AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Соленоводна акваристика => Соленоводни аквариуми => Химия и физика => Темата е започната от: kraltchev на събота, 13 декември 2008 г., 20:18 ч.

Заглавие: Какво са живите камъни и как се "третират"
Публикация от: kraltchev на събота, 13 декември 2008 г., 20:18 ч.
В морските аквариуми могат да се сложат обикновени камъни или т.нар. "живи камъни" които помагат при пречистването на водата.

Първата група - обикновените камъни с времето се превръщат в "живи", тоест по тях се заселват различни бактерии и други организми които преработват отпадните вещества. Но това заселване отнема доста дълго време.Също така структурата на повърхността на камъка може да не е оптимална за развитието на различните организми.

Втората група се наричат "живи камъни" ("live rock") и се добиват от тропически морета. Те имат различен вид според мястото на добиване.

От Тонга:
http://www.livestockusa.org/TONGAROCK1.html (http://www.livestockusa.org/TONGAROCK1.html)

От Фиджи:
https://id301.securedata.net/godscreationsunderthesea.com/merchantmanager/images/Fiji_Live_Rock_1.jpg (https://id301.securedata.net/godscreationsunderthesea.com/merchantmanager/images/Fiji_Live_Rock_1.jpg)

Разклонен, пак от Фиджи:
http://www.pets-warehouse.com/fc/fishcoral/lvsnd/Fiji_Branch.jpg (http://www.pets-warehouse.com/fc/fishcoral/lvsnd/Fiji_Branch.jpg)

Различни:
http://www.livestockusa.org/LRCOMPARISON.html (http://www.livestockusa.org/LRCOMPARISON.html)

Живите камъни винаги са доста разнообразно оцветени от различните организми които ги заселват.  Някой от тези организми се виждат с просто око, а други са микроскопични:

http://oceanica.cofc.edu/photo%20gallery%20underwater%2002/live%20rock/CAMOFLAGE%20CRAB.jpg (http://oceanica.cofc.edu/photo%20gallery%20underwater%2002/live%20rock/CAMOFLAGE%20CRAB.jpg)
http://oceanica.cofc.edu/photo%20gallery%20underwater%2002/live%20rock/66.jpg (http://oceanica.cofc.edu/photo%20gallery%20underwater%2002/live%20rock/66.jpg)
http://oceanica.cofc.edu/photo%20gallery%20underwater%2002/live%20rock/chiton.jpg (http://oceanica.cofc.edu/photo%20gallery%20underwater%2002/live%20rock/chiton.jpg)

Всичките тези организми са това което прави камъка "жив" но тъй като те са приспособени към определени условия на средата при транспортиране на камъните много от тях умират.Тоест ако си купим жив камък току-що внесен от снабдителите и доставен до магазина и го сложим направо в аквариума си много от организмите по него ще загинат и ще замърсят водата. Магазина непременно трябва да "третира" камъните в продължение на няколко седмици (обикновено 1-2 са достатъчни)

Това "третиране" не е с химикали, а е просто потопяване на камъните във вода с добра циркулация.Температурата се поддържа нормална за морските аквариуми - около 27 градуса - това води до по-бързо протичане на процесите на "третиране".

Не е нужен скимър (но разбира се е добра идея да се ползва).

Осветлението е или малко или изобщо не се ползва за да се подтисне развитието на водорасли.

Водата се сменя 100% веднъж седмично ако не се ползва скимър.При всички случай е добре камъните да се търкат с четка за да се махнат измрелите организми и частици.

Идеята на "третирането" е да се даде време на по-слабите организми да измрат и по-силните да усвоят непотребните вещества.Това е съпътствано с лоша миризма (гниене) и дори с покриване на някой камъни с белезникави налепи.  След определено време всичко се изчиства и камъка вече е готов за слагане в аквариума.Когато камъните са готови тестирането на водата показва нула амоняк - тоест организмите усвояват амоняка ефективно.Тоест живите камъни всъщност са мощен биологичен филтър.

Тук ползват обикновени пластмасови кутии:
http://www.reefcorner.com/images/BasicLRSetup.jpg (http://www.reefcorner.com/images/BasicLRSetup.jpg)
http://www.reefcorner.com/images/NewLRTubSetup.jpg (http://www.reefcorner.com/images/NewLRTubSetup.jpg)


Вижда се скимъра:
http://www.reefcorner.com/images/LRTub1.jpg (http://www.reefcorner.com/images/LRTub1.jpg)

Вижда се вътрешната помпа:
http://www.reefcorner.com/images/LRTub2.jpg (http://www.reefcorner.com/images/LRTub2.jpg)


--Николай
Заглавие: Отг: Какво са живите камъни и как се "третират"
Публикация от: Daniel на събота, 13 декември 2008 г., 20:25 ч.
Както винаги още една страхотна статия на kraltchev (всеки път ги чета с интерес) но искам само да кажа че два от линковете при мен не работят, http://www.livestockusa.org/FIJIROCK1.html (http://www.livestockusa.org/FIJIROCK1.html) и http://www.livestockusa.org/FIJIBRANCH.html (http://www.livestockusa.org/FIJIBRANCH.html)
Заглавие: Отг: Какво са живите камъни и как се "третират"
Публикация от: kraltchev на събота, 13 декември 2008 г., 21:02 ч.
Оправих линковете.

--Николай
Заглавие: Отг: Какво са живите камъни и как се "третират"
Публикация от: stoyan на петък, 02 октомври 2009 г., 19:49 ч.
Възможно ли е да се сложат обикновени камъни и живи. Българските камъни от черноморието - варовиковите стават ли?
Заглавие: Отг: Какво са живите камъни и как се "третират"
Публикация от: kole99 на понеделник, 04 октомври 2010 г., 22:22 ч.
Стават перфектно и ако са направо живи! :up:
Заглавие: Отг: Какво са живите камъни и как се "третират"
Публикация от: Kratun на понеделник, 04 октомври 2010 г., 22:44 ч.
Стават перфектно и ако са направо живи! :up:

 Да, това е най-добрият вариант, но и най-скъп.
Камъните от нашето море също стават. Сам Kole99 е вадил такива в събота и неделя. Има и видео доказателства за това.
Заглавие: Отг: Какво са живите камъни и как се "третират"
Публикация от: Rama на неделя, 24 октомври 2010 г., 12:52 ч.
Понякога сухите, порести и варовикови камъни при  размесването им с живи, след година престой в добър аквариум, са така добре колонизирани, че човек да не може да ги различи  :eyes:
Заглавие: Отг: Какво са живите камъни и как се "третират"
Публикация от: kole99 на вторник, 26 октомври 2010 г., 00:46 ч.
Днес рибари ми изкараха от морето, живи фантастични черноморски камъни със светло синя гъба. Има ги в най ралични краски - тъмно синьо, лилаво, бяло, червено и др.