Други аквариумни обитатели > Хранене
Люпене на соленоводна артемия (стъпка по стъпка)
raiko:
Ако шишето в което се люпи артемията е обърнато обратно(с гърлото надолу) и се изреже дъното му ще е по-правилно, защото ще се избегне образуването на "мъртви" зони на дъното в които да се събират яйца от артемия и не могат да се въртят и аерират.
Вместо края на маркуча за аерация да завършва с камъче ще е по-лесно ако има пластмасова тръбичка, чийто край да достига до дъното(т.е. гърлото) на бутилката и от нея директно да излиза въздуха. Ето и малко видео:
Tutorial: Brine Shrimp Hatchery
malomir:
Уверявам Ви, че е по добре на края да няма камъче а да бъде само маркучето, което прави по-голямо движение в бутилката-нещо, което същата тази артемия "предпочита" повече. Камъчето изпуска дребни балончета, докато от маркуча излизат по-големи и по "яростни" балони и в бутилката има значително повече движение . Адашке съветвам те да опиташ. Съвета на Райко за обърната обратно бутилка също е много на място. Образуването на мъртви точки води до наслагването по ръбовете на аквариума на неизлюпени черупки на артемията. Моля да отбележите, че премахването им е задължително. Относно вида на артемията, моя съвет е да се обърнете към Васко (killiman), който продава най-хубавата артемия, която аз съм люпил в скромния си опит на акварист.
Още веднъж искам да припомня на всички ползващи артемия, че хигиената при новоизлюпени е от съществена важност. След всяко хранене обирайте неизяденото, както и попадналите в аквариума неизлюпени черупки по повърхността.
Още един малък секрет. Ако имате приятели които се занимават със ситопечат, те ползват една много ситна мрежа за нуждите си. По една случайност най-едрата им мрежа е идеална за нашите нужди. Дъното на кутиика от плодово кисело мляко се реже и се залепва тази мрежичка с канокулит.Това превръща кутииката в най-удобната цедка за артемия. От както ползвам това се родих. Обещавам утре да нащракам малко снимки и да ви покажа нагледно какво имам предвид. Ще направя и видео тези дни за да покажа нагледно как люпя артемия. Благодаря на Цвети, че започна тази тема. Отдавна се канех да я подкарам ама все нещо друго излизаше. Сега вече няма как. Ще я завършим с общи усилия.
:drinks:
uzn1:
Прекрасна тема много добре описана тамън като за мене както незнаех как се люпи артемия вече горе долу разбрах трябва само да се пробвам.Мерси на SELENA за писаната тема и показана в снимки :up: :yahoo: :pray: :)
raiko:
А това е цедката за артемия ,която аз използвам (и мисля да я патентовам :) ).
За целта съм изрязал два пръстена от ПВЦ ф-110. Единият е от муфираната част на тръбата(с по-голям диаметър) и е широк около 3 см. Другият пръстен е от стандартния диаметър ф-110 и е с широчина около 5 см. Вторият пръстен влиза доста плътно в първия и меду тях съм притиснал филтриращия плат, без да използвам някакво лепило.
За направата на тази цедка е достатъчно да си купите един ПВЦ елемент(например- коляно или дъга). От тези елементи могат да се изрежат и двата пръстена- вътрешния и външния. За по-малка цедка може да се използва елемент ф-50.
malomir:
Днес си купих сол за артемия на JBL. Вътре има микроалги с които артемията се храни. Хитро! Храня си храната. :) Сложил съм първото люпило и ще пиша лични впечетления.
Навигация
Преминаване към пълната версия