Автор Тема: Екологията и ние  (Прочетено 5799 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Екологията и ние
« : петък, 12 декември 2008 г., 23:26 ч. »
През октомври 2008 г. в района на Алеко в Природен парк Витоша с тежка строителна техника бяха унищожени каменни реки и тревна растителност на площ от 18 дка. Извършител е фирмата Витоша ски АД, която притежава лифтовете и ски съоръженията на Алеко, но не и пистите. Всичко това е извършено в нарушение на 4 закона – за защитените територии, за устройство на територията, за горите и за биоразнообразието и на Плана за управление на Природен парк Витоша, одобрен за срок от 10 години от Министерски съвет. Нарушено е също и европейското природозащитно законодателство – директивите за дивите птици и за местообитанията – тъй като Витоша е определена като Натура 2000 зона за птиците и за местообитанията.

Унищожени са символи на Витоша - "морените”. И всичко това в най-стария национален парк на Балканите пред очите на двумилионна София.

Това е част от петицията. Ето цялата - http://forthenature.org/petitions/7
Призовавам ви да я подпишете.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Gilgalath

• Активен потребител
  • Публикации: 220
  • Нас. място: Kingston, NY
Отг: Подписка в защита на Природен парк Витоша
« Отговор #1 : петък, 12 декември 2008 г., 23:46 ч. »
Винаги съм фен за такива неща. Лошото е че не става нищо :(

Неактивен WaTeR_bOy

• Активен потребител
  • Публикации: 29
  • Нас. място: Добрич
  • Поздрави на всички!!
« Отговор #2 : събота, 13 декември 2008 г., 00:33 ч. »
Така е в BG ,това е горчивата истина  :russrull:
Hi !

Неактивен Gilgalath

• Активен потребител
« Отговор #3 : събота, 13 декември 2008 г., 12:42 ч. »
Това не пречи да продължаваме обаче да упорстваме :)

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #4 : събота, 13 декември 2008 г., 12:50 ч. »
Не мисля, че с подписка някой някога нещо е постигнал.
Човек се подписва и си мисли, че съвестта му е чиста, а реално не е направил нищо. А слагането на подпис някъде си не е достатъчно. Не че е лошо, просто е твърде малко.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен WaTeR_bOy

• Активен потребител
  • Поздрави на всички!!
« Отговор #5 : събота, 13 декември 2008 г., 14:12 ч. »
Tакива проблеми винаги ще се решават с крайности, то с друго няма!  :hmm:
Hi !

Неактивен Gilgalath

• Активен потребител
« Отговор #6 : събота, 13 декември 2008 г., 14:24 ч. »
Аз лично виждам само едно решение и то не е да изляза и да скандирам. Проблема е че е малко незаконно, доста под моралните норми, здравия разум и цялоста на торса на някои богати чичковци. :) Богати всъщност е малко смешна дума те не са богати те са заможни което ги кара да бъдат още по арогантни и алчни.
Моля да не вземате поста ми съвсем на сериозно понякога просто съм много краен особенно когато става дума за природата ни защото не вярвам че не си я обичаме такава каквато си е.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #7 : неделя, 14 декември 2008 г., 17:03 ч. »
Не мисля, че с подписка някой някога нещо е постигнал.
Човек се подписва и си мисли, че съвестта му е чиста, а реално не е направил нищо. А слагането на подпис някъде си не е достатъчно. Не че е лошо, просто е твърде малко.

Съгласна, Боби. Аз обаче си мисля, че по-добре това, отколкото да си приказваме как нищо не се постига с подписки.
В началото на тази година се ангажирах да събирам подписи, не в интернет, а с лист и химикалка. Подписката беше в защита на Национален парк Рила и срещу незаконните строежи на лифтове и писти в района на Паничище. Неблагодарна работа е наистина. Трябва на всекиго да обясниш каква е подписката, срещу какво се протестира, какво се опитваме да спрем. Повечето хора... може би 90% се подписват НЕЗАБАВНО като разберат за какво става въпрос. Има и такива, които правят забележката "И каква полза от тези подписи?", но също се подписват. Аз тогава събрах над 300 подписа и само един ми отказа с думите: "Вили, не ми се занимава..." Аз и не настоях. Срещу безразличието не можеш да направиш нищо. Разходката на премиера и блокирането му в кабинковия лифт преди 3-4 месеца беше пряк резултат от нашата акция, макар че тази подписка замина директно за Брюксел. Не за друго, а защото при нас такава подписка би се "загубила". То са дреболия някакви си стотина хиляди подписа. Преди около месец обаче дойде европейска комисия, петима (ако не се лъжа) комисари посетиха Говедарци, Паничище и Националния парк. Не знам, може пак да няма полза. Но може и да има, във всеки случай имам малко основание да ми е чиста съвестта. Както и тези, чиито подписи са там. Има и други форми на протест - шествия, бдения, мълчаливи присъствия... мълчаливо пушене  ;) Аз не виждам разлика между едното и другото. Така или иначе се изразява позиция. А това може и да даде резултат, ако не тук, то може би в столицата на Европа.

След като ви наговорих толкова - ето ви още линкове:

http://forthenature.org/news/553

http://forthenature.org/petitions/8

Не е задължително да се подпишем навсякъде естествено. Но трябва да знаем какво се случва. И да мислим какви ще са последиците.

Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #8 : неделя, 14 декември 2008 г., 17:57 ч. »
Аз не съм безразличен. Напротив - тези неща ме вълнуват. Но подписките са вредни. Вредни са точно защото са метод за успокояване на съвестта. Хората, които се подписват НЕЗАБАВНО, 10 минути след това едва ли ще помнят за какво са се подписали. Подписки се правят с хора и без хора и никой не ги взема серизоно.
Искаш да имаш активна гражданска позиция? Намери си агресивен адвокат и осъди България в Страсбург примерно, ако смяташ, че правата ти са нарушени. Това е смислен акт. Подписката е безсмислен.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #9 : неделя, 14 декември 2008 г., 20:34 ч. »
И какво ще се случи, ако я осъдя? Ще започнат да се спазват законите ли?Аз предпочитам да си "успокоявам" съвестта по другия начин, вместо да търся начин да си пълня джобовете за сметка на държавата, която освен че ще плати друго няма да направи. Нали плащането ще дойде от общия казан, какво от това?! Виж, ако от Брюксел опънат по-здраво юздите може пък да се случи нещо. Аз така мисля.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен WaTeR_bOy

• Активен потребител
  • Поздрави на всички!!
« Отговор #10 : понеделник, 05 януари 2009 г., 10:16 ч. »

Гледайте го моля ви !
Hi !

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #11 : понеделник, 05 януари 2009 г., 11:54 ч. »
Много ми се иска да напиша втора история -славянобългарская по въпроса.Но няма смисъл.Държавниците-ние сме си ги избрали.По-скоро затова защото не гласуваме.Допуснахме да чуваме израза -"Ти какъв си бе?"постоянно.Да се чудиш как да отговориш.Ако не отговориш си никой.Ако си някой няма да отговориш.Аз затова съм извън България.Затова бях извън България 17 години от живота ми.Години които никой и нищо не може да ми осребри по никакъв начин.Сами сме си виновни.Възвеличахме олигофрени-мутри.Издадохме книги за тях.Което е по-лошо-купуваме ги.Новините започват с тях.Списват се във вестници.В България ако не с някаква позиция не си никой."Кой си ти бе?"ще го чувате много често.Категорично отказвам да живея в такава държава.Защо тук никой не ме попита какъв съм и какво правя?Пристигам като клиент и ме уважават за това.Работя си и на работното ми място никой не може да ме пипне с пръст защото в момента работя.А са ме пипнали и става голяма беля.Бензина е 55  цента.Вечеря в ресторант е 3-5 евро.Средната заплата е 2000 евро.Вчера си купих видео камера "Сони" за 20 евро.За какво говорим?

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #12 : понеделник, 05 януари 2009 г., 12:09 ч. »
Цецо, нали знаеш какво казват? Всеки народ си заслужава управниците. Това е толкова вярно, колкото изобщо е възможно да бъде в нашия случай.

Неактивен NO CARRIER

• Активен потребител
  • Публикации: 25
  • Нас. място: Пазарджик
  • Живеещ на 100м от лудницата
    • сайтът на Николай Цветков
« Отговор #13 : понеделник, 05 януари 2009 г., 13:21 ч. »
Не обичам да говоря за политика, но все си мисля, че не ние решаваме кой ще ни управлява.

Неактивен banshee

• Активен потребител
  • Публикации: 33
« Отговор #14 : понеделник, 05 януари 2009 г., 19:48 ч. »
offtopic

@Боби съгласен съм с теб, за "стойността" на подписката. Наистина е начин за бързо облекчаване на съвестта и абсолютно безмислен акт на гражданско отношение, но само тук в България. Не съм съгласен с теб отностно управниците, не ги избираме ние, че да ми се падат идиоти-просто такива се предлагат.

Единствената подписка, която имаше успех беше тази за акциза на домашните алкохоли. Но защо, простия и впиянчен българин не скочи така, когато му спряха ядрените блокове така и не разбрах?

@маломир и на теб ще кажа - не си избираме управниците. Плаща се за "пол-позишън" в листите и щом си платил толкова много с чужди пари после слугуваш. Да няма да гласувам, докато не видя нотариално заверена предизборна програма. Да наистина допуснахме всекидневната употреба на въпроса "Ти к'ъв си уе?" и на израза " Ти знаеш ли кой съм?" . Да избиваме комплекси и "узряваме " по-бавно, но предпочитам да бачкам с двете си ръце за България и да си купя камера за 2000 лв. , отколкото да избягам и да махам с пръст наставнически: " Стойте си там, сами сте си виновни! Не ми дреме, мен с прът не могат да ме пипнат тука!" . Не съм съгласен с тебе, за мен е бягство. С позиция си, но си зад "паравана" на незнайно колко граници и гори тилилейски.

@Violeta
Цитат
Има и други форми на протест - шествия, бдения, мълчаливи присъствия... мълчаливо пушене

... 70% от пушещите вече са цивилни. Шествията и пр. са супер новини за медиите. Единствения начин е съда в Страсбург. Първо един, после още един и така до реален резултат. Процеса ще е бавен, но ще е резултатен. За да има резултат ще трябва да се отърсим от всичките тези овчи страсти и нагласи. "Личност" е ключовата дума за да има промяна, но докато е популярна приказката:" Човек без пари е лайно, а лайно с пари е личност." нищо няма да стане.

/offtopic

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.