от по-малко мощен чилър?

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #3 : вторник, 11 април 2017 г., 14:29 ч. »
Това е следващия размер климатик:
https://aquarium.bg/druga-texnika/chil-ri/klimatik-hailea-hs-90a-bg.html
Но е твърде солен за мен и няма да се побере в шкафа.

Неактивен a_andreew

• Активен потребител
« Отговор #4 : вторник, 11 април 2017 г., 15:47 ч. »
Хи, според мен изпълнението на климатика трябва да е със компресор, а не със Пелтие. Ако е изпълнен така би трябвало да издържи колкото обикновен хладилник то и мощността му би трябвало да е съпоставима. Гледах сайта, който си предоставил на една цена има 2 модела , като единия е по мощен. Сега размерите са важни, но ти трябва да му осигуриш и охлаждане и според мен не е вътрешен монтаж в шкаф. Ако имаш възможност иди и ги виж на място. 

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #5 : вторник, 11 април 2017 г., 16:29 ч. »
А този климатик, на който съм се спрял, с компресор ли е или пелтие, никъде не пише. Знам, че има  два модела на една и съща цена, говорих със собственика на сайта и каза: Че и двата са еднакви по мощност и всичко, но този (който аз съм избрал) е по-качествен и по-новата версия на HAILEA. Другия бил стар и по-шумен, което също е важно за мен, защото аквата е в спалня. Проблема с охлаждането смятам да го реша така:
-режа една голяма дупка в шкафа (на гърба) 40х40см. и я затварям с мрежичка за проветряване (гърба на шкафа е от PVC)
-режа две дупки 14х14см. и слагам два компютърни вентилатора на гърба на шкафа, единия вентилатор вкарва въздух, другия изкарва.

Мислиш ли, че това е достатъчно и дали ще проработи? В стаята през лятото става МНОГО горещо, но това е един вид аерация в шкафа.
Няма как да монтирам климатикът извън шкафа, защото аквата е заграден от две страни със стени и една с бюро, само отпред е свободен.
След една седмица отивам да взема този модел чилър и да го пробвам, ако ми хареса го плащам, така сме се разбрали със собственика.
Климатикът ще го сложа настрани в шкафа, имам предвид, че няма да гледа напред, а лицето му ще е настрани. Така става, че отпред и отзад  ще има по 4-5 см. от стените на шкафа, а отляво и отдясно по 20+см. , а над него има около 35 см. - Това достатъчно ли е, че да не прегрее?
Оххх вече се пообърках. Разбираш ли какво се опитвам да обясна?
 :drinks:

Неактивен a_andreew

• Активен потребител
« Отговор #6 : вторник, 11 април 2017 г., 16:55 ч. »
Хи, при тебе е по сложно изпълнението. Не знам какво да те посъветвам, топлината трябва да се отдаде някъде и това ще е в помещението. Нека и други хора да споделят своето виждане, може да бъркам в разсъжденията.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #7 : вторник, 11 април 2017 г., 16:57 ч. »
Еми нека се отдаде топлината в помещението, какъв е проблема? Но да, нека и други споделят опит и знания.

Неактивен discusfen

• Активен потребител
  • Публикации: 270
  • За контакти: 0893583724
« Отговор #8 : вторник, 11 април 2017 г., 17:03 ч. »
Що не си земеш направо един акариум арована направо

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #9 : вторник, 11 април 2017 г., 17:16 ч. »
Еми то моя модел аквариум е RS - arowana tank. Но кажи нещо ново, този коментар е безполезен.

Неактивен a_andreew

• Активен потребител
« Отговор #10 : вторник, 11 април 2017 г., 22:31 ч. »
Хи, да питам колко градуса искаш да поддържаш в аквариума и до колко стига в помещението. Питам от любопитство, че при мен си е по презумпция хладно и аз го имам обратния вариант зимата.  Сигурно си опитвал със вентилатори, да свалиш температурата, но сега се чудя да ли има вариант чилъра да е в друго помещение. Има и нещо друго, че много хора заради цената на чилърите се ориентират към друг вид риби и не са много които ги ползват за да има мнения. Опитах се да търся в нета отзиви за охлаждане и видях повече препратки към други чужди сайтове,  които не можах да прегледам.

Неактивен dimitarkrastev

• Активен потребител
  • Риболюбец15
« Отговор #11 : вторник, 11 април 2017 г., 22:46 ч. »
Бих искал да поддържам постояна температура 26-27 градуса. Попронцип, през най-топлото време водата става 31-32 градуса, но стаята незнам, не съм засичал. Ами то при теб е лесно - нагревател, много по-евтин от чилър!! С вентилатори немога, поради една голяма пречка. Семейството ми е алергично към цветя, влага, прах. Вентилаторите довеждат до 3-4 пъти по-голяма изпаряемост. Няма вариант да е в друга стая, защото терасата е много далече, а другите стаи, просто няма как. Ако намекваш да премина към по-топлолюбиви риби, никога няма да зарежа любимците си. Все едно някой ще си изхвърли кучето, защото иска друг цвят куче. Аз прегледах и другите чужди сайтове, но пак няма нищо съществено.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.