Автор Тема: Има ли тераристи?  (Прочетено 237 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 524
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
Има ли тераристи?
« : понеделник, 10 март 2025 г., 01:48 ч. »
Здравейте

От известно време подготвям малък терариум за брадата агама, мога да кажа, че вече съм добре информиран за почти всичко но остават няколко въпроса на които не намирам точен отговор. Моля ако има някой в сайта, който отглежда да помага. Ето и няколко въпроса

Какво количество храна се дава на хранене, ще я храня с готова храна (каша ли е паста ли е) и много рядко с жива, червеи?
Разбирам, че трябва да има три различни места с различни температури, но до колко са задължителни точните градуси?
Как да догоня влажността на въздуха?
Знам, че трябва да се къпе, но дали съдът трябва да е в терариума постоянно.
На всякаде пише да не слагам пясък, за да не го погълне, но защо тогава го продават за тази зел?

За сега това не ми е ясно, ако някой помогне ще се радвам.
Благодаря

Позрдави.

Неактивен Franky

• Активен потребител
  • Публикации: 431
Отг: Има ли тераристи?
« Отговор #1 : четвъртък, 13 март 2025 г., 11:43 ч. »
Не знам колко голяма ще я вземеш , но според мен ако не е на сила няма да има вариан , в който да я накараш да яде нещо Не мърдащо ...
Гледах година и половина , моята беше мъжка с опашката стана почти 60см , много добър екземпляр излезе .

Отначало голям зор беше със захранването защото аз я взех ако не се лъжа на 2 или 3 седмици след излюпването  - щурците и скакалците и идваха големи.
На своя глава взех да купувам охладен бял червей за риболов (в последствие разбрах ,че ако са заразени били съм щял да уморя животинчето) но тях ги обожаваше . Започнахме от 3-4 броя до половин кутуйка след около месец. Всеки ден я хранех , като веднъж в седмицата гладуваше (както си гледам и рибите)

В момента в който видях ,че не мога да я изхранвам с червеите започнах да купувам Морио-червей малък- голямо гонене падаше и ги ядеше в еди нмомент и тях с килограми.Минахме на щурци и скакалци (голяма напаст ако някой се скрие някъде и не го изяде). След тях минахме  Супер Морио , с тях вече купувах от големите хлебарки и постепенно около края на първата година се опитвах да го обърна на зеленчукова диета - краставици , глухарчета, рукола , боровинки , чушки и всякакъв зарзават (готовите салати от кауфланд) .

За да го накарам да ги яде продължавах да слагам по  някой друг Морио в тях за да му привлича вниманието .

За мой Не късмет гадинката продължих все по-рядко да я храня с жив протеин и тъкмо започна все повече да обича зеленчуците и се спомина . Според мен причината беше някакви натровени хлебарки от зоогическия магазин от където вземах храната . Реално продължавах да му давам от време на време именнно хлебарките защото цена-големия-брой излизаха най-изгодно , при положение ,че главата му беше 5-6см широка и можеше да поглъча доста едра храна .

Задъжителни са ти лампите УВ-а и УВ Б
аз бях с пясък защото се чистеше по-лесно - фин  кварцов пясък.
Като бебе си използваше купичката за вода и за вана , после само главата не му се побираше вътре .

ОТ калция , който е хубаво да се слага с всяко хранене като цяло редовно запичат и при мен като не се изхождаше 1 седмица го пусках в легена с вода с температура 25гр , напиваше се едно хубаво и си правеше тоалета без проблеми (лесно и за почистване така )

Влажност не съм никога гонил - трябва да може да лежи под топлещата лампа и да е около 24-6 градуса под нея. Аз ползвах термометър от лидл за външна и вътершна темепратура и така знаех в точката под лампата колко и колко е в самия терариум .

Трябва да видя ,че нямам спомен пусках ли тема тук или не , но имам още снимки от направата на 3д фон от фибран и теракол , камъни , постчета , укрития и последния да затвори вратата ...

Хубаво е стъкларията е над метър (моя конкретно беше 120х40х45вис)като стана 60+см гигант (с опашката разбира се ) си личеше защо трябва по-голямо корито

Неактивен geshi

• Активен потребител
« Отговор #2 : петък, 14 март 2025 г., 19:45 ч. »
Много ти благодаря за подробната информация.
Значи най големия проблем се оказва храната, няма никакъв шанс да вкарам червеи или хлебарки или нещо дето плаши жените, като цяло.
Значи минаваме на план Б, Игуана.
То рано или късно щях да си взема. Тук просто размера на терариума е проблем, ноо ще го направя. Ако не е проблем ще ви държа в течение, може на някой да му е интересно.

Поздрави

Неактивен geshi

• Активен потребител
« Отговор #3 : сряда, 02 април 2025 г., 00:22 ч. »
Опаа ето я и гадинката.
Червена Игуана на около 5 месеца (според продавача), на размер 40+см с опашката.

Неактивен Franky

• Активен потребител
« Отговор #4 : сряда, 02 април 2025 г., 13:43 ч. »
Честито  :drinks: :drinks: :drinks:
Дружелюбна ли е ? Как се дъжи това драконче ?
В тератриум ли ще я гледаш или свободно в апартамента ще си щъка ?

Неактивен geshi

• Активен потребител
« Отговор #5 : сряда, 02 април 2025 г., 15:33 ч. »
Ами чак дружелюбна не, вадих я няколко пъти от терариума и не смее да мръдне, дори в в терариума не мърда ако съм в стаята. Не знам колко време и трябва за адаптация, но определено е страхлива.
В какъв смисъл в терариум или свободно? Виждам че си се разхождат по клиповете, но това не е ли за определено време. Нали трябва да и е топличко и да е на УВ лампа?

Неактивен Franky

• Активен потребител
« Отговор #6 : четвъртък, 03 април 2025 г., 07:05 ч. »
Преди години  бях ходил на гости да вземам мъхове от еидн колега от форума , той имаше огромна в апартамента и тя си беше пусната да си щъка каот куче . С тогавашните и размери нямаше терариум , трябваше все едно в детско реватче или някаква кошара да я гледа  :grin: :grin:. За тях нямам представа с какви лампи трябват и могат да се гледат като цяло не съм се интересувал .
Чел съм само ,че могат да се учат на хигиенни навици да си ходят винаги на едно място .

Неактивен geshi

• Активен потребител
« Отговор #7 : четвъртък, 03 април 2025 г., 15:33 ч. »
По принцип почне ли да се чувства спокойна с нас и да не бяга аз също бих я пуснал да си щъка из апартамента. Разбира се ще има място на което да се прибере и да се препича. Все още съм на ниво начинаещ, но не спирам да се интересувам, но в нета инфото е много основно и ако се водиш от тази информация е като да гледаш новородено бебе. За съжаление не познавам човек който има и би ми дал инфо от първа ръка, нито пък намирам форум в бг.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.